Piano

Vakgebied

Piano

De cursus Piano behandelt stapsgewijs alle technieken die je nodig hebt om piano te spelen. Geschikt voor elk niveau, inclusief gratis USB-microfoon en opnamesoftware van Audacity.

In het kort

In het kort

De cursus Piano behandelt stapsgewijs alle technieken die je nodig hebt om piano te spelen. Geschikt voor elk niveau, inclusief gratis USB-microfoon en opnamesoftware van Audacity.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 52,50
Studieduur
Vanaf 6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Een piano is een veelzijdig instrument en past in bijna elk denkbaar muziekgenre. Logisch dat je piano wilt leren spelen! De cursus Piano van de LOI behandelt stap voor stap alle technieken die je nodig hebt. Spelenderwijs maak je je verschillende muziekstukken in diverse stijlen eigen, zoals pop, klassiek of jazz. Wat je niveau ook is, na afloop van deze pianocursus speel je de sterren van de hemel. Aan de hand van MP3-bestanden met geluidsfragmenten leer je diverse muziekstukken spelen. Je eigen muziekspel neem je op met de USB-microfoon en opnamesoftware die je gratis bij de opleiding ontvangt. Een ervaren docent beoordeelt je spel en geeft feedback.

Aan het eind van de LOI-cursus Piano heb je al een flink repertoire en kun je vlot muziek lezen. Met de vaardigheden die je hebt opgedaan, breid je je repertoire heel gemakkelijk uit met nieuwe songs!

Bij deze piano opleiding heb je de keuze uit een beginners-, gevorderden- én een volledige opleidingsvariant.

Daarom kies je voor de cursus Piano

 • Met gratis MP3-geluidsfragmenten.
 • Inclusief gratis USB-microfoon en opnamesoftware van Audacity.
 • Kies voor beginners, gevorderden of een combinatie hiervan.

Voor wie

Voor wie

Ben je gek op pianomuziek en lijkt het je geweldig om een flink repertoire te kunnen spelen? Dan is de cursus Piano van de LOI perfect voor jou! Kies het niveau dat bij je past en doe alle technieken op om moeiteloos piano te kunnen spelen.

Einddoel

Na afloop van de pianocursus van de LOI speel je piano in diverse muziekstijlen en:

 • ken je het notenschrift en de toonladders
 • heb je kennis van drie- en vierklanken, harmonieleer en vormenleer
 • weet je wat de correcte speelhouding is voor het pianospelen
 • heb je een flink repertoire in verschillende stijlen
 • kun je vlot muziek van blad lezen.

De cursus

Inhoud van de cursus Piano

Tijdens de cursus Piano van de LOI leer je natuurlijk vooral piano spelen. Veel oefenen is daarbij een vereiste. Toch komt er ook theorie aan te pas.

Afhankelijk van je niveau, kies je zelf de opleidingsvariant die bij je past.

Meer over de inhoud

Bij de piano cursus van de LOI kies je zelf de opleidingsvariant die bij je past:

Piano (beginners)

Je leert veel over algemene en meer pianogerichte muziektheorie. Deze leerstof is zo veel mogelijk toegespitst op de problemen die je tegenkomt bij het spelen van de stukken uit deze cursus zoals het notenschrift, toonladders, drie- en vierklanken, harmonieleer en vormleer. Natuurlijk ga je ook veel oefenen in het spelen van eenvoudige muziekstukken. Onder meer Au clair de la lune, Rock around the clock en What shall we do with a drunken sailor passeren de revue. Je oefent het juiste gebruik van de vingers, handen, polsen en armen en een correcte speelhouding voor de verschillende soorten muziek die je leert spelen in de cursus.

Piano (gevorderden)

Je hebt de basiskennis van het pianospelen in huis. Met de gevorderdenvariant van de cursus Piano zul je deze kennis verder uit gaan bouwen. Les na les breid je je vaardigheid uit. Onder meer de toonladder van F, extra notenwaarden en maatsoorten en versieringen in de muziek worden besproken. Daarnaast komen diverse vierklanken in mineur aan bod. Ook leer je hoe je kunt improviseren. Na afloop kun je moeilijkere, populaire liedjes spelen, zoals: Please release me, Auld Lang Syne, Summertime en Amazing Grace.

Piano (volledig)

De volledige variant van de cursus Piano is een combinatie van beginners en gevorderden. Je begin vanaf de basis, maar leert uiteindelijk wel op gevorderdenniveau pianospelen.

Het lesmateriaal bevat opdrachten die je oefent en vervolgens opneemt met de USB-microfoon en opnamesoftware van Audacity. Je bestanden stuur je ter beoordeling naar je docent. Dit doe je via LOI Campus, de digitale leeromgeving van de LOI. Je docent spreekt zijn oordeel en advies in, geeft antwoord op eventuele vragen en speelt zo nodig muziekfragmenten voor. Je beluistert de feedback van je docent ook weer heel gemakkelijk via LOI Campus.

Gratis extra studiematerialen

Bij de cursus ontvang je gratis een USB-microfoon én opnamesoftware van Audacity. Hiermee kun je gemakkelijk je muziekspel opnemen en bewerken.

Dit heb je nodig

Je hebt vanzelfsprekend een piano en een computer met internet en USB-aansluiting nodig.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je hierna nog meer muziekcursussen volgen? Denk dan eens aan de cursus Basgitaar, Keyboard of Gitaar.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk
"Jong of oud, iedereen kan piano leren spelen!"
Ruud Wouterson

Docent piano


Lees het interview
"Jong of oud, iedereen kan piano leren spelen!"
Ruud Wouterson

Docent piano

Lees het interview

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke cursusduur afhankelijk is van de keuzes die je bij inschrijving maakt.

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Je kunt zowel voor de volledige cursus inschrijven, als voor de onderdelen afzonderlijk. Hierdoor varieert het lesgeld. Meer informatie hierover vind je op het inschrijfformulier.

Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan op het inschrijfformulier. Naast het lesgeld betaal je éénmalig een klein bedrag aan inschrijfkosten.

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • USB-microfoon en opnamesoftware.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 52,50
Studieduur
Vanaf 6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 14 februari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak