Tuinarchitectuur

Vakgebied

Tuinarchitectuur

De cursus Tuinarchitectuur brengt je stapsgewijs alle kneepjes van het vak bij. Inclusief het boek ’Beplantingsleer’ en de dvd 'Snoeien'.

In het kort

In het kort

De cursus Tuinarchitectuur brengt je stapsgewijs alle kneepjes van het vak bij. Inclusief het boek ’Beplantingsleer’ en de dvd 'Snoeien'.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 25,00 (€ 38,46) 35% korting
Studieduur
14 maanden
Afronding
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Voor wie zelfstandig als tuinontwerper aan de slag wil, is de cursus Tuinarchitectuur van de LOI de perfecte keuze! De cursus Tuinarchitectuur brengt je stap voor stap alle kneepjes van het vak bij, zodat je aan de slag kunt in een vakgebied dat aansluit op de cursus. Ontdek nieuwe mogelijkheden en creatieve oplossingen voor alle soorten tuinen.

Bij de cursus Tuinarchitectuur krijg je gratis het boek ’Beplantingsleer’. Natuurlijk ga je direct zelf aan de slag. Tijdens de praktijkdag kom je te weten hoe een ontwerp helder op papier gezet kan worden en bezoek en analyseer je verschillende tuinen. Kortom; een volledige en professionele cursus!

Daarom kies je voor de cursus Tuinarchitectuur

 • Ook te volgen inclusief digitaal tekenen met VectorWorks©.
 • Gratis een complete tekenset.
 • Begeleiding door professionals.
 • Inclusief gratis praktijkdag.
 • Gratis dvd “Snoeien” en het boek “Beplantingsleer”.
"Veel van wat ik leer, gebruik ik in mijn eigen tuin"
Ger Nas

Cursist Tuinarchitectuur


Lees het interview
"Veel van wat ik leer, gebruik ik in mijn eigen tuin"
Ger Nas

Cursist Tuinarchitectuur

Lees het interview

Voor wie

Voor wie

De cursus Tuinarchitectuur is een aanrader voor mensen die het leuk vinden om met tuinieren bezig te zijn en zich hier ook beroepsmatig mee bezig willen houden. Deze tuinarchitectuur-cursus is ook een goede keuze voor iedereen die op professioneel niveau aan de slag wil met het ontwerpen van tuinen. Ook als je digitaal wilt leren tekenen met VectorWorks©, is de cursus Tuinarchitectuur zeer geschikt.

Einddoel

Na de cursus kun je vrij de aanduiding tuinontwerper of designer gebruiken. De titel (tuin)architect is wettelijk beschermd door de Wet op de architectentitel. Uit deze wet volgt dat alleen diegene die als tuinarchitect staan ingeschreven in het architectenregister, de titel tuinarchitect mogen voeren. Voor inschrijving in het architectenregister moet je in het bezit zijn van het specifiek in deze wet genoemd masterdiploma. Voor nadere informatie kun je terecht op de site van het architectenregister.

De cursus

Inhoud van de cursus Tuinarchitectuur

Na het afronden van de cursus Tuinarchitectuur kun je zelfstandig alle soorten tuinen ontwerpen, aanleggen en onderhouden.

Na afloop van de cursus Tuinarchitectuur:

 • heb je kennis van alle soorten tuinen.
 • ken je de ins en outs van diverse tuinstijlen.
 • kun je ideeën presenteren door middel van schetsen en perspectieftekeningen.
 • heb je kennis van planten, bemesting en tuinkunstgeschiedenis.
 • kun je professioneel aan de slag als tuinontwerper.
Meer over de inhoud

De cursus Tuinarchitectuur start met de basis van het tuinontwerpen en aanleggen van een kleine tuin. Later komen alle verschillende soorten tuinen aan de orde. Van iedere soort tuin leer je de specifieke kenmerken, hoe je de tuin moet ontwerpen en aanleggen en wat de beste beplanting is. Hieronder vind je een overzicht van de thema’s die worden behandeld.

Ontwerpleer

In deze lessen leer je een methodiek om tot een goed doordacht tuinontwerp te komen. Daktuinen, binnentuinen, voortuinen, achtertuinen, kleine en grote villatuinen komen allemaal aan bod. Je werkt van kleine naar grote tuinen, zodat je stap voor stap je kennis uitbreidt.  

Bodem- en beplantingsleer

De keuze voor bepaalde planten hangt niet alleen af van persoonlijke smaak. Waar moet je op letten bij het toepassen van planten? Welke grondsoorten zijn er en welke planten passen daarbij? In de vakken bodemkunde en plantkunde komen al deze vragen aan de orde. Er komen meer dan 850 soorten planten voorbij. Je leert hoe ze er uit zien, maar ook hoe de levensloop van elke plant er uit ziet. En om de door jou gekozen planten ook op lange termijn groen te houden, leer je alles over onderhoud en bemesting. En ook in deze blokken leer je hoe je je kennis in de praktijk kunt toepassen. Per tuinomgeving leer je waar je op moet letten. Plantafstanden, onderhoud, locatie, uitgroei en kleur komen allemaal aan de orde.

Techniek en aanleg

Naast het levende materiaal in de tuin, de planten, krijg je te maken met zogenaamd ‘dood materiaal’. Bestrating, afrasteringen, vijvers. Waar moet je op letten en welke berekeningen moet je maken? En hoe kun je al je ideeën in de praktijk realiseren? In deze lessen leer je welke materialen en gereedschappen je kunt gebruiken bij het ontwerpen en aanleggen van een tuin.

