Patroontekenen

Vakgebied

Patroontekenen

De cursus Patroontekenen is een aanrader als je zelf kleding wilt maken of vermaken. Leer je eigen patronen tekenen aan de hand van speciaal ontwikkeld lesmateriaal.

In het kort

In het kort

De cursus Patroontekenen is een aanrader als je zelf kleding wilt maken of vermaken. Leer je eigen patronen tekenen aan de hand van speciaal ontwikkeld lesmateriaal.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 31,60 (€ 39,50) 20% korting
Studieduur
4 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Met de LOI-cursus Patroontekenen leer je, vanaf beginnersniveau, de regels van het patroontekenen goed toepassen. Als je zelf kleding wilt maken of vermaken, is het immers handig als je kunt patroontekenen. De cursus Patroontekenen leert je nauwkeurig de maten opnemen, ze vervolgens te berekenen en het geheel te vertalen naar een correcte tekening.

Eén ding is zeker: wie zijn eigen patronen kan ontwerpen, is verzekerd van een uniek kledingstuk. Hoe beter je de basisprincipes beheerst, hoe meer ideeën je krijgt om te variëren. Niets is te gek, alles is mogelijk!

Daarom kies je voor de cursus Patroontekenen

  • Leer je eigen patronen tekenen.
  • Gratis studiometermaatje.
  • Speciaal ontwikkeld lesmateriaal.
  • Begeleiding door professionals.
"Het zou te gek zijn als ik mijn eigen kostuums zou kunnen ontwerpen"
Sanja Veldhuis

Cursist


Lees het interview
"Het zou te gek zijn als ik mijn eigen kostuums zou kunnen ontwerpen"
Sanja Veldhuis

Cursist

Lees het interview

Voor wie

Voor wie

De LOI-cursus Patroontekenen is bestemd voor iedereen die graag zelf kleding wil ontwerpen, maar de basis van patroontekenen nog niet beheerst. Daarnaast is de cursus een echte aanrader voor iedereen die professioneel aan de slag wil met het ontwerpen van kleding. Door de stapsgewijze opzet is de cursus voor iedereen geschikt, ook als je nog geen enkele ervaring hebt met kleding maken.

Einddoel

Na afloop van de cursus Patroontekenen kun je nauwkeurig maten opnemen, patronen voor allerlei soorten kledingstukken tekenen en weet je waar je rekening mee moet houden bij stofkeuze.

De cursus

Inhoud van de cursus Patroontekenen

In deze patroontekenen cursus leer je stap voor stap patroontekenen. Je begint met basispatronen. Hiermee kun je naar eigen idee eindeloos variëren. Zo kun je het basispatroon voor een blouse ook gebruiken voor een jurk of jas. En door de blouse een andere kraag, sluiting of zakken te geven, ontwikkel je een eigen uniek patroon.

Meer over de inhoud

Tijdens de cursus Patroontekenen komen o.a. verschillende soorten rokken, broeken, blouses, jurken en tassen aan bod. Ook kinderkleding passeert de revue.

Naast patroontekenen, leer je ook rekening te houden met de soort stof en het patroon van de stof zelf.

Je doet tijdens deze opleiding patroontekenen niet alleen de technische vaardigheden, maar krijgt ook inzicht in het patroon. Want alleen zo kun je straks zelf bepalen waar je bijvoorbeeld een zak of rits kunt plaatsen.

De cursus patroontekenen van de LOI is een echte doe-cursus. Meteen vanaf de eerste les ga je zelf aan de slag. Alleen zo krijg je de technieken echt onder de knie. Je begint met simpele oefeningen, zoals het tekenen van een eenvoudig patroon op schaal. Daarna volgen meer ingewikkelde opgaven zoals berekenen hoeveel stof je nodig hebt voor het vervaardigen van een bepaald kledingstuk. Tot slot ga je oefenen in het tekenen van volledige patronen, in verschillende maten.

Gratis extra studiematerialen

Bij de cursus Patroontekenen ontvang je gratis een studiometermaatje waarmee je op eenvoudige wijze een patroon op schaal kunt tekenen!

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je ook alle naaitechnieken beheersen, met een naaimachine om kunnen gaan en met bestaande patronen kunnen werken? Schrijf dan in voor de cursus Naaitechnieken. Liever beide cursussen in één? Schrijf je dan in voor de cursus Zelf mode maken.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 4 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 31,60 (€ 39,50)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

  • Al het benodigde lesmateriaal.
  • Gratis studiometermaatje.
  • Begeleiding door een ervaren docent.
  • Toegang tot de online leeromgeving.
  • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).

Dit heb je nodig

Voor deze patroontekenen cursus heb je patroonpapier en tekenmaterialen nodig. In de lessen wordt aangegeven welke materialen je nodig hebt. Voor de aanschaf hiervan moet je rekenen op een bedrag van ongeveer € 25,–.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 31,60 (€ 39,50) 20% korting
Studieduur
4 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 14 februari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!