Basisdiploma bouwkunde

Vakgebied

Basisdiploma bouwkunde

Deze cursus behandelt verschillende facetten van de bouw, zoals het bouwproces en -regelgeving, wiskunde en natuurkunde. De perfecte opstap naar verschillende functies in de bouw.

In het kort

In het kort

Deze cursus behandelt verschillende facetten van de bouw, zoals het bouwproces en -regelgeving, wiskunde en natuurkunde. De perfecte opstap naar verschillende functies in de bouw.

Lesgeld thuisstudie
15 x € 49,00
Studieduur
15 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Een van de leukste kanten van het werken in de bouw is dat je een bijdrage levert aan iets wat er over jaren nog zal zijn. Een bouwwerk waarin mensen wonen of werken. Voor het zover is, zul je eerst de nodige kennis moeten opdoen. De cursus Basisdiploma bouwkunde behandelt deze basiskennis op het gebied van bouwkunde. Zo komen constructieve elementen als vloeren en daken aan de orde en wordt de nodige aandacht besteed aan gebruikte materialen als hout, glas en natuursteen. Ook het bouwproces en bouwregelgeving worden niet vergeten.

Deze cursus is een perfecte opstap naar verschillende functies in de bouw. Maar ook als je zelf bouwplannen hebt, bijvoorbeeld voor je eigen huis of als aanbieder van allerlei klussen in en om het huis, is het handig om over basiskennis van de bouwkunde te beschikken.

Daarom kies je voor de cursus Basisdiploma bouwkunde

 • Krijgt in korte tijd basiskennis op het gebied van bouwkunde.
 • Praktische en zeer toegankelijke cursus.
 • Perfecte opstap naar verschillende functies in de bouw.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Basisdiploma bouwkunde is bedoeld voor iedereen die in de bouw werkt of wil werken en nog geen technische cursus heeft gevolgd. De cursus is echter ook geschikt voor iedereen die meer basiskennis van de bouwkunde wil hebben.

Na afloop van de cursus Basisdiploma bouwkunde beschik je over een brede basiskennis op het gebied van bouwkunde. Met het diploma heb je zeker een streepje voor op de arbeidsmarkt waar bovendien een grote vraag is naar geschoolde bouwkundigen.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Basisdiploma bouwkunde.

De cursus

Inhoud van de cursus Basisdiploma bouwkunde

De cursus Basisdiploma bouwkunde behandelt het bouwproces, de wet- en regelgeving, bouwmethoden en constructieleer. Daarnaast worden wiskunde en natuurkunde behandeld. Wiskunde is een belangrijke vaardigheid voor een bouwkundige. Bijvoorbeeld voor het lezen van tekeningen en het berekenen van de materialen. Tot slot leer je bouwkundige ontwerpen maken door middel van schetsen en tekeningen.

Meer over de inhoud

De cursus besteedt onder andere aandacht aan:

Algemene bouwkunde

Allereerst krijg je een korte geschiedkundige inleiding in de bouw. Vervolgens komen de belangrijkste aspecten van bouwkunde aan bod, zoals het bouwproces, wet- en regelgeving, bouwmethoden, bouwkundige detaillering en constructieleer.

Wiskunde en natuurkunde

Wiskunde is een belangrijke vaardigheid. Voor het maken en lezen van tekeningen en het berekenen van de materialen die je nodig hebt. Deze module gaat in op het berekenen van verhoudingen, percentages en inhoud. Ook het meten van de omtrek, oppervlakte en lengte wordt behandeld. En de stelling van Pythagoras en het lezen van grafieken komt aan de orde. Ook natuurkunde komt goed van pas als je bijvoorbeeld moet weten hoe het zit met energie en magnetisme.

Bouwkundig schetsen en tekenen

Als iemand iets wil bouwen, moet er eerst een ontwerp gemaakt worden. Dit gebeurt door middel van schetsen en tekeningen. Tegenwoordig worden deze schetsen voornamelijk op de computer gemaakt. De verschillende typen tekeningen komen aan bod en je leert deze zelf maken en lezen. Met behulp van het werkboek oefen je met het werken met een bestek en de bijbehorende tekeningen.

Examens en diploma

Examen

Het examen omvat de vakken:

 • Wiskunde en natuurkunde: 1 uur en 30 minuten.
 • Algemene bouwkunde: 1 uur en 30 minuten.

Het onderdeel Bouwkundig schetsen en tekenen wordt afgerond met een praktijkopdracht.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Het examen voor de cursus Basisdiploma bouwkunde wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Basisdiploma bouwkunde op zak.

Het diploma is een goede opstap voor de cursus Algemene bouwkunde.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke cursusduur afhankelijk is van de keuzes die je bij inschrijving maakt.

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Mogelijke vrijstellingen

Je bent vrijgesteld van de vakken Wiskunde en Natuurkunde als je in het bezit bent van een VBO-/LBO*-diploma, mits in deze vakken op C-niveau examen is afgelegd en ten minste het cijfer 6 is behaald. Het diploma op grond waarvan de vrijstelling wordt verleend, mag op het tijdstip van deelname aan het examen niet ouder zijn dan 6 jaar.

* Cursisten met een VMBO-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (Sector Techniek) of hoger krijgen vrijstelling voor Natuurkunde en Wiskunde.

Kosten

Je kunt zowel voor de volledige cursus inschrijven, als voor de onderdelen afzonderlijk. Hierdoor varieert het lesgeld. Meer informatie hierover vind je op het inschrijfformulier.

Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan op het inschrijfformulier. Naast het lesgeld betaal je éénmalig een klein bedrag aan inschrijfkosten.

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Tekenmateriaal

Houd rekening met een uitgave van ca. € 60,– voor tekenmateriaal.

Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 298,00.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
15 x € 49,00
Studieduur
15 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan