Tijdens de cursus Koken en bakken komen de volgende onderdelen aan bod:
Basiskooktechnieken
Tijdens deze kook- en bakcursus van de LOI doe je eerst een aantal basiskooktechnieken op. Zo komen onder meer blancheren en pocheren, marineren en gratineren, sauteren, roerbakken en wokken en braiseren en stoven aan bod. Ook wordt er aandacht besteed aan frituren en braden in de oven.
Bonbons maken
Chocola wordt vaak au bain-marie gesmolten. Wat houdt dit precies in en hoe doe je dit? Diverse recepten komen voorbij en je leert hoe je eiwitten kunt verwerken in gerechten. Bij dit onderdeel hoort ook een minicursus bonbons maken. Hierbij leer je alles over (de verwerking) van cacao en ga je aan de slag met een aantal heerlijke bonbonrecepten.
Gisting en zelf wijn maken
Het gistingsproces wordt besproken, evenals diverse gistsoorten. Je leert hoe je deeg kunt bereiden en zelf wijn kunt maken. Ook kom je erachter welke wijn het beste bij een bepaald gerecht past en er wordt ingegaan op wijnkleuren en wijnsoorten.
Korstdeeg- en grilltechnieken
En croûte, zo wordt korstdeeg ook wel genoemd. Maar wat is het precies en hoe bereid je het? Je krijgt diverse recepten aangereikt en ook bespreekt de cursus een aantal culinaire termen. Daarnaast leer je in dit onderdeel alles over grillen. Wat is het en welke producten kun je grillen? En waar moet je rekening mee houden als je gaat barbecueën?
Binden, opbinden en konfijten
In dit onderdeel is er aandacht voor diverse bindtechnieken en bindmiddelen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je ossenhaas kunt opbinden. Voor wat betreft bindmiddelen, worden onder meer gelatine, agar-agar en eidooiers besproken. Je leert hoe je een roux kunt maken als basis voor een heerlijk gebonden saus en je komt erachter hoe je onder meer vruchten kunt konfijten. En welke stappen moet je volgen als je jam of confituur wilt bereiden? Na afloop van dit onderdeel weet je er alles van!
Slow food, trancheren en flamberen
De nieuwe culinaire stromingen slow food en slow cooking worden besproken, evenals de begrippen food design en foodpairing. Ook moleculaire gastronomie komt aan bod. En hoe kun je vlees, kip en vis het beste trancheren? En hoe wordt vlees, kip of vis gerookt? In dit onderdeel leer je precies hoe het moet.
Amuse, tapas, fingerfood en hapjesbuffet
Bij een drankje hoort natuurlijk een lekker hapje. In dit onderdeel wordt dan ook ingegaan op het begrip ‘amuse’. Je krijgt tips voor heerlijke amuses aangereikt en er wordt ingegaan op de zogeheten ‘tapas’. En wat heb je nodig voor een geslaagd tapasavondje? De cursus geeft je allerlei tips. Ook leer je hoe je leuke gerechtjes voor kinderen kunt maken.
Luxe koekjes en taarten
In dit onderdeel van de kookcursus gaan we onder meer in op het maken van glazuur en fonceren en glaceren. Ook leer je alles over maten uit andere landen.