Illustreren met Adobe

Vakgebied

Illustreren met Adobe

Deze cursus behandelt handmatig en digitaal illustreren. Leer daarnaast ook alle mogelijkheden van de Adobe-programma’s Photoshop en Illustrator kennen.

In het kort

In het kort

Deze cursus behandelt handmatig en digitaal illustreren. Leer daarnaast ook alle mogelijkheden van de Adobe-programma’s Photoshop en Illustrator kennen.

Lesgeld thuisstudie
17 x € 49,00
Studieduur
17 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Voor tekenaars en illustratoren die professioneel willen leren omgaan met Photoshop of Illustrator is er de cursus Illustreren met Adobe. Naast handmatig en digitaal illustreren, ontdek je tijdens de cursus alle mogelijkheden van de veelgebruikte programma’s Photoshop of Illustrator. Denk aan het gebruik van diverse penselen, kleuren kiezen en Illustrator-beelden corrigeren, verbeteren en verwerken. De opgedane kennis kun je direct professioneel toepassen.

Daarom kies je voor de cursus Illustreren met Adobe

 • Leer feilloos omgaan met Abode Photoshop CC 2019 Addobe of Illustrator CC 2019.
 • Praktische cursus met veel voorbeelden en oefeningen.
 • Inclusief basismaterialenset.
 • Inclusief interviews met illustratoren en filmpjes over digitaal illustreren.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Illustreren met Adobe is voor iedereen die geïnteresseerd is in tekenen en graag wil leren werken met diverse technieken en materialen. De cursus is zeker geschikt als je van illustreren je beroep wilt maken.

Na afloop ben je in staat om boeken te illustreren en tekeningen te maken voor brochures, producten, computersoftware en tijdschriften. Je hebt een eigen techniek ontwikkeld en kunt je eigen ideeën in beelden omzetten met het programma Adobe Photoshop of Adobe Illustrator.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Illustreren met Adobe.

De cursus

Inhoud van de cursus Illustreren met Adobe

De cursus Illustreren met Adobe bestaat uit twee cursusdelen: Illustreren en Adobe.

In het eerste deel wordt stap voor stap gebouwd aan je tekenvaardigheden. Je leert bijvoorbeeld over materialen en technieken, gaat aan de slag met het tekenen van allerlei verschillende onderwerpen en doet hierbij kennis op van onderwerpen als licht en schaduw, compositie, toon, contrast en vlakvulling. Daarnaast komt er een stukje kunstgeschiedenis in de cursus terug en komt digitaal illustreren aan bod. De mogelijkheden van verschillende tekenprogramma’s worden uitgebreid besproken.

Het tweede deel van de cursus gaat specifiek in op een van de Adobe-programma’s Photoshop en Illustrator. In de module Adobe Photoshop CC leer je diverse penselen gebruiken en op verschillende manieren kleuren kiezen. De keuzemodule Adobe Illustrator Advanced behandelt de interface van Illustrator en je leert werken met ankerpunten, handgrepen, paden en richtingslijnen. Kortom: alles om tot de prachtigste resultaten te komen.

Meer over Illustreren

Het cursusdeel Illustreren bestaat uit zes onderdelen.

Tekentechnieken

Deze module behandelt alles over de diverse materialen die gebruikt worden bij het tekenen. Denk bijvoorbeeld aan Oost Indische inkt, houtskool, pennen, penselen, viltstiften en waterverf. Alle technieken en materialen leiden tot een ander resultaat. Ook de ondergrond en hulpmaterialen als gum, mesje en fixatief hebben invloed op het eindresultaat. Door gerichte keuzes te maken krijg je je ideeën zo goed mogelijk op papier.

Natuurtekenen

We staan stil bij het tekenen van bloemen, bomen en landschappen. Onderwerpen die hierbij worden besproken, zijn: ruimte en diepte, schaduw, accenten, grondvormen en verhoudingen, lijnen en vormen, dieptesuggesties en verschillende soorten perspectief.

Illustratief tekenen

Onderwerpen die in dit deel aan bod komen, zijn: beeldelementen, compositie, kleur- en kleurenharmonie, fantasietekenen, silhouetten, vergroten, beweging, boekillustraties, stilleven en grondvormen.

Portret- en figuurtekenen

Hoe breng je iemands persoonlijkheid en karakter terug in een illustratie, waar moet je op letten bij hulplijnen en verhoudingen, op welke anatomische aspecten moet je letten, hoe zit het met de compositie en hoe breng je een expressie van het lichaam krachtig over?

