Tuinieren in de moestuin

Vakgebied

Tuinieren in de moestuin

Leer een gevarieerde moestuin onderhouden. Ook als je geen tuin hebt, maar een balkon, kas of bak, kun je prima je eigen moestuin aanleggen met de cursus Tuinieren in de moestuin.

In het kort

In het kort

Leer een gevarieerde moestuin onderhouden. Ook als je geen tuin hebt, maar een balkon, kas of bak, kun je prima je eigen moestuin aanleggen met de cursus Tuinieren in de moestuin.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 39,00
Studieduur
12 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Wil je een grote of kleine moestuin aanleggen? Of heb je er al een waar je meer uit wilt halen? Dan is de praktische cursus Tuinieren in de moestuin geknipt voor jou. De cursus leert je alles over de moestuin, het hele jaar door. Je krijgt per maand precies uitgelegd wat er moet gebeuren, waar je op moet letten en wat je kunt voorbereiden in de moestuin. Zoals welke gewassen je in welke maand kunt zaaien, hoe je moet bemesten en wanneer gewassen kunnen worden geoogst. De volgorde van de hoofdstukken is afhankelijk van jouw startdatum. Start je bijvoorbeeld in april, dan begin je met de hoofdstukken over de lente. Zo is de theorie altijd direct toepasbaar in je moestuin!

Natuurlijk gaat de cursus in op het zelf groente en fruit kweken. Maar deze cursus gaat veel verder. Je leert over bloemen, kruiden én dieren in de tuin! Ook het weer, kweken op balkon of vensterbank, in kas en bak komt aan bod. En elke maand is er een onderdeel ‘De tuin op tafel’, met leuke weetjes en smakelijke recepten.

Daarnaast bevat elke maand een deel over moestuinieren met kinderen. Waar kunnen de kleine tuinders mee helpen? Wat kunnen ze zelf kweken en opeten? Deze brede en praktische cursus biedt echt plezier voor het hele gezin!

Daarom kies je voor de cursus Tuinieren in de moestuin

 • Van groente en fruit tot bloemen en kruiden.
 • Tuinplezier voor het hele gezin.
 • Inclusief gratis kruidenkalender.
 • Start met de hoofdstukken die passen bij de tijd van het jaar.

Voor wie

Voor wie

De praktische cursus Tuinieren in de moestuin is een goede keuze voor iedereen die gezonder wil eten en zijn of haar eigen groenten en fruit wil verbouwen. Ook is deze cursus moes tuinieren leuk om te doen als je graag met je kinderen actief bezig wil zijn in de buitenlucht. Heb je al een moestuin en wil je weten hoe je hier meer uithaalt? Dan is de cursus Tuinieren in de moestuin zeker een aanrader!

Einddoel

Na het afronden van de cursus Tuinieren in de moestuin kun je je eigen moestuin beginnen en beheren. Straks kun jij het hele jaar door verse producten eten uit je eigen tuin!

Na afloop van deze moestuinieren cursus:

 • kun je je eigen groente en fruit kweken
 • kun je heerlijke gerechten bereiden met je eigen verse oogst
 • weet je alles over bloemen, kruiden en de dieren in je moestuin
 • weet je ook hoe je je kinderen kunt betrekken bij het onderhouden van de moestuin.

De cursus

Inhoud van de cursus Tuinieren in de moestuin

Tijdens de cursus ga je lekker zelf aan de slag en doe je alle kennis op om een gevarieerde moestuin te kunnen onderhouden. Ook als je geen tuin hebt, maar een balkon, kas of bak, kun je prima je eigen moestuin aanleggen met deze cursus.

Meer over de inhoud

De cursus Tuinieren in de moestuin bestaat uit de volgende delen:

Basiskennis moestuinieren

In het eerste deel van de cursus doe je alle basiskennis op over moestuinieren. Zo is er aandacht voor wortelgewassen, bladgewassen, vruchtgewassen en bloemgewassen en leer je welke basisgereedschappen je nodig hebt. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan grondbewerking, bemesting, zon en schaduw, zaaien en oogsten. Tot slot staat de cursus stil bij de mogelijkheden en afrastering van een moestuin en kom je meer te weten over ziekten en plagen.

Het hele jaar door moestuinieren

Per hoofdstuk wordt behandeld wat er in die maand te doen, te beleven en te zien is in de moestuin. Vaste onderdelen zijn groenten, fruit, kruiden en bloemen; welke gewassen kun je in die maand planten en welke ga je zaaien? Daarnaast bevat elk hoofdstuk interessante weetjes, informatie over de dieren die je in de moestuin kunt vinden en het weer. In het onderdeel ‘De tuin op tafel’ vind je heerlijke recepten die je met de verse producten uit je volkstuin kunt bereiden. Biologisch en gezond eten wordt zo makkelijker dan ooit! En omdat er in elk hoofdstuk aandacht voor moestuinieren met kinderen is, kunnen je kinderen gewoon meehelpen in de moestuin; leuk én leerzaam!

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Na de cursus Tuinieren in de moestuin beheers je alle vaardigheden om een gevarieerde moestuin aan te leggen en te onderhouden. Wil je hierna meer leren over tuinieren in het algemeen? Dan is de cursus Tuinieren een prima vervolgcursus. Wil je mooie bloemstukken leren maken met de bloemen uit je (moes)tuin? Kies dan voor de cursus Bloemschikken.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus flexibel volgen. Je gaat aan de slag waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 12 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 39,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Kruidenkalender.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 39,00
Studieduur
12 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak