Praktijkdiploma secretaresse

Vakgebied

Praktijkdiploma secretaresse

De cursus Praktijkdiploma secretaresse behandelt administratieve vaardigheden en de mogelijkheden van Office. Na afloop kun je zelfstandig aan de slag als secretaresse.

In het kort

In het kort

De cursus Praktijkdiploma secretaresse behandelt administratieve vaardigheden en de mogelijkheden van Office. Na afloop kun je zelfstandig aan de slag als secretaresse.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 85,00
Studieduur
12 maanden
Diploma
Associatiediploma, ECDL-certificaten
Erkenningen
Nederlandse Associatie voor Examinering, ECDL
Benodigde vooropleiding
Geen

Speciaal voor iedereen die secretaresse wil worden en volledig via thuisstudie alle benodigde vaardigheden wil opdoen, is er de cursus Praktijkdiploma secretaresse van de LOI. Tijdens deze cursus leer je vergaderingen voorbereiden, agenda’s bijhouden en zakelijke brieven opstellen. Je leert sneltypen én de Office-programma’s Excel, Word en PowerPoint komen uitgebreid aan bod. De opleiding bereidt perfect voor op het examen Associatie Praktijkdiploma Secretaresse (PDS) op MBO3-niveau. Na afloop bezit je alle vaardigheden om zelfstandig en efficiënt als secretaresse aan de slag te gaan.

Daarom kies je voor de cursus Praktijkdiploma secretaresse

 • Haal een erkend Associatiediploma.
 • Cursus op MBO3-niveau.
 • Train het notuleren d.m.v. opnames van vergaderingen.
 • Geen contactdagen, dus volledig flexibel via thuisstudie te volgen.
 • Cursus gebaseerd op Windows 7/8 en Office 2010/2013.

Associatie voor praktijkexamens

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Praktijkdiploma secretaresse is bestemd voor (aankomende) secretaresses en iedereen die zelfstandig en efficiënt wil werken in een secretariële functie. Na succesvolle afronding van de cursus heb je het Associatie Praktijkdiploma Secretaresse (PDS) op zak. Je kunt gasten ontvangen, vlot en foutloos zakelijke brieven opstellen, notuleren tijdens vergaderingen en feilloos omgaan met de Office-programma’s Excel, Word en Powerpoint. Ook sneltypen behoort tot je vaardigheden!

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Praktijkdiploma secretaresse.

De cursus

Inhoud van de cursus Praktijkdiploma secretaresse

De cursus Praktijkdiploma secretaresse bestaat uit de volgende onderdelen.

Secretariaatspraktijk

Dit deel gaat in op onderwerpen als: agenda- en relatiebeheer, het organiseren van (internationale) bijeenkomsten en vergaderingen, uitgaande postbehandeling, het opzetten van een archief en het ontvangen van gasten.

Correspondentie Nederlands

Tijdens dit onderdeel leer je de Nederlandse taal correct te gebruiken en de grammaticale regels toe te passen. Ook komen diverse vormen van het opstellen van zakelijke brieven aan bod.

Notuleren

Omdat notuleren een vaardigheid is, bevat dit gedeelte van de cursus veel praktijkoefeningen. Met behulp van video-opnames van vergaderingen oefen je het notuleren. Elke vergadering duurt circa 25 minuten. De vergaderingen zijn geschikt om het maken van een beknopt verslag en/of een actiepunten/besluitenlijst te oefenen.

ECDL modules Excel, Word en PowerPoint

In het onderdeel Excel worden spreadsheets behandeld die gebruikt kunnen worden voor het opstellen van budgetten, het maken van prognoses, zakelijke grafieken en financiële rapportages. In het deel Word komen alle aspecten van dit bekende tekstverwerkingsprogramma aan de orde. In het gedeelte over PowerPoint leer je mooie en duidelijke presentaties maken. De lesstof is op basis van Office 2013.

Sneltypen

In deze module leer je met tien vingers blind typen met 150 aanslagen per minuut. Oefenen doe je in een unieke online leeromgeving en op je eigen QWERTY-toetsenbord. De resultaten van de oefeningen worden automatisch bijgehouden. Zo is direct duidelijk met welke toetsen of toetscombinaties je moeite hebt. Die krijgen dan meer aandacht in de volgende oefeningen. Instructies over de juiste houding achter de computer, de juiste stand van de handen en vingers en het goed aanslaan van de toetsen, krijg je via heldere online filmpjes van een virtuele docent.

Examens en diploma

Examen

De delen Secretariaatspraktijk en Correspondentie Nederlands worden afgerond met een Associatie-examen.

De gedeeltes over Excel, Word en PowerPoint worden afgerond met een LOI-eindopdracht. Het onderdeel Sneltypen wordt afgesloten met een LOI-examen. Dit examen is kosteloos en wordt online afgenomen. Om te slagen, dien je minimaal 150 aanslagen per minuut te halen met een foutpercentage van minder dan 0,5%. Als je deze vier onderdelen met een voldoende hebt afgerond, dan ontvang je het certificaat Computervaardigheden waarmee je vrijstelling kunt aanvragen bij de Associatie voor het diploma Praktijkdiploma Secretaresse.

Wil je voor de delen Word, Powerpoint en Excel examen doen bij ECDL, dan kan dat ook. Het lesmateriaal voldoet namelijk volledig aan de eisen van ECDL, wat zorgt voor een optimale aansluiting op deze Europees erkende examens. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

Na succesvolle afronding van de cursus heb je het Associatie Praktijkdiploma Secretaresse (PDS) op zak.

Wil je hierna verder studeren? Kies dan voor de LOI-cursus PRINCE2® Foundation.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 85,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het examengeld voor de modules Secretariaatspraktijk, Notuleren en Correspondentie Nederlands bedraagt circa € 105 per examen.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 556,63 - € 782,29*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 328,93 - € 462,28*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 85,00
Studieduur
12 maanden
Diploma
Associatiediploma, ECDL-certificaten
Erkenningen
Nederlandse Associatie voor Examinering, ECDL
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 14 februari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan