Crisismanagement

Vakgebied

Crisismanagement

De cursus Crisismanagement geeft handvatten voor de aanpak en beheersing van een crisissituatie. Je leert o.a. hoe je als leidinggevende effectief en efficiënt kunt handelen in geval van nood en calamiteiten.

In het kort

In het kort

De cursus Crisismanagement geeft handvatten voor de aanpak en beheersing van een crisissituatie. Je leert o.a. hoe je als leidinggevende effectief en efficiënt kunt handelen in geval van nood en calamiteiten.

Lesgeld thuisstudie
5 x € 99,00
Studieduur
5 maanden
Diploma
LOI-certificaat
Benodigde vooropleiding
Geen

Een crisis komt altijd onverwacht. Of het nu om een brand, een bommelding of ontploffing gaat… Je hoopt dat het jouw bedrijf nooit zal overkomen. Toch is het goed om voorbereid te zijn op een noodsituatie waarbij het functioneren van een organisatie ernstig verstoord raakt. De cursus Crisismanagement is dé manier.

Tijdens deze cursus leer je leidinggeven tijdens een crisissituatie. Je leert o.a. waar je, voor wat betreft de communicatie(lijnen), rekening mee moet houden. Een noodsituatie komt altijd als een verrassing en brengt een hoge mate van onzekerheid en chaos met zich mee. Het is dan ook belangrijk dat er snel en adequaat gereageerd wordt. Je leert daarom hoe je van tevoren een actieplan opstelt, een goed werkend team samenstelt en hoe je crisissituaties kunt voorspellen, beoordelen, analyseren en voorkomen. Na afloop van de cursus kun je effectief en efficiënt handelen in geval van nood en calamiteiten.

Daarom kies je voor de cursus Crisismanagement

 • Zeer praktijkgerichte cursus op HBO-niveau.
 • Aanrader voor managers.
 • Waardevolle toevoeging op je cv. 
 • Begeleiding door professionals met veel praktijkervaring. 
 • Inclusief boek ‘Crisismanagement, Organisaties bij crises en calamiteiten’.

Doelgroep en toelating

Doelgroep

De cursus Crisismanagement is bestemd voor professionals die voor hun werk te maken (kunnen) krijgen met crisissituaties. De cursus is een aanrader voor managers die willen weten hoe zij moeten handelen in geval van nood of calamiteiten. Na de cursus heb je meer inzicht gekregen in de aanpak en beheersing van een mogelijke crisis.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Crisismanagement.

De cursus

Inhoud van de cursus Crisismanagement

De cursus Crisismanagement behandelt eerst de kenmerken van een crisis. Wat zijn de risico’s, wat zijn de effecten en hoe is het met de veiligheid gesteld? Vervolgens leer je een goed crisis(management)plan opstellen. Een essentiële voorbereiding voor een mogelijke crisis. Vervolgens biedt de cursus meer inzicht in het gedrag van crisismanagers. Hoe moeten activiteiten gestuurd worden? Wat zijn de aspecten die bij het leidinggeven aan een team aan de orde komen? Hoe houd je de organisatie draaiende tijdens een crisis?

Meer over de inhoud

Tijdens de cursus Crisismanagement komen de volgende onderwerpen aan bod:

Kenmerken van de crisis

Dit onderdeel behandelt alles over crisisbeheersing in het algemeen. Wat zijn de risico’s, hoe groot is de kans dat er iets gebeurt, wat zijn de effecten van de crisis, wat zijn de gevaren en hoe is het met de veiligheid gesteld? Je leert alles over de rol van mensen bij calamiteiten of crises en komt erachter hoe kwetsbaar sommige (delen van) organisaties kunnen zijn. En wat is de rol van de verschillende hulpverleningsorganisaties bij de overheid? Bij een crisis is ook een goed crisis(management)plan essentieel. In dit onderdeel leer je dan ook hoe je een goed plan opstelt. Ook kom je erachter wanneer en hoe je een dergelijk plan in werking stelt.

Organiseren en beheersen van crises

Crisismanagement gaat vooral over mensen. Het is immers een menselijke activiteit. Dit onderdeel biedt meer inzicht in het gedrag van crisismanagers. Daarnaast gaan we in op het gedrag dat mensen kunnen vertonen in geval van een crises en de reacties die kunnen voorkomen. Vervolgens wordt er besproken wat van een manager wordt gevraagd in een crisissituatie en hoe je activiteiten stuurt tijdens een crisis. En, wat zijn de aspecten die bij het leidinggeven aan een team aan de orde komen en hoe belangrijk is communicatie? Tot slot is er aandacht voor het werken in een crisisteam en begrippen als Business continuity en Business recovery.

Inclusief lesmateriaal

Het lesmateriaal bestaat uit het boek ‘Crisismanagement, Organisaties bij crises en calamiteiten’ van Arthur Zanders en een uitgebreide digitale studiewijzer. Vanuit de studiewijzer werk je door het boek heen. In de studiewijzer staat steeds een korte beschrijving van de stof die in het boek aan bod komt. Waar nodig gaat de studiewijzer dieper in op de stof of verduidelijkt de stof. Uiteraard krijg je tijdens de hele cursus deskundige begeleiding van een ervaren docent.

Examens en diploma

Examen

Aan deze cursus is geen examen verbonden, de cursus wordt afgesloten met een praktijkopdracht die je thuis kunt maken. Een voldoende resultaat geeft recht op het certificaat Crisismanagement.

Diploma

De cursus wordt afgesloten met een praktijkopdracht. Als deze opdracht met een voldoende is afgerond, ontvang je het certificaat Crisismanagement van de LOI.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 5 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 5 x € 99,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
5 x € 99,00
Studieduur
5 maanden
Diploma
LOI-certificaat
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak