Een opleiding is een goede investering in je professionele toekomst én een goede manier om je kansen te vergroten. Wil je graag een opleiding volgen, maar zijn de studiekosten een issue? Lees dan snel verder! Er zijn namelijk veel mogelijkheden om de netto studiekosten te verlagen, zonder in te leveren op kwaliteit. Check deze vijf slimme bespaartips.

Bespaartip 1. Combineer werk en studie

Geen werkuren (en daarmee salaris) inleveren om een opleiding te kunnen volgen? Kies dan voor een LOI-opleiding. Al onze opleidingen en cursussen zijn speciaal ontwikkeld voor werkenden en perfect te combineren met een baan.

Je studeert naar keuze via Klassikaal+: de nieuwste, meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met bijeenkomsten online via virtual classrooms. Of kies voor 100% flexibel thuis studeren en bepaal zelf waar, wanneer en in welk tempo je studeert.

Bespaartip 2. Laat je werkgever (mee)betalen

Ontwikkel je talent, samen met je werkgever. Jullie profiteren er beiden van! Steeds meer werkgevers zijn dan ook bereid de opleiding van hun werknemers (deels) te betalen of bieden werknemers een persoonlijk opleidingsbudget. Het is dus heel verstandig om het gesprek met je werkgever aan te gaan en te kijken welke mogelijkheden er zijn.

Wist je dat er ook subsidiemogelijkheden voor werkgevers bestaan? Zorginstellingen die een stageplaats bieden aan studenten van de opleiding HBO-bachelor Verpleegkunde, kunnen aanspraak maken op een vergoeding van het Stagefonds Zorg van het ministerie van VWS. Ook zijn er de regelingen SLIM; subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb en Tel mee met taal; ter verbetering van Nederlandse taalvaardigheid voor medewerkers. Deze subsidies kunnen door werkgevers jaarlijks in een tijdvak van enkele maanden worden aangevraagd.

Ga het gesprek met je werkgever aan- tips

  • Bepaal welke opleiding je wilt volgen en neem deze informatie mee naar het gesprek.
  • Zorg dat je kunt vertellen welke kennis en vaardigheden je gaat opdoen en hoe je deze kunt inzetten in je (toekomstige) functie.
  • Hoeveel tijd kost de opleiding? Studeer je in je eigen tijd of is er studieverlof mogelijk?
  • Welke kosten brengt de opleiding met zich mee? Is de werkgever bereid om mee te betalen?
  • Wijs je werkgever op eventuele subsidieregelingen.

Bespaartip 3. Maak gebruik van studiefinanciering voor volwassen

Wist je dat er studiefinanciering voor volwassenen bestaat? Iedereen tot en met 55 jaar kan tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen voor een studie. De rente is nu 0,46%! Deze regeling geldt voor alle HBO-bacheloropleidingen, Associate degrees en de Master of Business Administration van LOI Hogeschool.

Meer over het levenlanglerenkrediet

Bespaartip 4. Vraag een STAP-budget aan

STAP staat voor Stimulering Arbeidmarkt Positie. De STAP-regeling is door de overheid in het leven geroepen om mensen te helpen zich te ontwikkelen in hun loopbaan. Als werkende of werkzoekende kun je nu gebruikmaken van het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. Hiermee kun je jaarlijks tot maar liefst € 1.000,- subsidie aanvragen voor je opleiding. Zo wordt het volgen van een opleiding stukken goedkoper en zijn ruim 300 LOI-opleidingen zelfs geheel kosteloos te volgen.

Meer over het STAP-budget

Bespaartip 5. Check de LOI-kortingsacties

Wist je dat de LOI vaak tijdelijke acties heeft? Denk bijvoorbeeld aan korting op het lesgeld. Deze acties staan altijd vermeld bij de desbetreffende opleiding en op de speciale actiepagina. Check dus altijd even of er voor de opleiding van je keuze een kortingsactie geldt!