Assistent makelaar wonen

Vakgebied

Assistent makelaar wonen

Deze cursus leert je assisteren bij de aan- en verkoop van woningen, taxaties en de (ver)huur van particuliere huurwoningen. Na afloop een officieel SVMNIVO-diploma en de titel A-RMT.

In het kort

In het kort

Deze cursus leert je assisteren bij de aan- en verkoop van woningen, taxaties en de (ver)huur van particuliere huurwoningen. Na afloop een officieel SVMNIVO-diploma en de titel A-RMT.

Lesgeld thuisstudie
9 x € 89,00
Lesgeld klassikaal
9 x € 169,00
Studieduur
9 maanden
Diploma
SVMNIVO-diploma
Erkenningen
SVMNIVO
Benodigde vooropleiding
Geen

Een assistent makelaar is de spil in een makelaarskantoor. Wil jij deze belangrijke rol innemen? Volg dan de cursus Assistent makelaar wonen. Je assisteert een gecertificeerd makelaar bijvoorbeeld bij de aan- en verkoop van woningen, bij taxaties, maar ook bij de huur en verhuur van woningen binnen de particuliere huurwoningenmarkt. Ook ben je als assistent makelaar vaak verantwoordelijk voor het beheren van het relatiebestand en het uitvoeren van promotieactiviteiten.

De cursus Assistent makelaar wonen is de perfecte voorbereiding op het SVMNIVO-examen en op de afwisselende functie als assistent makelaar. Na het behalen van het veelgevraagde SVMNIVO-diploma Assistent Makelaar mag je de titel A-RMT gebruiken. Met dit diploma heb je zeker een streepje voor op de arbeidsmarkt! 

Daarom kies je voor de cursus Assistent makelaar wonen

 • Praktijkgerichte cursus op HBO-niveau.
 • Behaal een branche-erkend diploma van SVMNIVO.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk. 
 • Goede opstap naar de opleiding Makelaar-taxateur onroerende zaken.
 • Geen vooropleiding vereist. 

SVM NIVO

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

Deze cursus is bestemd voor iedereen die werkt of wil werken als assistent makelaar. Ook is de opleiding geschikt voor commerciële medewerkers binnen een makelaarskantoor die de ambitie hebben om Makelaar-taxateur te worden. Na het behalen van het SVMNIVO-diploma Assistent Makelaar kun je een gecertificeerd makelaar ondersteunen in zijn of haar werkzaamheden en mag je de titel A-RMT gebruiken.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Vooropleiding

Voor de cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel is kennis op VMBO-niveau gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Assistent makelaar wonen

De cursus bestaat uit twee theoriemodules (Recht en Capita Selecta) en een praktijkmodule (Praktijktoets). Je bepaalt zelf of je de volledige cursus volgt, alleen het theoriegedeelte of alleen het praktijkgedeelte.

In de module Recht wordt eerst een inleiding in het recht gegeven en leer je om het wetboek te gebruiken. Daarna is er aandacht voor het staatsrecht, volkshuisvesting en diverse wetten, zoals de Wegenwet en Luchtvaartwet. De module Capita Selecta biedt kennis van verschillende disciplines. Deze module behandelt de onderwerpen Bouwkunde, Vastgoedeconomie en Specialisatie Wonen/MKB. De cursus Assistent makelaar wonen wordt afgesloten met de module Praktijktoets. Je voert vijf praktijkopdrachten uit in een digitaal portfolio. Hierbij wordt je optimaal begeleid door een docent. Dit portfolio wordt beoordeeld door een assessor van het SVMNIVO. Bij voldoende niveau volgt een mondelinge verdediging van het portfolio.

Meer over de inhoud

De cursus bestaat uit de onderstaande onderdelen.

Recht

Deze module bestaat uit de delen Juridische aspecten I en II. Het deel Juridische aspecten I begint bij een inleiding in het recht en het gebruik van het wetboek. Vervolgens komen personen- en familierecht en erfrecht aan de orde. Ook gaat de module in op de verkrijging en het verlies van goederen, zakelijke rechten en pand en hypotheek. Tot slot komen het verbintenissenrecht en het kadaster aan de orde.

In het deel Juridische aspecten II is er aandacht voor het staatsrecht, volkshuisvesting en de Woningwet en de Wet ruimtelijke ordening. Ook de Onteigeningswet en het milieurecht komen aan bod. Tot slot bespreken we diverse wetten zoals de Wegenwet, de Monumentenwet en de Luchtvaartwet.

Capita Selecta

Deze module bestaat uit de onderwerpen Bouwkunde, Vastgoedeconomie en Specialisatie Wonen/MKB.

Het onderdeel Bouwkunde bespreekt onderwerpen als bouwproces, bouwmethoden, bestek en tekeningen, grondwerken en funderingen. Ook behandelen we steenconstructies, hout als bouwmateriaal, technische installaties en afwerkingen. Tot slot is er aandacht voor de kwaliteitsbeoordeling, bouwfysica en bouwen en het milieu.

Marktvormen, marktsectoren, de vermogensmarkt en de rente komen aan bod in het onderdeel Vastgoedeconomie.

In het onderdeel Specialisatie Wonen/MKB gaan we in op de geschiedenis en historische ontwikkeling van het beroep makelaar in onroerende zaken. Ook de taak en functie van de makelaar worden besproken. Koop, verkoop en veiling worden uitgebreid behandeld, maar ook koop- en verkooptransacties. Tot slot komen openbare verkopingen en huur, verhuur en beheer aan de orde.

Daarnaast komen marketing en financiering aan bod. In het onderdeel Marketing behandelen we onder andere marketingactiviteiten, de SWOT-analyse, het marketingplan en de methode van marktsegmentatie. Ook interne communicatie en de marketing mix komen uitgebreid aan de orde.

Het onderdeel Financiering gaat in op de beginselen van de Wet inkomstenbelasting en het hypotheekrecht. Ook worden de hypotheekakte en de verschillende hypotheekvormen besproken.

Praktijktoets

Aan de hand van het opdrachtenboek voer je vijf praktijkopdrachten uit in een digitaal portfolio. Deze praktijkopdrachten worden beoordeeld door de docent. Hij of zij beoordeelt kritisch de opdrachten en geeft goede tips. Zo kun je een perfect portfolio sturen naar het SVMNIVO.

Het portfolio wordt beoordeeld door een assessor van het SVMNIVO. Bij voldoende niveau word je vervolgens opgeroepen voor een mondelinge verdediging van je portfolio. Deze verdediging duurt ongeveer dertig minuten en wordt afgenomen door een gecertificeerd makelaar of taxateur.

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je beschikt over het boek Educatieve wettenverzameling - Wetgeving Makelaardij, Taxatie en Vastgoed, verkrijgbaar voor circa € 75,-.

Examens en diploma

Examen

De theoriemodules worden beide afgesloten met een examen dat bestaat uit meerkeuzevragen. De examens worden afgenomen door SVMNIVO. De behaalde certificaten zijn drie jaar geldig. Meer informatie over de examens staat op de website van SVMNIVO. Ook kun je ervoor kiezen om alleen examen te doen in de twee modules en de praktijktoets (nog) niet af te leggen.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

De certificaten van de examens Recht en Capita Selecta geven gezamenlijk recht op het SVMNIVO-diploma Assistent Makelaar wonen. Na het behalen dit diploma mag je de titel A-RMT gebruiken. Bovendien word je ingeschreven in het openbaar SVMNIVO-register Assistent Makelaar.

Voor wie verder wil studeren, is de opleiding Makelaar-taxateur onroerende zaken een goede keuze.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Startdatum en locaties

Startdatum en locaties

Schrijf nu in via het inschrijfformulier en start wanneer je wilt. Doe het dus vandaag nog! Bij een thuisstudie kun je elke datum kiezen. Bij een klassikale opleiding is er keuze uit een aantal startdata en locaties. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden.

Klassikaal studeren

Eerstvolgende startmoment:

Maart 2020

Eerste bijeenkomst:

Eind maart 2020

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:

9

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:

18

Plaats:

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Groningen

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Nederland

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Groningen

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Thuis studeren

De opleiding past zich volledig aan jouw leven aan. Starten kan wanneer je wilt. Je bepaalt zelf waar je de opleiding volgt, op welk moment je studeert en hoe lang. Daarbij sta je er nooit alleen voor. Je hebt een eigen docent die via de online leeromgeving altijd snel bereikbaar is.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Klassikaal of thuis studeren, aan jou de keuze

Heb je graag een extra stok achter de deur en wil je medestudenten en docenten ontmoeten in de klas? Kies dan voor onze klassikale methode. Hierin is het beste van klassikaal onderwijs en thuisstudie verenigd tot het meest effectieve onderwijs dat je kunt krijgen.
Wil je liever volledig flexibel zijn en hecht je minder waarde aan het klassikale aspect? Kies dan voor onze efficiënte thuisstudie methode. Hierbij ben je 100% flexibel om de opleiding te volgen waar en wanneer je maar wilt, terwijl je toch een eigen docent hebt die je begeleidt en op elk moment vragen kunt stellen.

  Klassikaal studeren Thuis studeren
Vaste structuur van bijeenkomsten
In een kleine groep met docent en medestudenten
Volledig flexibel in studieplek en -tijden
Goed te combineren met werk en privé
Begeleiding door ervaren docenten
Online leeromgeving met effectieve studietools
Klassikaal studeren bij de LOI: met houvast én flexibiliteit

Bij LOI Klassikaal studeer je met alle houvast en alle flexibiliteit waar een druk leven om vraagt. De bijeenkomsten zijn te volgen op locaties door heel Nederland en zorgen voor een vast studieritme. Daarnaast krijg je online begeleiding op elk moment en kun je je studietijd naast de bijeenkomsten zelf indelen wanneer het jou uitkomt.

 • Om de 3 weken een klassikale bijeenkomst.
 • Kies uit een avond-, vrijdag- of zaterdagopleiding.
 • Kleine groepen onder leiding van topdocenten.
 • Gerichte training van competenties, boeiende presentaties en (business)cases.
 • Persoonlijke aanpak met inbreng van en toetsing aan de eigen werkpraktijk.
Thuis studeren bij de LOI: zelfstandig maar zeker niet alleen
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die de klassikale bijeenkomsten verzorgen én je via internet ook persoonlijk begeleiden in de tussenliggende weken. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Klassikale bijeenkomsten in kleine groepen

Bij de klassikale bijeenkomsten ontmoet je om de drie weken je medestudenten en docenten in de klas. Er wordt lesgegeven in kleine groepen en er wordt gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Tijdens de inspirerende bijeenkomsten is er veel ruimte voor oefening en vragen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan discussies met medestudenten, boeiende presentaties, (business)cases en training van competenties. De docent daagt je uit het beste uit jezelf te halen en biedt veel ruimte voor toetsing aan de eigen werksituatie. Theorie en praktijk worden optimaal geïntegreerd.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de cursus afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 9 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan. Bij een klassikale opleiding gaan we er van uit dat je voorbereid naar de bijeenkomsten komt.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op online persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle (online) studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 9 x € 89,00
Lesgeld klassikaal : 9 x € 169,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Literatuurkosten

We gaan ervan uit dat je beschikt over de boeken Wetgeving Makelaardij OG en Architectuurgeschiedenis van D. de Boer. De kosten hiervoor bedragen in totaal circa € 120,–.

Examenkosten

Het examengeld bedraagt € 348,50 voor de examens van module Recht + Capita Selecta. De kosten voor de praktijktoets bedragen € 595,–.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
9 x € 89,00
Lesgeld klassikaal
9 x € 169,00
Studieduur
9 maanden
Diploma
SVMNIVO-diploma
Erkenningen
SVMNIVO
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan