Digitale fotografie

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Vakgebied

Digitale fotografie

Deze fotografiecursus leert je alles over de technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera.

In het kort

In het kort

Deze fotografiecursus leert je alles over de technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 44,00 (€ 55,00) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Fotografeer je graag en wil je nog betere en mooiere foto’s leren maken? Of heb je een spiegelreflexcamera aangeschaft, zodat je nog meer mogelijkheden hebt? Dan is de cursus Digitale fotografie van de LOI de perfecte keuze! Alle aspecten van digitaal fotograferen worden onder de loep genomen.

De technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera komen aan bod, maar je leert ook alles over bijvoorbeeld compositie, belichting, lenzen en scherpte. Daarnaast leer je hoe je fotobestanden het beste op kunt slaan, welke accessoires er zijn en hoe je je foto’s kunt nabewerken.

Na afloop van de cursus Digitale fotografie ben je een betere fotograaf en heb je de basis gelegd voor een eventuele carrière als professioneel fotograaf. Ook als je dit niet ambieert, maar je hebt in je werk wel te maken met fotografie, dan is deze cursus een slimme zet. Je kunt bijvoorbeeld zelf de fotografie van het personeelsblad verzorgen of als opdrachtgever beter meepraten over fotografie.

Daarom kies je voor de cursus Digitale fotografie

  • Leer betere foto’s te maken met je spiegelreflexcamera.
  • Boordevol handige tips voor de mooiste foto’s.
  • Begeleiding door professionals.
  • Word voordelig lid van de NABK.
  • Full colour lesmateriaal met inspirerende foto’s.

Voor wie

Voor wie

De LOI-cursus Digitale fotografie is ideaal voor amateurfotografen die alle mogelijkheden van hun digitale spiegelreflexcamera willen ontdekken. Wil jij betere foto’s maken en je misschien zelfs voorbereiden op een professionele carrière als fotograaf, dan is deze cursus zeer geschikt.

Einddoel

Na deze digitale fotografie cursus ben je een semiprofessionele fotograaf en ken je de technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera. Je weet hoe je de mogelijkheden van je camera optimaal kunt benutten en hoe je een beeld precies maakt zoals jij het wilt. Daarnaast ken je de basis van het bewerken van foto’s en weet je alles over compositie, belichting, lenzen, scherpte en diepte.

De cursus

Inhoud van de cursus Digitale fotografie

Tijdens de cursus Digitale fotografie leer je hoe je méér haalt uit je digitale spiegelreflexcamera. De cursus geeft uitgebreid uitleg over alles wat er komt kijken bij digitaal fotograferen. Fotograferen is voor jou straks een koud kunstje. Je maakt foto’s met de juiste scherpte, diepte en belichting en met de juiste compositie.

Meer over de inhoud

De cursus Digitale fotografie bestaat uit de onderdelen Theorie en Creatief.
De belangrijkste onderwerpen die in het onderdeel Theorie aan bod komen, zijn:

Licht en gereedschap

Licht is het belangrijkste ingrediënt van een foto. Zonder licht is er geen kleur. In dit hoofdstuk leer je er alles over. Daarnaast ga je in op de verschillende typen digitale camera’s die er zijn en de mogelijkheden die ze bieden. In het daaropvolgende hoofdstuk leer je alles over lenzen. Wat is een lens precies en waarom heb je er een nodig? Verder komen onderwerpen als brandpuntsafstand en beeldhoek, zoombereik, lichtsterkte, lensafwijkingen en beeldstabilisatie aan de orde.

Zoeker, ontspanner en belichting

Voordat je een foto maakt, moet je eerst zien hoe het onderwerp ‘gekaderd’ is. Hiervoor kijk je door de zoeker. Ben je tevreden over de compositie, dan druk je op de ontspanner om de foto te maken. Daarbij laat je een bepaalde hoeveelheid licht tot de beeldsensor toe. Hoeveel licht dit moet zijn, is afhankelijk van de belichtingsinstellingen van de camera, voortkomend uit de lichtmeting. Hoe je sluitertijd en diafragma instelt, leer je ook in dit hoofdstuk.

Scherpte en sensor

Zonder een goede belichting kun je geen goede foto maken. Foto’s die te donker of te licht zijn, krijgen meestal niet de schoonheidsprijs. Dat geldt ook voor foto’s die onscherp zijn. Foto’s die onscherp zijn, belanden dan ook meestal in de prullenbak. En, in tegenstelling tot een afwijkende kleur of helderheid, kan onscherpte nauwelijks tot nooit worden gecorrigeerd in een fotobewerkingsprogramma. Het scherpstellen van een camera is dan ook een belangrijk onderdeel van de fotografie. In dit hoofdstuk leer je er alles over. Daarnaast gaat dit hoofdstuk ook in op de sensor: een wezenlijk onderdeel van de digitale camera.

Kleur en bestanden, opslagmedia, terugkijken en downloaden

De wereld van kleur is als een ijsberg. Vaak zie je slechts het topje, terwijl een groot gedeelte buiten het gezichtsveld valt. In het kort gaat dit hoofdstuk in op vier aspecten van het kleurbeheer: kleurruimte, kleurdiepte, kleurprofiel en kleur in de praktijk. Daarnaast leer je alles over het opslaan van fotobestanden. Welke manieren zijn er? En hoe kun je de foto’s gemakkelijk terugkijken?

Accessoires, hardware en software

Als je een digitale camera aanschaft, zul je merken dat er vaak nog wel wat kosten bijkomen voor de nodige accessoires. Dit hoofdstuk staat dan ook stil bij de belangrijkste toebehoren bij digitale camera’s. Je leert, naast geheugenkaarten en flitsers, meer over batterijen en accu’s, statieven, tassen, koffers, onderhoudsmiddelen, voorzetlenzen, filters, zonnekappen en onderwaterbehuizing. Daarnaast leer je een aantal basistechnieken voor het bewerken van je digitale foto’s.

De belangrijkste onderwerpen die in het onderdeel Creatief aan bod komen, zijn:

Fotografietips

Fotografie is subjectief. Toch is er een aantal algemene criteria waaraan een opname moet voldoen om hem geslaagd te maken. Denk bijvoorbeeld aan een goede belichting, natuurlijke kleuren en een scherp onderwerp. Maar ook compositie, karakter en uitstraling zijn erg belangrijk. In dit onderdeel krijg je handige fotografietips die de aantrekkingskracht van jouw foto’s kunnen vergroten.

Landschap en reizen, natuur- en macrofotografie en portret- en actiefotografie

Wat spreekt jou het meeste aan? Landschaps- en reisfotografie, natuur- en macrofotografie of juist portret- en actiefotografie? Je krijgt inzicht in de specifieke aspecten en aandachtspunten van deze verschillende thema’s en onderwerpen in de fotografie. Na een korte toelichting over wat een bepaald thema inhoudt, wordt aangegeven welke voorbereidingen je moeten treffen voor een geslaagde fotosessie. Daarnaast krijg je nog enkele handige trucs en tips.

Overige thema’s

Er zijn nog tal van andere onderwerpen die in de cursus naar voren komen. Hoe fotografeer je bijvoorbeeld producten of gebouwen? Hoe maak je een goede panoramafoto en wat doe je als je een mooie foto wilt maken van een natuurverschijnsel als onweer? Daarnaast komen onderwaterfotografie, luchtfotografie en reportages aan bod.

Beeldoptimalisatie, werken met RAW & HDR

Ben je niet helemaal tevreden met je foto? Dan kun je altijd nog proberen ‘m na te bewerken. Maar hoe doe je dit, zonder dat het ten koste gaat van je foto? Je leert er alles over in het hoofdstuk Beeldoptimalisatie. Je leert onder meer hoe je belichting corrigeert, hoe je de kleur aanpast en hoe je een onscherpe foto scherper maakt. Vervolgens kom je alles te weten over de bestandsformaten RAW en HDR.

Foto’s afdrukken, publicatie en auteursrecht

Bij digitale fotografie is het minder vanzelfsprekend om foto’s af te drukken dan bij analoge fotografie. De foto’s blijven vaak in de computer of op cd staan. Wil je toch graag je foto’s afdrukken? Dan is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wat is bijvoorbeeld het afdrukformaat, de afdrukverhouding en wat zijn de afdrukmogelijkheden? Na afloop van dit hoofdstuk weet je er alles van. En welke mogelijkheden zijn er om digitale foto’s snel terug te kijken of aan een publiek te tonen? Het hoofdstuk Publicatie en auteursrecht vertelt je er alles over.

Tijdens je cursus krijg je veel gevarieerde en inspirerende opdrachten. Zet gewoon geen stap meer zonder je camera. Oefening baart immers kunst! Door actief aan de slag te gaan, ontwikkel je je technische en creatieve vaardigheden optimaal. Je merkt dat je al snel veel betere foto’s uit je camera haalt. Alle aspecten van digitale fotografie komen aan de orde. Zo ontdek je de talrijke mogelijkheden van deze leuke bezigheid!

Dit heb je nodig

Om de cursus Digitale beeldbewerking te kunnen volgen, is een digitale spiegelreflexcamera noodzakelijk. Daarnaast moet je beschikken over een PC met internetaansluiting, cd-romstation en de mogelijkheid om digitale foto’s per e-mail te versturen. Ook dien je te beschikken over Photoshop Elements. De leerstof is gebaseerd op Photoshop Elements 14.

Lees hier meer over de ervaringen van cursisten
Klik hier
Studieverklaring

Heb je alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd en wil je een bewijs van de gevolgde cursus? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Krijg je de smaak te pakken en wil je je verder bekwamen in dit vakgebied? Dan is de cursus Digitale beeldbewerking ook iets voor jou!

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 8 x € 44,00 (€ 55,00)

Extra voordeel voor cursisten
Word voordelig lid van de NABK

Als LOI-cursist kun je heel voordelig lid worden van de NABK en profiteer je van een hoop gratis extra’s en voordelen. Zo krijg je als NABK-lid gratis cadeaus, toegangskaarten voor grote kunstbeurzen, korting op expositiemogelijkheden, korting op kunstenaarsmaterialen en nog meer leuke extra’s.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 44,00 (€ 55,00) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.

Nog dagen! Laatste dag! Actie verlengd!
Aantrekkelijke tijdschriftenactie

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!