Toon 0 resultaten

"Beperk jezelf niet tot één programmeertaal. Probeer ook eens iets anders"

Suzanne van Hoeven - Snoei

Programmamanager ICT

"Beperk jezelf niet tot één programmeertaal. Probeer ook eens iets anders"
Suzanne van Hoeven - Snoei

Programmamanager ICT

Vloeiend in tien talen

“Neelie Kroes roept al jaren op om er op school mee te beginnen: leren programmeren. Volgens haar is programmeren het lezen en schrijven van de toekomst. En zij heeft gelijk. De vraag naar IT’ers is nu al enorm en zal alleen nog maar toenemen. Aankomende IT’ers hebben een gouden toekomst.

Flexibiliteit

Toch zie je ook dat IT-detacheerders en IT-afdelingen van grote bedrijven aan het downsizen zijn of veel mensen ‘op de bank hebben zitten’. Waar moet je dan als IT-er mee aankomen om goed inzetbaar te zijn? Ik zeg: flexibiliteit!

Meebewegen

De ontwikkelingen binnen de IT gaan zo snel. Dat wat je gisteren hebt geleerd, kan vandaag alweer verouderd zijn. Van belang is dus dat je als IT-er kunt meebewegen in die ontwikkelingen. Maak jezelf dus steeds weer nieuwe technieken en concepten eigen. Blijf jezelf ontwikkelen.

Tools

Om niet te verdwalen in de enorme mogelijkheden van de IT-wereld is het goed de onderliggende concepten te begrijpen. Concepten die langer meegaan dan een seizoen. Ga dus niet met iedere gril mee, maar zorg dat je ook het kaf van het koren kunt scheiden. Een opleiding IT geeft de mogelijkheid zulke concepten te leren en te gebruiken, zodat je verder komt dan werken met één techniek of één programmeertaal. Je gereedschapskist raakt gevuld met diverse tools. Je hebt verstand van zaken en weet wanneer en hoe je alle tools kunt gebruiken. Dus niet één programmeertaal leren, maar misschien wel tien. Dat is flexibiliteit!

Niet één, maar…

Mijn advies is dus: als je wilt leren programmeren, beperk jezelf dan niet tot één programmeertaal. Probeer ook eens iets anders. Je zult zien dat veel concepten hetzelfde zijn, maar ook dat er nieuwe mogelijkheden zijn die jou inspireren tot een betere, mooiere, elegantere of efficiëntere manier van programmeren.”