Freelance schrijver

Vakgebied

Freelance schrijver

Deze combinatiecursus breidt je schrijfvaardigheden uit én leert je alles over het starten van een eigen bedrijf.

In het kort

In het kort

Deze combinatiecursus breidt je schrijfvaardigheden uit én leert je alles over het starten van een eigen bedrijf.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 55,00
Studieduur
14 maanden
Diploma
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Heb je een passie voor schrijven en wil je hier graag je vak van maken? Kies dan voor de praktische en creatieve cursus Freelance schrijver. In het onderdeel Schrijven worden je schrijfvaardigheden uitgebreid en leer je de kneepjes van het vak. Vervolgens specialiseer je je verder in een schrijfdiscipline naar keuze. Denk aan creatief schrijven, kinderverhalen schrijven of roman schrijven. Daarnaast bereidt de cursus je perfect voor op een bestaan als zelfstandige. Na afloop heb je alles in huis om van je schrijfcarrière een zakelijk succes te maken.

Daarom kies je voor de cursus Freelance schrijver

 • Unieke combinatiecursus.
 • Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek (i.s.m. Boekscout.nl).

Boekscout

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

Deze unieke cursus is bestemd voor iedereen die graag schrijft en ervan droomt om hier zijn beroep van te maken en als zelfstandige wil beginnen. Bijvoorbeeld omdat je als freelance schrijver aan de slag wilt gaan of eigen werk uit wilt geven.

Na het volgen van deze cursus heb je de basisvaardigheden van het schrijven helemaal in de vingers en ben je gespecialiseerd in een specifiek genre. Ook heb je alle kennis in huis op het gebied van ondernemerschap om als freelance schrijver aan de slag te gaan.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Freelance schrijver.

De cursus

Inhoud van de cursus Freelance schrijver

Deze cursus bestaat uit drie onderdelen. De cursus start met de basismodule Schrijven om de basistechnieken van het schrijven in de vingers te krijgen. Zo leg je een prima basis om je in de volgende module verder te bekwamen in een specifiek genre naar keuze. Vervolgens heb je de keuze uit zes schrijfdisciplines om je verder te specialiseren: Creatief schrijven, Gedichten schrijven, Kinderverhalen schrijven, Roman schrijven, (Auto)biografie schrijven en Blogs en columns schrijven. Nadat de basismodule en keuzemodule zijn afgerond, volgt het cursusdeel Ondernemen. De module Starten als ZZP’er bereidt je perfect voor op een bestaan als freelancer.

Meer over de basismodule Schrijven

In deze module maak je kennis met het schrijversvak en doe je alle benodigde basisvaardigheden op. Hoe kom je aan inspiratie? Hoe ga je om met blokkades? En kan een goed idee omgezet worden in een mooie tekst? Ook leer je kritisch naar je eigen teksten kijken en ze nog verder te verbeteren. Naast het creatieve proces komt de praktische kant aan bod. Bijvoorbeeld bij het uitgeven van je werk.

Meer over de keuzemodule Creatief schrijven

In deze module wordt er aandacht besteed aan een zorgvuldig gekozen stijl, bijpassende verteltechniek en de juiste structuur. Verschillende onderwerpen komen uitgebreid aan bod, zoals: vooronderzoek doen, verhalende tekst, keuze voor perspectief en herschrijven. Je leert zo te schrijven, dat de lezer alleen een boeiend verhaal leest en niets merkt van de onderliggende schrijftechnieken.

Lees alles over de cursus Creatief schrijven.

Meer over de keuzemodule Gedichten schrijven

Niet iedereen kan zich zomaar dichter noemen. In deze module wordt allereerst de buitenkant van het ’ambt’ dichter behandeld. Wat is een dichter? Waar kan hij het beste met zijn werk terecht? Welke tijdschriften, websites en uitgeverijen zijn belangrijk? Wat verstaan mensen onder poëzie? Naast de theoretische kant van dit vak ga je ook zelf aan de slag, met als einddoel het samenstellen en analyseren van je eigen gedichtenbundel.

Lees alles over de cursus Gedichten schrijven.

Meer over de keuzemodule Kinderverhalen schrijven

Wat is er zo specifiek aan kinderverhalen? In deze module komen de verschillende leeftijdscategorieën aan de orde. Ook het taal- en denkniveau van kinderen en de belevingswereld van een kind komen aan bod. Wat vinden kinderen leuk of spannend? Wat maakt dat kinderen geboeid raken door een verhaal? Welke woorden begrijpen kinderen wel en welke niet? En natuurlijk ga je ook zelf aan de slag.

Lees alles over de cursus Kinderverhalen schrijven.

Meer over de keuzemodule Roman schrijven

Deze module behandelt alles over de roman. Wat is de definitie van een roman? Welke kenmerken heeft een roman? Welke soorten romans zijn er? Hoofdpersonages, bijpersonages, de plot, dialogen en perspectief komen allemaal aan bod. Schrijven is vooral een kwestie van doen. Daarom ga je zelf aan de slag met het bedenken van de personages en de verhaallijn en het maken van de opzet van het verhaal. Vervolgens ga je schrijven en herschrijven met als eindresultaat de opzet van je eigen roman.

Lees alles over de cursus Roman schrijven.

Meer over de keuzemodule (Auto)biografie schrijven

Allereerst gaat de module in op de vraag: waarom (auto)biografisch schrijven? Verder komen de verschillende vormen binnen dit genre aan bod: brief, dagboek, verhaal, volledige autobiografie. Het verschil tussen een biografie en een autobiografie wordt behandeld en we gaan in op diverse stijlen en vormen. Ook leer je meer over de geschiedenis van de (auto)biografie en hoe dit genre zich heeft ontwikkeld. Uiteraard ga je ook zelf aan de slag met het schrijven van een (auto)biografie.

Lees alles over de cursus (Auto)biografie schrijven.

Meer over de keuzemodule Blogs en columns schrijven

Met deze module leer je op een pakkende manier een eigen weblog bijhouden en columns schrijven. Je leert blogs te publiceren en komt erachter hoe je een lezerspubliek opbouwt én vast kunt houden. Een blog of column kan eigenlijk over alles gaan, van een huiselijk voorval tot de wereldpolitiek. Belangrijk is dat jouw mening erin doorklinkt. Deze module bespreekt de verschillen en overeenkomsten tussen een blog en een column. Ook alles over het opdoen van inspiratie, diverse schrijfstijlen en het schrijfproces komen aan de orde.

Lees alles over de cursus Blogs en columns schrijven.

Meer over het cursusdeel Ondernemen

Dit onderdeel bespreekt alle zaken die van belang zijn voor een ZZP’er. Denk hierbij aan het binnenhalen van opdrachten, het presenteren van je werk, het omgaan met klanten, het voeren van administratie en de wetten en regelingen waar een freelancer mee te maken krijgt. Tot slot wordt de onzekerheid van een bestaan als zelfstandige besproken en worden handvatten aangereikt om hiermee om te gaan.

Lees alles over de cursus Starten als ZZP’er.

Examens en diploma

Diploma

Aan deze cursus is geen examen verbonden. Wel kun je een verklaring aanvragen waarin staat dat je de cursus hebt gevolgd.

Vraag een studieverklaring aan

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 14 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 14 x € 55,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Extra voordeel voor cursisten
Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek

De LOI werkt samen met Boekscout.nl. Je krijgt daarom als cursist van een schrijfcursus tot 35% korting bij uitgave van je eigen verhaal, gedicht of autobiografie als boek!

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 55,00
Studieduur
14 maanden
Diploma
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak