Tijdens deze opleiding komen de volgende modules aan bod.
Anatomie, fysiologie en pathologie
Deze module gaat in op de bouw van het menselijk lichaam (anatomie) en werking van organen (fysiologie). Ook de leer je de belangrijkste begrippen uit de pathologie (ziekteleer) kennen.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. het skelet, spieren en gewrichten, bloed en immunologie, circulatie, ademhaling, spijsvertering, het hormoonstelsel, de huid en zintuigen.
Medisch rekenen
De module medisch rekenen leert je de rekenvaardigheden die je in het werk als apothekersassistent nodig hebt. Zo leer je o.a. doseringen vaststellen, hoeveelheden omrekenen, schaalveranderingen toepassen en afleverhoeveelheden bepalen. Aan het eind van deze module kun je berekeningen uitvoeren t.b.v. de medicijnverstrekking en medicijnsamenstelling.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Algemene vaardigheden
- Metriek stelsel
- Percentages
- Concentraties en verdunnen
- Internationale Eenheden
- Bereidingen
- Doseringscontroles
Wet- en regelgeving
Je leert de wet- en regelgeving kennen die nodig is om te kunnen werken binnen de kaders van de wet en volgens de richtlijnen en de geldende protocollen. Zo is er o.a. aandacht voor de Wet BIG, de geneesmiddelenwet, de opiumwet, zelfzorg – UA-standaarden, overheidsmaatregelen, zorgverzekeringen, de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling, kwaliteitszorg en Arbo.
Communicatie en sociale vaardigheden
In deze module komen de basisvaardigheden van communicatie aan bod,want wie graag met mensen werkt, moet uiteraard beschikken over goede communicatieve en sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld om gesprekken te kunnen voeren met cliënten of patiënten of samen te werken met collega’s. Ook in het geval van sociale problematiek, wordt er een beroep gedaan op je communicatieve en sociale vaardigheden.
Deze module brengt je vaardigheden op het benodigde niveau. Zo is er o.a. aandacht voor basis communicatievaardigheden (o.a. actief luisteren, LSD, etc.), sociale vaardigheden, verbale en non-verbale communicatie, interculturele communicatie, gespreksvaardigheden, WHAM-methodiek, beroepsgeheim, feedback, diverse patiëntgroepen en conflicthantering.
Inleiding farmacie
Deze module biedt de basiskennis om recepten op de juiste manier te kunnen interpreteren en medicijnen op een veilige manier te verstrekken. Zo leer je bijvoorbeeld over preventie en leefstijl, geneesmiddelen (zelfzorg en recepten), medicatieveiligheid, medicatiebewaking, bewaarcondities en toedieningsvormen.
Farmacie
Je doet basiskennis op over ziektebeelden, aandoeningen en behandelmethoden. Ook wordt ingegaan op de werking van geneesmiddelen en op formularia. Daarbij is uiteraard ook aandacht voor risico’s en medicatiebewakingssignalen. Tot slot komen de belangrijkste medische hulpmiddelen aan bod.
Aan het eind van deze module heb je de basiskennis om recepten op de juiste manier te kunnen interpreteren en weet je welke geneesmiddelen aansluiten bij de vraag van de cliënt.
De volgende onderwerpen aan de orde:
- Ziektebeelden
- Aandoeningen
- Behandelmethoden
- Werking van medicijnen
- Medische hulpmiddelen
Werken in de apotheek - Administratie
Je leert relevante gegevens op correcte wijze in de administratieve systemen opnemen. Hoe registreer je bijvoorbeeld patiëntgegevens en verzekeringsgegevens? En hoe houd je een dossier bij? Ook de uitgifte van medicijnen komt aan bod. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen de eerste en de tweede uitgifte en hoe registreer je de uitgifte? Ook het bijhouden van een medicatie-overzicht komt aan bod. Tot slot is er aandacht voor kassahandelingen en word je je bewust van zorgprestaties in relatie tot kostenbeheersing.
Computervaardigheden in de zorg
Deze module bestaat uit de volgende onderdelen:
Computer Essentials
Deze module behandelt basisbegrippen en vaardigheden m.b.t. het gebruik van apparaten, het maken en beheren van bestanden, netwerken en gegevensbeveiliging.
Word 2016 - Basis
Je leert moeiteloos werken met Word, het meest gebruikte programma voor tekstverwerken. Je leert documenten maken inclusief figuren, tabellen en grafieken. Ook leer je het stijlen toepassen, werken met formulieren en verzendlijsten maken.
Excel 2016 - Basis
Een spreadsheet is te vergelijken met een rekenmachine. Maar met een computer heb je veel meer mogelijkheden. Zelfs de meest ingewikkelde berekeningen verschijnen in een handomdraai op je scherm. Het gaat niet alleen een stuk sneller, maar je kunt ook de resultaten overzichtelijk presenteren. Spreadsheets worden gebruikt voor het opstellen van budgetten, het maken van prognoses, zakelijke grafieken en financiële rapportages.
PowerPoint 2016 - Basis
Op je computer zitten tal van teken- en presentatiemogelijkheden. Een afbeelding of illustratie kan een goede ondersteuning zijn bij een tekst. Zo draagt de combinatie van woord en beeld vaak bij aan effectieve communicatie. Bijvoorbeeld bij het houden van een presentatie. Niet vreemd dus dat deze hulpmiddelen veel worden ingezet in het bedrijfsleven en bij het lesgeven.
Farmaceutische zorg en voorlichting
Deze module leert je advies en voorlichting op maat geven aan verschillende cliëntgroepen. Daarbij speelt patiëntveiligheid uiteraard een belangrijke rol. Ook leer je hoe voorlichtingsmateriaal ingezet kan worden en word je je bewust van ethische maatstaven en commerciële invloeden. Aan het eind van deze module kun je advies en voorlichting op maat aan verschillende cliëntgroepen in de apotheek geven.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:
- Clientgroepen
- Consultvoering
- Patiëntveiligheid
- Zelfzorg en zelfzorgmiddelen
- Zelfzorgstandaarden
- Zorgvragen (WHAM-methodiek)
- Voorlichtingsmateriaal
- Ethische maatstaven
Voor toediening geschikt maken
Deze module leert je geneesmiddelen bereiden en handelspreparaten aanpassen. Je doet basiskennis op over grondstoffen en scheikundige verbindingen. Ook doe je kennis op over het stapsgewijs maken of aanpassen van farmaceutische preparaten.
In de module komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Grondstoffen
- Bereidingsmethoden
- Aseptische handelingen
- LNA-procedures
- Materialen en instrumenten
- Apparatuur
- Werken volgens protocollen
Werken in de apotheek- logistiek en beheer
Deze module gaat uitgebreid in op de logistieke kant van het werken in een apotheek. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de farmaceutische distributieketen, het plaatsen van bestellingen, voorraadbeheer, verpakkingen, werken met een geautomatiseerd distributiesysteem en het werken met een voorraadbeheersysteem.
Deskundigheid en kwaliteitszorg
Deze module gaat in op het versterken van de eigen deskundigheid en gaat in op de kenmerken van kwaliteitszorg. Je leert hoe je een bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van de organisatie en komt erachter hoe je goed kunt functioneren in een (multi)disciplinair team. Na afloop van dit onderdeel kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van een organisatie en kun je je eigen deskundigheid onderhouden en verbeteren.