Tekentechnieken
In deze module komen de diverse materialen aan bod die gebruikt worden bij het tekenen. Denk aan Oost Indische inkt, houtskool, pennen, penselen, viltstiften en waterverf. Alle technieken en materialen leiden tot een ander resultaat. Ook de ondergrond en hulpmaterialen als gum, mesje en fixatief hebben invloed op het eindresultaat. Je leert gerichte keuzes maken om je ideeën zo goed mogelijk op papier te krijgen.
Natuurtekenen
We staan stil bij het tekenen van bloemen, bomen en landschappen. Onderwerpen die hierbij worden besproken, zijn: ruimte en diepte, schaduw, accenten, grondvormen en verhoudingen, lijnen en vormen, dieptesuggesties en verschillende soorten perspectief.
Illustratief tekenen
Onderwerpen die in dit deel aan bod komen, zijn: beeldelementen, compositie, kleur- en kleurenharmonie, fantasietekenen, silhouetten, vergroten, beweging, boekillustraties, stilleven en grondvormen.
Portret- en figuurtekenen
In dit onderdeel gaan we in op het tekenen van portretten en figuren. Hoe kan iemands persoonlijkheid en karakter in een illustratie naar voren worden gebracht? Op welke anatomische aspecten moet gelet worden? Waar moet je op letten bij hulplijnen en verhoudingen? Hoe zit het met de compositie en hoe kan een expressie van het lichaam krachtig overgebracht worden?
Kunstgeschiedenis
Een stukje kunstgeschiedenis mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze cursus. We gaan terug naar de prehistorie, de klassieke oudheid, de middeleeuwen, de renaissance, barok en rococo om de geschiedenis van het tekenen en schilderen op te zoeken.
Digitaal illustreren
Dit onderdeel gaat in op het onderlinge gebruik van diverse tekenprogramma’s. Ook de toepassingen van deze programma’s worden uitgebreid behandeld. Tijdens deze cursus zijn er voldoende oefenopdrachten. Deze worden opgestuurd naar de docent. De docent geeft praktisch commentaar waarmee je je tekeningen kunt verbeteren.
Basiskennis ondernemerschap
In dit onderdeel leer je alles wat je moet weten om succesvol als ondernemer aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal kijken bij ondernemen? Wat zijn kansen en risico’s? Hoe werf je klanten en hoe zet je je product of dienst in de markt? Ook bedrijfsadministratie komt uitgebreid aan bod. Met welke fiscale regels krijg je bijvoorbeeld te maken? Hoe maak je een begroting? En hoe stel je een factuur op?
Het ondernemingsplan
Tijdens dit onderdeel ga je aan de slag met het ondernemingsplan voor jouw eigen onderneming. Hierin omschrijf je bijvoorbeeld wat je gaat doen en waarom. Wat voeg je toe aan de markt en waarom moeten klanten bij jou zijn? Hoe ga je je klanten bereiken? En hoe ziet je verdienmodel eruit? Na afronding heb je een volledig ondernemingsplan opgesteld, inclusief een financieel plan en een marketingplan.