Functioneel beheerder professional (BIMP)

Vakgebied

Functioneel beheerder professional (BIMP)

In de cursus Functioneel beheerder professional (BIMP) leer je de informatievoorziening te verbeteren vanuit de behoeften van de organisatie. Bovendien haal je een officieel EXIN-diploma.

In het kort

In het kort

In de cursus Functioneel beheerder professional (BIMP) leer je de informatievoorziening te verbeteren vanuit de behoeften van de organisatie. Bovendien haal je een officieel EXIN-diploma.

Lesgeld thuisstudie
3 x € 249,00
Studieduur
3 maanden
Diploma
EXIN-certificaat
Erkenningen
EXIN
Benodigde vooropleiding
Geen

Ben je functioneel beheerder, informatieanalist of gegevensbeheerder en houd je je in je werk bezig met het verbeteren van de informatievoorziening vanuit de behoeften van de organisatie? Kies dan voor de cursus Functioneel Beheerder Professional (BIMP). De cursus gaat onder meer in op de relaties tussen functioneel beheer (BiSL®), applicatiebeheer (ASL®) en technisch beheer (ITIL®). Je leert hoe je gebruikers kunt ondersteunen bij het gebruik van informatiesystemen en hoe je aan de hand van procesmodellen conform IDEF-O de informatiebehoefte in haar context kunt plaatsen. Na afloop ben je uitstekend voorbereid op het officiële EXIN-examen BIMP en kun je professioneel advies geven over informatiesystemen. Een waardevolle toevoeging op je cv! 

Daarom kies je voor de cursus Functioneel beheerder professional (BIMP)

 • Praktijkgerichte cursus op HBO-niveau.
 • Inclusief alle benodigde literatuur, dus geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel praktijkervaring. 
 • Inclusief proefexamen. 
 • Na afloop heb je het officiële EXIN-diploma op zak.
 • Alleen bij de LOI te volgen via flexibele thuisstudie.

Bij deze opleiding is een handelsmerk van toepassing.

asl logo

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Functioneel Beheerder Professional (BIMP) is speciaal bedoeld voor functioneel beheerders, superusers, acceptatietesters, informatieanalisten en gegevensbeheerders die in de praktijk aan de slag willen gaan met Business Information Management en BiSL®.

Na afloop van de cursus BIMP heb je een officieel EXIN-diploma op zak en ben jij de aangewezen persoon die ervoor zorgt dat de informatievoorziening van de organisatie in stand wordt gehouden, goed wordt gebruikt en wezenlijk wordt verbeterd. Als functioneel beheerder geef je op praktische wijze invulling aan zaken als:

 • gebruiksbeheer (gebruikersondersteuning, beheer bedrijfsinformatie en operationele ICT-aansturing)
 • functionaliteitenbeheer (specificeren, toetsen en testen, vormgeven niet-geautomatiseerde IV en voorbereiden transitie) én wijzigingenbeheer.
Vooropleiding

Voor het volgen van deze cursus gelden geen toelatingseisen. Wel wordt voorkennis van Business Information Management Foundation sterk aanbevolen. Voor de leerstof over de beheermodellen ASL® en ITIL® wordt kennis op Foundation-niveau aangeraden.

De cursus

Inhoud van de cursus Functioneel beheerder professional (BIMP)

De leerstof van de cursus Functioneel beheerder professional (BIMP) sluit volledig aan op het officiële EXIN-examen. Om hier extra goed op voorbereid te zijn, bevat het lesmateriaal, naast verschillende praktijkopdrachten, ook een gratis proefexamen. Onderwerpen die in de cursus aan bod komen zijn: Business Information Management, Gebruiksbeheer, Functionaliteitenbeheer en Wijzigingenbeheer. 

Meer over de inhoud

Tijdens de cursus BIMP komen de volgende onderwerpen aan bod:

Business Information Management

Na een algemene introductie leer je in dit eerste onderdeel onder meer de taken en verantwoordelijkheden van het functioneel beheer aan te geven aan de hand van het BiSL®-model. Je raakt bekend met de verantwoordelijkheden en de regierol van de functioneel beheerder en leert de relaties tussen de uitvoerende en sturende processen in het BiSL®-model aan te geven. Tot slot worden de relaties tussen functioneel beheer (BiSL®), applicatiebeheer (ASL®) en technisch beheer (ITIL®) besproken.

Gebruiksbeheer

Het onderdeel Gebruiksbeheer gaat in op hoe je gebruikers kunt ondersteunen bij het gebruik van informatiesystemen. Zo leer je calls zodanig te interpreteren, dat de kern van het probleem helder wordt. Verder leer je hoe je door het uitvoeren van actief gegevensbeheer kunt zorgen voor een consistente bedrijfsinformatie. Zo kun je straks bijvoorbeeld informatiemodellen in de ERD-notatie gebruiken om de samenhang van gegevens inzichtelijk te maken en leer je specificaties voor queries, controles en rapportages op te stellen om de kwaliteit van de opgeslagen gegevens te kunnen controleren en/of te verbeteren. Tot slot komt in dit onderdeel ook nog het managen van de ondersteuning van de ICT-leverancier aan de orde.

Functionaliteitenbeheer

In het onderdeel Functionaliteitenbeheer leer je hoe je aan de hand van procesmodellen conform IDEF-O de informatiebehoefte in haar context kunt plaatsen. Zo kun je straks onder meer het verband leggen tussen de informatiebehoefte van de gebruiker en het geheel aan geautomatiseerde en niet-geautomatiseerde informatiesystemen. Verder raak je in dit onderdeel bekend met hoe je met behulp van specificaties een vertaling maakt van de behoeften van de business naar een wijzigingsvoorstel voor de ICT. Zo leer je oplossingsalternatieven zodanig te specificeren, dat de softwareleverancier op basis hiervan een ontwerp kan maken van de benodigde systeemaanpassingen. Tot slot leer je de producten van de softwareleverancier te toetsen en te testen en kun je straks uitstekend transities voorbereiden.

Wijzigingenbeheer

Het lesmateriaal bevat, naast de informatie over bovenstaande onderwerpen, ook een examentraining (modelexamen EXIN), waarmee je perfect kunt oefenen voor het examen. Naast het proefexamen, voer je nog drie (verplichte) praktijkopdrachten uit.

Meer over EXIN

Met deze cursus haal je in korte tijd het certificaat EXIN BIMP. EXIN is in Nederland én daarbuiten een toonaangevend exameninstituut voor professionals en managers in de IT. EXIN-certificaten vormen dan ook een zeer waardevolle toevoeging op je cv.

Inclusief literatuur

Het lesmateriaal bestaat uit literatuur, gecombineerd met o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer via de online leeromgeving LOI Campus. Alle benodigde literatuur is inbegrepen bij het lesgeld. Hiervoor hoeven geen extra kosten te worden gemaakt.

Examens en diploma

Examen

Om het certificaat voor de cursus BIMP te kunnen behalen, dien je tijdens de cursus drie praktijkopdrachten met goed gevolg te hebben uitgevoerd. Deze opdrachten moeten zelfstandig in een reële functioneel beheersituatie uitgevoerd worden. Daarnaast doe je meerkeuze-examen bij EXIN. Dit examen wordt dagelijks afgenomen en duurt 90 minuten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding van het EXIN-examen BIMP geeft recht op het gelijknamige EXIN-certificaat.

Wil je hierna verder studeren? Denk dan eens aan HBO Bedrijfskundige Informatica (BI), HBO Technische Informatica of HBO Informatica (Software engineering) van LOI Hogeschool.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 3 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 3 x € 249,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
3 x € 249,00
Studieduur
3 maanden
Diploma
EXIN-certificaat
Erkenningen
EXIN
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak