De leerstof bestaat uit de volgende onderdelen:
Opbouw lichaam, huid en nagelaandoeningen
Dit onderdeel bespreekt de opbouw en werking van het lichaam en gaat in op de instrumenten die een pedicure gebruikt. De werkprocedures komen aan bod, evenals de huid, dermatologische afwijkingen, nagelaandoeningen, verwondingen en de genezing ervan. Bovendien leer je om eelt, kloven en likdoorns, nagels, voetwratten en blaren te behandelen.
De voet
Ook wordt ruimschoots aandacht aan besteed aan de voet. Aan bod komen de bogen van de voet en de verschillende voettypen. Verder leer je wat staan en beweging met een voet doen, welke orthopedische afwijkingen er zijn en om een blauwdruk van een voet te lezen. Tot slot komt het belang van goede schoenen aan bod. Wat is eigenlijk een goede schoen? Wat is een goede pasvorm en welke preventieve en correctieve hulpmiddelen zijn er?
Arbeidsomstandigheden en HAM-code
Naast orgaansystemen en het beroep pedicure wordt ook de ‘Code voor het voetverzorgingsbedrijf’ besproken. Een onmisbaar onderdeel, want elk pedicure moet deze HAM-code uitoefenen. De wet- en regelgeving op het gebied van milieu, hygiëne en arbo wordt steeds belangrijker.
Portfolio Ondernemersvaardigheden
Bij de leerstof is ook een portfolio inbegrepen. Dit portfolio bevat competentiegerichte opdrachten voor ondernemersvaardigheden die je uitvoert en inzendt. De opdrachten dienen ter voorbereiding van het portfolio assessment (onderdeel van het examen).
Tijdens de opleiding worden acht praktijkdagen georganiseerd bij Podiamed in Rotterdam. Hier komen de verschillende aspecten van het pedicurevak aan bod. Er wordt onder meer aandacht besteed aan anatomie, hygiëne, behandeling van de voet, nagels en huid. Je oefent je vaardigheden onder begeleiding van professionals. Bovendien zijn deze dagen een prima training voor het praktijkexamen. Voor het volgen van de praktijkdagen zijn geen extra kosten verbonden. Bovendien zijn alle benodigde materialen al aanwezig.
Alle praktijkdagen zijn facultatief, behalve de laatste praktijkdag. Deze praktijkdag bestaat uit een proeve van bekwaamheid. Dit bewijs heb je nodig om deel te kunnen nemen aan de praktijkexamens van TCI.
Houd er rekening mee dat je vanaf les 2 zelf een model mee moet nemen bij de praktijkdagen. Waar dit model aan moet voldoen, lees je tijdens de cursus op LOI Campus, de online leeromgeving.
Een speciaal ontwikkelde studiewijzer met een duidelijke instructie, extra informatie, een portfolio en opgaven is bij het lesgeld inbegrepen. Ook ontvang je de studieboeken van Boekels.
Naast het lesmateriaal heb je materialen nodig. Deze kunnen LOI-cursisten met korting aanschaffen bij Podiamed. Deze materialen zullen ongeveer € 300,- kosten en kunnen ook na de opleiding goed gebruikt worden.