Freelance modeontwerper

Vakgebied

Freelance modeontwerper

Deze zeer praktijkgerichte cursus leert je alles over kleding ontwerpen én over het starten van een eigen bedrijf.

In het kort

In het kort

Deze zeer praktijkgerichte cursus leert je alles over kleding ontwerpen én over het starten van een eigen bedrijf.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 59,00
Studieduur
14 maanden
Diploma
LOI -diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Lijkt het je geweldig om je eigen kleding te maken en te verkopen? Kies dan voor de LOI-cursus Freelance modeontwerper. Vanuit je eigen ideeën maak je de mooiste tassen, rokken, broeken en blouses op maat. Zelfs als je nog nooit achter de naaimachine hebt gezeten, kun je deze cursus volgen. Alle technieken die nodig zijn om kleding in elkaar te zetten, worden namelijk stap voor stap behandeld. Zo leer je behendig en professioneel kleding te maken. Bovendien doe je alle kennis en vaardigheden op om een eigen webwinkel te starten of om als freelancer aan de slag te gaan. Start nu en wie weet, heb je binnenkort wel je eigen kledinglijn!

Daarom kies je voor de cursus Freelance modeontwerper

 • Unieke combinatiecursus.
 • Zeer praktijkgerichte cursus.
 • Inclusief gratis studiometermaatje.
 • Perfecte voorbereiding op een freelance carrière als modeontwerper.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Freelance modeontwerper is een aanrader voor iedereen die zelf kleding wil maken én verkopen. Deze cursus is ook geschikt voor als je geen of weinig ervaring hebt met naald en draad, want alles wordt stapsgewijs uitgelegd.

Na afloop kun je kledingontwerpen op papier zetten en beheers je de naaitechnieken om de kleding perfect op maat te maken. Bovendien heb je vaardigheden opgedaan om je kleding succesvol in de markt te zetten en (meer) opdrachten binnen te halen.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Freelance modeontwerper.

De cursus

Inhoud van de cursus Freelance modeontwerper

De cursus Freelance modeontwerper bestaat uit drie delen: Naaitechnieken, Patroontekenen en Ondernemen. Naaitechnieken en Patroontekenen volgen elkaar op. Je leert eerst de techniek om een (deel van een) kledingstuk te maken en daarna leer je patronen tekenen. Voor het cursusdeel Ondernemen heb je de keuze uit twee modules.

De module Eigen webwinkel starten behandelt alles wat komt kijken bij het starten van een webshop. Van het schrijven van aantrekkelijke teksten tot het trekken van bezoekers met zoekmachines. De module Starten als ZZP’er is de perfecte voorbereiding op een bestaan als freelancer. Je leert onder andere opdrachten binnenhalen, de administratie voeren en de boekhouding bijhouden.

Meer over Naaitechnieken

In dit deel worden de technieken en handelingen besproken die nodig zijn om een kledingstuk te maken. Iedere les begint met algemene informatie, waarna verschillende technieken worden besproken. Deze module behandelt de basiskennis van onderwerpen als materialen, basissteken, de naaimachine en het overbrengen van een patroon.

Uiteraard wordt de theorie ook in praktijk gebracht. Je oefent eerst verschillende steken met de hand en gaat verder met eenvoudige oefeningen met de naaimachine. Later komen de meer complexe technieken aan bod zoals het inzetten van een broekrits, het aanzetten van een kraag, het maken van een knoopsgat, het vervaardigen van een capuchon.

Meer over Patroontekenen

Dit deel start bij het maken van grondpatronen. Vervolgens leer je om te variëren op grondpatronen en je eigen ideeën te tekenen. Ook in dit deel wordt de theorie meteen in praktijk gebracht. Je begint met eenvoudige oefeningen zoals het op schaal tekenen van simpele patronen. Daarna volgen opgaven met stofberekeningen en tot slot oefeningen voor het tekenen van volledige patronen, in verschillende maten. Aan het eind van dit deel beschik je over een flinke stapel patronen voor verschillende soorten tassen, rokken, broeken en blouses.

Meer over Ondernemen

Voor het cursusdeel Ondernemen kies je een van de twee onderstaande modules.

Eigen webwinkel starten

In dit onderdeel komt alles over het succesvol opstarten en onderhouden van een webwinkel aan de orde. Van het opbouwen van een webwinkel en maken van aantrekkelijke teksten tot het bijhouden van de website en trekken van bezoekers met zoekmachines. Ook is er aandacht voor wetten en regelingen waar een freelance fotograaf mee te maken krijgt. Na afronding heb je alle kennis in huis om je eigen werk online te verkopen.

Starten als ZZP'er

Dit onderdeel bespreekt alle zaken die van belang zijn voor een ZZP’er. Denk hierbij aan het binnenhalen van opdrachten, het presenteren van je werk, het omgaan met klanten, het voeren van administratie en de wetten en regelingen waar een freelancer mee te maken krijgt. Tot slot wordt de onzekerheid van een bestaan als zelfstandige besproken en worden handvatten aangereikt om hiermee om te gaan.

Gratis extra studiematerialen

Bij de modules Naaitechnieken en Patroontekenen ontvang je gratis een studiometermaatje waarmee je op eenvoudige wijze een patroon op schaal kunt tekenen.

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je beschikt over een naaimachine. Voor Naaitechnieken heb je verschillende materialen nodig en voor Patroontekenen patroonpapier en tekenmaterialen. Houd hiervoor rekening met een uitgave van ongeveer € 25,–.

Examens en diploma

Examen

Er is geen examen verbonden aan deze cursus. Wel kun je een studieverklaring aanvragen met daarop je behaalde resultaten.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding van de cursus geeft recht op het LOI-diploma Freelance modeontwerper.

Vraag een studieverklaring aan

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 14 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 14 x € 59,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Dit heb je nodig

Het lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over een naaimachine. Voor het onderdeel Naaitechnieken heb je verschillende extra materialen nodig en voor het onderdeel Patroontekenen patroonpapier en tekenmaterialen. Houd hiervoor rekening met een uitgave van ongeveer € 25,–.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 59,00
Studieduur
14 maanden
Diploma
LOI -diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak