Freelance fotograaf (digitale fotografie)

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Vakgebied

Freelance fotograaf (digitale fotografie)

Deze zeer praktijkgerichte cursus leert je alles over fotografie én over het starten van een eigen bedrijf.

In het kort

In het kort

Deze zeer praktijkgerichte cursus leert je alles over fotografie én over het starten van een eigen bedrijf.

Lesgeld thuisstudie
17 x € 39,00 (€ 60,00) 35% korting
Studieduur
17 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Heb je een passie voor fotografie en wil je hier graag je vak van maken? Volg dan de praktische combinatiecursus Freelance fotograaf. Verschillende technische en creatieve mogelijkheden van een digitale spiegelreflexcamera komen uitgebreid aan bod. Denk aan compositie, belichting, lenzen en scherpte. Bovendien leer je foto’s te bewerken met het gebruiksvriendelijke programma Adobe Photoshop Elements. Door zelf actief aan de slag te gaan, ontwikkel je je technische en creatieve vaardigheden optimaal. Naast alle fijne kneepjes van het vak leer je ook alles over het werken als zelfstandig ondernemer. Door deze unieke combinatie maak je straks een vliegende start als freelance fotograaf!

Daarom kies je voor de cursus Freelance fotograaf (digitale fotografie)

 • Voordelige  combinatiecursus.
 • Gebaseerd op Adobe Photoshop Elements.
 • Gratis extra studiematerialen.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Freelance fotograaf is bestemd voor iedereen die betere foto’s wil maken en bewerken en zich wil voorbereiden op een professionele carrière als fotograaf. Na het volgen van deze cursus heb je alles in huis om aan de slag te gaan als freelance fotograaf. Je beheerst de juiste technieken om foto’s te maken met een digitale spiegelreflexcamera en deze foto’s te bewerken met Adobe Photoshop Elements. Daarnaast ben je perfect voorbereid op een bestaan als zelfstandig ondernemer.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Freelance fotograaf.

De cursus

Inhoud van de cursus Freelance fotograaf (digitale fotografie)

De cursus Freelance fotograaf is een uitgebreide cursus, die bestaat uit drie delen: Digitale fotografie, Digitale beeldbewerking en Ondernemen. In de module Digitale fotografie komen de technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera aan bod. Er is bijvoorbeeld aandacht voor landschapsfotografie, natuur- en macrofotografie en portretfotografie. De module Digitale beeldbewerking behandelt de verschillende toepassingen en technieken van het gebruiksvriendelijke programma Adobe Photoshop Elements.

In het cursusdeel Ondernemen is er de keuze uit de module Starten als ZZP'er of Eigen webwinkel starten. De module Starten als ZZP’er bereidt je voor op een bestaan als zelfstandige. Van het binnenhalen van opdrachten en het omgaan met klanten tot de wetten en regelingen en het voeren van de administratie. In de module Eigen webwinkel starten komt alles over het succesvol opstarten en onderhouden van een webwinkel aan de orde. Van het opbouwen van een webwinkel en maken van aantrekkelijke teksten tot het bijhouden van de website en trekken van bezoekers met zoekmachines.

Meer over Digitale fotografie

Licht en gereedschap

Licht is het belangrijkste ingrediënt van een foto. Zonder licht is er geen kleur. In dit hoofdstuk leer je hier alles over. Daarnaast ga je in op de verschillende typen digitale camera’s die er zijn en de mogelijkheden die ze bieden. In het daaropvolgende hoofdstuk leer je alles over lenzen. Wat is een lens precies en waarom heb je er een nodig? Verder komen onderwerpen als brandpuntsafstand en beeldhoek, zoombereik, lichtsterkte, lensafwijkingen en beeldstabilisatie aan de orde.

Zoeker, ontspanner en belichting

Voordat je een foto maakt, moet je eerst zien hoe het onderwerp ‘gekaderd’ is. Hiervoor kijk je door de zoeker. Ben je tevreden over de compositie, dan druk je op de ontspanner om de foto te maken. Daarbij laat je een bepaalde hoeveelheid licht tot de beeldsensor toe. Hoeveel licht dit moet zijn, is afhankelijk van de belichtingsinstellingen van de camera, voortkomend uit de lichtmeting. Hoe je sluitertijd en diafragma instelt, leer je ook in dit hoofdstuk.

Scherpte en sensor

Zonder een goede belichting kun je geen goede foto maken. Foto’s die te donker of te licht zijn, krijgen meestal niet de schoonheidsprijs. Dat geldt ook voor foto’s die onscherp zijn. Foto’s die onscherp zijn, belanden dan ook meestal in de prullenbak. En, in tegenstelling tot een afwijkende kleur of helderheid, kan onscherpte nauwelijks tot nooit worden gecorrigeerd in een fotobewerkingsprogramma. Het scherpstellen van een camera is dan ook een belangrijk onderdeel van de fotografie. In dit hoofdstuk leer je er alles over. Daarnaast gaat dit hoofdstuk ook in op de sensor: een wezenlijk onderdeel van de digitale camera.

Kleur en bestanden, opslagmedia, terugkijken en downloaden

De wereld van kleur is als een ijsberg. Vaak zie je slechts het topje, terwijl een groot gedeelte buiten het gezichtsveld valt. In het kort gaat dit hoofdstuk in op vier aspecten van het kleurbeheer: kleurruimte, kleurdiepte, kleurprofiel en kleur in de praktijk. Daarnaast leer je alles over het opslaan van fotobestanden. Welke manieren zijn er? En hoe kun je je foto’s gemakkelijk terugkijken?

Accessoires, hardware en software

Als je een digitale camera aanschaft, zul je merken dat er vaak nog wel wat kosten bijkomen voor de nodige accessoires. Dit hoofdstuk staat dan ook stil bij de belangrijkste toebehoren bij digitale camera’s. Je leert, naast geheugenkaarten en flitsers, meer over batterijen en accu’s, statieven, tassen, koffers, onderhoudsmiddelen, voorzetlenzen, filters, zonnekappen en onderwaterbehuizing. Daarnaast leer je een aantal basistechnieken voor het bewerken van je digitale foto’s.

Fotografietips

Fotografie is subjectief. Toch is er een aantal algemene criteria waaraan een opname moet voldoen om hem geslaagd te maken. Denk bijvoorbeeld aan een goede belichting, natuurlijke kleuren en een scherp onderwerp. Maar ook compositie, karakter en uitstraling zijn erg belangrijk. In dit onderdeel krijg je handige fotografietips die de aantrekkingskracht van jouw foto’s kunnen vergroten.

Landschap en reizen, natuur- en macrofotografie en portret- en actiefotografie

Wat spreekt jou het meeste aan? Landschaps- en reisfotografie, natuur- en macrofotografie of juist portret- en actiefotografie? Je krijgt inzicht in de specifieke aspecten en aandachtspunten van deze verschillende thema’s en onderwerpen in de fotografie. Na een korte toelichting over wat een bepaald thema inhoudt, wordt aangegeven welke voorbereidingen je moet treffen voor een geslaagde fotosessie. Daarnaast krijg je nog enkele handige trucs en tips.

Overige thema’s

Naast bovengenoemde thema’s, zijn er nog tal van andere onderwerpen die in de cursus naar voren komen. Hoe fotografeer je bijvoorbeeld producten of gebouwen? Hoe maak je een goede panoramafoto en wat doe je als je een mooie foto wilt maken van een natuurverschijnsel als onweer? Daarnaast komen onderwaterfotografie, luchtfotografie en reportages aan bod.

Beeldoptimalisatie, werken met RAW & HDR

Ben je niet helemaal tevreden met je foto? Dan kun je altijd nog proberen ‘m na te bewerken. Maar hoe doe je dit, zonder dat het ten koste gaat van je foto? In het hoofdstuk Beeldoptimalisatie krijg je vast een introductie. Je leert onder meer hoe je belichting corrigeert, hoe je de kleur aanpast en hoe je een onscherpe foto scherper maakt. Vervolgens doe je basiskennis op over de bestandsformaten RAW en HDR.

Foto’s afdrukken, publicatie en auteursrecht

Bij digitale fotografie is het minder vanzelfsprekend om foto’s af te drukken dan bij analoge fotografie. De foto’s blijven vaak in de computer of op cd staan. Wil je toch graag je foto’s afdrukken? Dan is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wat is bijvoorbeeld het afdrukformaat, de afdrukverhouding en wat zijn de afdrukmogelijkheden? Na afloop weet je er alles van. En welke mogelijkheden zijn er om digitale foto’s snel terug te kijken of aan een publiek te tonen? Het hoofdstuk Publicatie en auteursrecht vertelt je er alles over.

Meer over Digitale beeldbewerking

Installatie en apparatuur

De cursus begint met de basis. Het werken met de camera, het werken met de computer en de scanner en printer komen aan bod. In dit hoofdstuk kun je je kennis dus nog eens opfrissen.

Basisbewerkingen

Je leert kleuren aanpassen, bijvoorbeeld om ’rode ogen’ of overbelichting te corrigeren. Ook laat de cursus je zien hoe je foto's vergroot, verkleint en uitsnijdt.

Geavanceerde technieken

Later komen de meer geavanceerde technieken aan bod, zoals foto's manipuleren en samenvoegen, maskers en lagen, tekenen van objecten en het omgaan met zogenaamde ’filters’. Je leert hoe je bepaalde onderdelen van je foto kunt verbergen of juist meer onder de aandacht kunt brengen. Er zijn ontelbaar veel effecten die je kunt toepassen op je foto’s. Door veel oefenen en experimenteren leer je hoe filters zich gedragen en wat jij de mooiste en leukste effecten vindt.

Je foto’s op internet

Daarnaast leer je hoe je foto's op cd-rom, dvd of op een eigen internetsite kunt zetten. Zo maak je een digitaal fotoalbum of deel je foto's via internet met anderen! Met behulp van het uitgebreide lesmateriaal en de begeleiding van je docent leer je het snel en eenvoudig.

Meer over Ondernemen

Je kunt kiezen voor de module Starten als ZZP'er of Eigen webwinkel starten.

Starten als ZZP'er

Dit onderdeel bespreekt alle zaken die van belang zijn voor een ZZP’er. Denk hierbij aan het binnenhalen van opdrachten, het presenteren van je werk, het omgaan met klanten, het voeren van administratie en de wetten en regelingen waar een freelancer mee te maken krijgt. Tot slot wordt de onzekerheid van een bestaan als zelfstandige besproken en worden handvatten aangereikt om hiermee om te gaan.

Lees alles over de cursus Starten als ZZP’er.

Eigen webwinkel starten

Tijdens deze module komt alles over het succesvol opstarten en onderhouden van een webwinkel aan bod. Het bouwen van een webwinkel, schrijven van aantrekkelijke teksten, maken van mooie afbeeldingen, uploaden en bijhouden van de website en trekken van bezoekers naar de webwinkel horen hier allemaal bij. Ook komen de wetten en regelingen bij een eigen webwinkel aan bod. Na afronding bezit je alle kennis om een eigen webwinkel te starten.

Lees alles over de cursus Eigen webwinkel starten.

Dit heb je nodig

Om de cursus te kunnen volgen, is een digitale spiegelreflexcamera noodzakelijk. Ook gaan we ervan uit dat je beschikt over Photoshop Elements. De leerstof is gebaseerd op Photoshop Elements 14.

Examens en diploma

Diploma

Succesvolle afronding van de cursus geeft recht op het LOI-diploma Freelance fotograaf.

Vraag een studieverklaring aan

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 17 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 17 x € 39,00 (€ 60,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je beschikt over een digitale spiegelreflexcamera en Photoshop Elements. De leerstof is gebaseerd op Photoshop Elements 14.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
17 x € 39,00 (€ 60,00) 35% korting
Studieduur
17 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.

Nog dagen! Laatste dag! Actie verlengd!
Aantrekkelijke tijdschriftenactie

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

Tijdelijk 35 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 35% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!