Archeologie

Vakgebied

Archeologie

Maak in deze cursus kennis met het archeologisch erfgoed in Nederland en de manier waarop dit opgegraven, bewaard en gedocumenteerd wordt.

In het kort

In het kort

Maak in deze cursus kennis met het archeologisch erfgoed in Nederland en de manier waarop dit opgegraven, bewaard en gedocumenteerd wordt.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 48,00
Studieduur
10 maanden
Benodigde vooropleiding
Geen

Archeologische vondsten vertellen ons veel over het verleden. Maar wanneer spreken we nu eigenlijk van een archeologische vondst? Welke regels gelden er met betrekking tot het doen van opgravingen? En hoe weten we wat er nu eigenlijk gevonden is? Het antwoord op deze, en nog veel meer vragen, krijg je in de LOI-cursus Archeologie.

Je zult ontdekken dat er een schat aan informatie in de bodem ligt. Ieder gevonden voorwerp vertelt immers een verhaal. Het archeologisch erfgoed is dan ook van grote waarde voor onze kennis over het verleden.

Daarom kies je voor de cursus Archeologie

  • Ontwikkeld i.s.m. AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie
  • Aantrekkelijke korting op het lidmaatschap van de AWN.
  • Helder en toegankelijk lesmateriaal.
  • Inclusief tips om de wereld van de archeologie verder te verkennen.

Voor wie

Voor wie

De cursus is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in archeologie en meer wil weten over het archeologisch erfgoed in Nederland en de manier waarop dit wordt gevonden, opgegraven, bewaard en gedocumenteerd.

Einddoel

Na het afronden van de cursus Archeologie heb je een goed beeld van archeologie in Nederland, het archeologisch erfgoed en de manier waarop hiermee wordt omgegaan. Ook ben je je bewust van het belang van archeologische vondsten voor onze kennis over het verleden. Je kunt verschillende archeoregio’s en archeologische perioden onderscheiden en hebt je verdiept in de manier waarop het verhaal achter een gevonden object verteld kan worden.

De cursus

Inhoud van de cursus Archeologie

De cursus Archeologie biedt een grondige kennismaking met het archeologisch erfgoed in Nederland en met de manier waarop dit wordt onderzocht en bewaard. Wat zijn archeologische bodemvondsten en wat is het belang ervan voor kennis over het verleden?

Meer over de inhoud

De cursus is opgebouwd uit zeven delen:

Onderwaterarcheologie

In dit eerste onderdeel wordt uitgebreid aandacht besteed aan archeologie onder water. Je leert welke vondsten je onder water kunt aantreffen en komt erachter welke hulpmiddelen en materialen worden toegepast bij onderwaterarcheologie.

Nederzettingen en landschapsarcheologie

In dit deel wordt ingegaan op het zoeken naar vondsten in nederzettingen en landschappen. Ook beekdalen komen aan bod. Welke vondsten kom je zoal in deze archeologische regio’s (ofwel: archeoregio’s) tegen? Specifieke hulpmiddelen en materialen worden besproken, evenals de aard van de vondsten.

Dorps- en stadkernen, hoeven burchten en kastelen

In dit onderdeel leer je welke opgravingen kunnen worden gedaan in deze archeoregio’s. Ook worden grafvelden en begraafplaatsen besproken. Er wordt ingegaan op de specifieke hulpmiddelen en materialen die gebruikt worden in deze archeoregio’s en we gaan in op de aard van de vondsten.

Verwerken van vondsten

Wanneer er een archeologische vondst is gedaan, kan deze uiteraard niet meteen worden opgeslagen. In dit deel leer je meer over het proces dat doorlopen moet worden tussen vondst en opslag. Zo wordt er o.a. ingegaan op het herkennen en determineren van vondsten. Wat is er nu eigenlijk gevonden? Ook het tekenen, fotograferen en documenteren van vondsten komt aan bod. Tot slot leer je over conserveren en restaureren.

Conserveren en restaureren

In dit onderdeel wordt besproken hoe je om moet gaan met kwetsbare vondsten. Denk bijvoorbeeld aan metaal, hout, leer en aardewerk.

Ethiek van het verzamelen

Dit onderdeel gaat in op de gevolgen van schatgraverij. Je komt erachter waar men op let bij tentoonstellingen en bij de aanschaf van antiquiteiten in een museum. Daarnaast wordt ingegaan op de rol van gemeenten, vrijwilligers en opdrachtgevers. Je leert hoe deze verschillende rollen zich tot elkaar verhouden.

Belang van ‘het verhaal’

Archeologie is natuurlijk veel meer dan het vinden en documenteren van voorwerpen. Aan de hand van tal van voorbeelden ontdek je het belang van het ‘verhaal’ en hoe dit verteld kan worden.

Afronding

Op welke wijze kun je zelf actief aan de slag met archeologie, waar kun je voor wat terecht. Je kunt aangeven wat de eigen passie is voor archeologie. Je kunt aangeven welke mogelijkheden en kanalen beschikbaar zijn om invulling te geven aan die passie.

Unieke korting op AWN-lidmaatschap

Dankzij een unieke samenwerking met de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie) profiteer je als LOI-cursist van een flinke korting op het lidmaatschap. Als lid van de AWN kun je op allerlei manieren zelf actief aan de slag met archeologie. Kijk op awn-archeologie.nl voor meer informatie en om je aan te melden. Als LOI-cursist krijg je maar liefst € 20,00 korting.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 10 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 48,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

  • Al het benodigde lesmateriaal.
  • Begeleiding door een ervaren docent.
  • Toegang tot de online leeromgeving.
  • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 48,00
Studieduur
10 maanden
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak