Basismodule Schrijven
Met de eerste module leg je de basis voor schrijven in het algemeen. Heel belangrijk want iedere tekst, of het nu een roman, een blog of kinderverhaal is, heeft een aantal basiselementen. Ook is de opbouw in principe hetzelfde; een pakkende start, boeiend middenstuk en passend einde. In deze module leer je onder meer hoe je aan inspiratie komt, wat je doet in de eerste schrijffase, hoe je daarna zelf je werk kan beoordelen en herschrijven om het nog beter te maken. Tot slot leer je in deze module hoe je het aanpakt als je je werk wilt uitgeven.
Roman schrijven
Zelf een roman schrijven, wie wil dat nou niet! Met de cursus Roman schrijven leer je alles wat je moet weten om een echte ‘pageturner’ te schrijven. Je wordt van begin tot het eind door het schrijfproces begeleid. De module Roman schrijven start met een korte inleiding in de geschiedenis van de roman. Daarna leer je hoe je de personages voor je roman bedenkt. Waar moet een interessant personage aan voldoen? Hoe maak je hem of haar geloofwaardig? Ook leer je het bedenken en uitwerken van een goed plot voor je roman. Je leert onder andere hoe je naar een climax toewerkt en hoe je zorgt voor een goede ontknoping van je verhaal. Uiteraard komen schrijftechniek en –stijl ook aan bod. Aan het eind van deze module heb je al deze kennis in huis komt het nu aan op doen! Je gaat zelf aan de slag, bedenkt de personages en de verhaallijn en maakt de opzet van het verhaal. Vervolgens ga je schrijven en herschrijven met als eindresultaat de opzet van je roman.
Creatief schrijven
Wil je goed korte verhalen leren schrijven? Kies dan voor de module Creatief schrijven! De cursus besteedt onder meer aandacht aan een zorgvuldig gekozen stijl, bijpassende verteltechniek en de juiste structuur. Jouw verhalen gaan leven, boeien, verrassen en prikkelen!
In deze module ga je vrijwel direct aan de slag met het schrijven van veel verhalen in verschillende genres en met behulp van verschillende technieken.
Natuurlijk krijg je daarvoor steeds wel een stukje theorie. Wel met praktische handvatten en aangevuld met tekstfragmenten van bekende schrijvers, om zo goed mogelijk te illustreren hoe een bepaalde techniek werkt. Tijdens de hele cursus blijf je oefenen en doe je steeds nieuwe schrijfvaardigheden en inzichten op. Je stuurt je verhalen in, waarna ze beoordeeld en voorzien worden van advies door deskundige docenten. Kortom: een boeiende module waarmee je heel snel verbeteringen zult zien in je schrijftechniek.
Blogs en columns schrijven
Blogs en columns behoren tot de meest gelezen stukken in kranten en op internet. Koester jij de wens zelf een goedgelezen blog of column te schrijven? Met deze inspirerende module leer je precies hoe je dat op een pakkende manier doet.
Nadat je de basis van het schrijven goed beheerst, kun je aan de slag met het schrijven van een column, te beginnen met het idee en de opzet.
Bedenk bijvoorbeeld voor wie je een blog of column wilt schrijven. Je leert hoe je je idee omzet in een schrijfplan en welke schrijfvormen je kunt kiezen. Aan bod komt ook het kritisch kijken naar je eigen tekst en het analyseren van andere columns en blogs. De meest voorkomende blogs worden geanalyseerd. Wat spreekt jou aan en wat kun je daarvan leren? Natuurlijk ga je ook veelvuldig aan de slag met zelf teksten schrijven. Hierdoor leer je onder meer hoe je je lezerspubliek aan je bindt. Ook leer je hoe je effectief gebruik kunt maken van hulpmiddelen als SEO, social media en tags om meer lezers te krijgen. Daarnaast krijg je handvatten voor het onderhouden van de blog en leer je wat je kunt doen om je blog voor lezers interessant te houden. Na deze module ben je klaar voor je eigen succesvolle blog of column!
Kinderverhalen schrijven
Schrijven is natuurlijk een vak apart, maar schrijven voor kinderen helemaal. Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen belevingswereld, woordenschat en taalgebruik. Wat vinden kinderen leuk of spannend? Wat maakt dat kinderen geboeid raken door een verhaal? Welke woorden begrijpen kinderen wel en welke niet? Je leert het allemaal in de leuke en interessante module Kinderverhalen schrijven. En wie weet lees straks je eigen boek voor.
Wat is er zo specifiek aan kinderverhalen? De verschillende leeftijdscategorieën komen aan de orde. We gaan in op het taal- en denkniveau van kinderen. En ook de belevingswereld van kinderen komt aan bod. Want in een goed verhaal draait het niet alleen om structuur, personages en het begin, maar vooral om emoties en die kunnen bij kinderen veel heftiger zijn dan bij volwassenen. Wat spreekt kinderen aan, waar zijn ze aan toe en wat kun je beter niet doen in je verhaal?
Naast emotie is ook spanning een belangrijk onderdeel van een goed verhaal. Hoe houd je kinderen geboeid? Hoe wek je de nieuwsgierigheid van de lezer? In deze module komt het allemaal aan bod. Ook het gebruik van humor ontbreekt natuurlijk niet in de keuzemodule Verhalen schrijven voor kinderen. Zodat jouw verhalen leuk, boeiend, spannend én grappig zullen zijn!