Music management

Vakgebied

Music management

Tijdens de cursus Music management leer je alles over zakelijke kant van de muziekbranche. Maak een carrièreplan en begroting voor je eigen start-up.

In het kort

In het kort

Tijdens de cursus Music management leer je alles over zakelijke kant van de muziekbranche. Maak een carrièreplan en begroting voor je eigen start-up.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 99,00
Studieduur
7 maanden
Diploma
LOI -diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

De cursus Music management is geschikt voor muzikanten of artiesten die alles willen weten over de zakelijke kant van de muziekbranche. Ook is deze cursus een prima keuze voor managers van een band die professionele managementkennis willen opdoen gericht op de muziekbranche. Tijdens de cursus leer je precies hoe het achter de schermen in elkaar steekt en hoe mensen in de muziekwereld een inkomen verdienen. Onderwerpen die aan bod komen, zijn: het schrijven van een boekingsplan, het invullen van boekingscontracten en het maken van een eigen carrièreplan en begroting voor je eigen start-up.

Daarom kies je voor de cursus Music management

 • Alles over management in de muziekbranche.
 • Gratis het boek ‘De Muzikantengids’.
 • Inclusief inspirerende multimediale opdrachten.
 • Online hoorcolleges.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Music management is bestemd voor iedereen die meer wil weten van de zakelijke kant van de muziekbranche. De opleiding is vooral een aanrader voor muzikanten en artiesten en personen die zich (gaan) bezighouden met het management van bands of zangers/zangeressen.

Een musicmanager kan muzikale concepten ontwikkelen. Daarnaast kan hij of zij op verschillende manieren muziek promoten, bijvoorbeeld via een marketingplan, internetcampagne of social media. Verder kan een musicmanager een begrotings- en dekkingsplan voor theatertoernees maken.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Music management.

De cursus

Inhoud van de cursus Music management

De cursus Music management begint met een inleiding van de muziekbranche. We gaan dieper in op het management en aspecten die belangrijk zijn bij het begeleiden van artiesten en/of bands. Vervolgens komen verschillende manieren van het promoten van muziek aan bod. Denk hierbij aan het schrijven van een marketingplan, het uitvoeren van een internetcampagne en de inzet van social media. Verder behandelen we onderwerpen waar een zelfstandig ondernemer mee te maken krijgt. Dit is ook een belangrijk onderdeel voor een musicmanager. Een musicmanager moet namelijk ook onder andere een begroting kunnen maken en de boekhouding voeren.

Meer over de inhoud

De cursus Music management bestaat uit de volgende onderdelen:

Een muzikaal concept ontwikkelen

Het eerste deel van de cursus Music management omvat een introductie van de muziekwereld. We bespreken hoe de muziekwereld er op dit moment uitziet in Nederland. Bovendien komen de beroepsmogelijkheden in de sector aan bod en kom je erachter wat er zo specifiek is aan management in de muziekbranche. Ook het ontwikkelen van muzikale concepten komt aan de orde. Verder is er aandacht voor artiest- en bandcoaching. Hier komen alle aspecten aan bod die van belang zijn bij het begeleiden van artiesten en/of bands.

Muziek promoten

Hoe vaker je een muziekstuk hoort, hoe meer je het gaat waarderen. Herhaald horen of er bij herhaling over horen spreken is een voorwaarde om vraag naar een muzikaal product te laten ontstaan. Muziek moet gepromoot worden om bekend te worden. Daarom gaan we in dit deel van de cursus hierop in. Het marketingplan wordt besproken, evenals het promotieplan. Ook het onderwerp ‘talentenjachten’ en de rol van internet en de massamedia (radio, tv, tijdschriften en websites) komen aan bod. Tot slot gaan we ook in op het maken van promofoto’s.

Optreden

In dit deel is er aandacht voor de praktische zaken rondom een optreden. Je reist mee met een optredende band of artiest en maakt een foto- en videoverslag hierover.

Muziek verkopen

Hoewel vroeger vrijwel alle muziek op internet illegaal was, wordt er online tegenwoordig veel legaal naar muziek geluisterd. Onder meer YouTube, iTunes en Spotify zijn erg populair. Dit zijn dan ook aantrekkelijke kanalen om een muziekproductie mee te promoten en te verkopen. Daarom besteden we aandacht aan de digitale distributie van muziek. Bovendien leer je een campagne te bedenken voor de digitale distributie van een productie en bespreken we diverse voorbeelden van 360° deals.

De organisatie

Dit deel van de opleiding Music management gaat allereerst in op de artiestenregeling en de gageverklaring. Je leert onder meer een gageverklaring in te vullen en een begroting en dekkingsplan voor een theatertoernee te maken. Daarnaast gaan we in op het zelfstandig ondernemerschap. Wat komt hier allemaal bij kijken en hoe moet een boekhouding gevoerd worden?

Muziek als beroep

Achter de carrière van een Nederlandstalige zanger zit een ander verdienmodel dan achter een alternatieve rockband. Een dj verdient met andere geldstromen zijn brood dan een singer-songwriter. Bij het plannen van een carrière zijn die verschillen in het verdienmodel heel belangrijk. In dit laatste hoofdstuk is er uitgebreid aandacht voor verdienmodellen. Ook gaan we in op het maken van een eigen carrièreplan en een begroting voor je eigen start-up.

Inclusief lesmateriaal

Het boek ‘De Muzikantengids’ van Jan van der Plas is bij het lesgeld inbegrepen. Een echte must-have voor iedereen die in de muziekbranche werkt. Dit boek vormt de leidraad van de cursus.

Online hoorcolleges

De lesstof van de opleiding Music management is uitgebreid met een aantal online hoorcolleges. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de lesstof te verduidelijken of interessante onderwerpen uit te lichten. Denk aan een presentatie met extra uitleg van de docent of een video die ingaat op een boeiende case. De online hoorcolleges zijn zo vaak te bekijken als je wilt. Zo komt de stof nog meer tot leven en wordt studeren makkelijker en leuker.

Examens en diploma

Examen

De cursus wordt afgerond met een inzendopgave.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding geeft recht op het LOI-diploma Music management.

Wil je verder studeren en zelf muziek leren produceren? Dan is de cursus Music producer een goede keuze. Voor wie zelf een instrument wil leren bespelen, biedt de LOI diverse muziekcursussen, zoals Gitaar en Piano.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 7 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 7 x € 99,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 99,00
Studieduur
7 maanden
Diploma
LOI -diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak