Illustreren

Vakgebied

Illustreren

Leer je eigen techniek ontwikkelen en je ideeën in beeld brengen door te werken met diverse materialen en tekenprogramma’s. De cursus iIllustreren is inclusief handige video's.

In het kort

In het kort

Leer je eigen techniek ontwikkelen en je ideeën in beeld brengen door te werken met diverse materialen en tekenprogramma’s. De cursus iIllustreren is inclusief handige video's.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 20,80 (€ 32,00) 35% korting
Studieduur
12 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Wil je leren illustreren? Je creativiteit op papier uiten? Met de uitgebreide cursus Illustreren van de LOI leer je met verschillende materialen allerlei illustreertechnieken toepassen. Je leert om dat wat in je hoofd zit, goed op papier te krijgen en je ontwikkelt je eigen stijl. Je leert niet alleen hoe je handmatig ideeën kunt omzetten naar illustraties; de cursus staat ook stil bij de digitale mogelijkheden. Zo leer je hoe je tekenprogramma’s onderling kunt gebruiken en komt erachter welke toepassingen mogelijk zijn. Bij de cursus Illustreren ontvang je een gratis materialenpakket. Je kunt dus meteen aan de slag!

Daarom kies je voor de cursus Illustreren

  • Leer zowel handmatig als digitaal je ideeën omzetten naar illustraties!
  • Gratis materialenpakket.
  • Uitleg over diverse digitale tekenprogramma’s, met behulp van handige filmpjes.
"Deze cursus voldoet aan al mijn wensen, is leuk en leerzaam"
Angelique Lefebure

Cursist Illustreren


Lees het interview
"Deze cursus voldoet aan al mijn wensen, is leuk en leerzaam"
Angelique Lefebure

Cursist Illustreren

Lees het interview

Voor wie

Voor wie

De cursus Illustreren is voor iedereen die geïnteresseerd is in zowel tekenen als de technieken en materialen. Ook is de cursus bestemd voor personen die willen leren om, datgene wat er in je hoofd zit, op papier te krijgen. Je kunt de cursus volgen, omdat je het leuk vindt om beter te leren tekenen, maar de opleiding is ook zeker geschikt als je van illustreren je beroep wilt maken. Je bent straks in staat boeken te illustreren en tekeningen te maken voor brochures, producten, computersoftware en tijdschriften.

Einddoel

Na de cursus Illustreren heb je eigen techniek ontwikkeld en weet hoe je je eigen ideeën in beeld kunt brengen. Je bent in staat boeken te illustreren en tekeningen te maken voor brochures, producten, computersoftware en tijdschriften.

De cursus

Inhoud van de cursus Illustreren

Tijdens de cursus Illustreren bouw je stap voor stap aan je tekenvaardigheden. Daarbij ga je aan de slag met verschillende materialen en technieken. In de loop van de cursus ontwikkel je door veel te oefenen je eigen stijl.

Meer over de inhoud

Naast materialen en technieken, leer je tijdens de cursus natuurlijk alles over licht en schaduw, compositie, toon, contrast en vlakvulling. Je leert perspectief tekenen waardoor voorwerpen ‘diepte’ krijgen. Naast handmatig illustreren, kom je er ook achter hoe je digitaal je ideeën over kunt zetten naar illustraties. Natuurlijk komen ook de verschillende onderwerpen die je kunt tekenen aan bod: natuurtekenen, figuurtekenen, modetekenen, striptekenen, landschappen, dieren, gebouwen, portretten. En een stukje kunstgeschiedenis mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze cursus. We gaan terug naar de prehistorie, de klassieke oudheid, de middeleeuwen, de renaissance, barok en rococo om de geschiedenis van het tekenen en schilderen op te zoeken.

Om je een indruk van de cursus te geven, vind je hieronder een beschrijving van de onderwerpen:

Tekentechnieken

Je leert alles over de diverse materialen die gebruikt worden bij het tekenen, denk bijvoorbeeld aan Oost Indische inkt, houtskool, pennen, penselen, viltstiften en waterverf. Door ze te gebruiken, leer je dat alle technieken en materialen leiden tot een ander resultaat. Ook de ondergrond en hulpmaterialen als gum, mesje en fixatief hebben invloed op het eindresultaat. Je leert gerichte keuzes maken om je ideeën zo goed mogelijk op papier te krijgen.

Natuurtekenen

We staan stil bij het tekenen van bloemen, bomen en landschappen. Onderwerpen die hierbij worden besproken, zijn: ruimte en diepte, schaduw, accenten, grondvormen en verhoudingen, lijnen en vormen, dieptesuggesties en verschillende soorten perspectief.

Illustratief tekenen

Onderwerpen die in dit deel aan bod komen, zijn: beeldelementen, compositie, kleur- en kleurenharmonie, fantasietekenen, silhouetten, vergroten, beweging, boekillustraties, stilleven en grondvormen.

Portret- en figuurtekenen

Zoals de titel van dit deel al aangeeft, gaan we in dit onderdeel in op het tekenen van portretten en figuren. Hoe breng je iemands persoonlijkheid en karakter terug in een illustratie, waar moet je op letten bij hulplijnen en verhoudingen, op welke anatomische aspecten moet je letten, hoe zit het met de compositie en hoe breng je een expressie van het lichaam krachtig over?

Kunstgeschiedenis

Een stukje kunstgeschiedenis mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze cursus. We gaan terug naar de prehistorie, de klassieke oudheid, de middeleeuwen, de renaissance, barok en rococo om de geschiedenis van het tekenen en schilderen op te zoeken.

Digitaal illustreren

In de vorige onderdelen heb je geleerd hoe je handmatig je ideeën om kunt zetten naar illustraties. Nu is het tijd om te leren hoe je dit digitaal kunt doen. Je leert hoe je tekenprogramma’s onderling kunt gebruiken en komt erachter welke toepassingen mogelijk zijn. Wil je direct leren om digitaal te illustreren met Adobe? Schrijf dan in voor de cursus Illustreren met Adobe.

Er zijn voldoende opdrachten die je uitwerkt en opstuurt naar je docent. Je docent geeft je praktisch commentaar waarmee je je tekeningen kunt verbeteren.

Gratis extra studiematerialen

Aan het begin van deze illustratie cursus krijg je zonder extra kosten een materialenpakket t.w.v. ca. € 35,–.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je je kennis van Adobe vergroten? Kies dan voor een van de Adobe-cursussen van de LOI. Of kies voor de opleiding Animeren met Flash.een van onze andere teken- of schildercursussen.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 12 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 20,80 (€ 32,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

  • Al het benodigde lesmateriaal.
  • Materialenpakket.
  • Begeleiding door een ervaren docent.
  • Toegang tot de online leeromgeving.
  • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Extra voordeel voor cursisten
Word voordelig lid van de NABK

Als LOI-cursist kun je heel voordelig lid worden van de NABK en profiteer je van een hoop gratis extra’s en voordelen. Zo krijg je als NABK-lid gratis cadeaus, toegangskaarten voor grote kunstbeurzen, korting op expositiemogelijkheden, korting op kunstenaarsmaterialen en nog meer leuke extra’s.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 20,80 (€ 32,00) 35% korting
Studieduur
12 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 35 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 35% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!