Toon 0 resultaten

Wat vinden onze studenten?

Ervaringen van LOI-studenten

Wat vinden studenten en cursisten van hun LOI-opleiding? Op deze pagina met ervaringen lees je ervaringen met LOI-opleidingen en de manier van studeren. Want wie kan je nu beter vertellen hoe het is om bij de LOI te studeren dan onze studenten zelf?

Ervaringen HBO-opleidingen LOI

Antoinise van der Kemp heeft grote stappen kunnen zetten dankzij haar bacheloropleiding HBO Rechten bij de LOI. Bekijk het interview met Antoinise of lees hieronder meer ervaringen van LOI-studenten.

HBO-bachelor Bedrijfskunde

Orville Zichterman:

“Ik zie deze opleiding als een diepte-investering in mezelf"

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Een aantal jaren geleden volgde ik een heel ander carrièrepad. Ik werkte parttime en daarnaast was ik bezig mijn eigen bedrijf op te zetten. Helaas liep het in mijn privéleven anders dan ik had voorzien. Door deze veranderingen moest ik een aantal keuzes maken; ik ben gestopt met mijn bedrijf en ben fulltime gaan werken in dienstverband in het vakgebied datamanagement.

Toen ik die keuze had gemaakt, wilde ik het ook goed aanpakken en een HBO-opleiding volgen. Ik had kunnen kiezen voor de IT-kant, maar ik wilde juist meer weten over bedrijfsprocessen in bredere zin. Zodat ik die kennis dan kan toepassen op het verbeteren van de processen op het gebied van datamanagement.”

Waarom heb je gekozen voor LOI Hogeschool?

“Elke zaterdag of een paar keer per week ’s avonds naar school naast mijn baan en privéleven zag ik niet zitten. Al snel kwam ik daarom uit bij een thuisstudie. LOI Hogeschool sprak me aan vanwege de flexibiliteit. Dit kwam ook goed van pas in de tijd dat ik voor mijn werk veel naar het buitenland moest. Dan moet je reëel zijn en je studie echt even op een lager pitje zetten. Dat was geen probleem. Nu mijn werk veranderd is, schroef ik het tempo weer op.”

Hoe gaat het studeren tot nu toe?

“In het begin moest ik echt uitvinden hoe ik de studie het best kon aanpakken. Ik moest weer leren studeren, en dat in combinatie met werken. Nu ik een beter inzicht heb in hoe ik moet studeren, gaat het goed. In plaats van ‘stof opslaan’ pas ik nu ‘stof begrijpen’ toe. Als ik een les heb doorgenomen, ga ik bij mezelf na of ik deze kan reproduceren. Wat heel prettig is, is dat de stof veel praktische cases bevat. Hierdoor, en door mijn eigen werkervaring, is de theorie veel makkelijker in context te plaatsen. Dit geeft sneller inzicht en helpt ook bij het onthouden.”

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd?

“Ik heb geleerd dat de studie voldoet aan mijn verwachtingen. Ik wilde een breder begrip krijgen over hoe een bedrijf in elkaar steekt en dat biedt deze studie me zeker. De opleiding neemt je echt mee en opent deuren. Veel meer dan wanneer je alleen losse boeken zou lezen. Ook heb ik geleerd dat je studeren echt zelf moet willen, want het vraagt veel van je. Tegelijkertijd krijg je er ook heel veel voor terug. Deze opleiding heeft mijn werk echt verrijkt. De inzichten die ik nu heb, zou ik anders niet zo snel hebben kunnen krijgen.”

Wat zijn je doelen voor de toekomst?

“Na deze HBO-bacheloropleiding, zou ik graag nog een masteropleiding willen doen. In mijn carrière wil ik doorgroeien in datamanagement. Dit vakgebied wordt de afgelopen jaren steeds belangrijker, maar datamanagement krijgt bij veel bedrijven nog niet de aandacht die het zou moeten krijgen. Er valt nog veel te winnen. Die uitdaging ga ik graag aan.”

Orville Zichterman

HBO-bachelor Communication and Multimedia Design

Tim Huider:

“De combinatie werken en leren is heel effectief!”

Na zijn VWO-opleiding, wist Tim Huider eigenlijk niet zo goed wat hij wilde. Hij vond zo veel leuk: de Nederlandse taal, computers, software, creatief bezig zijn... Na een jaartje werken en nadenken vond hij in de opleiding Communication and Multimedia Design van LOI Hogeschool precies wat hij zocht: een mix van al deze elementen. En het mooie is: hij kon al snel aan de slag in een functie die hier heel goed op aansloot.

Brede en veelzijdige opleiding

"Ik wilde online studeren, zodat ik de flexibiliteit kon behouden waar ik aan gewend was geraakt. Ik ben toen op verschillende open dagen gaan kijken. Ook bij meer technische opleidingen, zoals informatica of programmeren. Dat paste toch niet echt bij mij, ik zie mezelf niet hele dagen code schrijven. Maar computers en software vond ik wel heel interessant! Toen ik de opleiding CMD tegenkwam, voelde dat voor mij precies als het antwoord op mijn vraag.”

Direct resultaat

"Toen ik met de opleiding startte, werkte ik nog bij Nespresso. Na een paar jaar was ik daar uitgegroeid en ben ik bij het bedrijf van een kennis gaan werken, in een marketingfunctie. Daar deed ik bijvoorbeeld social media, de website en grafische dingen. Dat sloot dus perfect aan op mijn opleiding. Ik merkte dat ik dat inderdaad heel erg leuk vond. En ik vind het heel fijn om direct resultaat te zien als ik me ergens voor inzet. Als je bijvoorbeeld bezig bent met een project in InDesign of Illustrator en je ziet meteen resultaat, dan geeft dat gewoon een kick! Inmiddels werk ik alweer een half jaar bij een ICT-bedrijf. Ik ben op de servicedesk begonnen en start volgende week met een functie als accountmanager. Iets waar ik heel veel zin in heb, want ook de saleskant vind ik erg leuk!”

Goed geregeld

"Het studeren bij LOI Hogeschool bevalt me heel erg goed. Het grootste voordeel is natuurlijk de flexibiliteit. Ik kan nu gewoon blijven werken en op mezelf blijven wonen, zonder een schuld bij de overheid op te bouwen. Natuurlijk moet je voor een opleiding als deze wel zelf de discipline opbrengen, maar de LOI doet zijn uiterste best om je daarbij te helpen. Als ik een opdracht inlever, of een vraag stel aan een docent, dan krijg ik altijd binnen één of twee dagen antwoord. Ook examens gaan altijd goed, het is gewoon hartstikke goed geregeld allemaal!”

Thuisstudie pluspunt voor werkgever

"Die discipline is iets wat ik ook echt geleerd heb tijdens deze opleiding. Natuurlijk heb ik ook wel eens niet zoveel zin, of heb ik een drukke week. Maar dan moet ik toch doorgaan. Als je dat kunt, is dat echt iets waardevols! Dat ziet mijn werkgever ook. Zij zijn er heel enthousiast over dat ik een thuisstudie heb gevolgd. Het laat zien dat ik discipline heb en een harde werker ben.”

Theorie en praktijk versterken elkaar

“Ik merk dat het heel goed werkt om een opleiding te combineren met een baan die daarop aansluit. Die combinatie is gewoon heel effectief. Toen ik bijvoorbeeld bij mijn vorige werkgever de website deed, kon ik meteen mijn kennis van css inzetten om de Wordpress-site nog iets meer naar mijn hand te zetten. En andersom werkt het ook goed. Het examen InDesign bijvoorbeeld vond ik heel lastig. De praktijk begreep ik heel goed, maar de theorie was pittig. Maar juist doordat ik in mijn werk veel kon oefenen, werden de verbanden duidelijker. En dat blijkt wel. Vervolgens haalde ik meteen een 8 voor mijn examen!”

Tim Huider

HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs

Pien van Roosmalen:

"De docent is echt een professional met hart voor het vak."

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

”Ik heb hiervoor de MBO 4-opleiding Onderwijsassistent gevolgd. Daar is echter weinig werk in te vinden. Bovendien wil ik méér. Ik wil graag zelf de verantwoordelijkheid voor een hele klas hebben. Met een hele groep werken en niet alleen met een paar kinderen. Meer mijn eigen ding doen en echt een band met de kinderen opbouwen.”

Wat is je doel met deze opleiding?

”Uiteindelijk wil ik fulltime mijn eigen klas. Welke groep van de basisschool dat is, maakt me niet uit. Elke groep heeft zijn leuke kanten. Het belangrijkste is het creëren van een prettig en veilig leerklimaat. Ik vind het heel belangrijk dat ieder kind zich prettig voelt in de klas. Dat een kind naar me toe komt als er iets is. Dan leg ik ook alles opzij en ga ik met dat kind praten. Die rekenles komt daarna wel weer.”

Waarom heb je voor LOI Hogeschool gekozen?

”Ik vind de vrijheid en flexibiliteit heel prettig. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld twee maanden naar Aruba geweest. Ik was er toen echt aan toe om zoiets te doen, maar zat ook in mijn stagejaar. Dat was echter geen probleem. Ik heb op Aruba doorgewerkt aan de theorie en mijn stage na die twee maanden weer opgepakt en zo mijn stagejaar gewoon gehaald. Het is heel fijn dat dat kan!”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

”Ik heb geen vast studieschema, ik ben niet zo’n planner. Maar als ik er voor ga zitten, ga ik er ook echt voor en stuur ik op een dag meerdere opdrachten in. Ik krijg altijd snel een reactie op mijn opdrachten, dat is heel fijn. Wat ik ook heel handig vind, is dat ik zelf mijn examens in kan plannen. Ik hoef me niet aan te passen, maar plan ze wanneer ik tijd heb om te leren. Ideaal!”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

”Wat me tot nu het meest is bijgebleven, is de praktijkdag bewegingsonderwijs. De docent was heel gedreven en praktisch, echt een professional met hart voor het vak. Hij liet ons bijvoorbeeld echt ervaren hoe het voelt om dingen op een bepaalde manier aan te pakken. Zo ontdek je dat er verschillende manieren zijn. Theorie en praktijk liepen door elkaar heen en juist daardoor ging het theorie-examen uiteindelijk ook heel soepel. Ik vond die dag een hele zinvolle toevoeging!”

Pien van Roosmalen

HBO-bachelor Management klassikaal

Rico Blom:

"Het is prettig om met mijn klasgenoten en de docenten te spreken. Deze professionals inspireren mij enorm!"

Waarom ben je met deze opleiding gestart?

Hiervoor heb ik diverse MBO-opleidingen bij andere opleiders gevolgd, met als laatste een MBO 4-opleiding die zo vlot verliep, dat ik meer wilde. Ik zocht een nieuwe uitdaging. Ik heb voor de HBO-bachelor Management gekozen omdat dit een heel brede opleiding is, je kunt er veel verschillende kanten mee op. En met een HBO-opleiding op zak wordt er echt naar je inbreng geluisterd.

Wat is je doel met deze opleiding?

Ik heb veel ambitie en wil doorgroeien, veel leren en ervaring opdoen. Uiteindelijk wil ik de kant op van communicatie en het implementeren van beleid in het consultancy vak. Mensen motiveren en adviseren lijkt mij fantastisch. Het liefst bij een internationale organisatie. Leren vind ik superinteressant, ik denk dat ik er nooit mee stop.

Waarom heb je voor een klassikale opleiding van LOI Hogeschool gekozen?

Geloof je dat ik deze keuze helemaal aan de andere kant van de wereld maakte, in Nieuw-Zeeland? Na mijn laatste opleiding was ik aan het rondtrekken en heb ik nagedacht over wat ik verder wilde. De LOI voelde voor mij gewoon goed, zo simpel is het. De keuze voor een klassikale opleiding was ook niet moeilijk. Ik heb mijn opleidingen altijd klassikaal gevolgd en dat bevalt goed. De structuur geeft mij rust en ik vind het fijn om klasgenoten te hebben. Ze komen uit allerlei verschillende vakgebieden en daarom bekijken we de stof van veel kanten. Dat is heel interessant. Ook vind ik het prettig om met mijn klasgenoten en de docenten te kunnen spreken. Deze professionals inspireren mij enorm!

Hoe werkt het studeren voor jou in de praktijk?

Ik studeer naast mijn baan en het aantal studie-uren dat ik in mijn opleiding moet stoppen is best veel, maar ik ben optimistisch en positief ingesteld en denk niet in problemen maar in uitdagingen. Het is natuurlijk ook een HBO-opleiding, dat komt je niet aanwaaien. De opdrachten en onderzoeken kan ik grotendeels op mijn werk doen, dat gaat heel vlot. De lesdagen vind ik echt fantastisch, daar kijk ik elke keer naar uit. Ik ga er echt vol voor en na zo’n bijeenkomst ben ik dan ook helemaal gesloopt, haha! Dat ik mij volledig inzet, zie ik terug in mijn beoordelingen, die zijn nog niet onder de zeven geweest. Een zesje is voor mij niet goed genoeg.

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

Het grote verschil tussen het MBO en het HBO is dat je veel meer leert met een “helicopterview” te kijken. In gesprekken met leidinggevenden kan ik nu veel beter meepraten. En ik ben eigenlijk pas net begonnen. De leerstof vind ik allemaal even interessant en motiverend, ik kijk bijvoorbeeld nu al uit naar de module Arbeidspsychologie. Deze studie is echt mijn passie geworden, het is de beste beslissing van mijn leven geweest. Dat had ik nooit gedacht. Op het MBO had ik een negatieve stagebegeleider op mijn werkplek die zei dat het me nooit zou lukken. Straks als ik mijn diploma heb, ga ik nog even bij hem langs. Want dat ik mijn diploma ga halen, staat vast!

Rico Blom

HBO-bachelor Management - specialisatie HRM

Shoelaisia Doelare:

“Flexibel thuis studeren past heel goed bij mij!”

Shoelaisia Doelare kwam er tijdens haar MBO 4-opleiding Manager Retail achter dat ze het contact met mensen en het werken met personeel heel erg leuk vond. Een HR-opleiding was dan ook een logisch vervolg. Shoelaisia koos voor de HBO-bachelor Management - specialisatie HRM bij LOI Hogeschool vanwege de flexibele opzet. “In de tussentijd heb ik ook twee kinderen gekregen, dus ik wilde heel flexibel zijn.”

Retail en HR

“Toen ik met de MBO 4-opleiding Manager Retail begon, wist ik nog niet zo goed waar mijn ambities lagen. Tijdens de stages kwam ik erachter dat ik werken met personeel heel leuk vond. Na mijn studie heb ik een aantal jaar in de Retail gewerkt, bij de Action en de Hema. Uiteindelijk ben ik bij een call center terecht gekomen en kreeg ik te maken met klantcontact en backoffice. Toen kwam ik erachter dat HR mij erg trok en besloot ik een HBO-opleiding te starten.”

Niet iedere dag in de schoolbanken

“Ik wist welke opleiding ik wilde doen én dat ik heel flexibel wilde zijn. In de tussentijd heb ik ook nog eens twee kinderen gekregen, dus ik wilde niet iedere dag in de schoolbanken zitten. Ik had al veel gehoord over de LOI en ben gaan bellen met de studievoorlichters. Ik heb veel vragen gesteld en uiteindelijk voor de LOI gekozen, omdat flexibel thuis studeren heel goed bij mij past!”

Heel flexibel

“Momenteel ben ik de propedeuse fase aan het afronden. Ik heb al veel opdrachten gemaakt en moet nog drie examens afleggen. Ook heb ik al wat opdrachten voor de hoofdfase gemaakt. Ik denk dat ik nog niet op de helft zit, maar ik ben zeker wel goed op weg! Wat ik heel fijn vind, is dat je echt heel flexibel bent! Toen ik zwanger was, had ik veel last van bekkeninstabiliteit en om examens af te leggen zag ik toen niet zitten. Maar ik kon wél alvast thuis achter mijn laptop verder met de opdrachten en de inzendopgaven maken. Zo heb ik toch alvast wat modules afgetikt!”

Contact met medestudenten

“De online leeromgeving LOI Campus vind ik heel fijn en duidelijk. Ik kan makkelijk mijn voortgang bijhouden en meerdere modules tegelijkertijd oppakken. Verder krijg ik goede feedback van docenten als ik ergens niet uitkom. En als ik op vrijdagavond iets inlever, is het soms op zaterdag al nagekeken. Echt heel fijn dat dat zo snel gaat. Zo kun je gewoon lekker door! Ook ben ik door LOI Campus in contact gekomen met medestudenten. We hebben nu een groepschat met een stuk of 10 andere studenten. Dat is heel leuk en zo motiveer je elkaar ook!”

Arbo, verzuim en re-integratie

“Wat mij voornamelijk heel erg aanspreekt in deze opleiding is Arbo, verzuim en re-integratie en het loopbaangedeelte. Het werving en selectie deel vind ik ook heel erg interessant. Maar ook HR wet- en regelgeving spreekt mij erg aan. Dat komt ook een beetje overeen met het werk wat ik nu doe. Ik werk bij de douane en voer HR controles uit. Ik ben dus al veel bezig met HR wet- en regelgeving. Dat dit dan ook weer terugkomt in de opleiding vind ik echt heel erg leuk!”

Dat papiertje betekent veel

“Een baan in de richting HR, loopbaan en advies is mijn droom! Ik wil mensen adviseren. Ik zou kunnen doorgroeien bij mijn huidige werkgever, dus ik zie daar wel kansen. Maar het mooie van je diploma behalen, is dat je straks ook met een frisse start ergens kunt beginnen. Dat papiertje betekent gewoon heel erg veel. Je rolt veel makkelijker ergens binnen met een diploma!”

“Als mensen nog twijfelen… Ik raad studeren bij de LOI heel erg aan! Je kunt het heel makkelijk combineren met je privéleven zoals ik, maar ook als je er een paar dagen naast wil blijven werken gaat dat goed! Als je de motivatie hebt en het écht wil, dan gaat het je zeker lukken!”

Shoelaisia Doelare

HBO-bachelor Security management

Bart van Bemmelen:

"Ik bepaal 100% zelf wat ik wanneer doe. Zo wordt mijn opleiding maatwerk."

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

”Ik werk onregelmatige diensten, net als mijn vrouw. Vroeger was ik ’s avonds vaak aan het trainen voor triathlons, maar sinds we een kindje hebben is het lastiger om ’s avonds de deur uit te gaan. Omdat ik die uren toch zinnig wil besteden, heb ik besloten om een opleiding te gaan volgen. Ik wilde mijn tijd effectief besteden. Ik werk nu bij de Rijks Beveiligings Organisatie als centralist op de meldkamer. Met deze opleiding hoop ik straks een stap naar boven te kunnen maken.”

Wat is je doel met deze opleiding?

” De opleiding is heel breed en bestaat voor 2/3 uit management. Ik ben dan straks ook goed onderlegd voor een functie in het lijnmanagement. Werk is er zeker in deze branche. Security is een groeimarkt. Voor steeds meer organisaties is beveiliging het startpunt en niet langer een sluitpost. Logisch ook. Je kunt immers pas werken als de veiligheid op orde is. De securitybranche biedt dan ook mooie carrièrekansen. ”

Waarom heb je voor LOI Hogeschool gekozen?

