Cateringbedrijf

Vakgebied

Cateringbedrijf

Cursus ontwikeld door professionals uit de horeca, inclusief lesmateriaal en live webcolleges.

In het kort

In het kort

Cursus ontwikeld door professionals uit de horeca, inclusief lesmateriaal en live webcolleges.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 68,00 (€ 85,00) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Diploma
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Een cateringbedrijf is er voor elke gelegenheid en elke portemonnee. Lekkere broodjes en salades voor de lunch? Exquise hapjes voor chique feesten? Snacks en ijsjes op het strand? Het kan allemaal! Kies voor de cursus Cateringbedrijf en start je eigen cateringbedrijf. Deze cursus beantwoordt vragen als welke producten en diensten het meest winstgevend zijn, waar klanten te vinden zijn en welke papieren en andere zaken nodig zijn voor een cateringbedrijf. Succesvol een eigen cateringbedrijf opzetten, wordt met deze cursus werkelijkheid!

Daarom kies je voor de cursus Cateringbedrijf

 • Ontwikkeld door professionals uit de horeca.
 • Binnen korte tijd een succesvolle start als cateraar.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Cateringbedrijf is bedoeld voor iedereen die als zelfstandige aan de slag wil in de catering en goed voorbereid wil zijn. Deze cursus omvat vakkennis die je nodig hebt om een eigen cateringbedrijf te beginnen. Of je nu de stranden en festivals afgaat met een ijscokar, zakenlunches gaat aanbieden of wilt cateren op bruiloften en partijen.

Na afloop van de cursus Cateringbedrijf kun je direct aan de slag als professional in de catering.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Cateringbedrijf.

De cursus

Inhoud van de cursus Cateringbedrijf

De cursus Cateringbedrijf bestaat uit de onderdelen Cateringbedrijf en Starten als ZZP’er. Het onderdeel cateringbedrijf behandelt alle onderwerpen die van belang zijn voor een cateraar. Dit zijn onderwerpen als de verschillende cateringdiensten, de principes achter de keukeninrichting, de basiskooktechnieken en warenkennis. Het tweede deel van de cursus bespreekt alle aspecten om succesvol een eigen cateringbedrijf te starten. Van acquisitie tot facturering, van administratie tot belastingaangifte.

Meer over de inhoud

De cursus Cateringbedrijf bestaat uit de delen Cateringbedrijf en Starten als ZZP’er:

Cateringbedrijf

Een cateraar is van alle markten thuis. Om een succesvol cateringbedrijf te starten en te runnen moet een cateraar kennis hebben van allerlei verschillende zaken. In dit deel komen de volgende onderwerpen aan bod:

Catering

Dit deel geeft een goed beeld van de markt waarin een horecaondernemer opereert. Hoe zit de markt in elkaar en waar moet een horecaondernemer op letten om succesvol te zijn? Verder maak je kennis met de verschillende cateringdiensten, zoals feesten, conferenties, begrafenissen of een broodjesservice. Ook worden de verschillen tussen catering vanuit huis, door een restaurant en op locatie besproken. Bovendien komen marketing, bedrijfsformule, doelgroepen, gastvrijheid, klachtenbehandeling en commerciële kennis en vaardigheden allemaal uitgebreid aan bod.

Keukeninrichting

Alle algemene principes achter de keukeninrichting worden in dit hoofdstuk behandeld. Denk aan de benodigdheden in een keuken, voedselbederf, omgaan met keukenapparatuur, schoonmaken van de bedrijfsruimte, verwerken van afval en ook brandpreventie wordt onder de loep genomen. Verder is er aandacht voor de wet- en regelgeving die de overheid heeft opgesteld op dit gebied.

Productkennis

Hier worden de verschillende voedingsstoffen en de regels voor een goede voeding besproken. Ook gaan we in op diëten die klanten volgen. Daarnaast komt het verpakken en vervoeren van warme en koude gerechten aan bod. Ook leer je bepalen hoeveel een product of dienst kost en op basis daarvan een verkoopprijs vast te stellen.

Warenkennis

Dit onderdeel omvat kennis over de producten die cateraars gebruiken. Groenten, vlees, vis, schaal- en schelpdieren, aardappelen, rijst, zuivel, het wordt allemaal behandeld in dit hoofdstuk. Wat wordt het meest gebruikt, hoe is kwaliteit te herkennen en welke producten passen het best bij jouw concept.

Basiskooktechnieken

Als cateraar is het noodzakelijk de basiskooktechnieken te kennen. In dit hoofdstuk gaan we daarom in op het kookproces, op verschillende manieren om iets te verhitten of te bereiden en op de bereidingstijden.

Schrijven van een ondernemingsplan

Het opstellen van een ondernemingsplan is de kern van de voorbereidingen van een cateraar. In dit laatste deel wordt besproken waar een ondernemingsplan aan moet voldoen.

Starten als ZZP’er

In het cursusdeel Starten als ZZP’er leer je een eigen bedrijf op te starten en te runnen. Van het binnenhalen van opdrachten en het omgaan met klanten tot de wetten en regelingen en het voeren van de administratie. Maar ook de onzekerheid van een bestaan als zelfstandig ondernemer en hoe je daarmee om kunt gaan, wordt uitgebreid besproken. Alle reden dus om te kiezen voor deze unieke, op maat gesneden opleiding.

Examens en diploma

Diploma en vervolgopleiding

Aan deze cursus is geen examen verbonden. Wel kun je een verklaring aanvragen waarin staat dat je de cursus hebt gevolgd.

Wie verder wil studeren, heeft de keuze uit diverse vervolgopleidingen. Kies bijvoorbeeld voor Sociale hygiëne of Restaurantbedrijf.

Vraag een studieverklaring aan

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 68,00 (€ 85,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 68,00 (€ 85,00) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Diploma
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!