De cursus behandelt de volgende onderwerpen.
Het gezin van de 21e eeuw
Om gezinnen goed te kunnen begeleiden, moet je uiteraard een goed beeld hebben van de leefsituatie. In dit eerste deel behandelen we leefstijlen van het gezin van vroeger en nu. Er is onder andere aandacht voor de grootte en de gezinssamenstelling. Ook gaan we in op veranderingen in leefstijlen in de laatste drie decennia. Hoe zit het bijvoorbeeld met de rol van ouders en kinderen, wat is er veranderd in de betekenis van eten, de producten en de tijdstippen waarop gegeten wordt? Ook de rol van beweging wordt besproken. Denk bijvoorbeeld aan schoolgym of sportclubs, maar ook aan mobiliteit (auto, fiets, wandelen). Tot slot wordt ingegaan op allochtone gezinnen en gezinnen met een lage sociaal-economische status (SES). Wat zijn kenmerkende eetpatronen en welke invloed heeft (stille) armoede op het eet- en beweegpatroon?
Gezonde voeding in elke leeftijdsfase
In deze module gaan we in op gezonde voeding in de verschillende leeftijdsfasen. Een gezin kent wat dat betreft immers een diverse samenstelling. Hoe kunnen ouders ervoor zorgen dat er voor het hele gezin voorzien wordt in de behoeften? We bespreken per leeftijdsfase wat gezonde voeding is, welke behoeftes er zijn en wat de specifieke knelpunten zijn. Van de (pre)conceptie tot volwassenen. Tot slot is er aandacht voor de invloed van voeding in eerdere leeftijdsfasen op gewicht en voedingsgewoonten later.
Overgewicht in het gezin
Het komt regelmatig voor dat bij meerdere leden van een gezin sprake is van overgewicht. In deze module behandelen we overgewicht binnen het gezin. Wanneer is er sprake van overgewicht, hoe ontstaat het, wat is de relatie met opvoeding en hoe herken je overgewicht als gezinsprobleem? Ook de invloed van de leefsituatie wordt besproken, evenals de kennis die het gezin heeft over gezonde voeding en beweging. Verder is er aandacht voor de invloed van financiën op het ontstaan en handhaven van overgewicht.
Behandeling van het gezin
De begeleiding van een gezin vergt een specifieke aanpak. In deze module wordt hier uitgebreid op ingegaan. Hoe begeleid je het gezin als geheel en hoe begeleid je individuen binnen de context van het gezin? Welke knelpunten kunnen voorkomen? Er wordt ingegaan op voorwaarden, motivatie, gezondheid, afvallen of stabiliseren van het gewicht. Ook is er aandacht voor specifieke aandachtspunten bij het begeleiden van cliënten van diverse leeftijden. Tot slot staan we uitgebreid stil bij het integreren van diverse behandeldoelen in een gezin, uiteenlopende motivaties, het opstellen van verschillende behandelplannen en de begeleiding die je hierbij aan een gezin kunt bieden.
Gezinnen met overgewicht, een brede maatschappelijke aanpak
Deze module behandelt de noodzaak van een brede maatschappelijke aanpak van gezinnen met overgewicht. Diverse ervaringen met een dergelijke aanpak worden besproken: EPODE in Frankrijk, JOGG, de vertaling naar Nederland, Zwolle Gezonde Stad en het Convenant Gezond Gewicht. Ook de verschillende partijen die hierbij betrokken komen aan. Denk bijvoorbeeld aan de rol van de overheid, de GGD, huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten. Daarnaast gaan we in op de mogelijkheden voor BGN-gewichtsconsulenten.
Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.