AJAX Web Professional

Vakgebied

AJAX Web Professional

Leer de AJAX-technieken beheersen en van een website een vloeiende en interactieve gebruikerservaring maken. Een waardevolle toevoeging op je cv!

In het kort

In het kort

Leer de AJAX-technieken beheersen en van een website een vloeiende en interactieve gebruikerservaring maken. Een waardevolle toevoeging op je cv!

Lesgeld thuisstudie
4 x € 139,00
Studieduur
4 maanden
Diploma
LOI
Benodigde vooropleiding
Geen

Steeds meer websites maken gebruik van Asynchronous JavaScript en XML (AJAX). Veel Web 2.0-applicaties zijn gebaseerd op AJAX-technieken. Met de praktijkgerichte cursus AJAX Web Professional leer je de AJAX-techniek tot in de puntjes beheersen. AJAX combineert verschillende talen en levert zo een sterk RIA-platform (Rich Internet Applications). Bovendien werkt AJAX samen met alle bekende browsers.

Tijdens deze cursus leer je onder andere geavanceerde AJAX-applicaties structureren en maken, omgaan met client-sided scripting, beveiliging en performance issues. De theorie wordt meteen toegepast door de gegeven voorbeelden zelf te bouwen in een webomgeving. Vaardigheid met AJAX is een veelgevraagde kwalificatie. Met deze cursus vergroot je je carrièrekansen dan ook aanzienlijk.

Daarom kies je voor de cursus AJAX Web Professional

 • Veelgevraagde kwalificatie.
 • Zeer praktijkgerichte cursus op HBO-niveau.
 • Inclusief alle benodigde literatuur, dus geen extra kosten.
 • Alleen bij de LOI te volgen via flexibele thuisstudie.
 • Begeleiding door professionals met veel praktijkervaring. 

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus AJAX Web Professional is een ’must’ voor alle webontwikkelaars. AJAX wordt veel gebruikt en werkt samen met alle bekende browsers. Met AJAX-technieken verbeter je de gebruikerservaring van je website aanzienlijk. Veel Web 2.0-applicaties maken gebruik van AJAX-technieken. Deze cursus is ook geschikt als je (nog) niet als webontwikkelaar werkt, maar wel affiniteit hebt met programmeren en internetapplicaties.

Na het afronden van de cursus AJAX Web Professional beheers je de AJAX-technieken en kun je van je website een vloeiende en interactieve gebruikerservaring maken.

Vooropleiding

We gaan ervan uit dat je beschikt over een goede basiskennis van programmeren. De cursus PHP en MySQL Professional is bijvoorbeeld een goede voorbereiding.

De cursus

Inhoud van de cursus AJAX Web Professional

De cursus AJAX Web Professional is zeer praktisch van opzet. De opgedane kennis wordt meteen toegepast door zelf webapplicaties te bouwen met behulp van AJAX-technieken. Deze applicaties bouw je met de gratis open source-software WAMP-server en Albantech scripteditor. Bovendien doe je op ontwikkelaarsniveau kennis op van beveiliging binnen het AJAX-framework. Verschillende performance issues binnen het AJAX-framework worden ook behandeld.

Meer over de inhoud

De cursus bestaat uit de onderstaande modules.

Een introductie in AJAX

Je leert onder andere wat er verstaan wordt onder een rich AJAX-client, netwerktraagheid en asynchrone interactie. Dit hoofdstuk behandelt ook de vier kenmerkende principes van AJAX, alternatieven voor AJAX en de toepassingskeuze voor AJAX.

De eerste stappen met AJAX

Dit hoofdstuk behandelt de basistechnologie van AJAX. De belangrijkste onderdelen van AJAX worden besproken en hoe deze onderdelen samenwerken. Ook komt Cascading Style Sheets (CSS) aan de orde en leer je CSS toepassen binnen een AJAX-applicatie. Daarnaast wordt het Document Object Model (DOM) behandeld. Je leert met het DOM werken op basis van Javascript en met behulp van het DOM de documentstructuur op programmatische wijze manipuleren.

Andere onderwerpen zijn het asynchroon laden van gegevens met behulp van XML-technologieën, Iframes en het http-protocol. Tot slot leer je gebruik maken van XMLdocument- en XMLHttpRequest-objecten.

Structureren van AJAX-applicaties

Dit deel bespreekt het begrip refactoring en leer je refactoring toepassen binnen een AJAX-applicatie. De begrippen facade- en adapterpatronen worden geplaatst in het kader van browserinconsistentie. Daarnaast leer je binnen de AJAX-omgeving Event-handlers beheren.

