Foundation-modules

Vakgebied

Foundation-modules

Keuze uit de verschillende Foundation-modules, inclusief al het benodigde lesmateriaal én examentraining. Behaal een erkend Foundation-certificaat van EXIN.

In het kort

In het kort

Keuze uit de verschillende Foundation-modules, inclusief al het benodigde lesmateriaal én examentraining. Behaal een erkend Foundation-certificaat van EXIN.

Lesgeld thuisstudie
2 x € 109,00
Studieduur
2 maanden
Diploma
EXIN-certificaten
Benodigde vooropleiding
Geen

De Foundation-serie van EXIN bestaat uit zes losstaande certificeringen over onderwerpen die van belang zijn voor iedere (aankomend) ICT-er. De modules behandelen op kernachtige wijze de belangrijkste begrippen én hulpmiddelen voor iedereen die werkzaam is of gaat zijn in de ICT. De LOI biedt de modules die opleiden tot de officiële Foundation-certificaten van EXIN. De modules omvatten kennis en inzicht over het gebruik, het ontwerp, de ontwikkeling en het testen van informatiesystemen, de rol van databases en SQL daarin, basisinformatie over professionele communicatie en projectmanagement.

De Foundation-certificaten worden door het bedrijfsleven erkend als vooraanstaande certificaten op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Met een Foundation-certificaat heb je dus zéker een streepje voor op de arbeidsmarkt. Bij de LOI kun je kiezen uit verschillende modules die stuk voor stuk perfect voorbereiden op de EXIN-examens. Op deze manier stel je zelf je opleiding samen. 

Daarom kies je voor de cursus Foundation-modules

 • Praktijkgerichte modules op HBO-niveau.
 • Haal een officieel Foundation-certificaat van EXIN.
 • Geen vooropleiding vereist. 
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk. 
 • Inclusief examentraining.
 • Lesmateriaal volledig afgestemd op de eindtermen van de EXIN-examens.

Bij deze opleiding is een handelsmerk van toepassing.

asl logoPrince 2EXIN Tmap

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep

De Foundation-modules van de LOI zijn ideaal voor IT’ers die hun kennis en vaardigheden met een officieel EXIN-certificaat aantoonbaar willen maken. Of je nu als starter de ambitie hebt een professionele IT’er te worden of hogerop wil in de IT: de LOI biedt Foundation-modules voor elk niveau.

De modules behandelen de belangrijkste begrippen en hulpmiddelen voor wie werkzaam is in de ICT of een nauwe samenwerking heeft met ICT('ers). Na afloop van de Foundation-modules beschik je over uitgebreide kennis en vaardigheden om diverse functies op HBO-niveau te kunnen vervullen.

Vooropleiding

Er is geen specifieke vooropleiding nodig om een Foundation-module te kunnen volgen.

De cursus

Inhoud van de cursus Foundation-modules

Bij de LOI kun je kiezen voor (een of meer van) de volgende Foundation-modules:

 • Application Management Foundation.
 • Databases en SQL Foundation (DBSQLF).
 • Information Security Foundation based on ISO/IEC 27002 (ISFS).
 • Ontwerp en Ontwikkeling Informatiesystemen Foundation (ISDDF).
 • Professionele Communicatie Foundation (PCF).
 • Project Management Foundation (PMF) (voorheen: PPF).

Met deze cursus haal je in korte tijd één of meer certificaten van EXIN

Meer over de inhoud

Application management Foundation

Applicaties beheren en managen, daar draait het om bij Application Services Library. Het framework van de ASL® omvat de processen en activiteiten die bij applicatiemanagement komen kijken. Van beheer tot onderhoud en vernieuwing. Nieuwe releases van software volgen elkaar steeds sneller. Daardoor wordt het belang van applicatiebeheer steeds groter. Voor organisaties is gestroomlijnd applicatiemanagement een essentiële voorwaarde voor continuïteit in systemen.

Databases en SQL Foundation (DBSQLF)

Deze module besteedt onder meer aandacht aan de principes van databases, databasemodellen en het interpreteren van relationele modellen. Ook krijg je inzicht in een relationeel database management systeem en leer je alles over SQL en Data Definition Language (DDL) en SQL en Data Control Language (DCL).

Information Security Foundation based on ISO/IEC 27002 (ISFS)

Deze module besteedt aandacht aan informatie en beveiliging, dreigingen en risico’s, beveiligingsbeleid en beveiligingsorganisaties, het belang van maatregelen en relevante wet- en regelgeving.

Ontwerp en Ontwikkeling Informatiesystemen Foundation (ISDDF)

Je leert alles over het ontwerpen, modelleren en ontwikkelen van informatiesystemen. Bovendien krijg je een duidelijk beeld van het ontwikkeltraject en van de belangrijkste methodes en de technieken die hierbij kunnen worden ingezet.

Professionele Communicatie Foundation (PCF)

Tijdens deze module leer je doelgericht te communiceren. Je wordt sterk in zowel schriftelijke als mondelinge communicatie en leert hoe je perfect kunt communiceren met klanten en collega’s.

Project Management Foundation (PMF) (voorheen: PPF)

Je raakt bekend met de kenmerken van een project, leert de voor- en nadelen van projectmatig werken kennen en komt alles te weten over kritische succesfactoren van een project. Je leert wanneer je voor welke projectaanpak kiest en raakt op de hoogte van de methodieken voor projectfasering. Verder maak je kennis met beheersaspecten (GOKIT) en doe je kennis op van projectmethoden, zoals PRINCE2®.

Meer over EXIN

Met deze cursus haal je in korte tijd één of meer certificaten van EXIN. EXIN is in Nederland én daarbuiten een toonaangevend exameninstituut voor professionals en managers in de IT. EXIN-certificaten vormen dan ook een zeer waardevolle toevoeging op je cv.

Inclusief lesmateriaal

De Foundation-modules bestaan uit losbladig lesmateriaal, dat volledig is afgestemd op de eindtermen van de EXIN-examens. De leerstof is volledig opgenomen in het materiaal. In de leerstof zijn veel oefenopgaven opgenomen. Onderdeel van de cursus is een examentraining. Elke module bevat een voorbeeldexamen. Hiermee word je perfect voorbereid op het examen.

Examens en diploma

Examen

Elke Foundation-module wordt afgerond met een examen. De examens worden afgenomen in vijf studiecentra van de Open Universiteit. Deze bevinden zich in Alkmaar, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. De examens zijn computergestuurd, dit betekent dat je de meerkeuzevragen met behulp van een pc beantwoordt. De uitslag volgt direct na het examen. De examens kunnen iedere werkdag afgelegd worden. Aanmelden voor de examens kan via www.exin.com/nl/nl of (030) 23 44 811. Meer informatie over het examengeld vind je ook op de website van EXIN.

Diploma

Indien alle examens met een voldoende zijn afgesloten, heb je een officieel erkend EXIN-certificaat op zak. Een zeer waardevol en bekend diploma op de arbeidsmarkt! 

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke cursusduur afhankelijk is van de keuzes die je bij inschrijving maakt.

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Je kunt zowel voor de volledige cursus inschrijven, als voor de onderdelen afzonderlijk. Hierdoor varieert het lesgeld. Meer informatie hierover vind je op het inschrijfformulier.

Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan op het inschrijfformulier. Naast het lesgeld betaal je éénmalig een klein bedrag aan inschrijfkosten.

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Meer informatie over het examengeld vind je ook op de website van EXIN.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
2 x € 109,00
Studieduur
2 maanden
Diploma
EXIN-certificaten
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak