Massage

Vakgebied

Massage

Leer verschillende massagetechnieken a.d.h.v. helder lesmateriaal en praktijkoefeningen. Deze massage cursus is inclusief gratis praktijkdag.

In het kort

In het kort

Leer verschillende massagetechnieken a.d.h.v. helder lesmateriaal en praktijkoefeningen. Deze massage cursus is inclusief gratis praktijkdag.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 38,35 (€ 59,00) 35% korting
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Massage is zo oud als de mensheid zelf. Intuïtief wrijven we over een lichaamsdeel dat pijn doet of gespannen aanvoelt. Een goede massage is dan ook heerlijk voor lichaam en geest, het houdt je lichaam in goede conditie en kan blessures voorkomen. En een massage is natuurlijk altijd goed voor ontspanning in het drukke dagelijkse leven.

Om goed te kunnen masseren, moet je er gevoel voor ontwikkelen. Daarom is er in deze cursus Massage veel ruimte om zelf te oefenen, want alleen dan leer je goed masseren. Het zelf ervaren van de massage is bovendien net zo belangrijk, want zo weet je ook hoe de toegepaste technieken aanvoelen. Je leert technieken om de rug, schouders, nek, armen en handen te masseren. Bij anderen en bij jezelf. Met het heldere lesmateriaal en de vele praktijkoefeningen heb je de massagetechnieken zo onder de knie en geniet je al snel van een ontspannende massage!

Daarom kies je voor de cursus Massage

 • Inclusief gratis praktijkdag.
 • Gratis instructie-dvd.
 • Ideale cursus om samen met je partner te delen.
 • Ontdek en ervaar maar liefst 8 massagevormen.

Voor wie

Voor wie

Geef jij anderen weleens een massage, maar heb je geen idee of je het goed doet? Heb je vaak last van je nek en schouders en wil je jezelf een ontspannende massage kunnen geven? Dan is de cursus Massage de ideale keuze voor jou. Deze cursus is ook erg geschikt om samen met je partner te doen!

Einddoel

Tijdens de cursus Massage doe je binnen no time de technieken op om prettige en effectieve massages te kunnen geven. Je leert verschillende massagetechnieken om jezelf en anderen te laten ontspannen. Na afloop van de cursus Massage:

 • Ben je bekend met de werking van de diverse massagetechnieken;
 • Weet je hoe je de verschillende massagetechnieken op jezelf en anderen kunt toepassen;
 • Ken je de achtergrond en de theorie van anatomie en fysiologie.

De cursus

Inhoud van de cursus Massage

Tijdens de cursus Massage wordt er veel aandacht besteed aan zelf doen. In het begin zal masseren waarschijnlijk een bijzondere ervaring zijn. Dat is het ook als je zelf gemasseerd wordt. Maar ook als je steeds vaker masseert en meer ervaring krijgt zal je beleving veranderen en meegroeien.

In de massagecursus worden de belangrijkste massagetechnieken uitgelegd en leer je deze toe te passen. Elke massagevorm wordt op twee niveaus behandeld: ontdekken en ervaren. Ontdekken behandelt de basistechniek en ervaren geeft je alle handvatten om de techniek toe te passen.

Meer over de inhoud

De opleiding Massage bestaat uit de volgende onderdelen:

Klassieke (Zweedse) massage

In de klassieke massage maak je langzame, glijdende bewegingen. Je kneedt en wrijft met de bloedstroom mee richting het hart, om de bloedcirculatie te stimuleren en de spieren te ontspannen. Om gemakkelijker te kunnen masseren wordt massageolie gebruikt.

Diepe weefselmassage

De diepe weefselmassage kan worden gezien als een mooie aanvulling op bijvoorbeeld de klassieke massagestijl. Het is een stijl waarbij, in tegenstelling tot veel andere massagevormen, wordt gewerkt op de dieper liggende spieren en bindweefsellagen die zich tussen de spieren en de opperhuid bevinden. Ondanks het feit dat er dieper op het lichaam wordt gewerkt hoeft het niet perse pijnlijker te zijn voor diegene die het ondergaat. Het kan zelfs zeer verzorgend en prettig aanvoelen. De stelling ‘pijn is goed’ is hierbij dan ook echt een misvatting.

Hand- en voetmassage (reflexologie)

De voeten en handen vormen als het ware een spiegel van het menselijk lichaam, waarop we alle lichaamsdelen terug kunnen vinden en kunnen behandelen. Reflexzonemassage is het geven van druk op reflexpunten op handen of voeten. Door druk te geven op bepaalde punten probeert men invloed uit te oefenen op met die punten corresponderende lichaamsdelen en organen. Deze massagetechniek wordt door reflexologen voornamelijk toegepast om ontspanning te bevorderen en zo de algehele gezondheid en kwaliteit van het leven te vergroten. Daarnaast zou een professioneel reflexzonetherapeut kunnen helpen specifieke ziekten te voorkomen en pijnklachten te verlichten.

Gezichtsmassage

Op het gezicht kunnen we onze gezondheid en onze emoties heel goed weerspiegeld zien. Spanning en stress vinden we terug in gefronste wenkbrauwen en rimpels in het voorhoofd. De lippen en ogen laten, behalve hopelijk veel lachrimpels, ook ons verdriet en onze zorgen zien in de kleine rimpeltjes erom heen. Met gezichtsmassages kun je veel bereiken op het gebied van huidverzorging en ontspanning. De doorbloeding van de huid wordt door een massage groter en daardoor wordt zuurstof beter opgenomen en worden afvalstoffen beter afgevoerd. Hierdoor hebben we minder snel last van vermoeidheidslijnen, kleine zorgrimpels of vaalheid. In combinatie met een hoofdmassage en eventueel een heerlijke olie is de ontspannende werking van een gezichtsmassage nog groter.

Shiatsu massage

Shiatsu is een eeuwenoude Japanse geneeswijze die is gebaseerd op het gebruik van drukpunten en zelfmassage. Shiatsu betekent dan ook letterlijk "druk met de vingers". Met je vingers, duimen maar ook met je handpalmen, voeten, knieën en ellebogen oefen je gedoseerde druk op het lichaam uit. Deze techniek zorgt voor ontspanning, maar verzacht ook klachten als spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn, duizeligheid of ademhalingsproblemen.

Thaise yoga massage

Thaise yoga massage, ofwel traditionele Thaise massage, is een unieke en zeer krachtige vorm van massagetherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van acupressuur, stretches en yogaoefeningen. Het wordt ook wel gekscherend “Yoga voor de luie mens” genoemd. Deze massagestijl vindt zijn oorsprong in India maar gebruikt ook invloeden uit de Chinese geneeskunde. Een Thaise yoga massage kan verlichting geven bij een scala aan aandoeningen zoals hoofdpijn, astma, obstipatie, stijve nek en schouders. In deze cursus krijg je een goede indruk van wat Thaise yoga massage allemaal te bieden heeft.

Hot Stone massage

Hot Stone massage wordt gegeven met mooie, door de natuur afgeronde lavastenen. Ze hebben een temperatuur tussen de 45 en 50 graden. Door de warmte van de stenen werkt een Hot Stone massage vaak dieper door dan een gewone massage. Als warmte weldadig voor je voelt is het een heerlijke verwenmassage. Een Hot Stone massage wordt niet alléén met de stenen gegeven maar de stenen zijn een aanvulling op de handen van de masseur.

Ayurvedische massage

De ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten. Een echte ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. De ayurvedische massage is een gehele lichaamsmassage waarbij dus ook het hoofd en gezicht meegenomen worden.

Anatomie & Fysiologie

We gaan in deze cursus ook uitgebreid in op de begrippen anatomie en fysiologie. Omdat massage veel invloed heeft op de lichamelijke gesteldheid gaan we in op de bouw en samenstelling van het menselijk lichaam, maar ook processen zoals de spijsvertering en de voortplanting komen aan bod. Je leert per onderdeel van het menselijk lichaam de normale bouw en het functioneren. Verder komen de bouw van organen en orgaansystemen, de stofwisseling en de invloed van het zenuwstelsel aan de orde.

Inclusief gratis praktijkdag

Tijdens de cursus Massage wordt een praktijkdag georganiseerd. Hier oefen je je vaardigheden onder begeleiding van professionals. Op deze dag wordt aandacht besteed aan de diverse massagevormen en –technieken en kun je deze direct in praktijk brengen. Tijdens je cursus ontvang je meer informatie over deze inspirerende dag.

Gratis extra studiematerialen

Bij de cursus Massage ontvang je een speciaal ontwikkelde dvd, waarmee je alle massagevormen en –technieken ontdekt. Stap voor stap worden de diverse technieken in beeld gebracht. Zo kun je meteen zelf aan de slag!

Praktijkdag Massage
Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je je verder verdiepen in  massage? Kies dan voor de cursus Sportmassage of Shiatsu massage.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk
"Massage is een trend die nog lang zal blijven bestaan"
Michiel Kaemingk

Docent/auteur


Lees het interview
"Massage is een trend die nog lang zal blijven bestaan"
Michiel Kaemingk

Docent/auteur

Lees het interview

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 6 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 38,35 (€ 59,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Instructie-dvd.
 • Praktijkdag.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 38,35 (€ 59,00) 35% korting
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 35 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 35% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!