De cursus is opgebouwd uit zeven delen:
Onderwaterarcheologie
In dit eerste onderdeel wordt uitgebreid aandacht besteed aan archeologie onder water. Je leert welke vondsten je onder water kunt aantreffen en komt erachter welke hulpmiddelen en materialen worden toegepast bij onderwaterarcheologie.
Nederzettingen en landschapsarcheologie
In dit deel wordt ingegaan op het zoeken naar vondsten in nederzettingen en landschappen. Ook beekdalen komen aan bod. Welke vondsten kom je zoal in deze archeologische regio’s (ofwel: archeoregio’s) tegen? Specifieke hulpmiddelen en materialen worden besproken, evenals de aard van de vondsten.
Dorps- en stadkernen, hoeven burchten en kastelen
In dit onderdeel leer je welke opgravingen kunnen worden gedaan in deze archeoregio’s. Ook worden grafvelden en begraafplaatsen besproken. Er wordt ingegaan op de specifieke hulpmiddelen en materialen die gebruikt worden in deze archeoregio’s en we gaan in op de aard van de vondsten.
Verwerken van vondsten
Wanneer er een archeologische vondst is gedaan, kan deze uiteraard niet meteen worden opgeslagen. In dit deel leer je meer over het proces dat doorlopen moet worden tussen vondst en opslag. Zo wordt er o.a. ingegaan op het herkennen en determineren van vondsten. Wat is er nu eigenlijk gevonden? Ook het tekenen, fotograferen en documenteren van vondsten komt aan bod. Tot slot leer je over conserveren en restaureren.
Conserveren en restaureren
In dit onderdeel wordt besproken hoe je om moet gaan met kwetsbare vondsten. Denk bijvoorbeeld aan metaal, hout, leer en aardewerk.
Ethiek van het verzamelen
Dit onderdeel gaat in op de gevolgen van schatgraverij. Je komt erachter waar men op let bij tentoonstellingen en bij de aanschaf van antiquiteiten in een museum. Daarnaast wordt ingegaan op de rol van gemeenten, vrijwilligers en opdrachtgevers. Je leert hoe deze verschillende rollen zich tot elkaar verhouden.
Belang van ‘het verhaal’
Archeologie is natuurlijk veel meer dan het vinden en documenteren van voorwerpen. Aan de hand van tal van voorbeelden ontdek je het belang van het ‘verhaal’ en hoe dit verteld kan worden.
Afronding
Op welke wijze kun je zelf actief aan de slag met archeologie, waar kun je voor wat terecht. Je kunt aangeven wat de eigen passie is voor archeologie. Je kunt aangeven welke mogelijkheden en kanalen beschikbaar zijn om invulling te geven aan die passie.
Dankzij een unieke samenwerking met de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie) profiteer je als LOI-cursist van een flinke korting op het lidmaatschap. Als lid van de AWN kun je op allerlei manieren zelf actief aan de slag met archeologie. Kijk op awn-archeologie.nl voor meer informatie en om je aan te melden. Als LOI-cursist krijg je maar liefst € 20,00 korting.
Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.
Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.