Praktijkdiploma medewerker secretariaat

Vakgebied

Praktijkdiploma medewerker secretariaat

De cursus Praktijkdiploma medewerker secretariaat behandelt o.a. secretariële basisvaardigheden. Je leert ook foutloos corresponderen in het Nederlands én snel blindtypen.

In het kort

In het kort

De cursus Praktijkdiploma medewerker secretariaat behandelt o.a. secretariële basisvaardigheden. Je leert ook foutloos corresponderen in het Nederlands én snel blindtypen.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 85,00
Studieduur
10 maanden
Diploma
Associatiediploma, ECDL-certificaten
Erkenningen
Nederlandse Associatie voor Examinering, ECDL
Benodigde vooropleiding
Geen

Voor iedereen die graag zelfstandig werkt en een afwisselende functie met doorgroeimogelijkheden ambieert, is er de cursus Praktijkdiploma Medewerker Secretariaat van de LOI. Deze praktijkgerichte cursus gaat onder andere in op secretariële basisvaardigheden als agendabeheer, het ontvangen van bezoekers en het behandelen van post. Daarnaast leer je foutloos corresponderen in het Nederlands en is er aandacht voor computervaardigheden (Word, Outlook en snel typen). Na afloop heb je het waardevolle Praktijkdiploma Medewerker Secretariaat (PMS) van de Associatie op zak en ligt de arbeidsmarkt voor je open.

Daarom kies je voor de cursus Praktijkdiploma medewerker secretariaat

 • Cursus is op MBO 2-niveau.
 • Praktijkgerichte en brede cursus.
 • Haal een erkend Associatiediploma én ECDL-certificaten.
 • Alleen bij de LOI te volgen via flexibele thuisstudie.

Associatie voor praktijkexamensECDL

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Praktijkdiploma Medewerker Secretariaat is bestemd voor (aankomende) secretariaatsmedewerkers en iedereen die van afwisseling houdt en zelfstandig wil werken in een secretariële functie.

Na succesvolle afronding heb je het Praktijkdiploma Medewerker Secretariaat (PMS) van de Associatie op zak. Het bewijs dat je zelfstandig secretariële werkzaamheden kunt uitvoeren.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Praktijkdiploma medewerker secretariaat.

De cursus

Inhoud van de cursus Praktijkdiploma medewerker secretariaat

Deze cursus behandelt secretariële basisvaardigheden en computervaardigheden. Je leert agenda’s beheren, reserveringen organiseren, in- en uitgaande post verwerken telefoongesprekken afhandelen en een archief beheren. Ook leer je vlot en foutloos informatieve brieven en memo’s opstellen. Daarnaast komen de mogelijkheden van de Office-programma’s Word en Outlook worden uitgebreid besproken. Tot slot leer je snel en foutloos met minimaal 150 aanslagen per minuut blindtypen.

Meer over de inhoud

De volgende onderdelen komen aan bod:

Basiskennis Secretariaatspraktijk

Deze module gaat in op onderwerpen als: behandelen van inkomende en uitgaande post, archiveren, agendabeheer en het organiseren van reserveringen, ontvangen van bezoekers, afhandelen van telefoongesprekken, etiquette en kennis van andere culturen.

Basiskennis correspondentie Nederlands

In deze module leer je de Nederlandse taal correct te gebruiken en de grammaticale regels toe te passen. Hierbij staat het schrijven van informatieve brieven en memo’s centraal.

Online Essentials

In deze module draait het om basisbegrippen en –vaardigheden met betrekking tot het gebruik van internet. Denk aan het efficiënt zoeken naar informatie, online communicatie en e-mail.

Tekstverwerken

Tekstverwerking is een van de meest gebruikte computertoepassingen. Handig voor het maken van notulen, verslagen, werkstukken (sollicitatie)brieven, maar ook de adresetiketten voor op een envelop. In deze module wordt het samenstellen, bewerken, vormgeven, opslaan en afdrukken van documenten behandeld.

Sneltypen

In deze module leer je met tien vingers blind typen met 150 aanslagen per minuut. Oefenen doe je in een unieke online leeromgeving en op je eigen QWERTY-toetsenbord. De resultaten van de oefeningen worden automatisch bijgehouden. Zo is direct duidelijk met welke toetsen of toetscombinaties je moeite hebt. Die krijgen dan meer aandacht in de volgende oefeningen. Instructies over de juiste houding achter de computer, de juiste stand van de handen en vingers en het goed aanslaan van de toetsen, krijg je via heldere online filmpjes van een virtuele docent

Examens en diploma

Examen

De modules worden elk afgerond met één of meerdere examens. De examens voor de modules Basiskennis Secretariaatspraktijk en Basiskennis correspondentie Nederlands worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Examinering. De overige examens worden afgenomen door ECDL. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding heb je het Praktijkdiploma Medewerker Secretariaat (PMS) van de Nederlandse Associatie voor Examinering op zak. Als de examens van ECDL succesvol zijn afgerond, ontvang je de ECDL-certificaten voor Word en Outlook.

Wie verder wil studeren, kiest bijvoorbeeld voor de cursus PRINCE2® Foundation of Praktijkdiploma secretaresse.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 10 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 85,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het examengeld voor de modules Basiskennis secretariaatspraktijk en Basiskennis correspondentie Nederlands bedraagt circa € 105,- per examen. Voor de modules Word en Outlook zijn de examenkosten circa € 67,50. Aan het examen van het onderdeel Sneltypen zijn geen kosten verbonden.

De examentarieven van de Associatie kunnen wijzigen. Kijk voor de meest recente tarieven op www.associatie.nl.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 556,63 - € 782,29*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 328,93 - € 462,28*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 85,00
Studieduur
10 maanden
Diploma
Associatiediploma, ECDL-certificaten
Erkenningen
Nederlandse Associatie voor Examinering, ECDL
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 14 februari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan