Branchediploma pedicure

Vakgebied

Branchediploma pedicure

Deze cursus, erkend door branchevereniging ProVoet, leidt op voor de TCI-examens, inclusief lesmateriaal en acht praktijkdagen.

In het kort

In het kort

Deze cursus, erkend door branchevereniging ProVoet, leidt op voor de TCI-examens, inclusief lesmateriaal en acht praktijkdagen.

Lesgeld thuisstudie
18 x € 95,20 (€ 119,00) 20% korting
Studieduur
18 maanden
Diploma
BRAVO-diploma
Erkenningen
ProVoet
Benodigde vooropleiding
Geen

Wil jij als pedicure aan de slag? Dan is de nieuwe cursus Branchediploma pedicure dé ideale keuze! Alles wat een pedicure moet weten én kunnen komt uitgebreid aan bod. Denk aan de verzorging van voet, huid en nagels, maar ook het voorkomen van aandoeningen en adviseren over goede schoenen. Het studiemateriaal sluit perfect aan op de praktijk. Na de cursus ben je er klaar voor om als pedicure te werken bij een schoonheidssalon of een eigen pedicurepraktijk te openen.

Daarom kies je voor de cursus Branchediploma pedicure

 • Vernieuwd programma pedicure.
 • Competentiegerichte cursus, inclusief acht praktijkdagen.
 • Erkend branchediploma.
 • Leidt op voor de TCI-examens.

provoetTCI

”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI


Lees het interview
”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Branchediploma pedicure is bestemd voor iedereen die een eigen pedicurepraktijk wil opzetten of wil werken als pedicure of voetverzorger. De cursus is bovendien een prima aanvulling voor iedereen die werkt in de uiterlijke verzorgingsbranche en een breder aanbod aan diensten wil kunnen bieden.

Na het afronden van de cursus Branchediploma pedicure kun je aan de slag als pedicure of voetverzorger bij een schoonheidssalon, wellnesscenter, verzorgingstehuis of ziekenhuis. Dankzij het onderdeel Ondernemersvaardigheden, dat in de cursus wordt behandeld, ben je na de cursus ook perfect voorbereid op een carrière als zelfstandige (zzp’er).

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Branchediploma pedicure.

De cursus

Inhoud van de cursus Branchediploma pedicure

De cursus Branchediploma pedicure behandelt alles wat een pedicure moet weten én kunnen. De cursus gaat uitgebreid in op de totale verzorging van voet, huid en nagels. Daarnaast leer je aandoeningen voorkomen, verhelpen en advies geven over goede schoenen en de beste verzorging van voeten. Bovendien besteedt de cursus ook aandacht aan de ‘Code voor het voetverzorgingsbedrijf’ (HAM-code), omdat de wet- en regelgeving op het gebied van milieu, hygiëne en arbo steeds belangrijker wordt. Tot slot maak je competentiegerichte opdrachten voor ondernemersvaardigheden ter voorbereiding op een eigen pedicurepraktijk.

Meer over de inhoud

De leerstof bestaat uit de volgende onderdelen:

Opbouw lichaam, huid en nagelaandoeningen

Dit onderdeel bespreekt de opbouw en werking van het lichaam en gaat in op de instrumenten die een pedicure gebruikt. De werkprocedures komen aan bod, evenals de huid, dermatologische afwijkingen, nagelaandoeningen, verwondingen en de genezing ervan. Bovendien leer je om eelt, kloven en likdoorns, nagels, voetwratten en blaren te behandelen.

De voet

Ook wordt ruimschoots aandacht aan besteed aan de voet. Aan bod komen de bogen van de voet en de verschillende voettypen. Verder leer je wat staan en beweging met een voet doen, welke orthopedische afwijkingen er zijn en om een blauwdruk van een voet te lezen. Tot slot komt het belang van goede schoenen aan bod. Wat is eigenlijk een goede schoen? Wat is een goede pasvorm en welke preventieve en correctieve hulpmiddelen zijn er?

Arbeidsomstandigheden en HAM-code

Naast orgaansystemen en het beroep pedicure wordt ook de ‘Code voor het voetverzorgingsbedrijf’ besproken. Een onmisbaar onderdeel, want elk pedicure moet deze HAM-code uitoefenen. De wet- en regelgeving op het gebied van milieu, hygiëne en arbo wordt steeds belangrijker.

Portfolio Ondernemersvaardigheden

Bij de leerstof is ook een portfolio inbegrepen. Dit portfolio bevat competentiegerichte opdrachten voor ondernemersvaardigheden die je uitvoert en inzendt. De opdrachten dienen ter voorbereiding van het portfolio assessment (onderdeel van het examen).

Inclusief gratis praktijkdagen

Tijdens de cursus worden acht praktijkdagen georganiseerd bij Podiamed in Rotterdam. Hier komen de verschillende aspecten van het pedicurevak aan bod. Er wordt onder meer aandacht besteed aan anatomie, hygiëne, behandeling van de voet, nagels en huid. Je oefent je vaardigheden onder begeleiding van professionals. Bovendien zijn deze dagen een prima training voor het praktijkexamen. Voor het volgen van de praktijkdagen zijn geen extra kosten verbonden. Bovendien zijn alle benodigde materialen al aanwezig.

Alle praktijkdagen zijn facultatief, behalve de laatste praktijkdag. Deze praktijkdag bestaat uit een proeve van bekwaamheid. Dit bewijs heb je nodig om deel te kunnen nemen aan de praktijkexamens van TCI.

Houd er rekening mee dat je vanaf les 2 zelf een model mee moet nemen bij de praktijkdagen. Waar dit model aan moet voldoen, lees je tijdens de cursus op LOI Campus, de online leeromgeving.

Extra materialen met korting

Een speciaal ontwikkelde studiewijzer met een duidelijke instructie, extra informatie, een portfolio en opgaven is bij het lesgeld inbegrepen. Ook ontvang je de studieboeken van Boekels.

Naast het lesmateriaal heb je materialen nodig. Deze kunnen LOI-cursisten met korting aanschaffen bij Podiamed. Deze materialen zullen ongeveer € 300,- kosten en kunnen ook na de opleiding goed gebruikt worden.

Examens en diploma

Examen

Tijdens het examen worden zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden getoetst.

Om in aanmerking te komen voor het Branchediploma pedicure, moet je de volgende examens met een voldoende resultaat hebben afgerond en de bijbehorende bewijzen van bekwaamheid hebben behaald:

 • Anatomie en fysiologie (bewijs van bekwaamheid 3.48.1)
 • Pathologie (bewijs van bekwaamheid 3.48.2)
 • Theorie van de praktijk en casusgerichte toetsing (bewijs van bekwaamheid 3.48.3)
 • Proeve van bekwaamheid een voetbehandeling uitvoeren (bewijs van bekwaamheid 3.9)
 • Portfolioassessment Ondernemersvaardigheden (bewijs van bekwaamheid 3.6.4)

De examens worden bij TCI vier keer per jaar georganiseerd. Deelname aan praktijkexamens mag alleen als een proeve van bekwaamheid, tijdens de laatste LOI-praktijkdag, met goed gevolg is afgelegd. Kijk op www.tci-examens.nl voor meer informatie over de aanmelding voor het examen.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van deze cursus heb je het Branchediploma pedicure op zak. Dit diploma is erkend door brancheorganisatie PROVOET

Wie verder wil studeren, heeft de keuze uit diverse vervolgopleidingen. Kies bijvoorbeeld voor de volgende LOI-cursussen om je kennis van uiterlijke verzorging te verbreden: Branchediploma schoonheidsspecialist, Professionele nagelstyling, Professionele visagie, Haarknippen of Haarstyling. Op het gebied van detailhandel zijn de opleidingen Starten als ZZP’er of MBO Ondernemer retail een prima keuze.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk
"Zelf iets doen is heel anders dan lezen uit een boek"
Jacqueline Rijke

Praktijkdocent Branchediploma pedicure


Lees het interview
"Zelf iets doen is heel anders dan lezen uit een boek"
Jacqueline Rijke

Praktijkdocent Branchediploma pedicure

Lees het interview

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 18 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Mogelijke vrijstellingen

Wil je een vrijstelling aanvragen bij TCI? Dan kan door dit formulier in te vullen en op te sturen. Vergeet niet de aanvraag te ondertekenen; hiermee kan TCI de kosten bij je incasseren.

Aan het aanvragen van vrijstellingen zijn kosten verbonden, te weten € 20,– per aanvraag en € 16,– per te verlenen vrijstelling. TCI beoordeelt je aanvraag en stuurt de uitslag vervolgens naar de LOI.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 18 x € 95,20 (€ 119,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Materiaalkosten

Je hebt diverse materialen nodig, deze kun je met korting aanschaffen bij Podiamed. Deze materialen zullen ongeveer € 300,- kosten en kunnen ook na de opleiding goed gebruikt worden.

Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 670,00. Je betaalt dit bedrag aan de desbetreffende exameninstantie.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Extra voordeel voor cursisten
Korting op beauty vakbladen

Dankzij een unieke samenwerking met Beauty Media Group profiteer je als LOI-cursist van een flinke korting op een abonnement op de vakbladen Beauty Wellness Magazine en Nail Design Magazine. Blijf op de hoogte van (inter)nationale trends, workshops en evenementen en betaal slechts de helft van de prijs. Een uniek aanbod!

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
18 x € 95,20 (€ 119,00) 20% korting
Studieduur
18 maanden
Diploma
BRAVO-diploma
Erkenningen
ProVoet
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan