Koken en bakken

Vakgebied

Koken en bakken

Met deze kookcursus zet je de mooiste, lekkerste én meest bijzondere gerechten op tafel. Inclusief gratis receptenboek 'Powerfood- van Friesland naar New York' van Rens Kroes

In het kort

In het kort

Met deze kookcursus zet je de mooiste, lekkerste én meest bijzondere gerechten op tafel. Inclusief gratis receptenboek 'Powerfood- van Friesland naar New York' van Rens Kroes

Lesgeld thuisstudie
10 x € 33,20 (€ 41,50) 20% korting
Studieduur
10 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Sta je graag in de keuken en wil je (nog) beter leren koken? De mooiste, lekkerste en meest bijzondere gerechten op tafel zetten? Dan is de cursus Koken en bakken van de LOI ideaal!

Stap voor stap leer je de kooktechnieken beheersen. De kookcursus start met de basistechnieken en bouwt deze al snel verder uit. Van relatief simpele technieken als braden en stoven tot slow cooking, tapas en fingerfood. 

Naast de kooktechnieken leer je ook over presentatie van je gerechten, tafeldekking en etiquette bij het geven van een diner. Na afloop van deze kookcursus van de LOI kook je als een chef-kok en geniet je samen met familie en vrienden van je zelfbereide topgerechten.

Daarom kies je voor de cursus Koken en bakken

  • Zeer toegankelijke cursus.
  • Van eenvoudige gerechten tot geavanceerde kooktechnieken.
  • Gratis receptenboek 'Powerfood- van Friesland naar New York' van Rens Kroes

Voor wie

Voor wie

De cursus Koken en bakken is een aanrader voor iedereen die van koken en lekker eten houdt en (beter) wil leren koken en bakken. Of je nu al veel kookervaring hebt of nog maar net begint. De kookcursus is toegankelijk van opzet en behandelt zowel de basis als de kooktechnieken van professionals.

Einddoel

Na het afronden van de cursus Koken en bakken van de LOI kook je de sterren van de hemel en verras je vrienden en familie met een uitgebreid diner van hoge kwaliteit. Je bent in staat de bereiding van gerechten goed te plannen en beheerst de basistechnieken tot in de puntjes. Je kunt geavanceerde kooktechnieken toepassen en weet hoe je gerechten aantrekkelijk presenteert.

De cursus

Inhoud van de cursus Koken en bakken

De kook- en bakcursus besteedt uitgebreid aandacht aan de diverse kooktechnieken. Natuurlijk ga je meteen zelf aan de slag met de opgedane kennis. Je bereidt al tijdens de cursus de lekkerste en mooiste gerechten.

Meer over de inhoud

Tijdens de cursus Koken en bakken komen de volgende onderdelen aan bod:

Basiskooktechnieken

Tijdens deze kook- en bakcursus van de LOI doe je eerst een aantal basiskooktechnieken op. Zo komen onder meer blancheren en pocheren, marineren en gratineren, sauteren, roerbakken en wokken en braiseren en stoven aan bod. Ook wordt er aandacht besteed aan frituren en braden in de oven.

Bonbons maken

Chocola wordt vaak au bain-marie gesmolten. Wat houdt dit precies in en hoe doe je dit? Diverse recepten komen voorbij en je leert hoe je eiwitten kunt verwerken in gerechten. Bij dit onderdeel hoort ook een minicursus bonbons maken. Hierbij leer je alles over (de verwerking) van cacao en ga je aan de slag met een aantal heerlijke bonbonrecepten.

Gisting en zelf wijn maken

Het gistingsproces wordt besproken, evenals diverse gistsoorten. Je leert hoe je deeg kunt bereiden en zelf wijn kunt maken. Ook kom je erachter welke wijn het beste bij een bepaald gerecht past en er wordt ingegaan op wijnkleuren en wijnsoorten.

Korstdeeg- en grilltechnieken

En croûte, zo wordt korstdeeg ook wel genoemd. Maar wat is het precies en hoe bereid je het? Je krijgt diverse recepten aangereikt en ook bespreekt de cursus een aantal culinaire termen. Daarnaast leer je in dit onderdeel alles over grillen. Wat is het en welke producten kun je grillen? En waar moet je rekening mee houden als je gaat barbecueën?

Binden, opbinden en konfijten

In dit onderdeel is er aandacht voor diverse bindtechnieken en bindmiddelen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je ossenhaas kunt opbinden. Voor wat betreft bindmiddelen, worden onder meer gelatine, agar-agar en eidooiers besproken. Je leert hoe je een roux kunt maken als basis voor een heerlijk gebonden saus en je komt erachter hoe je onder meer vruchten kunt konfijten. En welke stappen moet je volgen als je jam of confituur wilt bereiden? Na afloop van dit onderdeel weet je er alles van!

Slow food, trancheren en flamberen

De nieuwe culinaire stromingen slow food en slow cooking worden besproken, evenals de begrippen food design en foodpairing. Ook moleculaire gastronomie komt aan bod. En hoe kun je vlees, kip en vis het beste trancheren? En hoe wordt vlees, kip of vis gerookt? In dit onderdeel leer je precies hoe het moet.

Amuse, tapas, fingerfood en hapjesbuffet

Bij een drankje hoort natuurlijk een lekker hapje. In dit onderdeel wordt dan ook ingegaan op het begrip ‘amuse’. Je krijgt tips voor heerlijke amuses aangereikt en er wordt ingegaan op de zogeheten ‘tapas’. En wat heb je nodig voor een geslaagd tapasavondje? De cursus geeft je allerlei tips. Ook leer je hoe je leuke gerechtjes voor kinderen kunt maken.

Luxe koekjes en taarten

In dit onderdeel van de kookcursus gaan we onder meer in op het maken van glazuur en fonceren en glaceren. Ook leer je alles over maten uit andere landen.

Inclusief gratis kookboek

Bij de cursus Koken en bakken van de LOI ontvang je gratis het receptenboek 'Powerfood - van Friesland naar New York'. Hierin staan de mooiste recepten en favoriete ingrediënten van Rens Kroes.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Heb je de smaak te pakken en wil je van je hobby je werk maken? Dan is de cursus Cateringbedrijf een prima vervolgopleiding. Wil je je kennis over voeding, koken en bakken verbreden? Denk dan eens aan een van de cursussen Taarten en cupcakes, Voeding voor je kind of Wijncertificaat.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 10 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 33,20 (€ 41,50)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

  • Al het benodigde lesmateriaal.
  • Gratis receptenboek van Rens Kroes.
  • Begeleiding door een ervaren docent.
  • Toegang tot de online leeromgeving.
  • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 33,20 (€ 41,50) 20% korting
Studieduur
10 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 14 februari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!