Andere begrippen die worden besproken, zijn het Observer-patroon, het Command-patroon, het Singleton-patroon, het Model-View-Controller-patroon en applicatieframeworks. Bovendien leer je het Observer-, Command- en Singleton-patroon toepassen in een AJAX-applicatie.

Tot slot bespreekt dit deel de voordelen van het gebruik van XML in een AJAX-applicatie aangeven een aantal AJAX-bibliotheken van derden.

Client-sided scripting

Bij client-sided scripting wordt een script in de pagina ingesloten die door de browser wordt geïnterpreteerd. Dit deel besteedt uitgebreid aandacht aan deze techniek. De begrippen MVC-patroon, de ‘View’, de ‘Controller’, type ahead-suggest en dynamische dubbelcombinaties komen aan bod. Ook leer je wat er onder het event-model van W3C verstaan wordt en leer je dit implementeren in Javascript. Daarnaast leer je Javascript gebruiken om het businessdomein te modelleren en de ’View’ genereren op basis van het model. Tot slot behandelt dit hoofdstuk arrays en objecten in een AJAX-applicatie.

De rol van de server binnen het AJAX-framework

Onderwerpen die behandeld worden, zijn onder andere serversided applicaties, serversided programmeertalen en servicegeoriënteerde architecturen. Je leert met behulp van een framework een webapplicatie met AJAX bouwen, server-side objecten aan AJAX aanbieden, scripts in Iframes laden, scripts laden op basis van XMLHttpRequest, en Eval-data en XML-gevens gebruiken in een AJAX-applicatie.

Geavanceerde AJAX-applicaties

In dit deel leer je onder andere:

 • Actief zoeken in een AJAX-applicatie met XSLT toepassen.
 • Zelfstandige applicaties bouwen met AJAX.
 • Antwoorden op ’eigen’ requests verwerken.
 • Gebruikersafhandeling implementeren in een AJAX-applicatie.
 • Een berichtsgevingssysteem ontwerpen voor AJAX.
 • Een berichtgevingsmodel maken.

Ook komt de structuur van netwerkrequests en markeringsstijlen aan bod.

Beveiliging binnen het AJAX-framework

Je doet op ontwikkelaarsniveau kennis op van beveiliging binnen het AJAX-framework. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere Javascript in relatie tot browserbeveiliging, browseronafhankelijke beveiliging, SOAP-requests en de omgang met vertrouwelijke gegevens in een AJAX-applicatie. Je leert onder andere hoe je een AJAX-applicatie laat communiceren met externe services en hoe je een standaard http-verbinding beveiligt met Javascript. Ook leer je ’beleid’ gebruiken om AJAX-datastreams toegankelijk te maken, een beveiligde weblaag ontwerpen, http-requests filteren, http-sessies en gecodeerde http-headers gebruiken in een AJAX-applicatie.

Performance van AJAX

Dit deel behandelt performance issues binnen het AJAX-framework. Diverse facetten die de uitvoeringssnelheid van Javascript beïnvloeden komen aan bod. Verder leer je de systeemklok gebruiken om een applicatie te timen en de diverse manieren om de snelheid te vergroten. Daarnaast leer je DOM-nodes aan een document koppelen en doe je kennis op van de Javascript garbage collector. Tot slot behandelt dit hoofdstuk performancegericht ontwerpen en het verbeterde AJAX-webportal.

Inclusief literatuur

Het lesmateriaal bestaat uit literatuur, gecombineerd met o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer via de online leeromgeving LOI Campus. Alle benodigde literatuur is inbegrepen bij het lesgeld. Hiervoor hoeven geen extra kosten te worden gemaakt.

De cursus is inclusief het boek ‘AJAX, webapplicaties programmeren met Javascript en XML’.

Gratis open source-software

Tijdens de cursus maak je gebruik van de gratis open source-software WAMP-server en Albantech scripteditor. Deze kun je gemakkelijk via de online leeromgeving downloaden.

Examens en diploma

Examen

Aan deze cursus zit geen examen verbonden. De cursus wordt afgesloten met een eindopdracht die je op elk gewenst moment kunt maken. Hierin laat je zien de opgedane kennis toe te kunnen passen. Er zijn geen kosten aan deze eindopdracht verbonden.

Diploma

Na succesvolle afronding van de opdracht ontvang je het LOI-certificaat AJAX Web Professional.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 139,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 139,00
Studieduur
4 maanden
Diploma
LOI
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak