Anatomie en fysiologie
In deze module doe je een theoretische basis op van de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam. Deze kennis is van essentieel belang om je taken als doktersassistent goed uit te kunnen voeren. Na afloop ben je bekend met de anatomische en fysiologische kenmerken van het menselijk lichaam en heb je inzicht in de werking van het menselijk lichaam. Tevens ken je de belangrijkste begrippen in de pathologie.
Werken als doktersassistent
Na deze module heb je een breed beeld van de dagelijkse beroepspraktijk van de doktersassistent. Onder meer medisch denken en handelen, lichamelijk en aanvullend onderzoek, medische terminologie, psychologie, kindergeneeskunde, infecties, allergie, geneesmiddelenkennis en gezondheid en ziekte in andere culturen komen aan bod. Je doet ook kennis op over triagemethodieken, protocollen rond hygiëne, veiligheid, ARBO, milieu en kwaliteitszorg, voorraadbeheersystemen en het elektronische patiëntendossier (EPD). Bovendien behandelt de module alle organisatorische en administratieve taken zoals het maken van afspraken, archivering, financiële administratie en beheer van het medisch dossier.
Medische kennis en behandelmethoden
In deze module leer je de belangrijkste symptomen van ziektes kennen. Daarnaast wordt ingegaan op behandelmethodes en geneesmiddelen en hun werking. Ook leer je welke patiëntgroepen er onderscheiden kunnen worden en wat de kenmerken zijn. Na afloop van de module heb je voldoende theoretische achtergrond om handelend op te treden als doktersassistent, gericht op de individuele gezondheidszorg.
Wet- en regelgeving
In deze module leer je de belangrijkste regelgeving kennen, die nodig is om binnen de kaders van de wet en volgens de richtlijnen en geldende protocollen te kunnen werken. Aan het einde van de module weet de student wat de kaders van wet- en regelgeving zijn voor de doktersassistent. Ook ben je op de hoogte van privacywetgeving, de Wet BIG, de Meldcode huiselijk geweld, en zaken als Arbo, hygiëne en veiligheid.
Communicatie en sociale vaardigheden
In deze module leer je welke communicatietechnieken er zijn en hoe deze ingezet kunnen worden. Daarnaast wordt ingegaan op diverse gespreksvaardigheden en op het samenwerken met collega’s. Ook leer je om te gaan met sociale problematiek.
Triage
De meeste klachten waarvoor patiënten contact opnemen met de huisartsenpraktijk vereisen geen spoedeisende hulp. Als er sprake is een spoedeisende vraag, dan is het essentieel om de triage goed uit te voeren. Daarom leer je in deze module over de methodes die je kunt gebruiken om de juiste informatie te krijgen en de juiste inschatting te maken. Daarbij komen handvatten aan bod, zoals het ABCDE-denken, het werken met toestandsbeelden en andere inzichten uit de traumatologie.