HBO Projectontwikkeling en bouw

Vakgebied

HBO Projectontwikkeling en bouw

Leer alles over projectmanagement en projectbeheersing. Kort HBO-programma over bouwwetgeving, ruimtelijke ordening, grondwerk, funderingen en bouwstijlen.

In het kort

In het kort

Leer alles over projectmanagement en projectbeheersing. Kort HBO-programma over bouwwetgeving, ruimtelijke ordening, grondwerk, funderingen en bouwstijlen.

Collegegeld thuisstudie
4 x € 279,00
Studieduur
4 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool

Het korte HBO-programma Projectontwikkeling en bouw biedt gedegen kennis op het gebied van projectmanagement en bouwkunde. De opleiding is bestemd voor professionals die een functie hebben of ambiëren bij een woningcorporatie, gemeente of makelaarskantoor.

Onderwerpen die aan de orde komen, zijn onder meer grondwerk, funderingen, technische installaties, isolerende bouwmaterialen en bouwwetgeving. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan het aansturen van zowel het project als de projectmedewerkers.

Daarom kies je voor de opleiding HBO Projectontwikkeling en bouw

 • Geen vooropleiding vereist.
 • In korte tijd aantoonbare kennis van projectontwikkeling op HBO-niveau.

SVM NIVO

Doelgroep en toelating

Doelgroep

De opleiding Projectontwikkeling en bouw is bijzonder geschikt voor professionals die zich op HBO-niveau willen verdiepen in de belangrijkste aspecten van projectmanagement en -ontwikkeling en basiskennis op het gebied van bouwkunde op willen doen. Zo is de opleiding een goede keuze voor o.a. medewerkers van een woningcorporatie, gemeente of makelaarskantoor.

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is MBO-/HAVO-niveau gewenst.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

De opleiding

Inhoud van de opleiding HBO Projectontwikkeling en bouw

De opleiding besteedt aandacht aan de diverse elementen van projectmanagement en projectbeheersing. Daarnaast wordt ingegaan op de technisch-bouwkundige aspecten van vastgoedgebruik en ontwikkeling, zoals bouwwetgeving, ruimtelijke ordening, grondwerk, funderingen, materiaalgebruik en bouwstijlen.

Meer over de inhoud

De opleiding bestaat uit twee modules:

Projectmanagement

De elementen van projectmanagement worden besproken en de zes fasen van een project komen aan bod. Je leert hoe je een projectteam samen kunt stellen en projectleiders aan kunt stellen. Daarnaast krijg je inzicht in de manieren om projecten te beheersen qua geld, organisatie, kwaliteit, informatie en tijd. Netwerkplanning en strokenplanning komen aan bod, evenals de elementen en voorwaarden van procesmanagement en programmamanagement. Natuurlijk staan we ook stil bij de rol van de procesmanager en de procesregisseur.

Bouwkunde

Het onderdeel Bouwkunde behandelt de beginselen van de technisch-bouwkundige aspecten van vastgoedgebruik en -ontwikkeling. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Woningbouw en bouwwetgeving.
 • Ruimtelijke ordening en bouwproces.
 • Bestek en tekeningen, bouwkundig begroten, aanbesteding.
 • Grondwerk.
 • Funderingen.
 • Materialen en materiaalgebruik.
 • Kozijnen.
 • Hang- en sluitwerk, bevestigingsmiddelen en bouwbeslag.
 • Beton- en staalconstructies.
 • Vloeren.
 • Dak.
 • Technische installaties.
 • Natuursteen.
 • Bouwfysica.
 • Geluid, licht en ventilatie.
 • Glas en beglazingen.
 • Afwerkingen.
 • Bouwfouten en gebreken.
 • Onderhoud en beheer.
 • Bouwstijlen.
 • Bouwkundige begrippen.
Lesmateriaal en literatuur

Het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Houd daarnaast rekening met een uitgave van € 200,- aan aanvullende literatuurkosten.

Examens en diploma

Examens

De opleiding wordt afgesloten met een praktijkopdracht en twee examens die worden afgenomen via SVM NIVO. De kosten voor de examens bedragen € 65,- voor het examen Projectmanagement en € 180,- voor het examen Bouwkunde. De praktijkopdracht kan thuis worden gemaakt en worden ingezonden naar LOI Hogeschool. Een voldoende resultaat van de examens en de praktijkopdracht geeft recht op een HBO-certificaat. 

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding ontvang je het SVM NIVO diploma en een diploma HBO Projectontwikkeling en bouw van LOI Hogeschool. Na afloop zijn er diverse vervolgopleidingen mogelijk.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en bij de meeste opleidingen een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 4 x € 279,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Literatuurkosten

Houd rekening met een uitgave van € 200,- aan aanvullende literatuurkosten.

Examenkosten

De kosten voor de examens bedragen € 65,- voor het examen Projectmanagement en € 180,- voor het examen Bouwkunde. De examens worden afgenomen via SVM NIVO.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Collegegeld thuisstudie
4 x € 279,00
Studieduur
4 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan