Kinderverhalen schrijven

Vakgebied

Kinderverhalen schrijven

Leer tijdens deze cursus verhalen schrijven gericht op kinderen. De cursus kinderverhalen schrijven leert je alle basistechnieken, inclusief inspirerend live webcollege.

In het kort

In het kort

Leer tijdens deze cursus verhalen schrijven gericht op kinderen. De cursus kinderverhalen schrijven leert je alle basistechnieken, inclusief inspirerend live webcollege.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 33,48 (€ 51,50) 35% korting
Studieduur
8 maanden
Verkort studeren mogelijk
Ja
Afronding
Studieverklaring

Droom je van een eigen kinderboek? Heb je een idee voor een kinderverhaal en zou je dit nu eindelijk wel eens vast willen leggen in een boek? Met de LOI-cursus Kinderverhalen schrijven leer je precies hoe het moet. De cursus besteedt onder meer aandacht aan een zorgvuldig gekozen stijl, bijpassende verteltechniek en de juiste structuur.

Schrijven is natuurlijk een vak apart, maar schrijven voor kinderen helemaal. Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen belevingswereld, woordenschat en taalgebruik. Wat vinden kinderen leuk of spannend? Wat maakt dat kinderen geboeid raken door een verhaal? Welke woorden begrijpen kinderen wel en welke niet? De cursus Kinderverhalen biedt een schat aan kennis en praktische schrijftechnieken. Jouw verhalen gaan leven, boeien, verrassen en prikkelen! Naast het creatieve proces, komt ook de praktische kant aan bod. Je leert hoe je aan inspiratie komt, hoe je omgaat met blokkades en hoe je je ideeën omzet in goede teksten. Ook leer je kritisch naar je eigen teksten te kijken en ze nog verder te verbeteren.

Daarom kies je voor de cursus Kinderverhalen schrijven

 • Korte, praktische cursus waarin je alle basistechnieken leert om kinderverhalen te schrijven.
 • Gratis inspirerend live webcollege.
 • Rijk geïllustreerd lesmateriaal met veel voorbeelden.
 • Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek (i.s.m. Boekscout.nl).
Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Voor wie

Voor wie

Is schrijven je passie en wil je je richten op kinderen en jongeren? Dan is de cursus Kinderverhalen schrijven van de LOI je op het lijf geschreven. Je maakt kennis met het gehele schrijfproces en gaat lekker zelf aan de slag. Of je nou voor je eigen (klein)kinderen verhalen wilt schrijven, of professioneel aan de slag wilt als kinderboekenschrijfster, met deze cursus doe je alle kennis en technieken op om iets moois op papier te zetten. Ook als je al verhalen schrijft, maar je schrijfvaardigheid verder wilt ontwikkelen, is de cursus Kinderverhalen schrijven echt een aanrader.

Einddoel

Na het afronden van de cursus Kinderverhalen schrijven heb je de basistechnieken van het schrijven in de vingers.

Na afloop van de cursus:

 • Heb je een goed inzicht in het creatieve proces van schrijven
 • Weet je aan welke eisen een kinderverhaal moet voldoen
 • Ben je in staat om zelf een kinderverhaal te schrijven.

De cursus

Inhoud van de cursus Kinderverhalen schrijven

Voordat je kinderverhalen gaat schrijven, moet je natuurlijk eerst weten waar je moet beginnen. Je maakt kennis met het schrijversvak en de basisvaardigheden die je nodig hebt. Je leert o.a. hoe je aan inspiratie komt, hoe je omgaat met blokkades en hoe je je ideeën omzet in goede teksten. Ook leer je kritisch naar je eigen teksten te kijken en ze nog verder te verbeteren. Naast het creatieve proces, komt de praktische kant aan bod. Natuurlijk ga je tijdens de cursus meteen zelf aan de slag. Dankzij de praktische oefeningen is schrijven voor jou straks een koud kunstje!

Meer over de inhoud

Na het basisgedeelte komen tijdens de cursus Kinderverhalen schrijven de volgende onderwerpen aan bod:

Schrijven voor kinderen

Wat is er zo specifiek aan kinderverhalen? De verschillende leeftijdscategorieën komen aan de orde. We gaan in op het taal- en denkniveau van kinderen. En ook de belevingswereld van kinderen komt aan bod.

Het begin

Een goed begin is het halve werk, daarom leer je in dit hoofdstuk hoe je begint met het schrijven van een verhaal. Verschillende hulpmiddelen komen aan bod. Voor de hand liggen natuurlijk pen en papier of een computer, maar denk bijvoorbeeld ook aan je eigen kinderboeken-top10. En je leert verschillende technieken om inspiratie op te doen.

Personages

Dit hoofdstuk gaat in op de betekenis van een personage in een verhaal. Tegelijkertijd zijn personages ook ’de anderen’, mensen uit je omgeving of toevallige voorbijgangers. In dit hoofdstuk lees je over mensen, figuren en personages, die je in je verhalen laat optreden. Vragen die aan bod komen, zijn: Hoe ontwikkel je een personage?, Wat kun je leren van voorbeelden van personages?, Welke typeringen zijn er? En welke personages spreken kinderen aan?

Waar een wil is, is een weg

Met alleen het personage ben je er nog niet. Pas als een personage iets wil, komt het verhaal in beweging. Daarom gaan we in dit hoofdstuk in op de drijfveren van je personage. En op de obstakels die het personage tegenkomt op weg naar zijn doel.

Structuur

Elk verhaal bestaat uit een begin, midden en eind. In dit hoofdstuk behandelen we een groot stuk theorie over de structuur van een tekst. En met behulp van de vele oefenopgaven kun je deze theorie direct in de praktijk brengen.

Emoties

In een goed verhaal draait het niet alleen om structuur, personages en het begin, maar vooral om emoties. Als je je lezer in het hart weet te raken, dan heb je heel wat bereikt. Daarom is er in dit hoofdstuk aandacht voor gevoelens en emoties in een verhaal. Hoe bereik je emotionele betrokkenheid bij de lezer?

Spanning

Naast emotie is ook spanning een belangrijk onderdeel van een goed verhaal. Hoe hou je je lezer geboeid? Hoe wek je de nieuwsgierigheid van de lezer? Dit hoofdstuk leert je hoe je spanning oproept en hoe je de spanningsboog van een verhaal opbouwt.

Dialoog

In dit hoofdstuk leer je meer over het schrijven van dialogen. Zowel de inhoudelijke aspecten als de vormaspecten komen aan bod. Welke dingen moet je wel en welke dingen moet je niet doen? En met welke stem laat je personages praten?

Perspectief en beschrijvingen

Elk verhaal wordt vanuit een bepaald perspectief geschreven. Iets of iemand vertelt wat er gebeurt ofwel, iemand houdt de camera vast en registreert wat er gebeurt. Een goed doorgevoerd perspectief is een belangrijk structuurelement in een verhaal. In dit hoofdstuk leer je hoe perspectief werkt en hoe je het kunt toepassen in je verhaal.

Genres en humor

Je leert in dit hoofdstuk over de verschillende genres in de kinderliteratuur en hun kenmerken. In het bijzonder wordt er dieper ingegaan op humor. Op welke manier kan een schrijver humor in zijn verhalen brengen?

Verbeteren

In dit hoofdstuk gaan we een tekst verbeteren of herschrijven. Een tekst herschrijven is erg gemakkelijk, zeker als je, zoals bijna iedereen, op een computer werkt. En het is tegelijkertijd het moeilijkste wat er is, als je er eenmaal mee bezig bent. Elke verandering roept allerlei andere veranderingen op, zodat er tijdens het schrappen of herschrijven een soort domino-effect ontstaat. Dit hoofdstuk leert je waar je allemaal op moet letten bij het herschrijven van je tekst.

Inclusief live webcollege

Bij deze cursus hoort een live webcollege. Tijdens deze online les krijg je extra uitleg en heb je via chat live contact met je docent en medecursisten. Een leuke, leerzame en inspirerende verdieping van de cursus!

In het live webcollege wordt o.a. aandacht besteed aan dialogen en de opbouw van personages. Hoe zet je een goed personage neer? En wat voor vorm kun je geven aan een dialoog? Ook leer je hoe je (beter) om kunt gaan met een zogenaamd ‘writersblock’. Een verschijnsel dat iedere beginnende en ervaren schrijver zal herkennen.

Het live webcollege wordt ieder jaar georganiseerd. Ook is het meest recente webcollege altijd terug te kijken via LOI Campus.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je hierna verder leren? Denk dan eens aan de cursussen (Auto)biografie schrijven, Gedichten schrijven, Roman schrijven, Creatief schrijven of Blogs en columns schrijven.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 33,48 (€ 51,50)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Inspirerend live webcollege.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Extra voordeel voor cursisten
Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek

De LOI werkt samen met Boekscout.nl. Je krijgt daarom als cursist van een schrijfcursus tot 35% korting bij uitgave van je eigen verhaal, gedicht of autobiografie als boek!

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 33,48 (€ 51,50) 35% korting
Studieduur
8 maanden
Verkort studeren mogelijk
Ja
Afronding
Studieverklaring

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 35 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 35% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!