Professioneel weddingplanner

Vakgebied

Professioneel weddingplanner

De cursus Professioneel weddingplanner bestaat uit de onderdelen weddingplannen en starten als ZZP’er. Verder leer je meer over de officiële regelgeving, etiquettes en tradities.

In het kort

In het kort

De cursus Professioneel weddingplanner bestaat uit de onderdelen weddingplannen en starten als ZZP’er. Verder leer je meer over de officiële regelgeving, etiquettes en tradities.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 55,20 (€ 69,00) 20% korting
Studieduur
12 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Wil jij het bruidspaar de mooiste dag van hun leven bezorgen? Kies dan voor de opleiding Professioneel weddingplanner: de opleiding voor iedereen die van het organiseren van bruiloften zijn of haar beroep wil maken! Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op het huwelijk en het beroep weddingplanner. Van de officiële regelgeving en de voorbereidingen tot en met de organisatie van de trouwdag.

Bovendien behandelt deze cursus alle aspecten om succesvol een eigen bedrijf op te starten en te runnen. Na afloop ben je klaar voor een carrière als professioneel en zelfstandig weddingplanner.

Daarom kies je voor de cursus Professioneel weddingplanner

 • Lesmateriaal ontwikkeld door professionals uit het vak.
 • Zeer praktijkgerichte opleiding.
"Ondernemen heeft altijd in me gezeten"
Michelle Gerlsma

Cursist Professioneel weddingplanner


Lees het interview
"Ondernemen heeft altijd in me gezeten"
Michelle Gerlsma

Cursist Professioneel weddingplanner

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

Deze cursus is bestemd voor iedereen die van het organiseren van bruiloften zijn of haar beroep wil maken. Ook is de cursus geschikt voor mensen die al in de evenementenbranche werken en zich willen specialiseren in bruiloften.

Na het afronden van de cursus Professioneel weddingplanner heb je alle kennis in huis om als weddingplanner aan de slag te gaan. Je weet alles over de organisatie van huwelijken en kunt zonder hoge kosten vanuit huis een eigen bedrijf starten.

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Voor deze cursus is een algemene ontwikkeling op HAVO/MBO-niveau wel gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Professioneel weddingplanner

De cursus Professioneel weddingplanner bestaat uit de onderdelen Weddingplannen en Starten als ZZP’er. Het onderdeel Weddingplannen bestaat uit de modules De weddingplanner, Het huwelijk, De bruiloft, Etiquette en tradities.

Het programma begint met een introductie van de trouwbranche en het beroep weddingplanner. Ook wordt er ingegaan op alle aspecten bij de organisatie voor de bruiloft. Denk hierbij aan het afstemmen van de opdracht met het bruidspaar, het vaststellen van het programma en het vinden van de juiste toeleveranciers. Daarnaast is het als weddingplanner van belang de etiquette bij de trouwplechtigheid en tradities rondom de bruiloft te kennen. Tot slot wordt in het onderdeel Starten als ZZP’er alles behandeld wat te maken heeft met het opstarten en runnen van een eigen bedrijf.

Meer over de inhoud

De cursus Professioneel weddingplanner bestaat uit de onderstaande delen.

Weddingplannen

Het onderdeel Weddingplannen bestaat uit de onderstaande modules:

De weddingplanner

De eerste module is een introductie van de trouwbranche en het beroep weddingplanner. De werkzaamheden, de belangrijkste competenties en de rol van een weddingplanner worden hier besproken. Verder wordt ingegaan op de diensten die een weddingplanner kan aanbieden en het opbouwen van een netwerk.

Het huwelijk

Deze module behandelt uitgebreid het wettelijk huwelijk en het kerkelijk huwelijk. In het hoofdstuk over het wettelijk huwelijk komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals huwelijksvormen, het burgerlijk huwelijk, extra regelgeving bij een huwelijk met een buitenlandse partner, mogelijkheden en regelgeving m.b.t. trouwlocaties, naamswijziging en de rol van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) of de freelance ceremoniespreker. In het hoofdstuk over het kerkelijk huwelijk wordt onder andere ingegaan op huwelijken bij de verschillende geloofsvormen, zoals christelijk, joods, hindoestaans of islamitisch. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van het religieus huwelijk, de bijbehorende voorwaarden en de spirituele huwelijksviering.

De bruiloft

In deze module komen alle aspecten van de bruiloft aan de orde. We starten bij het in kaart brengen van de opdracht. Een weddingplanner kan een breed scala aan diensten aanbieden, variërend van de rol van ceremoniemeester op de dag zelf, tot weddingstyling of de totale organisatie van de bruiloft (incl. voorbereidingen). Je leert om de opdracht af te stemmen met het bruidspaar, welke afspraken er gemaakt moeten worden en om offertes op te stellen.

Vervolgens wordt ingegaan op het vaststellen van het programma, het maken van een draaiboek, het opstellen van een begroting en het ontwerpen van een moodboard. Ook het vinden van de juiste toeleveranciers en de afspraken die gemaakt moeten worden, komen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de trouwlocatie, de feestlocatie, de bruidstaart, ringen, entertainment, vervoer en fotografie.

Een weddingplanner geeft ook advies op het gebied van kleding voor het paar zelf, de bruidskinderen, getuigen en ceremoniemeesters. Ook op het gebied van cadeausuggesties, de dresscode, speeches, dansles of etiquette kan een weddingplanner het bruidspaar bijstaan.

Alle aspecten van de grote dag komen uitgebreid aan bod in deze module:

 • Communicatie naar genodigden (o.a. uitnodiging, kerkboekje, menukaarten, naamkaartjes, tafelschikking, huwelijkswebsite).
 • Trouwlocaties (o.a. gemeentehuis , vrije locaties).
 • Feestlocaties (o.a. stijl, mogelijkheden, faciliteiten).
 • Styling (o.a. stijl, bruidsboeket en corsages, aankleding locatie).
 • Sfeermakers (o.a. duiven, aankleding, tafeldecoraties, gastenboek).
 • Catering/bruidstaart (o.a. menu, drank, proeverij).
 • Fotografie/video (o.a. fotoreportage, album of digitaal, nabestellingen).
 • Entertainment (o.a. band, dj, acts, kinderentertainment).
 • Vervoer (o.a. bruidspaar, vips, andere gasten, soorten vervoer, routebeschrijvingen).
 • Finishing touch (o.a. generale repetitie, oefendiner).
 • Taken en verantwoordelijkheden weddingplanner (begeleiding paar, aanspreekpunt, briefing personeel, regie voor en achter de schermen, troubleshooting).
 • Nazorg en evaluatie (bedankkaarten, checken facturen, administratieve taken, evaluatiegesprek).
Etiquette en tradities

Ieder bruidspaar heeft natuurlijk zijn eigen wensen. Toch is het als weddingplanner belangrijk om op de hoogte te zijn van de etiquette bij de trouwplechtigheid en de viering. Wat zijn bijvoorbeeld de ”regels” en gewoontes m.b.t. zaken als de bruidsstoet, het aansnijden van de taart, tafelindeling, speeches, de openingsdans of de bedankspeech van het bruidspaar? Ook is er aandacht voor tradities en rituelen zoals ”something old, something new, something borrowed, something blue” of het gooien van het bruidsboeket. Ook trends komen in deze module aan bod. Er is onder andere aandacht voor trouwen in het buitenland, meerdaagse bruiloften en verrassingsbruiloften. Tot slot behandelt deze module nog een aantal handige wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld over beroepsorganisaties en trouwportals op internet.

Starten als ZZP’er

In het onderdeel Starten als ZZP’er leer je een eigen bedrijf op te starten en te runnen. Van het binnenhalen van opdrachten en het omgaan met klanten tot de wetten en regelingen en het voeren van de administratie. Maar ook de onzekerheid van een bestaan als zelfstandig ondernemer en hoe je daarmee om kunt gaan, wordt uitgebreid besproken. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • De ZZP’er.
 • De kwaliteiten van de ondernemer.
 • Wat heb je de markt te bieden?
 • Wie zijn/worden mijn klanten?
 • Marketing en promotie.
 • Break-evenpoint en uurtarief.
 • Financieel plan.
 • Financiële administratie.
 • Debiteurenbeheer.
 • De fiscus.
 • Wet- en regelgeving.
 • Het ondernemingsplan.
 • De officiële start.
 • Communicatie met de klant.
 • Gesprekstechnieken.
 • Prijzen en offertes.
 • Kwaliteit en service.
 • Na de start.

Examens en diploma

Examen

De cursus Professioneel weddingplanner wordt afgesloten met een officieel LOI-examen.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

Het examen voor de cursus Professioneel weddingplanner wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Professioneel weddingplanner op zak. Met dit diploma ben je klaar voor een carrière als professioneel en zelfstandig weddingplanner.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 55,20 (€ 69,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 149,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 111,75. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 55,20 (€ 69,00) 20% korting
Studieduur
12 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!