Emotie-eten (BGN)

Vakgebied

Emotie-eten (BGN)

De verdiepingsmodule Emotie-eten is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Met deze unieke specialisatie behaal je 15 studiepunten.

In het kort

In het kort

De verdiepingsmodule Emotie-eten is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Met deze unieke specialisatie behaal je 15 studiepunten.

Lesgeld thuisstudie
3 x € 79,20 (€ 99,00) 20% korting
Studieduur
3 maanden
Diploma
LOI-certificaat
Erkenningen
BGN

Werk je als gewichtsconsulent en heb je te maken met cliënten die kampen met emotie-eten? Of wil je je specialiseren in het werken met deze specifieke doelgroep? Kies dan voor de verdiepingsmodule Emotie-eten. Deze cursus gaat in op de ontwikkeling van emotie-eten. Welke gevoelens liggen er aan ten grondslag en wat hebben deze te maken met het eetpatroon? Hoe ontwikkelt een dergelijk eetpatroon zich? Ook bespreken we de specifieke aspecten van de begeleiding hierbij, zoals het geven van voedingsadviezen, het stimuleren van cliënten tot gedragsverandering en gespreksvaardigheden. Na afloop ben je gespecialiseerd in het begeleiden van cliënten die kampen met emotie-eten.

Daarom kies je voor de cursus Emotie-eten (BGN)

 • Geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).
 • Behaal 15 door de BGN erkende studiepunten.
 • Unieke specialisatie, alleen bij de LOI te volgen.
 • Helder geschreven lesmateriaal, met veel praktijkvoorbeelden.
BGN
”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI


Lees het interview
”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

Deze verdiepingsmodule is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in emotie-eten. Ook is de cursus bestemd voor gewichtsconsulenten die in hun praktijk begeleiding willen bieden aan cliënten die kampen met emotie-eten.

Na de cursus Emotie-eten ben je gespecialiseerd in het begeleiden, motiveren en voorlichten van cliënten die worstelen met emotie-eten. Een gewichtsconsulent gespecialiseerd in emotie-eten gaat samen met de cliënt op zoek naar mogelijke achterliggende oorzaken en gevoelens die hierbij een rol spelen. Je kunt eetstoornissen herkennen en weet wanneer je cliënten moet doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Emotie-eten. Alleen wanneer je de officiële BGN-nascholingspunten wilt behalen, is een door de BGN erkend diploma Gewichtsconsulent een voorwaarde.

De cursus

Inhoud van de cursus Emotie-eten (BGN)

Bij Emotie-eten gaat het niet alleen om wát de cliënt eet, maar ook waaróm hij of zij dit doet. Daarom gaan we tijdens de cursus Emotie-eten in op de achterliggende oorzaken en gevoelens van emotie-eten. We bespreken de basisemoties, emotie-regulatie en welke problemen hierin kunnen ontstaan. Verder is er ruime aandacht voor het begeleiden bij extern eten en lijngericht eten. Het geven van voedingsadviezen, gespreksvaardigheden en coaching komen aan bod. Tot slot leer je eetstoornissen als Boulima Nervosa en Binge Eating Disorder te signaleren en weet je wanneer je cliënten moet doorverwijzen.

Meer over de inhoud

De cursus Emotie-eten behandelt de volgende onderwerpen.

Wat is emotie-eten?

De relatie met extern eten en lijngericht eten komt in deze module aan bod. Ook worden bevindingen uit onderzoek naar emotie-eten besproken. Daarnaast gaan we in op de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE). Hoe is deze ontstaan, wat meet de lijst precies en hoe kun je ermee werken? Tot slot gaan we in op emotie-eten bij jongeren. Wat zijn de specifieke kenmerken en wanneer is er sprake van een probleem?

Eetpatroon bij emotie-eten

In deze module gaan we in op de ontwikkeling van emotioneel eten. Hoe ontstaat het? En wat is het verschil met een gezonde ontwikkeling? Ook de emoties die er aan ten grondslag kunnen liggen worden behandeld. Daarbij wordt ingegaan op de basisemoties, emotie-regulatie en welke problemen hierin kunnen ontstaan. Tot slot wordt uitgebreid ingegaan op het eetpatroon. Welke voedingsmiddelen worden er bijvoorbeeld gegeten? Ook is er aandacht voor eten in stilte en eten in gezelschap, eetbuien en gevoelens bij het eetgedrag.

Begeleiding bij emotie-eten

Dit deel gaat in op de specifieke aspecten van het begeleiden van cliënten bij emotie-eten. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere de rol van voeding, energiebehoefte en eetpatroon en voedingsanamnese. Ook bespreken we hoe je voedingsadviezen kunt geven en hoe je cliënten kunt stimuleren tot gedragsverandering. Ook gespreksvaardigheden en coaching komen daarbij aan bod. Tot slot gaan we in op begeleiding bij extern eten en lijngericht eten.

Wanneer voeding niet genoeg is

Emotie-eten is vaak een complex probleem. Het gaat niet alleen om wát een cliënt eet, maar ook waaróm hij of zij dit doet en welke emoties hierbij een rol spelen. Dit deel gaat in op emotie-eten bij overgewicht, de begeleiding bij het afvallen en specifieke valkuilen hierbij. Ook de valkuilen voor gewichtsconsulenten komen aan bod. Daarnaast gaan we uitgebreid in op de vraag wanneer je moet doorverwijzen en bespreken we de rol van de psycholoog.

Signaleren van eetstoornissen

Soms gaat het probleem verder dan emotie-eten en is er sprake van een eetstoornis. Het is belangrijk voor een gewichtsconsulent om deze te kunnen herkennen en te weten hoe je moet handelen. In dit deel gaan we in op de overeenkomsten en verschillen tussen emotie-eten en verschillende eetstoornissen. De rol van emotie-eten bij Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder (BED) komt aan bod. Uiteraard is er ook aandacht voor de behandeling. Wanneer is het emotie-eten dermate ernstig dat er sprake is van een eetstoornis? Wanneer verwijs je een cliënt door en hoe ziet de behandeling er dan uit?

Examens en diploma

Diploma en vervolgopleiding

De cursus wordt afgesloten met drie inzendopdrachten.  Als deze opdrachten met een voldoende zijn afgerond, ontvang je een LOI-certificaat Emotie-eten. Bovendien behaal je 15 door de BGN erkende studiepunten, indien je in het bezit bent van het diploma Gewichtsconsulent.

Voor wie zijn of haar kennis wil verbreden, kiest voor de verdiepingsmodule Gezonde voeding voor het hele gezin of Voeding voor ouderen.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuis studeren bij de LOI: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 3 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 3 x € 79,20 (€ 99,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
3 x € 79,20 (€ 99,00) 20% korting
Studieduur
3 maanden
Diploma
LOI-certificaat
Erkenningen
BGN

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!