Customer relationship management (CRM)

Vakgebied

Customer relationship management (CRM)

Cursus ontwikkeld in samenwerking met CRM Excellence en Platform voor Klantgericht Ondernemen. In korte tijd waardevolle CRM-kennis.

In het kort

In het kort

Cursus ontwikkeld in samenwerking met CRM Excellence en Platform voor Klantgericht Ondernemen. In korte tijd waardevolle CRM-kennis.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 89,00
Studieduur
6 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

In een markt waarin de concurrentie groot is, is het van essentieel belang een goede en duurzame relatie met klanten op te bouwen. Customer relationship management (CRM) wordt dan ook steeds meer gezien als een van de belangrijkste voorwaarden voor het succes van een onderneming. Tijdens de cursus Customer relationship management (CRM) maak je in korte tijd kennis met klantgerichte informatievoorziening en relatiemanagement. Het programma van de cursus is ontwikkeld onder auspiciën van Platform voor Klantgericht Ondernemen, hét platform voor het delen van kennis en ervaring op CRM-gebied.

Tijdens deze cursus worden de mogelijkheden, de voorwaarden voor succes en de valkuilen van CRM jou allemaal bekend. Je leert om strategische uitgangspunten van CRM te vertalen naar een succesvol CRM-beleid én om een CRM-proces te organiseren en evalueren. Met het diploma op zak ben je een echte database marketeer en klaar om te werken als CRM-manager of –executive.

Daarom kies je voor de cursus Customer relationship management (CRM)

 • Zeer praktische cursus op HBO-niveau.
 • In korte tijd kennis van CRM.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk. 
 • Inclusief lesmateriaal van CRM Excellence.
 • Ontwikkeld in samenwerking met Platform voor Klantgericht Ondernemen.

Platform Klantgericht OndernemenCRM Excellence

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Customer relationship management (CRM) is interessant voor alle marketingprofessionals die markt- en klantgerichter willen leren werken. Na afloop kun je aan de slag als CRM-executive of CRM-manager. Een CRM-executive of -manager kan bij verschillende organisaties terecht. Het verhogen van de klanttevredenheid en het opbouwen van duurzame klantrelaties is immers essentieel in iedere bedrijfstak.

Vooropleiding

Voor de cursus Customer relationship management (CRM) is geen specifieke vooropleiding vereist. Een opleiding op HAVO-/MBO-niveau en enige marketingkennis is wel gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Customer relationship management (CRM)

De cursus begint met een introductie van het begrip CRM. Daarna gaan we in op de bedrijfsculturele en psychologische aspecten van CRM. Je leert om strategische uitgangspunten van CRM te vertalen naar een succesvol CRM-beleid. Database marketing is een essentieel onderdeel bij CRM. Alleen op die manier kan een duurzame relatie met de klant worden opgebouwd. Daarom leer je klanteninformatie te verzamelen en klantgegevens te onderscheiden. Ook leer je om klantendatabases en/of datawarehouses te creëren, inrichten en onderhouden. Verder heeft de cursus aandacht voor de plaats van CRM binnen de bedrijfssoftware en de wet- en regelgeving rondom CRM.

De leerstof is geschreven door CRM Excellence, specialist in vraagstukken met betrekking tot Customer relationship management. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal opdrachten. Hiermee wordt getoetst of je de stof begrepen hebt en of je deze kunt toepassen. Daarnaast werk je gedurende de hele cursus aan een overkoepelende casusopdracht waar de opgedane theorie in toegepast wordt. Alle aspecten van CRM komen daarbij aan bod.

Meer over de inhoud

Bij deze zeer praktische cursus pas je de theorie die wordt behandeld meteen toe in praktijkcases. De cursus bestaat uit onderstaande delen:

Van strategie tot verandermanagement

In de cursus maak je eerst kennis met het begrip CRM. Wat is CRM, voor welke  bedrijfsdoelen kan CRM worden ingezet en wat is de relatie tussen automatiseringsgraad, klantverwachting en CRM precies? Ook gaat de cursus in op de bedrijfsculturele en psychologische aspecten van CRM.

De cursus gaat ook in op het belang van procesdenken in het kader van CRM. Je krijgt inzicht in de relatie tussen commerciële en andere bedrijfsprocessen en leert welke rol marketing, sales en customer service spelen bij het opzetten van een afdelingsoverschrijdend CRM-proces. 

Bovendien gaat de cursus in op verschillende typen organisaties die te onderscheiden zijn met betrekking tot CRM. Het 360 graden-klantbeeld en het nut daarvan komen daarbij ook aan bod. Verder gaan we uitgebreid in op het opzetten van klantenteams.

CRM-projecten zorgen over het algemeen voor een veranderingsproces. De cursus leert je daarom hoe je deze veranderingen kunt managen.

Van klantinformatie tot wetgeving

In het tweede deel leer je dat informatie over de klant essentieel is. Je leert om klanteninformatie te verzamelen en klantgegevens te onderscheiden. Daarnaast doe je onder meer basiskennis op over het creëren, inrichten en onderhouden van klantendatabases en/of datawarehouses.

De cursus besteedt ook aandacht aan de media en middelen die gebruikt kunnen worden om CRM-doelstellingen te realiseren. Daarbij wordt uitgebreid ingegaan op een aantal vormen van verkoop/communicatie: persoonlijke verkoop, telemarketing, online communicatiemiddelen en direct mail. Ook gaan we in op de ontwikkeling en implementatie van permissiemarketing en pull-marketing.

CRM kan alleen succesvol geïmplementeerd worden als de juiste software aanwezig is. We gaan dieper in op de plaats van CRM binnen bedrijfssoftware en de integratie van de CRM-software.

De cursus staat ook stil bij CRM en wetgeving. Een bedrijf dat zich bezighoudt met CRM, heeft altijd te maken met de nodige wet- en regelgeving. We behandelen daarom onder andere bescherming van persoonsgegevens, databases, auteursrecht.

Ook is er aandacht voor de projectmatige aanpak van CRM. Je leert onder andere een business-case, plan van aanpak, realistische planning en budget opstellen.

Meer over CRM Excellence

CRM Excellence is al meer dan 25 jaar succes in CRM strategie, CRM projectmanagement, CRM selectietrajecten, CRM implementatiebegeleiding en CRM infrastructurele vragen. De leerstof van deze cursus is in samenwerking ontwikkeld met CRM Excellence.

Inclusief literatuur

Het lesmateriaal bestaat uit literatuur, gecombineerd met o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer via de online leeromgeving LOI Campus. Alle benodigde literatuur is inbegrepen bij het lesgeld. Hiervoor hoeven geen extra kosten te worden gemaakt.

De leerstof is geschreven door CRM Excellence, specialist in vraagstukken met betrekking tot Customer relationship management.

Examens en diploma

Examen

De cursus wordt afgerond met een casusopdracht en een examen dat bestaat uit open vragen naar aanleiding van een case. Om over het diploma te kunnen beschikken, dien je het examen en de casusopdracht met een voldoende te hebben afgerond. Het examen kan ook afgelegd worden vóór de casusopdracht. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Het examen wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen en de praktijkopdracht heb je het LOI-diploma Customer relationship management (CRM) op zak.

Wie verder wil studeren, heeft de keuze uit diverse vervolgopleidingen. Kies bijvoorbeeld voor de Associate degree Marketing of de HBO-bachelor Commerciële economie (CE) – Marketing management. Wel dient aan de vooropleidingseisen van de desbetreffende opleiding te worden voldaan.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt
"De manager van nu moet in staat zijn binnen organisaties samenwerking te bevorderen"
Marc van Bennekom

Docent HBO Management


Lees het interview
"De manager van nu moet in staat zijn binnen organisaties samenwerking te bevorderen"
Marc van Bennekom

Docent HBO Management

Lees het interview

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 89,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 149,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 111,75. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 89,00
Studieduur
6 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak