Wil je weer studeren, maar niet je baan opgeven? Dan is een deeltijdopleiding een uitkomst. Bij een deeltijdopleiding studeer je náást je werk. Bijvoorbeeld door colleges te volgen in de avonduren. Maar wist je dat het ook mogelijk is om je hele studie flexibel in te richten? Dit kan bijvoorbeeld bij LOI Hogeschool. En dat heeft meer voordelen dan je denkt!

 

Wat is in deeltijd studeren?

Deeltijdopleidingen zijn er in verschillende vormen. Bij sommige opleidingen ga je één dag per week naar school of heb je juist in de avonduren les. Maar er zijn ook deeltijdstudies die nog meer vrijheid bieden. Daarbij studeer je volledig thuis met online begeleiding, of combineer je bijeenkomsten met zelfstudie. Je kunt dan zelf bepalen hoe je je tijd indeelt en je studiemoment afstemmen op je andere verplichtingen.

Een deeltijdopleiding volg je náást je baan

Het grootste voordeel van in deeltijd studeren? Je hoeft je baan er niet voor op te zeggen en geen salaris in te leveren. En dat is wel zo prettig. Je bent inmiddels immers aan een bepaald leven gewend geraakt en hebt waarschijnlijk de nodige financiële verplichtingen. En wat ook belangrijk is: je hoeft je carrière niet op een lager pitje te zetten. Sterker nog, met een deeltijdopleiding geef je je carrière vaak een flinke boost.

Direct toepassen in je werk

Wanneer je werk en studie combineert, profiteer je bovendien van nog een belangrijk ander voordeel. Doordat je de stof vaak meteen herkent en toepast in je werkomgeving, is het leer-effect groter. Je onthoudt de stof makkelijker én beter en ziet direct waarom een bepaald onderwerp relevant is. Dit gaat natuurlijk vooral op wanneer je werkt in het vakgebied van je studie, maar ook wanneer dit niet het geval is zijn er binnen het bedrijf vaak mogelijkheden om je horizon te verbreden.

Wat kost een deeltijdopleiding?

De kosten verschillen per opleiding. Wanneer je in deeltijd studeert, heb je geen recht op studiefinanciering. Wel kun je vaak gebruikmaken van andere regelingen of subsidies. Zo kom je wellicht in aanmerking voor het Levenlanglerenkrediet, waarbij je onder gunstige voorwaarden geld kunnen lenen voor je studie. Ook met het nieuwe STAP-budget kun je je studiekosten flink verlagen. Het is dus zeker de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken.

Past in deeltijd studeren bij mij?

Het is wel belangrijk om je af te vragen welke vorm van studeren bij je past. Bij een thuisstudie hoort veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Je moet zelf de discipline opbrengen om regelmatig met je studie aan de slag te gaan. Heb je behoefte aan meer regelmaat en een stok achter de deur? Dan is een flexibele klassikale deeltijdopleiding misschien iets voor jou. Je volgt dan ongeveer eens in de drie weken een (online) bijeenkomst die je moet voorbereiden. Zo dwing je jezelf om in een vast ritme te blijven studeren.

Zo kies je de juiste opleiding

Heb je besloten dat een deeltijdopleiding iets voor jou is? Kijk dan goed welke het best past bij jouw wensen en ambitie. Zo haal je het meest uit je investering. Lees de opleidingsinformatie op de website, vergelijk studieprogramma’s of laat je persoonlijk adviseren.