Een opleiding is een goede investering in je professionele toekomst én een goede manier om je kansen te vergroten. Wil je graag een opleiding volgen, maar zijn de studiekosten een issue? Lees dan snel verder! Er zijn namelijk veel mogelijkheden om de netto studiekosten te verlagen, zonder in te leveren op kwaliteit. Check deze vijf slimme bespaartips.

Bespaartip 1. Combineer werk en studie

Geen werkuren (en daarmee salaris) inleveren om een opleiding te kunnen volgen? Kies dan voor een LOI-opleiding. Al onze opleidingen en cursussen zijn speciaal ontwikkeld voor werkenden en perfect te combineren met een baan.

Je studeert naar keuze via Klassikaal+: de nieuwste, meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met bijeenkomsten online via virtual classrooms. Of kies voor 100% flexibel thuis studeren en bepaal zelf waar, wanneer en in welk tempo je studeert.

Bespaartip 2. Laat je werkgever (mee)betalen

Ontwikkel je talent, samen met je werkgever. Jullie profiteren er beiden van! Steeds meer werkgevers zijn dan ook bereid de opleiding van hun werknemers (deels) te betalen of bieden werknemers een persoonlijk opleidingsbudget. Het is dus heel verstandig om het gesprek met je werkgever aan te gaan en te kijken welke mogelijkheden er zijn.

Wist je dat er ook subsidiemogelijkheden voor werkgevers bestaan? Zorginstellingen die een stageplaats bieden aan studenten van de opleiding HBO-bachelor Verpleegkunde, kunnen aanspraak maken op een vergoeding van het Stagefonds Zorg van het ministerie van VWS. Ook zijn er de regelingen SLIM; subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb en Tel mee met taal; ter verbetering van Nederlandse taalvaardigheid voor medewerkers. Deze subsidies kunnen door werkgevers jaarlijks in een tijdvak van enkele maanden worden aangevraagd.

Ga het gesprek met je werkgever aan- tips

  • Bepaal welke opleiding je wilt volgen en neem deze informatie mee naar het gesprek.
  • Zorg dat je kunt vertellen welke kennis en vaardigheden je gaat opdoen en hoe je deze kunt inzetten in je (toekomstige) functie.
  • Hoeveel tijd kost de opleiding? Studeer je in je eigen tijd of is er studieverlof mogelijk?
  • Welke kosten brengt de opleiding met zich mee? Is de werkgever bereid om mee te betalen?
  • Wijs je werkgever op eventuele subsidieregelingen.

Bespaartip 3. Maak gebruik van studiefinanciering voor volwassen

Wist je dat er studiefinanciering voor volwassenen bestaat? Iedereen tot en met 55 jaar kan tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen voor een studie. De rente is nu 0,46%! Deze regeling geldt voor alle HBO-bacheloropleidingen, Associate degrees en de Master of Business Administration van LOI Hogeschool.

Meer over het levenlanglerenkrediet

Bespaartip 4. Maak gebruik van je persoonlijk opleidingsbudget

Steeds meer werkgevers bieden hun medewerkers een persoonlijk opleidingsbudget waarmee zij zich kunnen ontwikkelen in hun carrière. Of dat voor jouw werkgever ook geldt, kun je navragen bij je leidinggevende, nakijken in de arbeidsvoorwaarden of vragen bij de afdeling HR. Door gebruik te maken van het opleidingsbudget, kun je je opleiding vaak geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen.

Meer over het persoonlijk opleidingsbudget

Bespaartip 5. Check de LOI-kortingsacties

Wist je dat de LOI vaak tijdelijke acties heeft? Denk bijvoorbeeld aan korting op het lesgeld. Deze acties staan altijd vermeld bij de desbetreffende opleiding en op de speciale actiepagina. Check dus altijd even of er voor de opleiding van je keuze een kortingsactie geldt!