Business information management foundation (BiSLF)

Vakgebied

Business information management foundation (BiSLF)

Korte cursus gericht op goed functionerende IT en informatievoorziening. Haal in korte tijd het veelgevraagde certificaat EXIN Business Information Management Foundation.

In het kort

In het kort

Korte cursus gericht op goed functionerende IT en informatievoorziening. Haal in korte tijd het veelgevraagde certificaat EXIN Business Information Management Foundation.

Lesgeld thuisstudie
2 x € 149,00
Studieduur
2 maanden
Diploma
EXIN-certificaat
Benodigde vooropleiding
Geen

Ben je verantwoordelijk voor (delen van) de informatievoorziening binnen een organisatie? Dan is de cursus Business Information Management Foundation (BiSL®) een aanrader. Business Information Services Library (BiSL®) is dé standaard voor informatiemanagement structuren.

Business Information Management met verwijzing naar BiSL®, in Nederland beter bekend als functioneel beheer, bekijkt de informatievoorziening in een organisatie op een andere manier. De slimme werkwijze benadert de informatievoorziening vanuit het perspectief van de businessorganisatie en de gebruikers van informatiesystemen. Op deze manier kunnen bedrijfsprocessen worden voorzien van een informatievoorziening die hier perfect op aansluit. Cruciaal voor het behalen van project- en organisatiedoelstellingen! 

Met deze cursus doe je in korte tijd veelgevraagde kennis op van BiSL® en haal je bovendien het officiële certificaat EXIN Business Information Management Foundation (BiSL®).

Daarom kies je voor de cursus Business information management foundation (BiSLF)

 • Praktijkgerichte cursus op HBO-niveau.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Inclusief veel oefenopgaven en een voorbeeldexamen.
 • Behaal een officieel erkend EXIN BiSL®-certificaat.

Bij deze cursus is een handelsmerk van toepassing.

bisl logo 2 asl logo

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Business Information Management Foundation met verwijzing naar BiSL® is bestemd voor iedereen die verantwoordelijkheid draagt voor (delen van) de informatievoorziening binnen een organisatie. Zoals functioneel beheerders, systeemeigenaren, productmanagers, informatiemanagers, businessmanagers en -consultants en anderen die in de praktijk te maken hebben met het werk van deze functionarissen.

Na afloop van de cursus ben je in het bezit van het certificaat EXIN Business Information Management Foundation (BiSL®). Dit certificaat is hét bewijs dat je beschikt over kennis en inzicht van informatiemanagement aan de hand van de Business Information Services Library.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Business Information Management Foundation (BiSL®).

De cursus

Inhoud van de cursus Business information management foundation (BiSLF)

De BiSL® is het uitgangspunt voor de cursus Business Information Management Foundation met verwijzing naar BiSL®. De cursus is praktijk- en resultaatgericht en volgt de structuur van het examen. Allereerst worden het doel en de achtergrond van functioneel beheer behandeld. Hierbij is er speciaal aandacht voor het BiSL® framework en de BiSL®-processen. Vervolgens gaan we in op gebruiksbeheer en functionaliteitenbeheer. Tot slot worden verbindende, sturende en richtinggevende processen behandeld.

Met deze cursus haal je in korte tijd het certificaat EXIN Business Information Management Foundation (BiSL®).

Meer over de inhoud

De volgende onderwerpen komen aan bod.

Doel en achtergrond van functioneel beheer

 • Informatiemanagement.
 • Organisatiestrategie en informatiestrategie.
 • Functioneel, applicatie- en technisch beheer.
 • Het BiSL® framework en de BiSL®-processen.

Gebruiksbeheer

 • Gebruikersondersteuning.
 • Beheer bedrijfsinformatie.
 • Operationele ICT-aansturing.

Functionaliteitenbeheer

 • Specificeren.
 • De niet-geautomatiseerde informatievoorziening.
 • Toetsen en testen.
 • Voorbereiden transitie.

Verbindende processen

 • Wijzigingenbeheer.
 • Transitie.

Sturende processen

 • Planning en control.
 • Financieel management.
 • Behoeftemanagement.
 • Contractmanagement.

Richtinggevende processen

 • Opstellen IV-organisatiestrategie.
 • Informatiecoördinatie.
 • Opstellen informatiestrategie.
Meer over EXIN

Met deze cursus haal je in korte tijd het certificaat EXIN Business Information Management Foundation (BiSL®). EXIN is in Nederland én daarbuiten een toonaangevend exameninstituut voor professionals en managers in de IT. EXIN-certificaten vormen dan ook een zeer waardevolle toevoeging op je cv.

Inclusief lesmateriaal

Het lesmateriaal is volledig afgestemd op de eindtermen van het examen. Deze cursus is inclusief een cursusboek en LOI-werkboek met casusgebaseerde inzendopgaven. Tijdens de cursus krijg je begeleiding van ervaren docenten. Ze beoordelen de opgaven en beantwoorden eventuele vragen over de leerstof. Bij de cursus ontvang je ook een dvd over BiSL® in de praktijk. En de leerstof bevat een voorbeeldexamen ter voorbereiding op het examen.

Dit heb je nodig

Om de cursus te volgen, dien je minimaal te beschikken over:

 • Een geluidskaart en speakers.
 • Een breedband modem.
 • Windows XP of hoger
 • Een tekstverwerkingsprogramma om opdrachten te maken. Dit moet je kunnen opslaan in Word-formaat en incidenteel in Excel-formaat.

Examens en diploma

Examen

Het examen voor deze cursus wordt afgenomen door EXIN. Kijk voor de actuele examenkosten en aanmelding voor het examen op www.exin.com/nl/nl.

Diploma

Na succesvolle afronding van het examen, ontvang je het officieel erkende certificaat EXIN Business Information Management Foundation (BiSL®).

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 2 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 2 x € 149,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Aan het afleggen van het examen zijn kosten verbonden. Kijk voor de actuele examenkosten op www.exin.com/nl/nl.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
2 x € 149,00
Studieduur
2 maanden
Diploma
EXIN-certificaat
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak