De cursus Sportpsychologie en coaching is opgebouwd rondom vier thema’s.
Sport in Nederland
We bespreken de sport zoals die in Nederland is geregeld. We gaan allereerst in op de sportinfrastructuur zelf (organisatie, professionaliteit, bestuur, officials, vrijwilligers en de sportvereniging als hoeksteen). Daarnaast passeren topsport en breedtesport de revue en gaan we in op onderwerpen als promotie, media, sponsoring en stakeholders. Met welke doelgroepen heeft een sportmanager te maken? Welke motieven zijn er om te sporten en hoe speelt een sportmanager daarop in? Verder is er aandacht voor lichamelijke opvoeding (geschiedenis, toekomst, sport als doel en als middel) en sport en overheid (bemoeienis, publieke dienst, regelgeving en controle). Tot slot komt ook de relatie tussen sport en maatschappij aan bod. We gaan in op de rol van de politiek en gezondheidszorg en kosten.
Psychologie van het sporten
Motivatie is van cruciaal belang voor het leveren van optimale sportprestaties. In het tweede deel van deze cursus besteden we hier uitgebreid aandacht aan. Evenals aan de relatie tussen sport en emotie, de verschillende soorten emoties en manieren om deze te sturen. Zo gaan we dieper in op het begrip angst, de effecten van angst en andere relevante begrippen die hiermee samenhangen. Wat ook niet mag ontbreken, is aandacht voor de persoonlijkheidskenmerken van de sporter; deze verschillen per individu. Hoe moeten persoonlijkheidskenmerken in kaart gebracht worden en laat je ze voor de desbetreffende sporter(s) werken?
Coaching van de individuele sporter
Wat komt er allemaal kijken bij het mentaal begeleiden van een individuele sporter? We behandelen om te beginnen de begrippen kernkwaliteiten en attitudes. Daarnaast staan we stil bij motivatie, de principes van het leren en het belang van belonen. Je leert een passend coachingstraject opzetten, een constructief coachgesprek op maat voeren en achteraf evalueren. Ook die vragen worden beantwoord in dit onderdeel van de cursus. Daarnaast komt communicatie aan bod: de verschillende gesprekstechnieken en alles over de kunst van het vragen stellen, luisteren en observeren. Tot slot richten we ons onder andere op mentale vaardigheden en training.
Teamcoaching
Dat het coachen van een team weer andere kennis en vaardigheden vereist dan het begeleiden van een individuele sporter, ligt voor de hand. Aan het coachen van groepen en teams besteden we in dit vierde deel van de cursus dan ook aandacht. We gaan kijken naar specifieke mentale aspecten die een rol spelen bij het functioneren in een team. Hoe maak je gebruik van de kracht van een groep of team? Wat kunnen valkuilen zijn en wat juist kansen? Het GROW-model wordt besproken, de verschillende fases hierin en het bijbehorende gespreksmodel. Tot slot staat evaluatie van groeps- en teamcoaching op het programma.
Tijdens deze actieve en leerzame dag train je je coachingsvaardigheden, samen met studenten van meerdere coaching vakgebieden. Iedere deelnemer bereidt een presentatie voor over een casus uit het eigen vakgebied. Jullie geven elkaar feedback, wisselen ervaringen en ideeën uit en doen rollenspellen. Dit alles onder begeleiding van een ervaren trainer. Aan het einde van de training krijg je een reflectieopdracht. Voor het behalen van het certificaat Sportpsychologie en coaching zijn deelname aan de praktijkdag en het succesvol afronden van de reflectieopdracht vereist.
Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.