Tekenen en meten of Digitaal tuintekenen

Om een ontwerp helder in beeld te krijgen heb je geduld, oefening en doorzettingsvermogen nodig. Vandaar dat je veel gaat oefenen met het tekenen van tuinen. Je leert hoe je een tuin opmeet en hoe je de maten op de juiste manier op schaal krijgt. Het accent ligt op het maken van heldere, inzichtelijke tekeningen en hoe je je ontwerp presenteert.

Tuinkunstgeschiedenis

In deze lessen wordt de tuinkunstgeschiedenis onder de loep genomen. Je leert meer over de achtergronden en denkbeelden achter diverse soorten tuinen. Oosterse tuinkunst, renaissance, barok, cottagestijl. Alle soorten tuinen door de eeuwen heen komen aan bod.

Tuinbeschouwing

Waarom vind je de ene tuin mooi en de andere tuin niet? Tijdens het onderdeel tuinbeschouwing leer je verschillende tuinstijlen analyseren en waarderen.

Werken voor klanten

De moeilijkheidsgraad van de lesstof wordt hoger naarmate je in je studie vordert. Om de theorie in de praktijk te brengen, rond je de meeste lesblokken af met een ontwerpopdracht.

De uitwerkingen van de ontwerpopdrachten stuur je naar je docent. Door de ontwerpopdrachten aan de docent voor te leggen, bouw je stap voor stap, ontwerp na ontwerp aan je eigen tekenvaardigheid, je inzicht en je vakkennis.

Inclusief gratis praktijkdag

Je brengt de cursus Tuinarchitectuur in de praktijk door veel opdrachten uit te werken, maar ook door middel van een praktijkdag. Tijdens de lesdag maak je kennis met de dagelijkse realiteit van het tuinontwerpen en met de materialen die daarbij worden gebruikt.

Gratis studiematerialen

Bij je cursus ontvang je geheel gratis het boek ’Beplantingsleer’ dat speciaal voor de LOI is ontworpen. Hierin zijn kenmerken en eigenschappen opgenomen van meer dan 800 planten.

Ook de boeken ’Naamlijst houtige gewassen’ en ’Naamlijst vaste planten’ ontvang je gratis. Hierin kun je snel de juiste naam en correcte schrijfwijze van de verschillende planten opzoeken. Een ander prettig hulpmiddel is de dvd ’Snoeien’.

Gratis materialen tuintekenen

Om je opdrachten uit te kunnen werken, krijg je een complete tekenset met onder meer vulpotloden, kleurpotloden, geodriehoeken en een passer.

Digitaal tuintekenen

Als je kiest voor de cursus inclusief Digitaal tuintekenen ontvang je de educatieve versie van VectorWorks© met een licentie voor twee jaar.

Dit heb je nodig

Om te kunnen werken met VectorWorks©, dient je computer te voldoen aan deze systeemeisen.

Inclusief supercompleet materialenpakket

•  Lineaaldriehoeken (45 graden, 60 graden)
•  Afplaktape
•  Gradenboog
•  Kleurpotlodenset en puntenslijper
•  Pennegum
•  Vulpotlood, tekenpen

Inclusief supercompleet materialenpakket

•  Lineaaldriehoeken (45 graden, 60 graden)
•  Afplaktape
•  Gradenboog
•  Kleurpotlodenset en puntenslijper
•  Pennegum
•  Vulpotlood, tekenpen

Examens en diploma

Examen

De cursus Tuinarchitectuur wordt afgerond met een examen. Zie je hier tegenop? Geen nood: de examentrainingsdag, die vlak voor het examen wordt gehouden, bereidt je er grondig op voor. Aan het bijwonen van deze training zijn geen extra kosten verbonden. Je ontvangt tijdig de nodige informatie. Het examen Tuinarchitectuur wordt tweemaal per jaar (in voor- en najaar) afgenomen door de Centrale Examencommissie van de LOI.

De examenvakken zijn:

 • Tuinontwerpen: 2 uur
 • Ontwerpen van een beplantingsplan: 1 uur
 • Tuintekenen: 1 uur en 30 minuten
 • Beplantingsleer: 1 uur.

Kijk voor de examenkosten bij Cursusduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van het examen, heb je het LOI-diploma Tuinarchitectuur op zak.

Verder leren

Wil je ook leren hoe je je interieur het beste tot zijn recht kunt laten komen? Kies dan voor een van onze interieurcursussen: Binnenhuisarchitectuur, Interieurstyling of Interieurontwerpen- en styling.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk
"Er zitten vaak échte talenten tussen"
Dick Meischke

docent


Lees het interview
"Er zitten vaak échte talenten tussen"
Dick Meischke

docent

Lees het interview

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke cursusduur afhankelijk is van de keuzes die je bij inschrijving maakt.

Je kunt kiezen voor de cursus met of zonder Vectorworks. Wanneer je kiest voor de variant inclusief Vectorworks, duurt de cursus drie maanden langer.

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Vrijstelling

Voor de vakken Tuinontwerpen, Ontwerpen van een beplantingsplan en Tuintekenen wordt alleen vrijstelling verleend, indien voor elk van deze drie vakken het cijfer 6 of hoger is behaald.

Kosten

Je kunt zowel voor de volledige cursus inschrijven, als voor de onderdelen afzonderlijk. Hierdoor varieert het lesgeld. Meer informatie hierover vind je op het inschrijfformulier.

Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan op het inschrijfformulier. Naast het lesgeld betaal je éénmalig een klein bedrag aan inschrijfkosten.

Je kunt deze cursus met of zonder Vectorworks volgen. Kies je voor de cursus Tuinarchitectuur met VectorWorks, dan heeft dit invloed op de cursusduur en het lesgeld.

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Extra boeken en dvd.
 • Tekenset.
 • Praktijkdag.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).

Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 179,00.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 25,00 (€ 38,46) 35% korting
Studieduur
14 maanden
Afronding
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 35 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 35% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!