Voeding voor ouderen (BGN)

Vakgebied

Voeding voor ouderen (BGN)

Na afloop van de cursus Voeding voor ouderen kun je cliënten ouder dan 60 jaar begeleiden en adviseren over voeding. Behaal door de BGN erkende studiepunten.

In het kort

In het kort

Na afloop van de cursus Voeding voor ouderen kun je cliënten ouder dan 60 jaar begeleiden en adviseren over voeding. Behaal door de BGN erkende studiepunten.

Lesgeld thuisstudie
3 x € 79,20 (€ 99,00) 20% korting
Studieduur
3 maanden
Diploma
LOI-certificaat
Benodigde vooropleiding
Geen

Werk je als gewichtsconsulent en heb je te maken met het begeleiden van ouderen? Of wil je je specialiseren in het werken met deze specifieke doelgroep? Kies dan voor de verdiepingsmodule Voeding voor ouderen. Deze cursus behandelt fysieke veranderingen bij ouderen en de rol van voeding en beweging hierbij. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verminderde energiebehoefte? Wat heeft een oudere juist wel nodig? En hoe kan een oudere toch voldoende bewegen, ook al is diegene minder mobiel? Na afloop kun je deskundige voedings- en leefstijlsadviezen geven aan ouderen.

Daarom kies je voor de cursus Voeding voor ouderen (BGN)

 • Getoetst én erkend door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).
 • Behaal 15 door de BGN erkende studiepunten.
 • Unieke specialisatie, alleen bij de LOI te volgen.

BGN

”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI


Lees het interview
”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De verdiepingsmodule Voeding voor ouderen is geschikt voor iedereen die geïntereseerd is in de rol van voeding bij ouderen. Ook is de cursus bestemd voor gewichtsconsulenten die zich willen specialiseren in deze specifieke doelgroep. Na de cursus Voeding voor ouderen kun je voedings- en leefstijlsadviezen geven aan mensen van 60 jaar en ouder en deze specifieke doelgroep begeleiden.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Voeding voor ouderen. Alleen wanneer je de officiële BGN-nascholingspunten wilt behalen, is een door de BGN erkend diploma Gewichtsconsulent een voorwaarde.

De cursus

Inhoud van de cursus Voeding voor ouderen (BGN)

De cursus Voeding voor ouderen bestaat uit de modules De oudere mens, Fysieke verandering bij oudere mens, Voeding bij ouderen, Beweging bij ouderen en De oudere met overgewicht.

Allereerst gaan we in op het onderwerp ouderdom. In de loop van de tijd wordt anders tegen ouderdom aangekeken. Ook is er aandacht voor leeftijdstoename, epidemiologie en sterftecijfers. Vervolgens behandelen we fysieke veranderingen bij de oudere mens. Een aantal ziekten komen vooral bij senioren voor, zoals diabetes en hypertensie. Daarnaast gaan we in op het belang van beweging bij ouderen en de trainingsmogelijkheden voor ouderen. Tot slot worden de risico’s en de behandeling van overgewicht bij senioren besproken.

Meer over de inhoud

De cursus Voeding voor ouderen behandelt de volgende onderwerpen.

De oudere mens

Wat is ouderdom eigenlijk en wanneer noemen we iemand oud? De antwoorden op deze vragen veranderen in de loop van de tijd. In dit deel wordt behandeld hoe in de loop der tijd tegen de oudere mens wordt aangekeken. Daarbij is onder andere aandacht voor leeftijdstoename (mensen worden immers steeds ouder), epidemiologie en sterftecijfers. Ook wordt ingegaan op de actieve oudere, de stijging van de pensioenleeftijd en de leefstijl van senioren. Belangrijke achtergrondkennis voor gewichtsconsulenten die werken met senioren.

Fysieke verandering bij de oudere mens

Dit deel laat zien wat er fysiek verandert wanneer iemand ouder wordt. Denk bijvoorbeeld aan de daling van de stofwisseling, het begin van een andere energiebehoefte, afbraak van de botmassa, kwaliteitsverlies van de organen en de relatie tussen ouderdom en ziekte. We staan stil bij een aantal veelvoorkomende ziekten bij senioren, zoals diabetes, hypertensie en een te hoog cholesterol.

Voeding bij ouderen

De specifieke voedingsbehoeften van ouderen staan centraal in deze module. Wat is bijvoorbeeld de energiebehoefte van iemand van 50, of iemand van 70? Hoe zit het met de behoefte aan o.a. eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vocht? Waarin verschilt dit van andere leeftijdsgroepen en wat is de relatie met lichamelijke veranderingen? Ook gaan we in op medicatie en voeding. Denk bijvoorbeeld aan wisselwerkingen en verhoogde behoefte als gevolg van bepaalde medicijnen.

Beweging bij ouderen

Wie ouder wordt, beweegt over het algemeen minder. Dit deel gaat in op de rol en het belang van beweging in het algemeen en specifiek bij senioren. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor spieren, gewrichten en botmassa. Ook de mobiliteit bij ouderen (fiets, scootmobiel, wandelen met wandelstok, verkeersdeelname) en de invloed die deze heeft op de gezondheid komen aan bod. Verder wordt er uitgebreid ingegaan op trainingsmogelijkheden voor senioren. Wat zijn bijvoorbeeld geschikte vormen? En welke mogelijkheden zijn er?

De oudere met overgewicht

In dit deel staan we stil bij overgewicht bij senioren. Wanneer spreken we van overgewicht? En hoe ontstaat overgewicht bij deze specifieke groep? Verder behandelen we de gevolgen van een dalende stofwisseling, verminderde mobiliteit, veranderingen in het eetpatroon en de lichaamssamenstelling. Ook de risico’s van overgewicht bij ouderen komen aan bod. Daarnaast is ook er ook aandacht voor ondergewicht. Uiteraard wordt in dit deel ook uitgebreid ingegaan op het behandelen van overgewicht bij senioren.

Examens en diploma

Diploma en vervolgopleiding

De cursus Voeding voor ouderen wordt afgesloten met drie inzendopdrachten. Indien deze opdrachten met een voldoende zijn afgerond, ontvang je het LOI-certificaat Voeding voor ouderen.

Wie zijn of haar kennis wil verbreden, kiest voor de verdiepingsmodule Emotie-eten of Gezonde voeding voor het hele gezin.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuis studeren bij de LOI: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 3 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 3 x € 79,20 (€ 99,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
3 x € 79,20 (€ 99,00) 20% korting
Studieduur
3 maanden
Diploma
LOI-certificaat
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!