Daphne Alderse Baas

Student MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Daphne Alderse Baas

Student MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Na 15 jaar in de supermarktwereld, vond Daphne Alderse-Baas het tijd voor andere keuzes. Ze richtte zich een paar jaar volledig op het moederschap en dacht veel na over wat ze nu écht wilde gaan doen. Het werd de opleiding MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, om uiteindelijk te kunnen werken met dementerende ouderen. Maar ze ontdekte al snel dat de opleiding veel breder is dan dat. En dat haar hart ligt bij een heel andere doelgroep!

Wat wil ik nou écht?

"Ik heb een HBO-opleiding Facility management gevolgd. Bij de supermarkt waar ik werkte ben ik daarna doorgegroeid naar assistent-supermarktmanager. Daar heb ik 15 jaar gewerkt, maar op een gegeven moment was ik een beetje klaar met die ‘harde’ supermarktwereld. In die tijd zijn ook mijn kinderen geboren en ben ik zo'n drie jaar vooral moeder geweest. Ik heb toen veel nagedacht en met mensen gesproken. ‘Wat wil ik nou eigenlijk gaan doen?’ Een vriendin werkte in een verzorgingshuis voor dementerende ouderen. Dat sprak me heel erg aan, dus ben ik op zoek gegaan naar de opleiding die daarvoor nodig was. Het werd de opleiding MBO 4 Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen."

Goed te combineren

"Ik wilde thuis studeren en heb verschillende opleiders vergeleken. De LOI paste het best bij mij. Bovendien had mijn vader ook al eens bij de LOI gestudeerd en dat was goed bevallen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de LOI goed aangeschreven staat, het is een bekende opleider. De keuze was dus snel gemaakt en bevalt me nog steeds heel goed.

Bij de LOI kan ik zelf mijn studie indelen en ga ik aan de slag wanneer ik dat wil. Zo is het prima te combineren. Alles is ook heel duidelijk. Ik vind het prettig dat ik in de leeromgeving mijn voortgang kan bijhouden. En de docenten geven goed en snel feedback. Mijn man werkt vaak 's avonds, dus dan zitten we samen achter onze laptops. Dat is nog gezellig ook!”

Sneller door de opleiding

"Een thuisopleiding vergt natuurlijk wel wat planningsvaardigheden. Overdag ben ik druk met de kinderen en 's avonds kan ik studeren. Ik vind het eigenlijk ook wel lekker om iets voor mezelf te doen dan. Ik had me voorgenomen om elke maand een examen te doen, maar ik heb er wat meer vaart achtergezet. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het is wel fijn dat het kan! Ik heb bijna alle modules al gedaan en hoef alleen nog maar de stage en een keuzevak."

Mensen iets leren

"Ik ben met deze opleiding begonnen om te kunnen werken met dementerende ouderen. Maar ik merkte al snel dat de opleiding veel breder is dan dat! Ik heb wel stage gelopen in een verzorgingshuis en met dementerende ouderen gewerkt. Dat vond ik leuk, maar het viel me ook zwaar. Het was fijn om met die mensen bezig te zijn en hen te helpen. Maar ik wil mensen ook graag iets leren, hen helpen om zelfstandiger te worden. En dat lukt bij die doelgroep niet zo goed meer. Daarom ben ik na een maand met die stage gestopt en op zoek gegaan naar een andere plek.”

Verrassende wending

“Het was voor mijzelf ook een verrassende wending om tijdens de opleiding te ontdekken dat een andere doelgroep me veel beter ligt. Ik vond het bijvoorbeeld heel interessant om te leren over ziektes en beperkingen, zoals autisme. Inmiddels heb ik ook een andere stageplek gevonden. Over twee weken begin ik bij een orthopedagogisch dagcentrum. Daar ga ik dan werken met kinderen met bijvoorbeeld autisme, complexe gedragsproblemen of een verstandelijke beperking. Ik heb daar heel veel zin in! Kinderen vind ik sowieso leuk. En de uitdaging spreekt me heel erg aan. Ieder kind is weer anders en het lijkt me echt heel leuk om hen dingen te leren, zich te laten ontplooien.”

Doe waar je gelukkig van wordt

“Wat ik met mijn verhaal vooral wil laten zien, is dat het op elk moment mogelijk is om iets heel anders te gaan doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan dat! Waarom zou je altijd hetzelfde blijven doen? Je kunt beter iets gaan doen waar je gelukkig van wordt, toch? Als je gevoel zegt dat je iets anders wilt gaan doen, ga er dan gewoon voor!”

Over het vakgebied Onderwijs en Pedagogiek

De LOI heeft een groot aanbod in erkende opleidingen in het vakgebied Onderwijs en Pedagogiek. Zo heb je ruime keuze uit meerdere (volledige) MBO- en HBO-opleidingen. Daarnaast biedt de LOI diverse praktijkgerichte cursussen en specialisaties die gevolgd kunnen worden als bijscholing.