Branchediploma schoonheidsspecialist

Vakgebied

Branchediploma schoonheidsspecialist

Cursus inclusief lesmateriaal en acht praktijkdagen, behaal het branche-erkende TCI-diploma.

In het kort

In het kort

Cursus inclusief lesmateriaal en acht praktijkdagen, behaal het branche-erkende TCI-diploma.

Lesgeld thuisstudie
18 x € 100,00 (€ 125,00) 20% korting
Studieduur
18 maanden
Diploma
TCI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Heb je interesse in uiterlijke verzorging en wil je graag in deze branche aan de slag? Kies dan voor de cursus Branchediploma schoonheidsspecialist van de LOI. De cursus biedt alle kennis die je als schoonheidsspecialist nodig hebt. Zo leer je diverse behandelingen uit te voeren, denk bijvoorbeeld aan: reiniging, massage en cosmetische hand- en voetverzorging. Ook leer je hoe je op een professionele manier make-up aan kunt brengen. De vaardigheden oefen je niet alleen in de praktijkgerichte opdrachten, maar ook tijdens de praktijkdagen, die onder begeleiding zijn van professionals. Daarnaast is er ruimschoots aandacht voor ondernemersvaardigheden. Na afloop van deze cursus schoonheidsspecialist heb je het veelgevraagde branchediploma van TCI op zak en kun je aan de slag als schoonheidsspecialist in een schoonheidssalon. Of start je eigen salon!

Daarom kies je voor de cursus Branchediploma schoonheidsspecialist

 • Inclusief acht gratis praktijkdagen.
 • Gratis lesmateriaal Beauty Level Basics.
 • Branche-erkend TCI-diploma.
TCI
”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI


Lees het interview
”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Branchediploma schoonheidsspecialist is bestemd voor iedereen die aan de slag wil in de beautybranche. Met het branche-erkende diploma op zak kun je werken als schoonheidsspecialist in een schoonheidssalon of een eigen praktijk starten. Ook kun je gaan werken in een wellness resort, beautycenter, beautysalon, sauna en zelfs ter ondersteuning van plastisch chirurgen en dermatologen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Branchediploma schoonheidsspecialist.

De cursus

Inhoud van de cursus Branchediploma schoonheidsspecialist

De cursus Branchediploma schoonheidsspecialist is opgebouwd uit drie delen en behandelt alles wat je als schoonheidsspecialist moet weten én kunnen. Het lesmateriaal is ontwikkeld door de branche. De cursus behandelt kennis en vaardigheden die iedere schoonheidsspecialist nodig heeft. Denk aan ondernemersvaardigheden, hygiënisch en veilig werken en arbozaken. Daarnaast gaan we uitgebreid in op de voorbereiding en uitvoering van de behandelingen. De producten en apparaten die een schoonheidsspecialist gebruikt voor de behandelingen komen ook aan bod. Tijdens de praktijkdagen wordt aandacht besteed aan het portfolio dat je opbouwt en nodig hebt voor het examen.

Meer over de inhoud

Deze cursus is opgebouwd uit drie delen.

De schoonheidsbehandeling

Het beroep schoonheidsspecialist

Hierin komen de kennis en vaardigheden aan bod die iedere schoonheidsspecialist in de praktijk nodig heeft. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan communicatieve vaardigheden, ondernemersvaardigheden, hygiënisch werken, arbozaken en milieu, veilig werken, kwaliteitszorg en het inrichten van de werkplek.

Voorbereiden van een behandeling

Het eerste wat een schoonheidsspecialist doet, is het maken van een analyse. Alleen zo kan bepaald worden welke behandeling nodig is en welke producten geschikt zijn voor de klant. Ook leer je een klantenkaart invullen en een behandelplan maken.

Uitvoeren van de behandeling

In dit deel van de cursus schoonheidsspecialist gaan we uitgebreid in op diverse behandelingen. Zo is er aandacht voor reiniging, ontharingsmethoden, massage, maskers en pakkingen, make-up en cosmetische hand- en voetverzorging. Bovendien leer je adviseren over lichaamsverzorging, huidverzorging en cosmetica.

Kennis van het lichaam

Anatomie en fysiologie

Wie zich bezighoudt met lichaamsverzorging, moet ook achtergrondkennis hebben over de opbouw en werking van het lichaam. In dit deel is daarom aandacht voor (aangezichts)spieren, de bouw van de huid, nagels, stofwisseling, spijsvertering, het bloedvaten- en lymfevatenstelsel, het hormoonstelsel en het zenuwstelsel.

Pathologie

De module pathologie behandelt afwijkingen en aandoeningen die in de praktijk kunnen voorkomen. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere huidveranderingen, afwijkingen in talgklierwerking, pigmentering of beharing. Ook huidaandoeningen, allergieën en eczemen passeren de revue. Speciale aandacht is er voor nagelafwijkingen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen nagelafwijkingen die in de salon te behandelen zijn en nagelafwijkingen die niet in de salon te behandelen zijn.

Voedingsleer

Voeding kan van grote invloed zijn op iemands uiterlijk. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen voor de huid. Daarom komen in dit deel voedingsstoffen, koolhydraten, vetten, eiwitten, water, vitaminen en mineralen aan bod.

Producten, apparaten en training

Producten

In dit deel van de opleiding is er aandacht voor de producten waarmee een schoonheidsspecialist werkt zoals cosmetische producten, reinigende producten, verzorgende producten en beschermende producten. Hoe zijn ze opgebouwd, hoe werken ze en wanneer is welk product geschikt? Je leert onder andere over zuren, de zuurgraad, mengvormen, grondstoffen, cosmetische werkstoffen ,werkzame stoffen en conserveringsmiddelen.

Apparaten

Ook leer je omgaan met de apparaten die schoonheidsspecialisten in de praktijk gebruiken. Wat voor apparaten zijn er, wanneer gebruik je ze en hoe werk je ermee?

Examentraining

Dit deel omvat een aantal proefexamens. Zo ben je optimaal voorbereid op de theorie-examens van TCI. De onderwerpen van de examens worden hierbij gevolgd: huidanalyse en behandelingsplan, gelaats- en lichaamsbehandeling en hygiëne, arbeid en milieu.

Inclusief gratis praktijkdagen

Tijdens deze cursus worden acht praktijkdagen georganiseerd. Hier oefen je je vaardigheden onder begeleiding van professionals. Er is onder andere aandacht voor het opstellen van een behandelplan, hygiëne, lichaamsbehandeling, gelaatsbehandeling, cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging én voor examentraining. Aan het volgen van de praktijkdagen zijn geen extra kosten verbonden.

Het is niet verplicht om alle praktijkdagen bij te wonen. De eerste en laatste dag heb je wel nodig om examen te kunnen doen. De eerste dag omvat een proefexamen voor cosmetische hand- en voetverzorging. De laatste dag omvat een proefexamen voor het onderdeel lichaam en gelaat. Voor beide proefexamens moet je een goed resultaat behalen om deel te mogen nemen aan het praktijkexamen. Daarom adviseren we om alle dagen bij te wonen. Bij een voldoende afronding van de proefexamens ontvang je een toelatingsbewijs voor het overkoepelende praktijkexamen.

Houd er rekening mee dat je vanaf les 2 zelf een model mee moet nemen bij de praktijkdagen. Waar dit model aan moet voldoen, lees je tijdens de cursus op LOI Campus, de online leeromgeving.

Inclusief lesmateriaal

De boeken ‘Beauty Level Basics’ zijn bij het lesgeld inbegrepen. Deze boeken zijn ontwikkeld door de branche en sluiten dus goed aan op de praktijk.

Examens en diploma

Examen

Het examen wordt afgenomen door TCI en bestaat uit praktijk- en theorie-examens.

Om in aanmerking te komen voor het Branchediploma schoonheidsspecialist, moet je de volgende examens met een voldoende resultaat hebben afgerond en de bijbehorende bewijzen van bekwaamheid hebben behaald:

 • Kosmetische hand-, nagel- en voetverzorging Proeve praktijkexamen (bewijs van bekwaamheid 3.14)
 • Lichaamsbehandeling Integrale kennistoets Theorie 1 (bewijs van bekwaamheid 3.35)
 • Lichaamsbehandeling Integrale kennistoets Theorie 2 (bewijs van bekwaamheid 3.35)
 • Lichaamsbehandeling Proeve praktijkexamen (bewijs van bekwaamheid 3.35)
 • Gelaatsbehandeling Integrale kennistoets Theorie 1 (bewijs van bekwaamheid 3.36)
 • Gelaatsbehandeling Integrale kennistoets Theorie 2 (bewijs van bekwaamheid 3.36)
 • Gelaatsbehandeling Proeve praktijkexamen (bewijs van bekwaamheid 3.36)
 • Portfolio-assessment Ondernemersvaardigheden (bewijs van bekwaamheid 3.17)

De examens worden bij TCI vier keer per jaar georganiseerd. Om te mogen deelnemen aan de praktijkexamens moet de proeve van bekwaamheid tijdens de laatste LOI-praktijkdag met goed gevolg zijn afgelegd.

Kijk op www.tci-examens.nl voor meer informatie over de aanmelding voor het examen.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van deze cursus heb je het officiële branchediploma van TCI op zak. Dit is een veelgevraagd diploma op de arbeidsmarkt. Met dit diploma kun je je bovendien aansluiten bij brancheorganisatie ANBOS. Een waardevol kwaliteitskeurmerk! Bovendien ben je als cursist van deze erkende opleiding welkom als aspirant-lid.

Wil je na deze cursus je kennis van uiterlijke verzorging verbreden? Bijvoorbeeld om meer diensten aan te kunnen bieden en daarmee je marktwaarde te vergroten? Denk eens aan een van de andere LOI-cursussen in dit vakgebied: Nagelstyling, Thuiskapper, Visagie, Make-up artist of het Branchediploma pedicure.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk
"De praktijkdagen zijn hard werken, maar zó leuk!"
Ondine Brienen

Docent


Lees het interview
"De praktijkdagen zijn hard werken, maar zó leuk!"
Ondine Brienen

Docent

Lees het interview

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 18 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Mogelijke vrijstellingen

Wil je een vrijstelling aanvragen bij TCI? Dan kan door dit formulier in te vullen en op te sturen. Vergeet niet de aanvraag te ondertekenen; hiermee kan TCI de kosten bij u incasseren.

Aan het aanvragen van vrijstellingen zijn kosten verbonden, te weten € 20,– per aanvraag en € 16,– per te verlenen vrijstelling. TCI beoordeelt je aanvraag en stuurt de uitslag vervolgens naar de LOI.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 18 x € 100,00 (€ 125,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Dit heb je nodig

Voor het volgen van deze cursus heb je ook materialen nodig. Deze kunnen LOI-cursisten met korting aanschaffen bij Podiamed. Houd hiervoor rekening met een uitgave van ongeveer € 520,- (exclusief make up). Het is ook mogelijk een pakket met make up aan te schaffen. Dit pakket kost € 645,54. Deze materialen kun je ook goed na deze cursus gebruiken.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Extra voordeel voor cursisten
Korting op beauty vakbladen

Dankzij een unieke samenwerking met Beauty Media Group profiteer je als LOI-cursist van een flinke korting op een abonnement op de vakbladen Beauty Wellness Magazine en Nail Design Magazine. Blijf op de hoogte van (inter)nationale trends, workshops en evenementen en betaal slechts de helft van de prijs. Een uniek aanbod!

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
18 x € 100,00 (€ 125,00) 20% korting
Studieduur
18 maanden
Diploma
TCI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!