Toon 0 resultaten

”Op deze manier kunnen onze deelnemers wél een opleiding volgen.”

Mireille Hopman, zelf moeder van een zoon met autisme, zag hoe weinig de maatschappij biedt voor jongeren met autisme en een normale tot hoge intelligentie. Een standaard opleiding lukt vaak niet, waardoor deze jongeren thuis komen te zitten of aangewezen zijn op dagbesteding of ongeschoold werk. Dat moet anders, vond zij. Daarom richtte zij in 2017 TriUnity op. Een stichting die jongeren met autisme en een normale tot hoge intelligentie begeleidt bij hun ontwikkeling, het ontdekken van hun talenten en het vinden van betaald werk. Een van de onderdelen uit dit traject is het volgen van een opleiding op maat via LOI Zakelijk.

Vastlopen

”Jongeren met autisme lopen regelmatig vast in het onderwijs. Tot 18 jaar is er het speciaal onderwijs maar daarna houdt het op en worden deze jongeren losgelaten. En wat dan? Toen ik voor mijn zoon op zoek ging naar een vervolg, kwam ik uit bij een reguliere dagbestedingsplek waar hij bijvoorbeeld dieren kon verzorgen. Mijn zoon is alleen niet zo’n doener. Hij is wel iemand die heel graag wil leren, nieuwe weetjes wil opdoen én ook veel weet. Deze plek was voor hem dus helemaal niet passend, waardoor hij uitviel. Daarom zijn we met TriUnity gestart.”

Talenten verkennen

”TriUnity is een sociale organisatie. Wij willen onze deelnemers een veilige plek bieden waar zij hun talenten kunnen verkennen.  Het traject start met een talentenscan. Zo wordt bepaald wat iemands werk- en denkniveau is en hoe iemand leert. Daarna volgt een loopbaantraject. Samen met de deelnemer gaan we op zoek. Wat past nou bij jou?  Daar rollen dan een aantal opleidingsrichtingen uit. Ook kijken we wat voor ondersteuning iemand nodig heeft.”

Maatwerk

”De opleiding nemen we af bij de LOI. Een reguliere beroepsopleiding lukt vaak niet omdat het te veel is of omdat het te veel sociale interactie vraagt. Deze oplossing werkt wél. Er is meer maatwerk mogelijk. Deelnemers volgen meestal niet een hele opleiding, maar een deel. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand die van de bachelor Informatica alleen het onderdeel data-analyse heeft gevolgd en nu aan het werk is bij een zorgverzekeraar.”

Met succes aan het werk

”Een andere deelnemer volgde een opleiding bedrijfsadministratie, maar vond examen doen veel te spannend. Voor haar hebben we kunnen afspreken dat zij alle vakken volgt en alle opdrachten maakt en daarvoor een verklaring krijgt dat ze het programma heeft gevolgd. Inmiddels werkt ze hier met succes aan werkopdrachten voor externe opdrachtgevers. We zijn aan het kijken of we haar zelf in dienst kunnen nemen om bij ons mee te werken in de financiële administratie.”

Brede ondersteuning

”De deelnemers volgen hun opleiding hier op kantoor. Zo kunnen wij iemand helpen als dat nodig is. Hoe maak je bijvoorbeeld een planning? En hoe stel je een vraag? Ook kijken we af en toe mee in de LOI-leeromgeving.  Daar houdt het overigens niet bij op. We geven ook trainingen op het vlak van werk en sociale omgang. Hoe kun je een goede werknemer zijn? Hoe geef je je mening op een respectvolle manier? En soms hebben mensen ook levensvragen zoals ‘ik woon nog bij mijn ouders, maar wil graag op mezelf gaan wonen’. Het is dus heel breed.”

Snel schakelen

”De samenwerking met LOI Zakelijk verloopt heel prettig. We hebben een contractuele afspraak dat we korting krijgen. Dat is natuurlijk fijn, maar er zit meer aan vast. Het is snel schakelen als er een keer iets is. Ik kan mijn contactpersoon altijd mailen of bellen en dan wordt er meegedacht en snel gereageerd. We hebben hier wel eens deelnemers die berichten op hun eigen mailadres ontvangen, maar dat niet met ons delen. Iemand had bijvoorbeeld al een aantal keer bericht gehad dat de serviceduur verlengd moest worden. Diegene kwam pas naar ons toe toen hij niet meer in de online leeromgeving kon. En dat terwijl hij nog maar één opdracht hoefde te maken! Zoiets wordt dan gewoon snel opgelost, die flexibiliteit is echt heel fijn.“

Toegevoegde waarde

”TriUnity zit nu alleen in Nijmegen, maar de ambitie is om dit landelijk uit te rollen. De arbeidsmarkt heeft deze mensen ook nodig. We hebben het echt over een groot onbenut arbeidspotentieel! Werkgevers zijn nog wel eens huiverig, maar dat is echt niet nodig. Met de juiste begeleiding hebben deze mensen veel te bieden. Als je de talenten van deze mensen in durft te zetten binnen je organisatie, brengt dat zoveel diversiteit in je team. Dat is echt van toegevoegde waarde! Ik heb van een werkgever teruggehoord die een van onze deelnemers in dienst nam: “Doordat deze persoon nu bij ons werkt, hebben wij als team geleerd om duidelijker met elkaar te communiceren en daardoor is de samenwerking veel beter geworden.”

Net dat stukje extra

”Wat mij drijft? Voor deze jongeren is er gewoon niets, terwijl zij best wel wat in hun mars hebben. Een reguliere beroepsopleiding lukt niet, een dagbesteding is niet passend en ongeschoold werk is vaak onder hun werk- en denkniveau waardoor ze niet voldoende worden uitgedaagd. Dat wij dit kunnen bieden, zorgt ervoor dat mensen een stapje verder komen. Dat ze hun eigen inkomen kunnen gaan verdienen en hun eigen leven kunnen gaan vormgeven. Dat is toch wat iedereen wil! Zij hebben daar net dat stukje extra bij nodig. En op deze manier kunnen wij dat bieden.”