Kunstgeschiedenis

Een stukje kunstgeschiedenis mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze cursus. We gaan terug naar de prehistorie, de klassieke oudheid, de middeleeuwen, de renaissance, barok en rococo om de geschiedenis van het tekenen en schilderen op te zoeken.

Digitaal illustreren

In dit onderdeel leer je je ideeën digitaal omzetten naar illustraties. Je leert tekenprogramma’s onderling gebruiken en welke toepassingen er bestaan van deze programma’s.

Meer over Adobe

Na het cursusdeel Illustreren heb je de keuze uit twee modules. Beide modules bevatten voldoende opdrachten die uitgewerkt en opgestuurd worden naar de docent. De docent voorzet de opdrachten van praktisch commentaar, zodat je je tekeningen kunt verbeteren.

Keuze 1: Adobe Photoshop CC 2019

Deze module behandelt alle basishandelingen om met Adobe Photoshop te kunnen werken. Stap-voor-stap leer je alle mogelijkheden van het programma kennen.

Allereerst worden de basishandelingen van Photoshop behandeld. Hier komen bijvoorbeeld de samenhang tussen formaat, resolutie, kleurmodus en bestandsgrootte aan bod en hoe je deze kunt aanpassen. Verder komt het uitsnijden, resamplen en transformeren van een document aan bod. Maar ook het wijzigen van de resolutie en het bijwerken van het perspectief. Er is aandacht voor de functie van het histogram en het omgaan met levels en curves. Daarnaast leer je met de toolbox werken, lagen en selecties maken en met maskers en kanalen werken.

Vervolgens worden beeldbewerking en illustreren behandeld. Denk hierbij aan het maken van panorama’s en het samenvoegen van meerdere foto’s tot een HDR beeld. Verder kom je er achter hoe je de penselen moet gebruiken, hoe ze in te stellen en hoe je op verschillende manieren kleuren kunt kiezen. Maar ook het toepassen van kleurbeheer, lenscorrectie- en verscherpingsfilters en het manipuleren van een afbeelding met Puppet Warp wordt uitgebreid behandeld. En om te kunnen werken met tekst en Smart Objects leer je meer over de Type Tool en Vector Tool.

Tot slot wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden van Photoshop voor webgebruik. Denk aan webgallery, optimalisatie, wegschrijven van bestanden voor het web, slicen. Bovendien leer je om te gaan met de verschillende bestandtypen.

Keuze 2: Adobe Illustrator CC 2019

In deze module worden alle handelingen besproken die nodig zijn om met Adobe Illustrator te werken. In grote lijnen is Illustrator bestemd voor het creëren, corrigeren, verbeteren en verwerken van beelden die gemaakt zijn in vectorformaat. Stap-voor-stap raak je bekend met alle mogelijkheden die het programma Illustrator te bieden heeft.

Allereerst is er aandacht voor de interface van Illustrator. Je leert tekenen en vormen maken. Ook leer je werken met kleur en transparantie en werken met tekst.

Vanzelfsprekend worden de meer geavanceerde technieken van Illustrator ook uitgebreid behandeld. Zoals het werken met lagen, knipmaskers, symbolen, penselen, stijlen en effecten. Ook perspectieftekenen en 3D-effecten komen aan bod. Tot slot wordt het maken van diagrammen en grafieken behandeld en leer je bestanden exporteren als PDF of zelfs als JPG, GIF en BMP.

Gratis extra studiematerialen

Aan het begin van de cursus krijg je zonder extra kosten een basismaterialenset (winkelwaarde circa € 35,–). 

Dit heb je nodig

Om deze cursus te kunnen volgen, moet je beschikken over een PC of Mac met Illustreren met Adobe CC.

Examens en diploma

Examen

Iedere module wordt afgerond met een inzendopdracht.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding van de cursus geeft recht op het LOI-diploma Adobe Photoshop CC 2019 of Adobe Illustrator CC 2019.

Wie verder wil studeren, kiest bijvoorbeeld voor de cursus Adobe Dreamweaver Advanced, Adobe InDesign Advanced of Adobe Flash Advanced. Verder kun je alsnog natuurlijk kiezen voor Illustrator als je nu Photoshop hebt gekozen, en andersom. Wil je ook meer vaardigheden in het ondernemen? Kies dan voor de cursus ZZP’er voor creatieve professionals.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 17 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 17 x € 49,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Gratis extra materialen

Aan het begin van de cursus krijg je zonder extra kosten een basismaterialenset (winkelwaarde circa € 35,–).

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je de beschikking hebt over een PC of Mac met Adobe Illustrator CC.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
17 x € 49,00
Studieduur
17 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak