Schminken en grimeren

Vakgebied

Schminken en grimeren

De cursus Schminken en grimeren is bestemd voor iedereen die wil leren schminken en grimeren op amateurniveau. Inclusief voorbeelden en instructiefilmpjes.

In het kort

In het kort

De cursus Schminken en grimeren is bestemd voor iedereen die wil leren schminken en grimeren op amateurniveau. Inclusief voorbeelden en instructiefilmpjes.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 72,00
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Voor wie creatief is en verschillende schmink- en grimeertechnieken in de vingers wil krijgen, heeft de LOI de cursus Schminken en grimeren. In zes maanden tijd maak je kennis met verschillende materialen en leer je alles over kleuren, figuren, fantasiegrime, toneelgrime, het maken van verwondingen en het creëren van baarden en snorren. Of je nu kinderen wilt schminken op verjaardagspartijtjes en verkleedpartijen óf aan de slag wilt als grimeur bij een toneelvereniging, met deze cursus leer je alle belangrijke technieken!

Bij de LOI-cursus Schminken en grimeren krijg je een gratis materialenpakket. Je hebt zo alles in huis om meteen aan de slag te gaan!

Daarom kies je voor de cursus Schminken en grimeren

 • Inclusief gratis professioneel materialenpakket t.w.v. circa € 50,-.
 • Leuke en praktijkgerichte cursus.
 • Veel voorbeelden en instructiefilmpjes.
 • Leer de basis van schminken en grimeren.

Voor wie

Voor wie

De LOI-cursus Schminken en grimeren is bestemd voor iedereen die wil leren schminken en grimeren op amateurniveau. De cursus is bovendien een goede aanvulling voor iedereen die de cursus Visagie heeft afgerond en ook de schmink en grimeertechniek in de vingers wil krijgen.

Einddoel

Na het afronden van de cursus Schminken en grimeren heb je de technieken in de vingers om op amateurniveau creatieve creaties te maken.

Na afloop van de opleiding Schminken en grimeren:

 • ken je de basisbeginselen van kleuren- en vormleer
 • kun je eenvoudige grimes maken voor toneel en ballet
 • kun je bekende figuren schminken, zoals een clown, heks of dier.

De cursus

Inhoud van de cursus Schminken en grimeren

De schmink- en grimeercursus is zeer praktijkgericht en bestaat uit drie onderdelen. Elk onderdeel bevat veel voorbeelden en wordt afgesloten met een praktijkopdracht. Deze voer je uit met de professionele materialen die je gratis bij de cursus krijgt.

Meer over de inhoud

De cursus Schminken en grimeren bestaat uit de volgende onderdelen:

Kennismaking met schmink en grime

Penselen, sponsjes, softputty … voor schminken en grimeren worden verschillende materialen gebruikt. In het eerste deel van de cursus maak je kennis met deze materialen. Daarnaast is er aandacht voor vorm- en kleurenleer.

Grimetechnieken

Je krijgt verschillende grimetechnieken in de vingers. Zo leer je de basisgrime voor toneel, theater en musicals, maar ook hoe je clowns, dieren, fantasie- en sprookjesfiguren kunt maken met schmink en grime. Het gebruik van kleur komt hierbij uitgebreid aan bod.

Speciale grimetechnieken

In het laatste deel van de cursus leer je speciale grimetechnieken. Er is onder andere aandacht voor het creëren van verwondingen, zoals blauwe plekken en snij- en schotwonden. Ook staat de cursus stil bij het bevestigen van baarden en snorren. Tot slot leer je hoe je iemand kunt transformeren tot bijvoorbeeld Sinterklaas of de Kerstman

Inclusief gratis materialenpakket

Bij de opleiding ontvang je een hoogwaardig materialenpakket. Hiermee heb je de basis in huis om je alle technieken eigen te maken. De materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat je deze ook na je opleiding langdurig kunt gebruiken in de praktijk. Het zijn immers spullen voor professionals. Het materialenpakket is bij het lesmateriaal inbegrepen.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je je na de cursus Schminken en grimeren verder specialiseren en de fijne kneepjes van het vak leren? Stroom dan door naar de verkorte cursus Make-up artist of kies voor de cursus Visagie.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 6 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 72,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Professioneel materialenpakket.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Extra voordeel voor cursisten
Uniek aanbod voor LOI-cursisten

Dankzij een unieke samenwerking met Beauty Media Group profiteer je als LOI-cursist van een flinke korting op een abonnement op de vakbladen Beauty Wellness Magazine en Nail Design Magazine. Blijf op de hoogte van (inter)nationale trends, workshops en evenementen en betaal slechts de helft van de prijs. Een uniek aanbod!

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 72,00
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 14 februari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak