Basisdiploma boekhouden (BDB)

Vakgebied

Basisdiploma boekhouden (BDB)

Deze cursus biedt een brede administratieve basis en leert je een eenvoudige boekhouding verzorgen met behulp van boekhoudsoftware. Inclusief schriftelijke examentraining.

In het kort

In het kort

Deze cursus biedt een brede administratieve basis en leert je een eenvoudige boekhouding verzorgen met behulp van boekhoudsoftware. Inclusief schriftelijke examentraining.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 39,00
Studieduur
10 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Altijd al in de administratieve branche willen werken, maar (vrijwel) geen voorkennis op dit gebied? Dan is de cursus Basisdiploma boekhouden (BDB) een uitstekende start. We bespreken alle aspecten om een eenvoudige boekhouding met behulp van boekhoudsoftware te kunnen verzorgen. Ook is het in een administratieve functie belangrijk om over een uitstekende rekenvaardigheid te beschikken. Daarom worden de benodigde rekenvaardigheden uitgebreid besproken. De cursus biedt dus een brede administratieve basis. Praktische kennis waarmee je een stevig fundament legt voor een mooie carrière in de administratie.

Daarom kies je voor de cursus Basisdiploma boekhouden (BDB)

 • Zeer toegankelijke cursus.
 • Inclusief schriftelijke examentraining.
 • Inclusief overzicht met formules en berekeningen.
"Ik wilde graag nog meer leren, als ik maar wel kon blijven werken"
Henri van de Ruitenbeek

Financieel manager Prominent Zitcomfort


Lees het interview
"Ik wilde graag nog meer leren, als ik maar wel kon blijven werken"
Henri van de Ruitenbeek

Financieel manager Prominent Zitcomfort

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Basisdiploma boekhouden is voor iedereen die een loopbaan in de administratie ambieert, maar nog niet veel kennis heeft op dat gebied. Deze cursus is ook geschikt voor iedereen die bepaalde boekhoudkundige werkzaamheden moet verrichten in zijn of haar functie. Ook is de cursus een goede keuze voor de manager die zijn ‘leesvaardigheid’ van balansen, winst-en-verliesrekeningen wil vergroten.

Na afloop van de cursus Basisdiploma boekhouden beschik je over praktische, brede administratieve basiskennis. Je kunt terecht in een administratieve of boekhoudkundige functie.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Basisdiploma boekhouden (BDB).

De cursus

Inhoud van de cursus Basisdiploma boekhouden (BDB)

De cursus Basisdiploma boekhouden bestaat uit drie vakken: Boekhouden, Calculatie en Handels- en wetskennis. Elk vak wordt afgesloten met een schriftelijke examentraining.

Deze cursus geeft je een brede administratieve basis. We bespreken de belangrijkste boekhoudkundige principes en boekhoudkundige activiteiten die de wetgever eist. Daarnaast is een uitstekende rekenvaardigheid essentieel bij een goede boekhouding. Daarom brengen we je rekenvaardigheid op hoog niveau. Tot slot behandelen we de handelsstromen en wetgeving waarmee een bedrijf te maken heeft.

Meer over de inhoud

De cursus Basisdiploma boekhouden bestaat uit de volgende vakken:

Boekhouden

In een bedrijf is het, met het oog op de concurrentie, noodzakelijk de kosten zo laag mogelijk te houden. Een goede boekhouding is het informatiecentrum voor de kostprijsberekening.

Een goede boekhouding geeft inzicht in de kosten. Wat is de grootste kostenpost? Waar kunnen nog kosten worden bespaard? Dit is belangrijke informatie voor elk bedrijf. Het is niet alleen nuttig, maar ook wettelijk verplicht voor iedere onderneming om een boekhouding bij te houden en eenmaal per jaar een balans op te maken. In dit deel van de opleiding leer je precies hoe je dit, en meer, doet.

De hoofdstukken zijn:

 • Inventaris, balans en boekingsdocumenten.
 • Dagboeken.
 • Grootboek.
 • Journaal, lonen en omzetbelasting.
 • Kolommenbalans (I) en grootboek.
 • Tabellarische boeken.
 • Kas, Inkoop en Verkoopboek.
 • Debiteuren, crediteuren en voorraadadministratie.
 • Bijzondere boekingen bij ontvangsten en betalingen.
 • Kolommenbalans.
 • Afschrijvingen.
 • Boekhoudingen VOF/NV.
 • Decimale codering.
 • Permanence en correctieposten.
 • Mutatielijsten.

Calculatie

Om een goede boekhouding te kunnen voeren, is een uitstekende rekenvaardigheid vanzelfsprekend onmisbaar. Na het bestuderen van de leerstof van het deel Calculatie is je rekenvaardigheid (weer) op hoog niveau gebracht.

De hoofdstukken zijn:

 • Rekenen.
 • Renteberekeningen.
 • Kredietkosten.
 • Kengetallen.
 • Vreemde valuta.
 • Goederenhandel.
 • Kosten duurzame productiemiddelen.
 • Kostprijsberekeningen.
 • Indexcijfers en grafieken.

Bij het onderdeel Calculatie ontvang je een naslagwerk met een overzicht van de belangrijkste begrippen, formules en grafische voorstellingen.

Handels- en wetskennis

Voor medewerkers in de administratie en boekhouding is het zeer nuttig goede kennis te hebben van handelsstromen en wetgeving waarmee een bedrijf te maken heeft. Deze gebieden hebben namelijk veel raakvlakken. Het deel Handels- en wetskennis behandelt de belangrijkste gebieden.

De hoofdstukken zijn:

 • Goederenstroom.
 • Geldstroom.
 • Dienstverlening.
 • Ondernemingsvormen, samenwerkingsvormen en financiering.
 • Privaatrecht.
 • Sociale verzekeringen en fiscaal recht.
Gratis extra studiematerialen

Naast het lesmateriaal ontvang je een naslagwerk met een overzicht van de belangrijkste formules en berekeningen.

Examens en diploma

Examen

Het examen Basisdiploma boekhouden bestaat uit drie examenvakken. Het onderdeel Boekhouden wordt afgerond met een flexibel examen. De vakken Calculatie en Handels- en wetskennis worden afgerond met een inzendopgave.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Het examen voor de cursus Basisdiploma boekhouden (BDB) wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen ontvang je het LOI-diploma Basisdiploma boekhouden (BDB).

Voor wie verder wil leren, is de cursus Online boekhouden met Exact een prima keuze. Het diploma Basisdiploma Boekhouden (BDB) is niet voldoende voor doorstroom naar Praktijkdiploma boekhouden (PDB). Hiervoor moet eerst de cursus Basiskennis boekhouden (BKB) gedaan worden.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 10 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 39,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 149,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 111,75. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 39,00
Studieduur
10 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak