Hieronder volgen de belangrijkste onderwerpen van de cursus Sportmassage.
Anatomie
Hoe is het menselijk lichaam opgebouwd? Anatomie (ontleedkunde) is de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van de bouw van het menselijk lichaam. Deze module biedt kennis van de bouw van de verschillende onderdelen van het lichaam, waarbij de nadruk ligt op het bewegingsapparaat. Botten, gewrichten en spieren zijn voor sportmasseurs de belangrijkste onderwerpen. Deze elementen worden dan ook uitgebreid behandeld.
Fysiologie
Hoe werkt het menselijk lichaam? In dit onderdeel ligt de focus op de fysiologie van het lichaam, oftewel het normale functioneren van het lichaam, met de nadruk op de bewegingsfuncties. Hierbij komen onder andere zaken als stofwisseling, spijsvertering en ademhaling aan de orde, evenals de huid en warmtehuishouding en het zenuw- en hormoonstelsel.
Preventie binnen de sport
Een sportmasseur begeleidt een sporter voor, tijdens en na de sportbeoefening. Het voorkomen van blessures is één van de belangrijkste taken van de sportmasseur. Het behandelen van een blessure wordt overgelaten aan de arts of fysiotherapeut. Preventie komt in deze module dan ook uitgebreid aan bod. Je leert hoe een blessure ontstaat, welke kenmerken wijzen op een overbelasting of blessure en welke middelen je hebt om hiermee om te gaan. Verder worden veelvoorkomende blessures zoals de tenniselleboog, de voetbalknie en de werpersarm behandeld. Ook komen trainingsleer, voeding, schoeisel en hygiëne en verzorging van de sporter aan bod.
Kwaliteitszorg
Binnen het proces dat een sporter doorloopt bij de sportmasseur, zorgt de sportmasseur er te allen tijde voor dat hij verantwoording kan afleggen over de keuzes die hij heeft gemaakt en de handelingen die hij heeft verricht. Dit proces en deze verantwoording vallen onder de vlag kwaliteitszorg. Dit onderdeel is een nieuw onderdeel in het theoretisch examen van de NGS en wordt uitgebreid behandeld tijdens de praktijkdagen van de opleiding.
Sportmassage is een vak dat je alleen leert door veel te oefenen. Daarom worden bij deze cursus maar liefst tien gratis praktijkdagen georganiseerd, waarvan twee dagen examentraining. De praktijkdagen worden tussen september en mei in Leiderdorp gehouden. Er wordt tijdens deze dagen onder meer aandacht besteed aan de specifieke technieken en praktische vaardigheden. De praktijklessen zijn onderverdeeld in de volgende onderwerpen
Massage
Allereerst komen de effecten en doelstellingen van massage aan bod. We behandelen de verschillende handgrepen en technieken die gebruikt worden in de sportmassage en door te oefenen leer je deze ritmisch en soepel toe te passen. Daarna wordt er per lichaamsdeel ingegaan op de te masseren spieren en gewrichten.
Functieonderzoek
In dit deel komen de verschillende onderdelen van het bewegingsapparaat aan bod, zodat je een inventarisatie kunt maken van de lichamelijke gesteldheid van de sporter. Per lichaamsonderdeel leer je welke testen je kunt uitvoeren en welke conclusies daaraan verbonden kunnen worden. Ook komt het opstellen van een behandelplan aan de orde.
Tapen en bandageren
Tape- en bandagetechnieken vormen een belangrijk middel voor het voorkomen en genezen van blessures. Je leert welke materialen gebruikt worden en hoe je deze toe moet passen. Per lichaamsonderdeel worden de verschillende technieken onder de loep genomen.
EHBO
Een sportmasseur moet eerste hulp kunnen verlenen als dit nodig is. In dit onderdeel komt EHBO in het algemeen aan de orde, maar ook eerste hulp bij sportongevallen komt specifiek aan bod. Voor dit onderdeel wordt gebruikgemaakt van het Oranje Kruisboekje.
Onderdeel van deze cursus is een stage van vier uur in een passende omgeving. In principe moet je zelf een stageplaats zoeken. Uiteraard kun je tijdens de praktijkdag wel tips vragen aan de docent.
Daarnaast leg je tijdens de opleiding een portfolio aan. Dit is onderdeel van het examen.
Het lesmateriaal is inclusief een klapper met practicumhandleiding. Bovendien biedt LOI Campus, de online leeromgeving, diverse online hoorcolleges waarin stap voor stap haarfijn uitleg wordt gegeven over de verschillende massagetechnieken en het functieonderzoek.
We gaan we ervan uit dat je beschikt over een Oranje Kruisboekje. Dit boekje is te bestellen via Het Oranje Kruis.
Als LOI-cursist kun je tegen een speciaal actietarief lid worden van het NGS (het Nederlands Genootschap voor Sportmassage). Als NGS-lid blijf je op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van sport- en wellnessmassage en profiteer je van vele voordelen. Zo ontvang je tien keer per jaar ‘Sportmassage’, hét vakblad voor sport- en wellnessmassage met daarin vakinhoudelijke informatie en de laatste trends en ontwikkelingen. Daarnaast organiseert het NGS een landelijke kennisdag en kun je verzekeringen afsluiten waarbij je profiteer van een collectief voordeel.
Het NGS behartigt de belangen van alle sport- sportzorg en wellnessmasseurs in Nederland en vertegenwoordigt de branche in het contact met belangrijke partijen zoals de landelijke overheid, zorgverzekeraars, NOC*NSF en sportbonden, evenementenorganisatoren en andere sportzorgprofessionals.