”Ik heb veel opleiders vergeleken. LOI Hogeschool bleek de meest flexibele optie. Ik kan stage lopen op mijn werk en bepaal zelf wanneer ik studeer. Dat was voor mij doorslaggevend. Andere aanbieders blijken toch minder flexibel. Daar moet je bijvoorbeeld op een vast moment examen doen. Bij LOI Hogeschool bepaal ik voor 100% mijn eigen agenda. Zo wordt mijn opleiding echt maatwerk.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

”Ik werk onregelmatig dus een vast studieritme zit er niet in. Ik  probeer, wanneer ik langer dan drie of vier uur vrij heb, om daarvan twee uur aan de studie te besteden. Als je dat consequent doet, blijk je aan het einde van de maand toch heel wat te hebben gedaan. Je moet voor deze manier van studeren wel wat discipline kweken, maar voor mij werkt het prima. ”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

”Ik vond Criminologie tot nu toe echt het meest interessante vak. Wat zorgt er nu voor dat bepaald crimineel gedrag ontstaat? Ik heb meer inzicht gekregen in afwijkend gedrag van personen. Je vraagt je dan bijvoorbeeld af waarom een maatregel bij de één effectief werkt en bij de ander averechts. Hoe meer je hiervan weet en begrijpt, hoe beter je zaken aan kunt pakken. Zo zijn er heel veel preventieve maatregelen mogelijk. Dat vind ik een interessante kant van het vak.”

Bart van Bemmelen

HBO-bachelor Toegepaste Psychologie

Marianne van der Hulst

“Ik kan mijn adviezen nu veel beter onderbouwen”

Marianne van der Hulst is werkzaam in het basisonderwijs en volgt daarnaast de HBO-bachelor Toegepaste psychologie. Best een uitdaging als je na een periode van ziekte nog steeds rekening moet houden met je energielevel en maar liefst 5 kinderen in huis hebt rondlopen.

De opleiding afmaken? Hoe dan?

“Een aantal jaar geleden startte ik bij de LOI met een psychologie-opleiding via thuisstudie, maar door mijn scheiding kwam de studie op een laag pitje te staan. Snel nadat ik verder ging, kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik was nog jong, net gescheiden, had kleine kinderen en dan die opleiding nog afmaken? Ik dacht echt: hoe dan? Allereerst wil je natuurlijk weer gezond worden. Tegelijkertijd wilde ik ook zo graag mijn opleiding afmaken! Ik dacht dat dat nooit meer zou lukken, maar ik hoefde nog maar één examen te maken van het theoretische deel. De LOI heeft toen erg meegedacht en mij uitstel gegeven. Na alle behandelingen in het ziekenhuis, ging ik ervoor: nog één keer knallen om dat examen te halen. Ik haalde een 7, mijn mooiste 7 ooit!

Studeren als de kinderen naar school zijn

Naarmate ik me beter voelde en mijn leven weer op de rit kwam, kreeg ik zin om het studeren weer op te pakken. En dankzij de steun van het thuisfront kon het ook. Met veel vrijstellingen volg ik nu de HBO-bachelor Toegepaste psychologie via thuisstudie. Dat is voor mij het meest geschikt, want ik moet nog op mijn energieniveau letten en ik heb nu een samengesteld gezin met 5 kinderen. Met thuisstudie kan ik studeren als de kinderen naar school zijn. En het geeft mij speling om mijn uren zelf in te delen. Dat kan niet als ik voor lessen naar een hogeschool toe moet. Dat je zelf kunt bedenken: Hoeveel tijd heb ik beschikbaar? Welke dagen kan ik daarvoor besteden? Dat vind ik een heel groot voordeel. Ik block nu 3 ochtenden in de week. Daarnaast werk ik nog 2 dagen en zo is mijn week vol. Een opleiding volgen kost dan wel energie, het gééft ook ongelooflijk veel energie.

Goede begeleiding

Als ik studeer, zit ik op zolder: ver weg van alles en iedereen. Dan word ik niet afgeleid en heb ik de rust om te leren. In m’n eentje, maar wel mét begeleiding van docenten. Ik kan altijd vragen stellen over de leerstof, ik hoef nooit lang te wachten en de antwoorden zijn echt inhoudelijk. Mijn docenten zijn kritisch, geven goed aan wat ze bedoelen en waar ik de volgende keer op moet letten. Kortom: feedback waar ik mee verder kan. Naast de docenten, spreek ik met een coach over het verloop van mijn studie. Bij mijn opleiding staan daar vaste momenten voor gepland. Mijn coach denkt met me mee en komt met nieuwe inzichten of geeft tips over de aanpak. Dat helpt enorm.

Mijn droom waarmaken

Ik werk in het basisonderwijs, heb voor de klas gestaan en ben alweer heel wat jaren intern begeleider. In dit vak kom je in aanraking met allerlei disciplines; pedagogen, psychologen. Ik dacht altijd: wat die mensen doen, wil ik ook kunnen! Dat is de reden dat ik de bachelor Toegepaste psychologie ben gaan volgen. De opleiding geeft mij veel achtergrondkennis die ik nog niet had, bijvoorbeeld hoe de hersenen werken en welk effect dat heeft op kinderen, op leren, op het geheugen. Dat vind ik heel interessant en motiveert mij om nóg meer te leren. Door die nieuwe kennis, kan ik mijn adviezen nu veel beter onderbouwen en voel ik me zelfverzekerder in mijn werk. Als ik klaar ben met de opleiding, wil ik intern begeleiders van verschillende scholen adviseren en coachen. Daarnaast lijkt het me interessant om dyslexie- en dyscalculieonderzoek te doen. Misschien doe ik er wat langer over om het diploma te halen, maar ik ben blij dat ik dankzij de LOI mijn droom waar kan maken.”

Marianne van der Hulst

Associate degree Officemanagement

”Die vrijheid vind ik vooral geweldig aan mijn studie bij de LOI”

 

Naam: Sanny de la Bretoniere (43)
Functie: Managementassistente
Studie: Associate degree Officemanagement

Mijn cv staat vol met interessante banen en geweldige ervaringen. Wat ontbreekt, is een hogere opleiding. Ik ben er gewoon nooit aan toegekomen. Toch is dat iets wat ik altijd wilde. Niet alleen om beter voor de dag te komen bij sollicitaties, maar ook om meer te leren over mijn vak. Ik ben nu al managementassistente. Het is een zware baan, waar ik veel voldoening uit haal. Er speelt altijd van alles en nog wat op het werk. Die dynamiek is geweldig. Het mooie is dat ik alle facetten uit die praktijk ook tegenkom in mijn studie. Ik krijg daardoor veel meer inzicht in de processen, die daarmee samenhangen. Omdat ik het zo druk heb, is het wel lastig om genoeg tijd te vinden om te studeren. Ik gebruik mijn reistijd in de tram om studiemateriaal te lezen. Daarnaast vind ik het geen enkel probleem om in het weekeinde of op vakantie te studeren. Laatst vierde ik vakantie in Portugal. Lag ik lekker op het strand met mijn studieboek. Die vrijheid vind ik vooral geweldig aan mijn studie bij de LOI.”

Sanny de la Bretoniere

HBO Accountmanagement klassikaal

Vincent Veldhuizen:

"Door de klassikale bijeenkomsten heb je écht een stok achter de deur!"

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

Na de middelbare school wist ik niet precies wat ik wilde, dus besloot ik eerst een jaar te gaan werken. Ik ging aan de slag bij een speelgoedwinkel waar ik in de weekenden al werkzaam was en ben daar toen uiteindelijk doorgegroeid tot de functie van bedrijfsleider. Ik zat er goed op mijn plek, kreeg een eigen filiaal en deed, in de jaren die volgden, ontzettend veel praktijkervaring op. Heel waardevol, maar toen het slechter ging met het concern en ik mijn baan kwijtraakte en weer moest gaan solliciteren, miste ik wel dat diploma. Bedrijven zien nu eenmaal graag mensen met de juiste papieren op zak. En juist daarom ben ik de LOI-opleiding HBO Accountmanagement gaan volgen. 

Wat is je doel met deze opleiding?

Mijn diploma halen en weer een baan vinden die bij mij past! Voordat ik een studie besloot te gaan volgen, heb ik mijzelf afgevraagd: waar ben ik goed in, wat wil ik bereiken? Ik vind het contact met mensen leuk, kan goed verkopen, dus een baan op het gebied van relatiemanagement of field accountmanagement is wel echt helemaal mijn ding. Naar klanten toe gaan, hen helpen en advies kunnen geven: dat zou ik graag doen. En dan het liefst op het gebied van technologie, want dat is toch wel echt een passie van mij.

Waarom heb je voor LOI Hogeschool gekozen?

Natuurlijk heb ik van tevoren wel wat opleiders vergeleken, maar LOI Hogeschool kwam het beste uit de bus. De prijs-kwaliteitverhouding is goed en ik vond het fijn dat ik de opleiding klassikaal kon volgen. Ik heb echt veel aan de klassikale bijeenkomsten gehad. Ze zorgen echt voor die stok achter de deur. Je kiest zelf een locatie uit voor de bijeenkomsten, er is eigenlijk altijd wel een plaats bij je in de buurt.

Hoe werkt studeren voor jou in de praktijk?

Doordat ik alweer een tijdje uit de schoolbanken was, viel studeren in het begin beslist niet mee. Ik moest het ‘leren’ zelf wel weer even onder de knie krijgen, maar ook daar heb ik inmiddels goed mijn draai in gevonden. 

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

Een van de dingen die ik heb geleerd, is hoe je iets zakelijk goed onder woorden kunt brengen en kort en bondig kunt zijn. Ik denk dat ik hier in de toekomst veel aan zal hebben.

Vincent Veldhuizen

Ervaringen Masteropleidingen LOI

Ook een masteropleiding volg je flexibel bij LOI Hogeschool. Lees bijvoorbeeld de ervaringen van LOI-student Marcel Ligthart. Hij koos voor de MBA-opleiding van LOI Hogeschool om zijn kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te brengen.

Marcel Ligthart

Master of Business Administration

Marcel Ligthart:

“Wat ik wil bereiken, is dat ik na afloop klaar ben voor ‘the next level’.”

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

“Ik kom uit de financiële branche waar permanente educatie de norm is. Daarom ben ik gewend om continu nieuwe vakinhoudelijke opleidingen te volgen. Enige tijd geleden wees een recruiter me erop dat het voor mijn carrière ook belangrijk is om een meer algemene studie te volgen om een hoger niveau te behalen; echt een investering in mezelf te doen. Een oude wens om mijn kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te brengen, werd nu een noodzaak. De keuze voor de studie MBA was daarom eigenlijk een logische keuze” 

Wat is je doel met deze opleiding?

“Wat ik wil bereiken met deze studie is dat ik na afloop klaar ben voor ‘the next level’. Leidinggeven doe ik al een langere tijd maar ik merk dat de vraagstukken in de zakelijke dienstverlening complexer worden. Het is steeds meer nodig om zaken vakgebied-overschrijdend aan te pakken. Dit komt ook veel aan bod in de opleiding. Een MBA-opleiding maakt me een stuk waardevoller voor een werkgever. Deze verdieping is echt een toegevoegde waarde in je functie.

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

“Kijk, een opleiding aan Nyenrode of de Erasmus Universiteit klinkt natuurlijk mooi. Maar mijn fulltime baan maakt een dag- of avondopleiding vrijwel onmogelijk. Ook met mijn privéleven zou dat niet gemakkelijk te combineren zijn. Ik was daarom op zoek naar een flexibele opleiding, die modulair te volgen is. Die heb ik gevonden bij LOI Hogeschool. De opleiding is volledig geaccrediteerd en de kwaliteit daardoor gewaarborgd” 

Hoe werkt studeren voor jou in de praktijk?

“Door mijn studie-achtergrond wist ik van te voren dat ik over de discipline beschik die nodig is voor een dergelijke commitment. Als ik iets wil, zorg ik ervoor dat het lukt. Ook ‘thuis’ staan ze achter me. Ik maak realistische planningen en houd me daaraan. Ook als het ineens mooi weer is. Het volgen van de opleiding geeft ook veel voldoening. Je start met een opdracht, maakt een plan van aanpak, krijgt feedback en dan weet je al dat het de goede kant opgaat. Het afronden van een module geeft een goed gevoel, dat motiveert om verder te gaan. Ik ben mijn laatste praktijkmodule aan het afronden. Daarna volgt nog het examen van het theoriegedeelte. Ik verwacht binnen enkele maanden af te studeren.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

“Het belangrijkste dat ik heb geleerd, komt niet zozeer uit de inhoud van boeken maar meer door het ontwikkelen van een andere werkwijze. Ik pak zaken nu aan op een hoger niveau en werk niet meer op basis van aannames maar op basis van onderzoek, analyses en compleet onderbouwde plannen. Om een metafoor te gebruiken: Je bent niet bezig met brandjes blussen maar met brandpreventie.” 

Naar Master of Business Administration (MBA)

Ervaringen MBO-opleidingen LOI

Theorie en praktijk blijken bij een MBO-opleiding van de LOI een goede combinatie. Lees bijvoorbeeld de ervaringen van LOI-studente Jolyne Hoogstraaten. Zij combineert haar thuisstudie MBO Apothekersassistent van de LOI met haar baan. Ook de andere interviews geven je een goed beeld van de ervaringen met de LOI.

Jolyne Hoogstraaten

MBO Apothekersassistent

Jolyne Hoogstraaten:

"Stop nooit met jezelf ontwikkelen!"

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

”Mijn hart ligt echt in de zorg. Sinds 2010 werk ik in de thuiszorg. In de zorg voel ik me op mijn plek, maar ik wil me wel verder ontwikkelen. Meer kennis opdoen op het gebied van zorg en welzijn. Ik denk ook dat het goed is om jezelf die kans te gunnen en nooit te stoppen met jezelf ontwikkelen. Het beroep van apothekersassistent spreekt me heel erg aan door de combinatie van zorg bieden en andere taken zoals de administratie. Ik ben niet iemand die de hele dag achter een computer kan zitten, maar de hele dag alleen met mensen bezig zijn is het ook niet helemaal. Juist die combinatie is voor mij ideaal!”

Wat is je doel met deze opleiding?

”Ik ben heel zorgzaam en wil graag dienstbaar zijn aan mensen met een zorgvraag. Het is mijn droom om uiteindelijk te werken als apothekersassistent in een ziekenhuisapotheek. Ik houd van dynamiek om me heen en ik denk dat het werk daar heel onvoorspelbaar is. Je werkt bijvoorbeeld ook ’s nachts of in het weekend. In een ziekenhuis gaat het echt over leven en dood. Vroeger maakte ik in vakanties schoon in een ziekenhuis en toen voelde het al als een heel eerlijke omgeving.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

”Ik heb verschillende opleiders vergeleken en had bij de LOI meteen een goed gevoel. Bovendien is het een bekende naam, dat is prettig. De LOI staat voor mij voor helderheid. Een duidelijke website, goede informatie, prettige gesprekken. De manier van studeren is voor mij ideaal. Ik wil blijven werken zoals ik dat nu doe. Dat betekent ook onregelmatige diensten. Het is fijn om dan te kunnen studeren waar, wanneer en zoals ik dat wil. Ik neem mijn studie soms ook mee naar mijn werk als het daar rustig is.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

”Deze manier vereist wel een bepaalde mate van zelfstandigheid, maar dat kan ik prima aan. In principe studeer ik wanneer ik niet werk, maar daar ga ik flexibel mee om en dat kan gewoon. Het is geen enkel probleem als ik op een vrije dag toch liever iets anders afspreek of andersom en juist ga studeren. Het lesmateriaal is heel overzichtelijk, dat vind ik erg belangrijk. Ook over de begeleiding ben ik heel tevreden.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

”Ik vind het heel erg interessant om meer te leren over de geneeskracht van bepaalde stoffen. Het vak Farmacie spreekt me dan ook erg aan. Daarnaast heb ik altijd al veel interesse gehad in sport en voeding. Ik vind het dan ook heel erg interessant om in het vak Anatomie en fysiologie meer te leren over de werking van je lichaam. Wat me nog het meest verrast heeft was het vak Communicatievaardigheden en dan met name het onderdeel over conflicten. Je doet echt kennis op van psychologie en dat kan ik straks weer toepassen in mijn werk in de apotheek. Mensen zijn daar vaak kwetsbaar en zijn bijvoorbeeld boos of bang. Wanneer je meer begrijpt over de psychologische achtergrond, is het makkelijker om begrip voor iemand op te brengen en goed te reageren.”

MBO Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3

Aron Lammers:

"De opleiding heeft mijn leven een positieve wending gegeven"

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

“Mensen hebben altijd tegen me gezegd dat ik iets in de zorg moet doen. Ik ben namelijk heel behulpzaam. Hoewel ik er vaak over nadacht, kwam het er niet van. Totdat ik het programma van ‘Geer & Goor’ op tv zag. Ik vond het ontzettend pijnlijk om te zien dat er zoveel eenzame ouderen zijn. Sommige van hen krijgen gewoon nooit bezoek, zo heftig! Door het programma viel alles op z’n plek: ik wil ouderen helpen.”

Wat is je doel met deze opleiding?

“Als ik klaar ben, wil ik begeleider worden van een groep ouderen tijdens de dagbesteding. Ik wil leuke dingen met ze doen: in het verzorgingshuis, maar ook lekker op pad als ze dat fysiek nog kunnen. Ik heb stage gelopen in een verzorgingshuis in Emmeloord en dat beviel ontzettend goed. Voor mij de bevestiging dat ik de juiste opleiding heb gekozen.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

“Ik zag het niet zitten om weer echt naar school te gaan en in een klas te zitten. De reclamespotjes van de LOI spraken mij daarom aan: vanuit huis studeren in mijn eigen tempo. Bovendien ken ik iemand die al een opleiding volgde bij de LOI en daar tevreden over was.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

“Een vast studieschema heb ik niet, maar ik probeer elke doordeweekse dag wel iets te doen. Momenteel ben ik bezig met wiskunde; voor mij een lastig vak. Het fijne is dat je de planning zelf in de hand hebt, dus over dit onderdeel doe ik gewoon wat langer. De begeleiding van de docenten is goed. Als ik opdrachten opstuur, krijg ik snel feedback. Dat werkt heel prettig.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

“Vooral tijdens mijn stage heb ik ontzettend veel geleerd. Hoe ga je om met ouderen? Hoe handel je in bepaalde situaties? Voor mij is die praktijkervaring heel belangrijk, want ik leer altijd het beste door het te doen. Omdat ik totaal geen ervaring had in de zorg vond ik het heel leerzaam om te zien hoe het eraan toe gaat. Gelukkig heb ik veel complimenten gekregen, dus ik weet dat ik het in me heb. Deze opleiding heeft mijn leven echt een positieve wending gegeven: ik weet eindelijk wat ik wil!”

Aron Lammers

MBO Bedrijfsadministrateur

Anthony Berrenstein:

"Ik wil me graag verder ontwikkelen binnen de financiële sector"

Anthony is een echte entertainer en heeft zijn eigen onderneming Kings Authority Music. Hij maakt niet alleen muziek maar geeft het zelf ook uit. Daarnaast begeleidt hij andere artiesten. Naast zijn werk in de entertainmentbranche, wil Anthony zich verdiepen in de financiële wereld en koos voor een opleiding bij de LOI. “Ook voor de branche waarin ik werk, is het handig om meer over financiën te weten.”

Financiën en entertainment

“Ik houd mij eigenlijk altijd al bezig met financiën, voor mijn eigen onderneming maar bijvoorbeeld ook voor vrienden en familie. Financiën zijn in die zin dus niet iets nieuws voor mij, maar ik wil me graag verder ontwikkelen én natuurlijk een diploma halen. In de financiële sector gaan de veranderingen heel snel, dus het is goed om bij te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen. Ik zit zelf in de entertainment branche, dus het is ook heel handig voor mijn eigen onderneming om meer kennis over financiën te hebben. Naar mate de tijd verstrijkt, leer ik steeds meer en kan ik deze kennis straks gebruiken in mijn eigen onderneming.”

Maximale flexibiliteit

“De LOI was voor mij een logische keuze. Door mijn medische achtergrond is het heel prettig om een opleiding te kunnen volgen die maximaal flexibel is. De opleiding MBO Bedrijfsadministrateur is klassikaal en als thuisstudie te volgen. Ik heb voor de thuisstudievariant gekozen. Hierdoor kan ik de opleiding volledig zelfstandig volgen en krijg ik alle flexibiliteit om mijzelf verder te ontwikkelen. Ik ben tot nu toe heel tevreden!”

Goede begeleiding

“Ook de begeleiding tijdens de opleiding is heel goed. Via de online leeromgeving kun je contact leggen met de docent en het biedt je veel andere handige faciliteiten. Zo kun je alle materie inzien en ook de opdrachten. De opdrachten werk je uit en kun je vervolgens online indienen. Heel handig. Het wijst zich allemaal vanzelf.”

Stage

“Momenteel ben ik bezig met mijn stage bij een administratie- en belastingkantoor. Ik moet nog wel een aantal modules afronden zoals Project- en urenadministratie, maar dat gaat wel goedkomen. Ik vind het leuk dat ik nu alle opgedane kennis en vaardigheden tijdens de stage kan toepassen. Ook vind ik Exact, het financiële softwareprogramma, heel interessant om mee te werken.”

“Tijdens de module Online Boekhouden wordt het programma Exact gebruikt om de praktijk na te bootsen. Op mijn huidige stageplek werkt het bedrijf met het softwareprogramma E-Boekhouden om financiële processen bij te houden. Alle processen die in het programma voorkomen, vind ik interessant.”

Breder inzetbaar

“Na de opleiding hoop ik natuurlijk dat ik breder inzetbaar ben en dat ik andere mensen van dienst kan zijn. Ik wil graag anderen helpen met hun financiën en ondersteuning bieden, bijvoorbeeld met het doen van de belastingaangifte. Daarnaast zou ik graag naast mijn werk in de entertainmentbranche parttime aan de slag willen bij een bedrijf op een financiële afdeling.”

Anthony Berrenstein

MBO Doktersassistent

Lotte Lutgerink:

"Juist de combinatie met de praktijk werkt voor mij heel goed"

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

”Ik werk op dit moment in de zorgadministratie bij Yulius, een instelling in de mentale zorg. Daar beantwoord ik veel telefoontjes en dat vind ik heel erg leuk om te doen. Het is fijn mensen te kunnen helpen. Ik vind het bijvoorbeeld heel mooi als ik mensen gerust kan stellen aan de telefoon. De opleiding Doktersassistent sluit daar goed op aan en biedt daarnaast ook veel medische kennis. Die combinatie spreekt me heel erg aan.”

Wat is je doel met deze opleiding?

”Ik weet nog niet echt wat ik na de opleiding precies wil gaan doen. De opleiding is heel breed, je kunt er eigenlijk nog alle kanten mee op. Ik ga binnenkort stage lopen in een huisartsenpraktijk en ga daarna kijken wat ik het liefst zou willen. Na deze opleiding zou ik bijvoorbeeld ook bij een ziekenhuis aan de slag kunnen, of bij een consultatiebureau.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

”Ik ben nog best jong, maar wil niet vijf dagen per week naar school. Bovendien vind ik het heel erg leuk om te werken. De combinatie van een baan van drie dagen en een thuisstudie is voor mij perfect. Ik heb verschillende thuisstudie-aanbieders vergeleken. De LOI is de bekendste naam en ik heb ook veel goede verhalen over de LOI gehoord. Ook van doktersassistentes die hun opleiding bij de LOI hebben gedaan, hoorde ik goede ervaringen.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

”Ik probeer altijd te studeren op de twee dagen dat ik niet werk. Het is best even wennen, maar als je er een beetje in zit en je brengt voor jezelf wat discipline op, dan is het goed te doen. Ik wissel af tussen algemene vakken zoals Loopbaan en Burgerschap en meer specifieke vakken zoals Anatomie. Het is fijn dat dat kan. De lesstof is heel goed. In de praktijk leer je de stof echt gebruiken. Voor mij een heel fijne manier van leren!”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

”Ik vond de EHBO-cursus een hele leuke en goede toevoeging. Daarbij kregen we echt praktijkles, dus echt in de praktijk toepassen wat we geleerd hadden.”

Lotte Lutgerink

MBO Expert IT systems and devices

Eldon de Meza

"Het bevalt me zo goed, dat ik de LOI ook aanraad bij mijn collega’s"

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

“Al vanaf dat ik jong was, heb ik me bezig gehouden met computers. Ik was altijd zo’n ‘neefje’ dat door familie en vrienden gevraagd werd te helpen bij computerproblemen. Nu heb ik een baan waarin ik ook taken op het gebied van ICT heb. Die werkzaamheden horen niet direct bij mijn functie, maar omdat ICT altijd mijn interesse heeft gehad, zijn die min of meer automatisch in mijn takenpakket terecht gekomen. Ik heb eerder wel ICT-certificaten behaald, maar die sloten niet meer aan bij de huidige techniek. Bij een sollicitatie voor een andere baan, werd ik daarom afgewezen. Ik was geknipt voor de functie, maar zonder de juiste diploma’s mochten ze me volgens het protocol niet aannemen.

Omdat ik mezelf graag blijf ontwikkelen, heb ik nagedacht in welke richting ik dat zou willen. Logischerwijs kwam ik uit op ICT. Met mijn eerdere opleiding en werkervaring, wil ik me in de toekomst graag richten op het vakgebied van opsporing en cybercriminaliteit. De MBO-opleiding Expert IT systems and devices is heel actueel en toekomstgericht. En daarmee dus een perfecte basis voor een functie op dit gebied. Met dit diploma kan ik mijn ambities waarmaken, bijvoorbeeld met een baan bij de opsporingsdienst.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

“Deze MBO-opleiding van de LOI was precies wat ik zocht. Qua inhoud en qua flexibiliteit. Ik heb onregelmatige werktijden dus dat is niet te combineren met een vast lesrooster. En ik ben sowieso iemand die graag zelfstandig te werk gaat. Deze opleiding en studiemethode passen dus prima bij mij.”

Wat is tot nu toe je ervaring met de LOI?

“Het studeren gaat me goed af. Door gezondheidsredenen lag mijn opleiding een tijdje stil maar nu ben ik die tijd in hoog tempo aan het inlopen. Afgezien van het contact met docenten, heb ik weinig contact nodig gehad met de LOI. Ik volg mijn lessen in mijn eigen tempo en kan zelf mijn examens inplannen. Het examencentrum is vlakbij dus dat gaat als een trein. Het bevalt me zo goed, dat ik de LOI ook aanraad bij mijn collega’s. Dus, zit je vast in je carrière? Kies dan een voor een opleiding om je weer op weg te helpen.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

“De stof van de basismodules die ik aan het afronden ben, heb ik al eens geleerd. Maar ik kwam erachter dat veel daarvan best ver was weggezakt, van het vak Nederlands bijvoorbeeld. Engels vond ik wel een ‘makkie’. Hierna ga ik aan de slag met de meer technische vakken. Daar verheug ik me al erg op. Over mezelf heb ik geleerd dat ik veel meer aankan dan ik dacht. Met inzet en enthousiasme voor de onderwerpen haal ik hele goede cijfers. Een zesje is voor mij niet goed genoeg, ik wil een negen of een tien! Het geeft me een goed gevoel om het resultaat van mijn harde werken te zien.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“In de nabije toekomst wil ik solliciteren bij de opsporingsdienst. Ik heb eerder voor deze organisatie gewerkt en weet dat er veel vraag is naar goed opgeleide mensen voor het vakgebied van cybersecurity. Dit erkende MBO-diploma gaat zeker deuren openen!”

Eldon de Meza

MBO Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Inge Höper

“Onderaan de streep moet je toch een erkend diploma hebben”

Inge Höper maakte de overstap van de thuiszorg naar de kinderopvang. De juiste diploma’s heeft ze daarvoor inmiddels allang behaald. Toch is Inge alweer bezig met een volgende opleiding en kan ze het iedereen aanraden om te blijven leren.

Kans gepakt

“Ik kom oorspronkelijk uit de zorg en ben de kinderopvang eigenlijk ingerold. Het kwam op mijn pad; een kans die ik gepakt heb. Ik werkte in de thuiszorg en had veel diensten. Op een gegeven moment was dat niet meer te combineren met mijn gezin, dus ging ik solliciteren. Daarbij liep ik er steeds tegenaan dat mijn drie kinderen tijdens mijn eventuele nieuwe werkuren niet konden worden opgevangen door de kinderopvang. Toen ik voor de derde keer bij de opvang vroeg of er nog plek was en voor hoeveel dagen, vroegen ze: waarom kom je niet bij ons werken? En dat heb ik gedaan!

Snel een erkend diploma

De organisatie bood mij eerst een klein contract voor eenvoudig administratief werk, want ik moest natuurlijk nog een opleiding volgen in deze richting. In mijn opleidingenpakket zat geen greintje pedagogiek en onderaan de streep moet je toch een erkend diploma hebben. Mijn nieuwe werkgever bekostigde de MBO-opleiding pedagogisch medewerker en ik mocht zelf op zoek naar een geschikte opleider. Zo kwam ik bij de LOI uit. Ik wilde snel starten en bij de LOI kon dat. Bij andere opleiders moest ik óf een half jaar wachten om te kunnen starten óf 1 dag in de week naar school. De LOI was voor mij de beste manier om het erkende diploma te halen.

