Zelfstandig copywriter

Vakgebied

Zelfstandig copywriter
Nieuw

Deze cursus leert je effectieve teksten schrijven voor online en offline media én bereidt je voor op een bestaan als freelancer. Inclusief lesmateriaal en begeleiding.

In het kort

In het kort

Deze cursus leert je effectieve teksten schrijven voor online en offline media én bereidt je voor op een bestaan als freelancer. Inclusief lesmateriaal en begeleiding.

Lesgeld thuisstudie
16 x € 59,00
Studieduur
16 maanden
Diploma
LOI -diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Houd je van taal en schrijven en wil je aan de slag als freelance copywriter? Werken voor uiteenlopende opdrachtgevers en zelf je tijd indelen? Dan is de LOI-cursus Zelfstandig copywriter precies wat je zoekt. Je ontwikkelt niet alleen je schrijfskills, maar bereidt je ook gedegen voor op een bestaan als zzp’er.

Je leert in deze cursus effectieve (reclame)teksten schrijven voor online én offline media. Denk bijvoorbeeld aan pakkende slogans, e-mailings, advertenties, posts voor social media of webteksten. Ook leer je creatieve concepten ontwikkelen en uitwerken, conversiegericht schrijven én je teksten zo opzetten dat ze hoog scoren in Google. Je bent dan ook van alle markten thuis en kunt aan de slag voor tal van opdrachtgevers.

Schrijven leer je het beste door het veel te doen. Daarom pas je het geleerde meteen toe in een groot aantal uitdagende en creatieve opdrachten. Zo bouw je meteen een portfolio op dat je aan je toekomstige opdrachtgevers kunt laten zien.

Daarom kies je voor de cursus Zelfstandig copywriter

 • Cursus op HBO-niveau.
 • Inclusief module Starten als zzp’er.
 • Sterk praktijkgericht en direct toepasbaar.
 • Veel aandacht voor SEO-copywriting.
 • Begeleiding en feedback van ervaren copywriters.
 • Inclusief al het benodigde lesmateriaal, geen extra kosten.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

Houd je van schrijven, ben je creatief en wil je als freelance copywriter aan de slag voor verschillende opdrachtgevers? Met de cursus Zelfstandig copywriter bereid je je perfect voor op het werk van een copywriter én het zelfstandig ondernemerschap.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Zelfstandig copywriter.

De cursus

Inhoud van de cursus Zelfstandig copywriter

De cursus is zeer volledig. Je ontwikkelt je vaardigheden als copywriter én bereidt je voor op een bestaan als zzp’er. Zo leer je bijvoorbeeld schrijven voor reclame-uitingen, offline media en online kanalen en voor social media. Ook het ontwikkelen en uitwerken van creatieve concepten komt uitgebreid aan bod, net als het schrijven voor zoekmachines (SEO). Het onderdeel Starten als zzp’er leert je alles over het binnenhalen van opdrachten, het voeren van een administratie en de wetten en regels waar je als zzp’er mee te maken krijgt.

Je ontwikkelt je vaardigheden het beste door veel te schrijven. Daarom ga je tijdens de cursus aan de slag met uitdagende en creatieve copy-opdrachten. Een ervaren docent geeft feedback op je ingezonden opdrachten en helpt je om je copy-skills nog verder aan te scherpen.

Meer over de inhoud

De cursus is opgebouwd uit verschillende modules:

Basismodule copywriting

Je leert effectieve wervende en informerende teksten schrijven voor verschillende media. Bijvoorbeeld voor blogs, nieuwsbrieven, advertenties of abri posters. Daarbij houd je rekening met de doelstelling van een tekst. Moet deze overtuigen, informeren of entertainen? Ook houd je altijd de doelgroep voor ogen en pas je je aanspreekvorm en tone of voice aan op de lezer. Tegelijkertijd schrijf je altijd in een stijl die past bij de afzender.

Daarnaast leer je in deze module conceptueel schrijven. Daarbij werk je vanuit een idee en combineer je tekst en beeld tot een effectieve boodschap.

Reclame copywriting

Deze module gaat uitgebreid in op het werken bij een reclamebureau of op een reclame-afdeling. Het totale creatieproces, van opdracht tot uitwerking, wordt behandeld. Zo leer je bijvoorbeeld een briefing analyseren, op basis hiervan een creatief campagne-concept ontwikkelen en dit concept presenteren. Bij het ontwikkelen, toetsen en onderbouwen van je concept maak je gebruik van belangrijke begrippen en modellen uit de hedendaagse (neuro)marketing.

Ook de uitwerking van het concept komt uitgebreid aan bod. Je leert je idee zowel conceptueel als tekstueel uitwerken in pay-off’s, campagnethema’s en bodycopy voor verschillende middelen. Daarbij leer je tekst en beeld op een aansprekende manier combineren.

Online copywriting

Schrijven voor online kanalen, iedere copywriter krijgt er mee te maken. Online kanalen zijn immers steeds vaker de belangrijkste media binnen een campagne. Deze module bouwt verder op de stof uit de basismodule en gaat daarbij uitgebreid in op het schrijven voor online media.

Je leert in deze module o.a. over de specifieke kenmerken van online teksten en platforms. Ook leer je denken vanuit een customer journey, een contentstrategie bepalen en vindbare SEO-teksten schrijven.

Je leert in deze module uiteenlopende tekstsoorten schrijven voor alle soorten websites en social media. Ook is er aandacht voor conversiegericht schrijven en UX-copy. Tot slot leer je schrijven voor chatbots en mobiele applicaties (apps).

Search Engine Optimization

Hoe laat je een website zo hoog mogelijk scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google? Dat is de vraag die centraal staat in deze module. Je ontdekt hoe Google websites bekijkt en wat je kunt doen om hierop in te spelen. Zo leer je o.a. over contentaanpassingen, technische aanpassingen, linkbuilding en stylesheets. Belangrijke ontwikkelingen worden besproken en je leert de belangrijkste componenten van zoekmachineoptimalisatie toepassen. Bovendien leer je een Google Analytics account en property opzetten.

Starten als zzp’er

Het onderdeel Starten als zzp’er bereidt perfect voor op een bestaan als zelfstandige. Van het binnenhalen van opdrachten en het omgaan met klanten tot de wetten en regelingen en het voeren van de administratie. Maar ook de onzekerheid van een bestaan als zelfstandig ondernemer en hoe je daarmee om kunt gaan, wordt uitgebreid besproken. De module wordt afgesloten met het schrijven van een ondernemingsplan.

Inclusief lesmateriaal

Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je cursus een succes te maken.

Examens en diploma

Examen

Iedere module wordt afgerond met één of meer inzendopgaven die je thuis kunt maken. Voor de modules Reclame copywriting en Online copywriting lever je een verbeterde versie in van de opgaven die je al eerder naar je docent hebt gestuurd. Voor de basismodule en de module Search Engine Optimization zijn dit nieuwe opdrachten. Voor de module Starten als zzp’er schrijf je een ondernemingsplan.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding geeft recht op het LOI-diploma Zelfstandig copywriter. Wil je je kennis na deze cursus verder verbreden of verdiepen? Kies dan bijvoorbeeld voor de cursus Contentstrategie of Social media en Google.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 16 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 16 x € 59,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
16 x € 59,00
Studieduur
16 maanden
Diploma
LOI -diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak