De cursus Professioneel weddingplanner bestaat uit de onderstaande delen.
Weddingplannen
Het onderdeel Weddingplannen bestaat uit de onderstaande modules:
De weddingplanner
De eerste module is een introductie van de trouwbranche en het beroep weddingplanner. De werkzaamheden, de belangrijkste competenties en de rol van een weddingplanner worden hier besproken. Verder wordt ingegaan op de diensten die een weddingplanner kan aanbieden en het opbouwen van een netwerk.
Het huwelijk
Deze module behandelt uitgebreid het wettelijk huwelijk en het kerkelijk huwelijk. In het hoofdstuk over het wettelijk huwelijk komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals huwelijksvormen, het burgerlijk huwelijk, extra regelgeving bij een huwelijk met een buitenlandse partner, mogelijkheden en regelgeving m.b.t. trouwlocaties, naamswijziging en de rol van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) of de freelance ceremoniespreker. In het hoofdstuk over het kerkelijk huwelijk wordt onder andere ingegaan op huwelijken bij de verschillende geloofsvormen, zoals christelijk, joods, hindoestaans of islamitisch. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van het religieus huwelijk, de bijbehorende voorwaarden en de spirituele huwelijksviering.
De bruiloft
In deze module komen alle aspecten van de bruiloft aan de orde. We starten bij het in kaart brengen van de opdracht. Een weddingplanner kan een breed scala aan diensten aanbieden, variërend van de rol van ceremoniemeester op de dag zelf, tot weddingstyling of de totale organisatie van de bruiloft (incl. voorbereidingen). Je leert om de opdracht af te stemmen met het bruidspaar, welke afspraken er gemaakt moeten worden en om offertes op te stellen.
Vervolgens wordt ingegaan op het vaststellen van het programma, het maken van een draaiboek, het opstellen van een begroting en het ontwerpen van een moodboard. Ook het vinden van de juiste toeleveranciers en de afspraken die gemaakt moeten worden, komen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de trouwlocatie, de feestlocatie, de bruidstaart, ringen, entertainment, vervoer en fotografie.
Een weddingplanner geeft ook advies op het gebied van kleding voor het paar zelf, de bruidskinderen, getuigen en ceremoniemeesters. Ook op het gebied van cadeausuggesties, de dresscode, speeches, dansles of etiquette kan een weddingplanner het bruidspaar bijstaan.
Alle aspecten van de grote dag komen uitgebreid aan bod in deze module:
- Communicatie naar genodigden (o.a. uitnodiging, kerkboekje, menukaarten, naamkaartjes, tafelschikking, huwelijkswebsite).
- Trouwlocaties (o.a. gemeentehuis , vrije locaties).
- Feestlocaties (o.a. stijl, mogelijkheden, faciliteiten).
- Styling (o.a. stijl, bruidsboeket en corsages, aankleding locatie).
- Sfeermakers (o.a. duiven, aankleding, tafeldecoraties, gastenboek).
- Catering/bruidstaart (o.a. menu, drank, proeverij).
- Fotografie/video (o.a. fotoreportage, album of digitaal, nabestellingen).
- Entertainment (o.a. band, dj, acts, kinderentertainment).
- Vervoer (o.a. bruidspaar, vips, andere gasten, soorten vervoer, routebeschrijvingen).
- Finishing touch (o.a. generale repetitie, oefendiner).
- Taken en verantwoordelijkheden weddingplanner (begeleiding paar, aanspreekpunt, briefing personeel, regie voor en achter de schermen, troubleshooting).
- Nazorg en evaluatie (bedankkaarten, checken facturen, administratieve taken, evaluatiegesprek).
Etiquette en tradities
Ieder bruidspaar heeft natuurlijk zijn eigen wensen. Toch is het als weddingplanner belangrijk om op de hoogte te zijn van de etiquette bij de trouwplechtigheid en de viering. Wat zijn bijvoorbeeld de ”regels” en gewoontes m.b.t. zaken als de bruidsstoet, het aansnijden van de taart, tafelindeling, speeches, de openingsdans of de bedankspeech van het bruidspaar? Ook is er aandacht voor tradities en rituelen zoals ”something old, something new, something borrowed, something blue” of het gooien van het bruidsboeket. Ook trends komen in deze module aan bod. Er is onder andere aandacht voor trouwen in het buitenland, meerdaagse bruiloften en verrassingsbruiloften. Tot slot behandelt deze module nog een aantal handige wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld over beroepsorganisaties en trouwportals op internet.
Starten als ZZP’er
In het onderdeel Starten als ZZP’er leer je een eigen bedrijf op te starten en te runnen. Van het binnenhalen van opdrachten en het omgaan met klanten tot de wetten en regelingen en het voeren van de administratie. Maar ook de onzekerheid van een bestaan als zelfstandig ondernemer en hoe je daarmee om kunt gaan, wordt uitgebreid besproken. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- De ZZP’er.
- De kwaliteiten van de ondernemer.
- Wat heb je de markt te bieden?
- Wie zijn/worden mijn klanten?
- Marketing en promotie.
- Break-evenpoint en uurtarief.
- Financieel plan.
- Financiële administratie.
- Debiteurenbeheer.
- De fiscus.
- Wet- en regelgeving.
- Het ondernemingsplan.
- De officiële start.
- Communicatie met de klant.
- Gesprekstechnieken.
- Prijzen en offertes.
- Kwaliteit en service.
- Na de start.