Digitale fotografie

Vakgebied

Digitale fotografie

Deze fotografiecursus leert je alles over de technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera.

In het kort

In het kort

Deze fotografiecursus leert je alles over de technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 31,20 (€ 39,00) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Fotografeer je graag en wil je nog betere en mooiere foto’s leren maken? Of heb je een spiegelreflexcamera aangeschaft, zodat je nog meer mogelijkheden hebt? Dan is de cursus Digitale fotografie van de LOI de perfecte keuze! Alle aspecten van digitaal fotograferen worden onder de loep genomen. Na afronding maak je technisch goede en creatief sterke foto's.  Bovendien weet je hoe je je foto's onder de aandacht brengt op social media. Jouw prachtige beelden moeten immers gezien worden!

Alle technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera komen in deze cursus aan bod. Je leert over de werking van je camera, maar ook alles over bijvoorbeeld   compositie, belichting, lenzen en scherpte. Daarnaast leer je hoe je fotobestanden het beste op kunt slaan, welke accessoires er zijn en hoe je je foto’s kunt nabewerken.

Na afloop van de cursus Digitale fotografie ben je een betere fotograaf en maak je de mooiste beelden. Je hebt een goede basis gelegd voor een eventuele carrière als professioneel fotograaf. Ook als je dit niet ambieert, maar je hebt in je werk wel te maken met fotografie, dan is deze cursus een slimme zet. Je kunt bijvoorbeeld zelf de fotografie van het personeelsblad verzorgen of als opdrachtgever beter meepraten over fotografie.

Daarom kies je voor de cursus Digitale fotografie

 • Leer betere foto’s te maken met je spiegelreflexcamera.
 • Boordevol handige tips voor de mooiste foto’s.
 • Begeleiding door ervaren fotografen.
 • Word voordelig lid van de NABK.
 • Full colour lesmateriaal met inspirerende foto’s.
 • Inclusief extra video-instructies.

Voor wie

Voor wie

De LOI-cursus Digitale fotografie is ideaal voor amateurfotografen die alle mogelijkheden van hun digitale spiegelreflexcamera willen ontdekken. Wil jij betere foto’s maken, je beelden op een slimme manier delen via social media en je misschien zelfs voorbereiden op een professionele carrière als fotograaf, dan is deze cursus een echte aanrader!

Einddoel

Na deze digitale fotografie cursus ben je een semiprofessionele fotograaf en ken je de technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera. Je weet hoe je de mogelijkheden van je camera optimaal kunt benutten en hoe je een beeld precies maakt zoals jij het wilt. Daarnaast ken je de basis van het bewerken van foto’s en weet je alles over compositie, belichting, lenzen, scherpte en diepte. Bovendien weet je welke social media je kunt gebruiken om je foto's te delen en onder de aandacht te brengen.

De cursus

Inhoud van de cursus Digitale fotografie

De cursus Digitale fotografie bestaat uit twee modules om leert je alle technische en creatieve mogelijkheden van een digitale spiegelreflexcamera kennen én gebruiken. Hoe maak je een goede compositie? Waar moet je op letten bij de belichting? En hoe zit het met lenzen, scherpte en diepte? Daarbij ga je meteen zelf aan de slag. Aan de hand van de voorbeeldfoto's en vele instructievideo's ga je veel oefenen en leer je de technieken snel beheersen. Met als resultaat verrassend mooie foto's!

Meer over de inhoud

De cursus Digitale fotografie bestaat uit de onderdelen Theorie en Creatief.

Digitale fotografie - theorie

In deze module leer je alles over de terminologie die hoort bij digitale fotografie. De basis om te begrijpen hoe je camera in elkaar zit. Daarnaast doe je kennis op over de achtergrond van het gereedschap waarmee wordt gewerkt. Je leert deze kennis in te zetten om ook in niet-standaard situaties een goede foto te kunnen maken.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:

 • cameragereedschap (camera, sensor, accessoires, voorbereidingen)
 • lenzen (brandpunt, lichtsterkte, lensafwijkingen)
 • licht, lichtmeting en belichting
 • witbalans en kleurprofielen
 • scherpte (bewegingsonscherpte en scherpstellen)
 • flitsen.

Digitale fotografie - creatief

In deze module kun je al je creativiteit kwijt. Hoe vertaal je het beeld dat je in je hoofd hebt naar een daadwerkelijke, creatieve foto? Je past de kennis uit de vorige module toe in diverse settings . Zo leer je technisch goede en creatief sterke foto's maken. Daarnaast is er aandacht voor fotografie op social media. Welke social media zijn het meest geschikt om je foto's te delen? Je leert de voor- en nadelen van diverse social media kennen en ontdekt hoe je met jouw foto's aandacht trekt op social media en een representatief (online) portfolio samenstelt.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:

 • verschillende soorten fotografie (landschap, natuur, actie, portret, macro's, actiefoto's)
 • compositie
 • verschillende perspectieven
 • licht en reflectie
 • sluitertijden
 • kleurgebruik.
Dit heb je nodig

Om de cursus Digitale fotografie te kunnen volgen, is een digitale spiegelreflexcamera noodzakelijk. Daarnaast moet je beschikken over een PC met internetaansluiting en de mogelijkheid om digitale foto’s per e-mail te versturen. Ook dien je te beschikken over Photoshop Elements. De leerstof is gebaseerd op Photoshop Elements 18.

Lees hier meer over de ervaringen van cursisten

Klik hier
Diploma

Een als voldoende beoordeelde opdracht geeft recht op een certificaat. Met de behaalde certificaten kun je na afronding van de cursus een LOI-diploma aanvragen.

Verder leren

Krijg je de smaak te pakken en wil je je verder bekwamen in dit vakgebied? Dan is de cursus Digitale beeldbewerking ook iets voor jou!

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 31,20 (€ 39,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).

Dit heb je nodig

Voor deze cursus heb je een digitale spiegelreflexcamera nodig. Ook moet je beschikken over een PC met internetaansluiting en de mogelijkheid om digitale foto’s per e-mail te versturen. Ook heb je (een gratis trialversie van) Photoshop Elements nodig. De leerstof is gebaseerd op Photoshop Elements 18.

Extra voordeel voor cursisten
Word voordelig lid van de NABK

Als LOI-cursist kun je heel voordelig lid worden van de NABK en profiteer je van een hoop gratis extra’s en voordelen. Zo krijg je als NABK-lid gratis cadeaus, toegangskaarten voor grote kunstbeurzen, korting op expositiemogelijkheden, korting op kunstenaarsmaterialen en nog meer leuke extra’s.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 31,20 (€ 39,00) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 6 mrt
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!