Toon 0 resultaten

“Loont het nog om te leren programmeren?”

Bouwe Koopal

Programmaleider HBO-bachelor Software Engineering

“Loont het nog om te leren programmeren?”
Bouwe Koopal

Programmaleider HBO-bachelor Software Engineering

Software is eating the world

Software is alom aanwezig. We staan er niet vaak bij stil, maar we maken gebruik van een enorme hoeveelheid software in ons dagelijks leven. Zonder software zouden auto’s, tv’s en huishoudelijke apparaten niet werken. Duidelijker is software aanwezig in computers, telefoons en horloges. In grote fabrieken is software onmisbaar, maar ook in het mkb, in ziekenhuizen en op boerderijen. Complete businessmodellen bestaan vrijwel volledig uit software, denk daarbij aan Uber, Booking.com en Amazon. En ook de game-industrie is ‘booming’. De uitdrukking “software is eating the world” komt dus niet uit de lucht vallen.

Een succesvolle carrière voor elke programmeur

Al die software wordt ontwikkeld en geprogrammeerd door software developers en software engineers. Omdat de vraag naar deze professionals op de arbeidsmarkt nog altijd het aanbod ver overstijgt, ligt een succesvolle carrière voor het grijpen, voor iedereen die leert programmeren en applicaties kan opbouwen met code.

Er kleven echter ook nadelen aan leren programmeren. Code programmeren is namelijk een echt ambacht dat een gedegen opleiding vergt. De programmeur heeft daarbij vaak veel tijd nodig om kwaliteit te kunnen leveren. Dit gegeven staat haaks op de supersnelle ontwikkelingen in de hedendaagse economie en de continue vraag naar innovaties. Software engineers kunnen eenvoudig nooit de gevraagde hoeveelheid software produceren.

Of maakt low-code en no-code programmeurs overbodig?

Een alternatief voor het arbeidsintensieve programmeren is low-code en no-code. De low-code platforms werken met AI waardoor er veel minder code gebruikt hoeft te worden. Door deze manier van software bouwen, gaat de productiviteit van software engineers sterk omhoog. Bij de no-code platforms maakt de software engineer nauwelijks of zelfs helemaal geen gebruik van code. De software kan geassembleerd worden uit ‘pre-fab’ bouwblokken. Door de betrekkelijk eenvoudige manier van assembleren zijn deze platforms prima te gebruiken door ‘tech-savy’ eindgebruikers, ook wel citizen developers genoemd.

Beide soorten platforms kunnen een oplossing bieden voor het foutgevoelige, ambachtelijk proces van het handmatig coderen van software. Je kunt je dus afvragen of het nog wel nodig is om als software developer te leren programmeren.

Toekomstvisie

Het is mijn visie dat in de toekomst er nog steeds veel traditionele software developers nodig zijn die met behulp van code software kunnen maken. Het accent van deze software developers zal echter meer en meer liggen op het ontwikkelen van complexe bouwstenen. Met deze bouwstenen zal een nieuwe beroepsgroep applicaties kunnen assembleren. Hoe snel dit proces zal verlopen, durf ik niet te zeggen. Mijn advies is wel om bij de keuze van opleidingen je niet alleen te richten op leren programmeren maar om dit aan te vullen met modules voor een bredere set aan vaardigheden. Denk hierbij aan leren om de citizen developer te coachen en te begeleiden bij het werken met een no-code ontwikkelplatform.