Verdieping van het vak

De kinderopvang groeide de afgelopen jaren explosief. Er kwamen steeds meer jonge mensen bij ons werken die alweer nieuwe kennis en inzichten hadden, terwijl ik hen moest begeleiden. Een van de stagiaires volgde een pedagogisch coachopleiding. Dat sprak mij ook erg aan, maar daarvoor moest ik wel een vooropleiding op MBO4-niveau hebben. Toen ben ik deze opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker gaan volgen. Voor mij een verdieping van het vak. Ik dacht: ik werk nog zeker 20 jaar, dan kan ik beter zorgen dat mijn werk leuk en interessant blijft. Ondanks mijn berg aan ervaring, steek ik er heel veel van op. We krijgen steeds meer te maken met problematiek, moeilijke gesprekken, mondige ouders; dan heb je echt die achtergrondkennis nodig. Het geeft mij handvatten én ik weet waar mijn jongere collega’s het over hebben.

Samen studeren met mijn zoon

De ene week besteed ik meer tijd aan mijn opleiding dan de andere week. Dit jaar zat mijn zoon in zijn examenjaar en hebben wij vaak samen aan tafel zitten studeren. Dat was motiverend voor ons allebei. Ik spreek soms ook moeilijke lesstof in op mijn telefoon en luister het weer af als ik ergens moet wachten of onderweg ben. Al heb ik maar 10 minuten, het zijn toch steeds weer 10 minuten. Hierna ga ik zeker die coach opleiding nog doen. Ik kan het iedereen aanraden om door te leren. Juist rond mijn leeftijd kun je weer makkelijker gaan studeren. De kinderen zijn wat ouder, je hebt vaak weer meer vrijheid. Door een opleiding te volgen, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Je loopt tegen dingen aan die je nog niet wist van jezelf. Je blijft jezelf ontdekken en verbazen. Dat houdt je scherp. En natuurlijk komt het ook je werkkwaliteit ten goede.”

Inge Höper

MBO Helpende zorg en welzijn

Sandra van Deursen

"Na MBO Helpende zorg en welzijn niveau 2, wil ik direct door met niveau 3"

Sandra van Deursen was jarenlang werkzaam als kapster maar de zorg wekte altijd al haar interesse. Vandaar dat ze 2,5 jaar geleden de stap zette en vrijwilligerswerk in de zorg ging doen. Dit was de beste beslissing ooit, want nu werkt Sandra alweer 1,5 jaar als ondersteunend medewerker met veel plezier op de woongroep Pameijer.

Vrijwilligerswerk

“Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij Pameijer, kwam ik erachter dat ik niets liever wilde dan werken in de zorg”, aldus Sandra. “Ik had geen diploma’s, ik had nog helemaal niks. Maar door mijn vrijwilligerswerk ben ik toch aan een baan gekomen. Mijn werkgever gaf aan dat ik wel een diploma moest halen en dat ze me hierbij graag wilde helpen. Ik dacht direct het is nu of nooit! Ik ben 52 en over 5 jaar doe ik dit niet meer zo snel. Ik ben begonnen met de opleiding MBO Helpende zorg en welzijn en ik kon aan de slag als ondersteunend medewerker.”

Eigen tempo

“Met mijn werkgever heb ik afgesproken dat ik zou starten met een MBO niveau 2 opleiding. Ik mocht zelf een opleider uitzoeken en ik dacht direct aan de LOI. Ik heb al eerder cursussen Dierenzorg bij de LOI gevolgd en ben heel enthousiast over de flexibele werkwijze. Ook was ik al bekend met de thuisstudiemethode dus de keuze was snel gemaakt! Het is prettig om zelf het tempo te bepalen.”

Doorstromen naar niveau 3

“De opleiding MBO Helpende zorg en welzijn bevalt me echt prima! Na afloop hoop ik direct door te stromen naar MBO Verzorgende niveau 3. Als het goed is, ben ik in september klaar en dan heb ik mijn MBO-opleiding in een jaar afgerond! Dat wil ik ook met de MBO 3-opleiding doen. Het gaat hartstikke goed, dus dat gaat me zeker lukken. Alle examens heb ik al gehaald. Het is fijn dat je de examens flexibel kunt afleggen. Ik heb mijn examens in Rotterdam gedaan.”

Goede begeleiding

“De opdrachten zijn duidelijk en sluiten goed aan op de huiswerkopdrachten en examens. Huiswerkresultaten komen snel binnen en als je ergens wat meer moeite mee hebt, krijg je extra uitleg. Zo ben ik wat minder goed in rekenen en Nederlands, maar door extra ondersteuning heb ik het de tweede keer wel gehaald!”

Assistent wooncoach worden is mijn doel

“Het allerleukste uit de opleiding vind ik de modules Medische kennis en Voedingsleer. Ik ben nu echt heel bewust van hoe een mens in elkaar zit, geestelijk én lichamelijk! Mijn carrièredoel is assistent wooncoach worden. Als ik straks start met MBO 3 kan ik al solliciteren voor die functie. Als assistent wooncoach ben je naast alle verzorgende taken ook wat meer met administratieve taken bezig, zodat je de mensen echt ondersteunt bij het contact met gemeentes of met bijvoorbeeld schuldeisers.”

Sandra van Deursen

MBO Onderwijsassistent

Milo Luyten:

"De docenten zijn echte professionals en dat merk je”

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

”Ik werk al op een praktijkschool, een middelbare school voor leerlingen met een beperking. Ik ben begeleider Techniek. Dat is heel praktijkgericht. Zo hebben we bijvoorbeeld een fietsenmakerij in de school. Ik werk met leerlingen van 12 tot 18, in klassen van maximaal vijf leerlingen. Het leukste aan mijn werk? Dat is het enthousiasmeren van leerlingen, daar ben ik ook goed in. Hoe krijg je een leerling (weer) enthousiast en gemotiveerd om te leren?”

Wat is je doel met deze opleiding?

”Deze opleiding volg ik om officieel voor de klas te mogen staan. Hierna wil ik nog de opleiding Leraarondersteuner volgen, maar dit is de basis. Op dit moment loop ik al stage in de klas. Het is heel leuk om te merken dat ik de leerstof meteen kan gebruiken. Bijvoorbeeld bij rekenen. Ik vind dat best een lastig onderwerp. In de opleiding leer je de regels niet alleen toepassen maar ook uitleggen. Dat is heel leerzaam!”

Waarom heb je voor een klassikale opleiding van de LOI gekozen?

”Vorig jaar ben ik gestart met de thuisstudie MBO Onderwijsassistent. Dat bleek voor mij echter niet de juiste keuze. Ik vind het lastig om de discipline op te brengen. Daarom ben ik overgestapt naar de klassikale variant. Dat bevalt heel goed. De lessen bieden echt een stok achter de deur. We hebben een klas van ongeveer 10 studenten en houden ook tussen de lessen in contact via een groepsapp. Wat ik heel fijn vind aan het hebben van klasgenoten, is dat je heel goed je niveau kunt peilen. Je kunt vergelijken wat je niveau is en hoe je dingen aanpakt. We begrijpen elkaar. Het is ook heel prettig om te merken dat we allemaal op dezelfde manier aan het leren zijn.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

” De bijeenkomsten zijn heel prettig. De docenten zijn echte professionals en dat merk je. Eén van mijn docenten, een heel leuk mens, geeft zelfs om half 12 ’s avonds nog antwoord op vragen. Dat was wel een verrassing! De docenten kunnen heel goed enthousiasmeren en heel helder uitleggen. In de tussenliggende weken probeer ik iedere dag na mijn werk één of anderhalf uur te studeren. Als ik thuiskom neem ik eerst even pauze om mijn hoofd leeg te maken en dan ga ik aan de slag.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

”Op dit moment ben ik bezig met de module pedagogiek. Dat is heel erg interessant. Je leert bijvoorbeeld over de sociaal-emotionele en de cognitieve ontwikkeling. Die ontwikkelingspsychologie is iets wat ik in mijn werk heel vaak tegenkom. Ook naast mijn werk probeer ik het meteen toe te passen. Toen vrienden met een baby langskwamen, probeerde ik voor mezelf meteen na te gaan in welke ontwikkelingsfase een kind van die leeftijd zit.”

Milo Luyten

MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Daphne Alderse Baas

"Als je iets heel anders wilt gaan doen, ga er gewoon voor!"

Na 15 jaar in de supermarktwereld, vond Daphne Alderse-Baas het tijd voor andere keuzes. Ze richtte zich een paar jaar volledig op het moederschap en dacht veel na over wat ze nu écht wilde gaan doen. Het werd de opleiding MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, om uiteindelijk te kunnen werken met dementerende ouderen. Maar ze ontdekte al snel dat de opleiding veel breder is dan dat. En dat haar hart ligt bij een heel andere doelgroep!

Wat wil ik nou écht?

"Ik heb een HBO-opleiding Facility management gevolgd. Bij de supermarkt waar ik werkte ben ik daarna doorgegroeid naar assistent-supermarktmanager. Daar heb ik 15 jaar gewerkt, maar op een gegeven moment was ik een beetje klaar met die ‘harde’ supermarktwereld. In die tijd zijn ook mijn kinderen geboren en ben ik zo'n drie jaar vooral moeder geweest. Ik heb toen veel nagedacht en met mensen gesproken. ‘Wat wil ik nou eigenlijk gaan doen?’ Een vriendin werkte in een verzorgingshuis voor dementerende ouderen. Dat sprak me heel erg aan, dus ben ik op zoek gegaan naar de opleiding die daarvoor nodig was. Het werd de opleiding MBO 4 Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen."

Goed te combineren

"Ik wilde thuis studeren en heb verschillende opleiders vergeleken. De LOI paste het best bij mij. Bovendien had mijn vader ook al eens bij de LOI gestudeerd en dat was goed bevallen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de LOI goed aangeschreven staat, het is een bekende opleider. De keuze was dus snel gemaakt en bevalt me nog steeds heel goed.

Bij de LOI kan ik zelf mijn studie indelen en ga ik aan de slag wanneer ik dat wil. Zo is het prima te combineren. Alles is ook heel duidelijk. Ik vind het prettig dat ik in de leeromgeving mijn voortgang kan bijhouden. En de docenten geven goed en snel feedback. Mijn man werkt vaak 's avonds, dus dan zitten we samen achter onze laptops. Dat is nog gezellig ook!”

Sneller door de opleiding

"Een thuisopleiding vergt natuurlijk wel wat planningsvaardigheden. Overdag ben ik druk met de kinderen en 's avonds kan ik studeren. Ik vind het eigenlijk ook wel lekker om iets voor mezelf te doen dan. Ik had me voorgenomen om elke maand een examen te doen, maar ik heb er wat meer vaart achtergezet. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het is wel fijn dat het kan! Ik heb bijna alle modules al gedaan en hoef alleen nog maar de stage en een keuzevak."

Mensen iets leren

"Ik ben met deze opleiding begonnen om te kunnen werken met dementerende ouderen. Maar ik merkte al snel dat de opleiding veel breder is dan dat! Ik heb wel stage gelopen in een verzorgingshuis en met dementerende ouderen gewerkt. Dat vond ik leuk, maar het viel me ook zwaar. Het was fijn om met die mensen bezig te zijn en hen te helpen. Maar ik wil mensen ook graag iets leren, hen helpen om zelfstandiger te worden. En dat lukt bij die doelgroep niet zo goed meer. Daarom ben ik na een maand met die stage gestopt en op zoek gegaan naar een andere plek.”

Verrassende wending

“Het was voor mijzelf ook een verrassende wending om tijdens de opleiding te ontdekken dat een andere doelgroep me veel beter ligt. Ik vond het bijvoorbeeld heel interessant om te leren over ziektes en beperkingen, zoals autisme. Inmiddels heb ik ook een andere stageplek gevonden. Over twee weken begin ik bij een orthopedagogisch dagcentrum. Daar ga ik dan werken met kinderen met bijvoorbeeld autisme, complexe gedragsproblemen of een verstandelijke beperking. Ik heb daar heel veel zin in! Kinderen vind ik sowieso leuk. En de uitdaging spreekt me heel erg aan. Ieder kind is weer anders en het lijkt me echt heel leuk om hen dingen te leren, zich te laten ontplooien.”

Doe waar je gelukkig van wordt

“Wat ik met mijn verhaal vooral wil laten zien, is dat het op elk moment mogelijk is om iets heel anders te gaan doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan dat! Waarom zou je altijd hetzelfde blijven doen? Je kunt beter iets gaan doen waar je gelukkig van wordt, toch? Als je gevoel zegt dat je iets anders wilt gaan doen, ga er dan gewoon voor!”

Ervaringen LOI-cursussen

Martine Boot vond haar droombaan dankzij haar LOI-opleiding Vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit. Bekijk de video waarin zij vertelt over haar ervaringen of lees hieronder meer ervaringen van LOI-cursisten.

Gewichtsconsulent klassikaal

Charlotte de Boer:

"Ik kan de docent zelfs vragen stellen via WhatsApp"

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

“Als afgestudeerd pedagoog en fulltime nanny heb ik altijd al interesse gehad in gezonde voeding. Overgewicht is namelijk een steeds groter probleem onder kinderen. Daarnaast heb ik in sommige gezinnen te maken met ‘lastige eters’. Ik vroeg mij dan ook regelmatig af hoe je gezonde voeding aantrekkelijk maakt voor kinderen. Toen ik van mijn werkgever een opleiding mocht volgen, kwam ik al snel op de opleiding Gewichtsconsulent uit.”

Wat is je doel met deze opleiding?

“Na deze opleiding beschik ik over het benodigde diploma voor de specialisatie ‘begeleiding van kinderen’, dus die wil ik hierna gaan doen. Vervolgens wil ik het geleerde in praktijk brengen. Het lijkt me het allerleukst om bij gezinnen langs te gaan om hulp te bieden op het gebied van voeding.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

“Ik heb verschillende opleidingsinstituten met elkaar vergeleken en had het beste gevoel bij de LOI. Het is een bekende opleider die al heel wat jaar bestaat.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

“Ik ben begonnen met de thuisstudie, maar dat paste niet bij mij. Omdat ik fulltime werk, heb ik een stok achter de deur nodig. Ik volg de opleiding nu klassikaal en dat bevalt heel goed! De groep studenten is erg leuk. We spreken elkaar niet alleen tijdens de bijeenkomsten, maar hebben ook een WhatsApp-groep. Ook de docent zit hierin, waardoor je vragen via de app kunt stellen. Heel laagdrempelig! Over de docent ben ik overigens ontzettend tevreden. Ze is kundig, professioneel én heeft een eigen praktijk. Hierdoor kan zij veel praktijkvoorbeelden geven.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

“Er zijn steeds weer andere dieettrends, maar ik weet nu dat die allemaal niet werken. Je moet een gezonde levensstijl aanmeten en dat houdt simpelweg in: gevarieerde voeding en caloriearme dranken uit de ‘Schijf van Vijf’ nuttigen én niet meer innemen dan je nodig hebt. Ook weet ik nu dat suiker één van de grote boosdoeners is van overgewicht. Iets waar ik ouders en kinderen graag bewuster van wil maken. En dan met name van de ‘verborgen’ suikers: in een pakje vruchtensap zitten bijvoorbeeld al gauw vier suikerklontjes!”

Charlotte de Boer

Gewichtsconsulent

Nathalie Veenhuijzen:

"Een thuisstudie kan ik goed combineren met mijn baan. En ik vind het prettig dat ik zelf mijn tijd kan indelen."

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

“De onderwerpen voeding en sport vind ik heel leuk. Zelf sport ik ook veel en doe mijn best om gezond te eten. In mijn werk in de kinderopvang zie ik soms kinderen met overgewicht of kinderen die weinig bewegen. Die zou ik graag willen helpen. Ook heb ik wel eens meegekeken bij een voedingsadviseur in een sportcentrum, dat vond ik heel interessant. Dit alles heeft me gemotiveerd om de stap te zetten en echt een opleiding in deze richting te gaan doen.”

Wat is je doel met deze opleiding?

“In de kinderopvang zal ik de kennis die ik opdoe niet echt veel kunnen toepassen. Je bent daar voor de opvang en niet om advies te geven over hoe om te gaan met overgewicht. Ik wil graag mijn werk in de kinderopvang blijven doen, en daarnaast gaan werken als gewichtsconsulent voor kinderen. Een combinatie zou ideaal zijn.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

“De LOI voelt voor mij vertrouwd en toen ik me ging oriënteren, zag ik ook dat de prijs lager was dan bij andere opleiders. Ik heb bewust voor een thuisstudie gekozen omdat dit voor mij goed te combineren is met mijn baan. Ik vind het prettig dat ik mijn eigen tijd kan indelen en ’s avonds niet meer de deur uit hoef voor mijn opleiding.”

Hoe werkt het studeren voor jou in de praktijk?

“Het gaat goed, af en toe is het wel pittig. Ik vind de leerstof heel interessant dus daar haal ik veel motivatie uit. Ik wil graag de geplande studietijd aanhouden dus ik studeer regelmatig. Af en toe op een vrije dag wat extra en om voor te bereiden op een examen, maak ik een heel weekend vrij. Ja, dan moet je wat andere dingen laten gaan, maar dat hoort erbij vind ik.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

“Over het onderwerp van mijn opleiding heb ik natuurlijk al veel geleerd. Wat ik daarnaast geleerd heb, is dat ik het vak van gewichtsconsulent heel interessant vind. Ik ben blij dat ik de stap naar deze opleiding heb gezet. In de toekomst wil ik er zeker verder mee!”

Nathalie Veenhuizen

Basiskennis Boekhouden (BKB©)

Jolanda van Wattum:

“Deze opleiding geeft me meer inzicht”

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

”Ik werk in de administratie bij een staalhandelaar en dat bevalt me erg goed. Nu we een nieuw administratiepakket hebben aangeschaft, wil mijn werkgever graag dat ik ook de boekhouding ga doen. Met opleiding Basiskennis Boekhouden doe ik de kennis op die ik daarvoor nodig heb.”

Wat is je doel met deze opleiding?

”De opleiding geeft me vooral meer inzicht. Ik snap de achtergrond veel beter. In plaats van alleen maar in te voeren, begrijp ik nu ook waarvoor ik iets doe, wat de achterliggende gedachte is. Ook eventuele fouten kan ik makkelijker herstellen. De boekhouding moet immers wel kloppen!”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

”Ik heb verschillende opleiders vergeleken, maar alleen met de LOI had ik een klik. Het is ook een heel bekende naam natuurlijk. Ik heb de inhoud van de opleiding eerst aan mijn werkgever voorgelegd en hij gaf ook aan dat dit precies was wat we zochten.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

”Ik werk drie dagen per week en studeer in principe op de dagen dat ik niet werk. Dat doe ik dan twee of drie uur op een dag. Het weekend probeer ik wel vrij te houden. Ik vind het heel fijn dat ik zelf mijn tijd kan indelen. Ik heb immers ook een baan en een gezin. Zoals het nu gaat, is het heel goed te behappen. Er zit geen druk op dat er iets af moet. Ook over mijn docent ben ik tevreden. Ik krijg mijn huiswerk altijd binnen no time terug en ook op vragen krijg ik snel antwoord. De lijnen zijn kort en dat vind ik heel prettig.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

”Ik heb natuurlijk heel veel boekhoudkundige kennis opgedaan, bijvoorbeeld over het maken van balansen. Maar wat me ook opvalt, is dat ik nu veel beter snap wat er allemaal bij komt kijken om een onderneming te hebben, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. Ik heb nu veel meer inzicht.”

Jolanda van Wattum

Belastingassistent

Ronald Dekker:

“Een opleiding is een goede manier om jezelf te blijven uitdagen”

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

”Ik werk bij een onderzoeksbureau dat gericht is op retail. Een cursus Belastingassistent lijkt op het eerste gezicht dan ook een vreemde keuze misschien. Toch is het dat niet! Ik vind het heel belangrijk om me te blijven bijscholen. Een opleiding is voor mij een manier om midden in de maatschappij te blijven staan. In je werk krijg je op een gegeven moment een bepaalde routine. Het kan dan heel interessant zijn om juist eens heel andere zaken te belichten.”

Wat is je doel met deze opleiding?

”Ik volg de cursus Belastingassistent echt puur uit interesse. Ik heb privé al regelmatig zaken uit moeten zoeken op het gebied van belastingen. Bijvoorbeeld toen mijn zoon een opleiding ging doen en ik wilde weten hoe ik de kosten deels terug kon krijgen via de belastingdienst. Ik vind het interessant om dit soort dingen uit te zoeken en inmiddels ben ik er ook best goed in. En wie weet kan ik er in de toekomst nog eens iets meer mee doen.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

”Ik ben op internet gaan zoeken naar een opleider en kwam toen bij de LOI uit. Ik vind het heel fijn dat de LOI heel veel vrijheid biedt en er weinig tijdsdruk op zit. Ik heb een gezin, een baan en sport ook graag. Bovendien zit ik voor mijn werk regelmatig in het buitenland waardoor ik in die weken even geen tijd heb om te studeren. Dat is gelukkig geen probleem. De cursus duurt in principe een half jaar, maar gelukkig mag ik er langer over doen. Wel wil ik nu proberen het eerstvolgende examenmoment te halen.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

”Ik besteed iedere week tijd aan mijn cursus. Daarbij probeer ik wel wat vastigheid te creëren, maar in de praktijk is dat gewoon lastig. Uiteindelijk komt het altijd wel goed. Wanneer ik mijn huiswerk inlever krijg ik het ook altijd snel terug, met een duidelijke uitleg. En ook toen ik laatst een vraag naar mijn docent stuurde had ik in no time een helder antwoord. Daar ben ik echt heel tevreden over.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

”Wat me opviel is dat de cursus in het begin heel theoretisch was. Er wordt in de eerste hoofdstukken veel aandacht besteed aan recht. Pas daarna komt er meer aandacht voor de praktijk en het rekenwerk. Ik had niet verwacht dat het zo theoretisch zou starten, maar nu ik verder ben in de opleiding ga ik steeds meer dingen herkennen en snap ik waarom de cursus zo is opgebouwd.”

Ronald Dekker

Schuldhulpverlening

Priscilla van der Steen:

"De diepgang van het schuldhulpverleningsproces heeft me verrast"

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

”Schulden en schuldhulpverlening hebben me eigenlijk altijd al geïnteresseerd. Ik kijk ook altijd naar tv-programma’s die hierover gaan. Toen mensen in mijn nabije omgeving met schulden kampten en ik zag wat hulp kon betekenen, is het idee voor een carrièreswitch pas echt ontstaan. Sommige situaties zijn zo schrijnend! Mensen weten heel vaak niet welke rechten ze hebben als ze in de schulden zitten. Neem bijvoorbeeld de beslagvrije voet, daar wordt soms helemaal geen rekening mee gehouden. Ik sprak zelfs eens iemand die niet eens wist dat ze naar de gemeente kon stappen voor schuldhulpverlening.”

Wat is je doel met deze opleiding?

”Ik wil hulp bieden aan mensen die in de schulden zitten. Het liefst wil ik werken als schuldhulpverlener in dienst van een organisatie of bedrijf. Een andere optie is om eventueel als zelfstandig schuldhulpverlener aan de slag te gaan. Je moet dan natuurlijk wel ingehuurd worden door bijvoorbeeld de gemeente. Daarom is het ook zo belangrijk dat ik met deze opleiding een Kiwa-certificaat behaal.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

”Ik werk 24 uur per week in een supermarkt en heb ook een gezin. Een thuisstudie is hier goed mee te combineren, al moet je wel zelf voldoende discipline opbrengen natuurlijk. Ik heb verschillende opleiders vergeleken, maar bij de LOI had ik het beste gevoel. De informatie over de opleiding was ook heel erg duidelijk. Bovendien had ik in het verleden al eens een LOI-opleiding gevolgd waar ik goede ervaringen mee had.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

”Ik studeer op dinsdagen en woensdagen, de dagen waarop ik niet aan het werk ben. Ik probeer ongeveer acht uur per week aan de opleiding te besteden. Soms lukt dat en soms ook niet. Dat is gelukkig niet erg, dat kan gewoon. Er is wel veel veranderd sinds mijn vorige opleiding. Het insturen van huiswerk bijvoorbeeld gaat nu heel makkelijk via LOI Campus. Ik heb eigenlijk weinig vragen aan mijn docent, maar als ik een vraag stel krijg ik snel antwoord. Het live webcollege waaraan ik heb deelgenomen beviel me goed. Een aantal dingen begreep ik daardoor echt beter. Ook de contactdag vond ik een waardevolle toevoeging, al had ik daar wel het geluk dat er veel aandacht was voor juist die onderwerpen waar ik extra uitleg bij nodig had.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

”Wat me verrast heeft, is de diepgang van het hele schuldhulpverleningsproces. Als ik aan mensen vertel wat ik aan het doen ben, krijg ik vaak een reactie als ”Het is hun eigen schuld. Ze worden geholpen en dan is het klaar.” Dat doet geen recht aan de werkelijkheid, zo makkelijk is het echt niet. Mensen moeten heel veel doen om geholpen te worden. En achter schulden zit eigenlijk altijd een verhaal. Wat heb je bijvoorbeeld meegekregen van je ouders? Wat is je achtergrond? Speelt er misschien een verslaving of zijn er verkeerde mensen op je pad gekomen?”. Dat psychologische aspect vind ik heel interessant.

Priscilla van der Steen

PRINCE2® Foundation

Robbert van der Fluit:

“Dit is een bekend certificaat dat goed staat op mijn cv”

Waarom ben je met deze opleiding gestart?

Ik ben begonnen met de opleiding PRINCE2® Foundation omdat ik een aanvulling over projectmatig werken zocht op mijn HBO-studie Land- en watermanagement. Toen ik tijdens mijn stage tijd overhad, ben ik hier zelf naar gaan zoeken. Ik heb gekozen voor PRINCE2® Foundation omdat het een programma is dat goed aansluit bij mijn studie. Daarbij is het een zeer bekend certificaat dat goed staat op mijn cv en waarmee ik straks een voorsprong zal hebben op de arbeidsmarkt. Het PRINCE2®-certificaat heb ik inmiddels op zak.

Wat is je doel met deze opleiding?

Mijn doel is de kennis opdoen die ik mis in mijn studie HBO Land- en watermanagement. Wat ik hierin mis is een dieper technisch aspect. Mijn studie is interessant maar richt zich meer op groen landschap en cultuurhistorie. Mijn interesse gaat uit naar projecten in techniek. De LOI-opleiding die ik heb gekozen, gaat precies over dit onderwerp. De cursus is kort en specifiek én exact gericht op wat ik zocht.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?

“De opleiding, PRINCE2® Foundation, heeft een korte studieduur. Ideaal om ‘ernaast’ te doen. De studieprogramma’s zijn helder, op de digitale leeromgeving vind je een overzichtelijk leerpad. Je ziet meteen waar je mee moet starten, wat de volgende stappen zijn, je krijgt praktische handvatten aangereikt. Eerlijk gezegd kunnen ze daar op de hogeschool waar ik mijn bachelor doe, nog wel wat van leren. De duidelijke structurering bij de LOI vind ik echt een verademing.”

Hoe werkt het studeren voor jou in de praktijk?

“De flexibiliteit die de LOI biedt, is voor mij noodzakelijk. Ik kan mijn thuisstudie helemaal zelfstandig doorlopen, in mijn eigen tempo. En op deze manier kan ik ook verloren uurtjes, bijvoorbeeld in de trein, benutten voor mijn opleiding. De opbouw van de opleiding is heel duidelijk en bevat veel oefenmateriaal. Het liep het zo gesmeerd, ik had eigenlijk geen docent nodig.

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe geleerd hebt?

“Ik heb geleerd dat het goed is om zelf ergens achteraan te gaan. Tijdens de stage van mijn vorige opleiding (MBO) werkte ik al met de principes van PRINCE2®. Projectmatig werken, kritisch kijken. Dat heb ik nu weer teruggevonden. Vind je dat het anders of beter moet? Ga er zelf achteraan en zorg dat je je doelen bereikt.

Robbert van der Fluit

Ervaringen studeren bij de LOI

Wat is voor jou de beste studiemethode? In de onderstaande video vertellen onze studenten Pien en Rico over hun keuze voor, en ervaringen met thuis of klassikaal studeren bij de LOI.

Klassikaal of thuis studeren?
Twee studenten over hun keuze

 

Klassikaal of thuis studeren?
Twee studenten over hun keuze

 

Ook enthousiast geworden?

De LOI biedt opleidingen in vrijwel alle vakgebieden en op alle niveaus. Van beroepsgerichte cursussen tot volledig en erkend MBO en HBO. Er is altijd een opleiding die past bij je ambitie. Bij de meeste opleidingen studeer je naar keuze thuis of klassikaal en altijd met intensieve begeleiding door vakspecialisten. 

HBO-opleidingen MBO-opleidingen Cursussen

Contact en advies

Heb je nog vragen over de opleiding? Of heb je hulp nodig om de opleiding te vinden die het beste bij je past? Onze studieadviseurs helpen je graag! Ook kun je een gratis studieadviesgesprek aanvragen op een dag en tijdstip naar keuze.

071 - 545 1234
Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 18:00