Effectief communiceren
Deze module behandelt de mondelinge en schriftelijke vaardigheden die nodig zijn om effectief te communiceren op HBO-niveau. Denk bijvoorbeeld aan interculturele communicatie, het geven van zakelijke presentaties, helder en compact formuleren en duideljik rapporteren.
Inleiding onderzoek doen
In deze module maak je uitgebreid kennis met alle aspecten van onderzoek doen. Hoe ga je om met kennis van anderen? Hoe beoordeel je deze op kwaliteit en hoe ga je er op integere wijze mee om? Ook wordt ingegaan op het zelf doen van onderzoek. Hoe ontwerp je een onderzoek, hoe baken je het onderwerp af, hoe verzamel je informatie, hoe verwerk en analyseer je de verkregen gegevens, welke conclusies trek je en hoe stel je een onderzoeksrapport op?
Basis Business Process Management
Organisaties worden zich er steeds meer van bewust dat het goed vormgeven van hun businessprocessen een competitief voordeel kan opleveren. Business process management is een kennisgebied waarin de belangrijkste elementen van management en informatietechnologie samenkomen, met als uiteindelijk doel de businessprocessen van organisaties te managen en dit management eventueel te verbeteren. Verder wordt in deze module ingezoomd op bedrijfsprocessen en de relatie met de besturing van een organisatie. Daarbij worden bedrijfsprocessen benaderd vanuit een architectuurprincipe. Dat betekent dat alle processen (afdelingen) op alle niveaus (strategisch, tactisch en operationeel) én hun onderlinge samenhang worden beschouwd. Ook de samenhang tussen processen en de bijbehorende informatiestromen en de ICT-voorzieningen wordt behandeld.
Basis Software Engineering
In deze module leer je de basis van informatiesystemen. Aan bod komen basisbegrippen, de rol en positionering van informatiesystemen in organisaties, soorten informatiesystemen en toepassingsgebieden en de ontwikkeling en kwaliteit van informatiesystemen. Daarnaast leer je hoe op een economische en efficiënte manier softwaresystemen worden geconstrueerd, getest en onderhouden. Hierbij ligt de focus op architecturen, en is er speciale aandacht voor kwaliteit.
Certified UML Professional
Deze module richt zich op de modelleertaal UML. Er is aandacht voor de onderdelen van UML die nodig zijn om de structuur en het gedrag van een systeem te beschrijven. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Class-diagrammen.
- Activity-diagrammen.
- Interaction-diagrammen.
- Use-case-diagrammen.
- Basisnotaties.
Vervolgens wordt ingegaan op de meer geavanceerde onderdelen van de UML-modelleertaal. Met deze technieken is het mogelijk om gedetailleerder de structuur en het gedrag van een systeem te beschrijven en meer invulling te geven aan de interactie tussen het systeem en zijn omgeving. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Composite-structure-diagrammen.
- Component-diagrammen.
- Action model.
- Activity-diagrammen.
- Interaction-diagrammen.
- State machines.
- Deployment-diagrammen.
- Profiles.
Visual C#
Visual C# is een veelgebruikte, door Microsoft ontwikkelde objectgeoriënteerde programmeertaal. C# combineert de kracht en flexibiliteit van C++ en de eenvoud van Visual Basic. Deze module start met de fundamenten van C#. Vervolgens ga je aan de slag met opdrachten zoals je die ook in de praktijk zult tegenkomen. Zo doe je alle benodigde kennis en vaardigheden op.
JAVA Programmeren
In de module Java programmeren leer je de objectgeoriënteerde programmeertaal Java kennen. Deze programmeertaal is niet meer weg te denken in de moderne wereld. Java werkt platformonafhankelijk omdat dezelfde bytecode op verschillende Virtual-machines draait. Dit unieke kenmerk van Java is de sleutel tot succes. Java is een zogenaamde objectgeoriënteerde OO taal en beschrijft alles zoals in het dagelijks leven. Je hebt objecten, deze beschikken over eigenschappen ofwel variabelen en kunnen acties verrichten. Dat maakt Java een zeer toegankelijke programmeertaal. Via de eenvoudige syntax voor flow-control, loops en arrays maak je kennis met OO (object oriëntatie)-concepten in Java syntax. Denk hierbij aan classes, grafische interfaces en inheritance. Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen, zijn: Java operators en beslissingsconstructies, arrays, herhalingslussen, methods, encapsulation, inheritance en exceptions.
Project- en samenwerkingsmethodieken
Deze module behandelt twee veelgebruikte methodieken: Agile Scrum en DevOps.
Agile Scrum wordt steeds vaker gebruikt in de softwareontwikkeling. Kenmerkend daarbij is het inbouwen van herhaalde stappen en het continu plannen testen en evalueren. Een flexibele methode die makkelijk aanpasbaar is. Agile heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een zeer belangrijke standaard voor projectmanagement bij vele organisaties in binnen- en buitenland.
DevOps legt de nadruk op de samenwerking en communicatie tussen softwareontwikkelaars en andere IT-professionals. DevOps is gericht op de totstandbrenging van een (communicatie-)cultuur en omgeving waar de bouw, het testen en het vrijgeven van de software snel kan gebeuren, in hoge frequentie en met grotere betrouwbaarheid. Het automatiseren van het proces van software delivery en infrastructurele veranderingen speelt hierbij een grote rol.
AMBI e-CF Building and Implementing
Deze module sluit aan bij het competentiegebied ’run’ uit het e-CF. Daarbij is aandacht voor de beheeronderwerpen user support, change support, service delivery en problem management. Deze onderwerpen zijn zeer relevant voor ICT’ers die zich willen bekwamen in softwareontwikkeling, in de technische structuur of in servicemanagement. Bijvoorbeeld in een functie als technisch specialist, softwareontwikkelaar of security specialist.
IREB Foundation
De International Requirements Engineering Board (IREB) is een internationale non-profitorganisatie die zich richt op het verder professionaliseren van het requirements vakgebied. In de module komen de internationale terminologie, standaarden, technieken en methoden ten aanzien van requirements engineering en requirements management aan bod. De module leidt op tot het IREB® CPRE Foundation-examen.
PHP en MySQL
Deze module behandelt professionele technieken en biedt technologische verdieping op het gebied van dynamische webpagina’s. Onderwerpen die aan bod komen, zijn:
- Waarom PHP en MySQL.
- Server-side webscripting.
- Beginnen met PHP.
- PHP toevoegen aan HTML.
- Syntaxis en variabelen.
- Controle en functies.
- Informatie uitwisselen tussen pagina's.
- Strings. Arrays en array functies.
- Getallen.
- Oplossingen voor Basisproblemen.
- Een database kiezen voor PHP.
- SQL tutorial.
- MySQL-databasebeheer.
- PHP/MySQL functies.
- Queries in tabellen weergeven.
- Formulieren opbouwen vanuit queries.
- PHP / MySQL efficiëntie.
- Oplossingen voor PHP / MySQL problemen.
- Sessies, cookies en http.
- Configuratie. Exception en foutafhandeling.
- E-mail.
- Weblogs.
- Authenticatie van gebruikers.
- Statische HTML sites converteren.
HTML/CSS
De module HTML 5 en CSS 3 is zeer praktijkgericht. We kijken eerst naar het verleden en de toekomst van HTML om een beeld te krijgen van de ontwikkeling naar deze nieuwe standaard. Daarna komen alle nieuwe eigenschappen van de taal aan bod. Je leert HTML-pagina’s met de nieuwe standaard opbouwen (nieuwe tags en attributen). Daarnaast komt CSS 3 aan bod en alle nieuwe eigenschappen van deze taal. Vervolgens ga je zelf aan de slag. De multimediale tutorials geven daarbij duidelijke uitleg en instructies.
Mensgericht ontwerpen en testen
Tijdens de module ontdek je hoe mediaproducten steeds beter uitgediept en geoptimaliseerd kunnen worden. Door verschillende fases (ontwerpen, testen en verbeteren) wordt er een begrijpelijk en bruikbaar mediaproduct gerealiseerd. Je maakt kennis met verschillende methoden zoals PDCA, Lean en Scrum.
ISTQB Foundation & ISTQB Agile Tester Extension
In deze module doorloop je twee certificeringstrainingen: ISTQB Foundation en ISTQB Certified Tester, Foundation Level – Agile Tester.
De module behandelt het testen van informatiesystemen. Daarbij is o.a. aandacht voor het belang van teksten, het testen in relatie tot systeemontwikkeling en de fundamenten van een gestructureerd testproces. Alle fasen van het testproject komen aan bod. Ook wordt ingegaan op een aantal testtechnieken.
Na afronding ben je in staat om op een effectieve manier deel uit te maken van een Agile team.