Kennismanagement

Vakgebied

Kennismanagement

Behandelt de toepassingen van kennismanagement, wat dit concreet kan opleveren en hoe sociale media ingezet kunnen worden.

In het kort

In het kort

Behandelt de toepassingen van kennismanagement, wat dit concreet kan opleveren en hoe sociale media ingezet kunnen worden.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 99,00
Studieduur
6 maanden
Diploma
LOI
Benodigde vooropleiding
Geen

De cursus Kennismanagement geeft aan de hand van verhalen uit de praktijk een overzicht van de diverse opvattingen over kennismanagement. Markten veranderen, concurrentie neemt toe, regels verdwijnen en nieuwe regels treden in werking. De wereld wordt steeds sneller en competitiever. Wat vandaag nieuw is, is morgen alweer verouderd. Klanten stellen steeds hogere eisen met betrekking tot flexibiliteit, snelheid en kwaliteit. Organisaties moeten zich continu aanpassen aan alle ontwikkelingen en daar is kennis voor nodig. Kennis die snel toegepast kan worden en zich op een toegankelijke plek binnen de organisatie bevindt. Deze cursus behandelt de toepassingen (onder andere processen en technologieën) van kennismanagement en wat het concreet kan opleveren. Bovendien wordt besproken hoe sociale media ingezet kunnen worden.

Daarom kies je voor de cursus Kennismanagement

 • Praktijkgerichte cursus op HBO-niveau.
 • Gratis boek ’15 praktijkverhalen van kennismanagement’.
 • Waardevolle toevoeging op je cv. 
 • Begeleiding door professionals met veel praktijkervaring. 

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Kennismanagement is bestemd voor (kennis)managers die op zoek zijn naar concrete en creatieve manieren om kennismanagement in hun organisatie toe te passen. De opleiding is ook geschikt voor (beleids)adviseurs of leidinggevenden van bijvoorbeeld de afdeling inkoop of een service center.

Meer weten over het zorgvuldig beheren en onderhouden van kennis- en informatiebronnen? Dan is de cursus Kennis- en informatiemanagement een goede keuze.

De cursus Kennismanagement geeft inzicht en kennis in dit veelzijdige en complexe vakgebied. Je leert meer over de toegevoegde waarde van kennismanagement en bent goed op de hoogte van de verschillende benaderingen en toepassingen in de praktijk.

Vooropleiding

Voor de cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over een HBO werk- en denkniveau.

De cursus

Inhoud van de cursus Kennismanagement

De cursus Kennismanagement geeft een beschrijving van het begrip kennismanagement vanuit diverse invalshoeken. Aan de hand van 15 praktijkverhalen over kennismanagement wordt een breed scala aan toepassingen geschetst. Ook de sociale benadering wordt behandeld: de invloed die de organisatiecultuur op het gedrag van mensen heeft. Bovendien leer je meer over de processen en technologieën die gebruikt worden om kennismanagement toe te passen. Tot slot behandelt de cursus hoe social media ingezet kunnen worden. Door middel van oefenopdrachten en de praktijkopdracht wordt de opgedane kennis direct toegepast in de praktijk.

Meer over de inhoud

De cursus Kennismanagement is opgebouwd uit vijf onderdelen.

Introductie kennismanagement 

Allereerst komt de (kennis)maatschappij waarin we leven aan bod en de basisgedachten over kennis en kennismanagement worden besproken. Ook de verschillende benaderingen van kennismanagement en de manieren waarop het in de praktijk wordt toegepast komen aan de orde. Verder worden de processen in de KennisWaardeKeten behandeld.

Sociale benadering

In dit onderdeel komen mensen, cultuur en gedrag aan de orde. Hoe is de organisatiecultuur en welke invloed heeft dat op het gedrag van mensen? Oftewel; de sociale benadering. Aan de hand van praktijkverhalen leer je welke invloed de organisatiecultuur kan hebben bij (het invoeren van) kennismanagement.

Organisatie, processen en technologie

Waarom zetten organisaties kennismanagement in welke keuzes maken ze daarbij? Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je meer over de processen en technologieën die gebruikt worden om kennismanagement toe te passen.

Vreemde eenden

In dit onderdeel maak je kennis met de vreemde eenden in de bijt. Het toepassen van kennismanagement is niet te vatten in standaardmethoden, - benaderingen of –modellen. Daarom komen ook andersoortige manieren om met kennismanagement om te gaan aan bod.

Sociale media

In de nieuwere generatie van kennismanagement spelen sociale media een grote rol. Deze module behandelt alles over deze hulpmiddelen en hoe ze ingezet kunnen worden.

Inclusief lesmateriaal

De cursus is inclusief het boek ’15 praktijkverhalen van kennismanagement’. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Examens en diploma

Examen

De cursus wordt afgesloten met een praktijkopdracht die je thuis kunt maken. Hier zijn verder geen extra kosten aan verbonden. Een voldoende resultaat geeft recht op het diploma Kennismanagement. 

Diploma en vervolgopleiding

Als alle inzendopdrachten en de afsluitende praktijkopdracht met een voldoende zijn afgesloten, kun je een certificaat aanvragen.

Wil je hierna verder studeren? Kies dan bijvoorbeeld voor de HBO-bacheloropleiding Commerciële economie van LOI Hogeschool. 

Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 99,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 99,00
Studieduur
6 maanden
Diploma
LOI
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 6 mrt
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak